I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Am repetat ori de câte ori am avut ocazia că zicala „Ești ceea ce mănânci!” este cât se poate de adevărată. Alimentația are un aport enorm atunci când vine vorba despre echilibrul nostru emoțional și hormonal, așadar alegerile pe care le facem trebuie să fie, pe cât de mult posibil, cele mai bune pentru organismul nostru.
Despre stres sigur ai auzit că este una dintre cele mai comune „boli” ale secolului 21. Dar oare știai că alimentația are o influență enormă asupra hormonilor din organismul tău care creează senzațiile neplăcute asociate stresului?
În articolul de astăzi îți prezentăm mai multe informații utile despre ce sunt horomonii stresului, ce impact are alimentația asupra lor și ce alegeri alimentare trebuie să faci pentru a nu întreține stările neplăcute provocate de stres.
Mai multe despre stres
Stresul este definit ca fiind o schimbare care se petrece în interiorul nostru, atât la nivel fizic, cât mai ales la nivel psihic, atunci când ne confruntăm cu o situație pe care o percepem într-un mod negativ. Stresul este un răspuns natural al organismul care ne pune în alertă și ne pregătește să luptăm cu amenințarea sau să fugim din fața acesteia.
Fiind o reacție naturală, stresul nu este amenințător pentru sănătate dacă apare periodic. Totuși, în momentul în care ne confruntăm zilnic cu situații stresante, iar corpul nostru este inundat de cortizol (hormonul stresului despre care îți vorbim pe larg în rândurile următoare), atunci este momentul în care trebuie să acționăm pentru că suntem în punctul în care ne amenință sănătatea.
Cele mai frecvente simptome prin care poți recunoaște stresul sunt: tensiune mare, puls accelerat, transpirație, stare de agitație, respirație accelerată și transpirație. Mai multe despre cauzele stresului și gestionarea simptomelor găsești într-un articol de pe blogul nostru pe care te invit să îl citești.
Despre cortizol
Am menționat puțin mai sus „cortizol” și ți-am spus că vom vorbi pe larg despre el. Ei bine, cortizolul este în topul listei când vine vorba despre hormonii stresului, iar asta pentru că este principalul hormon care se eliberează în corp când avem de-a face cu situații stresante.
Cortizolul este un hormon steroid secretat de glandele suprarenale. Acesta este eliberat în sânge, fiind ulterior transportat în întregul organism. Ca roluri, cortizolul este implicat în controlul nivelului de zahăr, ajută la controlul tensiunii și, de asemenea, este important pentru memorie. Cortizolul este esențial pentru sănătatea noastră, dar în cantități mari vine cu consecințe destul de neplăcute.
Secreția de cortizol crește în situațiile stresante, iar dacă nu reușim să ne relaxăm și să echilibrăm acest aspect, vom avea prea mult cortizol în organism care va veni cu efecte negative precum: schimbări de dispoziție, insomnie, slăbiciune musculară sau creștere în greutate.
Suplimente naturale cu nutrienti pentru relaxare si stare de bine
Economisești 16.75 lei
Cum influențează stresul alți hormoni din corp?
Situațiile stresante la care suntem supuși și reacțiile care au loc în organismul nostru afectează și alte substanțe care ne mențin sănătatea în parametrii optimi. Nivelul de insulină este una dintre cele mai influențate substanțe.
Un nivel prea mare de stres crește nivelul de zahăr din sânge, iar acest lucru ne poate afecta din mai multe puncte de vedere. Stresul scade nivelul de insulină și crește, bineînțeles, nivelul de glucoză.
Diabetul pe bază de stres este cât se poate de real și de des întâlnit. O expunere îndelungată la un nivel prea mare de cortizol ne poate cauza diabet și alte dereglări hormonale asociate cu această afecțiune.
Alți hormoni din organism care sunt influențați de stres sunt: adrenalina, hormonii tiroidieni sau oxitocina.
Cum afectează dieta hormonii și cum poate întreține stresul?
Dacă nu facem alegerile potrivite, alimentele la care apelăm nu vor face decât să mențină nivelul hormonilor într-un dezechilibru total, iar pe noi cu o senzație permanentă de stres și neliniște.
Care crezi că este principalul nostru dușman în ceea ce privește nivelul de stres? Ai ghicit, zahărul!
O dietă în care există prea mult zahăr crește rezistența la insulină. Dacă organismul are rezistență la insulină, corpului îi este mult mai greu să utilizeze glucoza. Pentru a gestiona cantitatea mare de glucoză, se va elibera și mai mult cortizol, iar stresul se va intensifica. Aceste fluctuații ale nivelului de zahăr din sânge creează stări extrem de neplăcute și duc la stres intens sau chiar stări de anxietate.
Cafeina nu este, nici ea, o opțiune prea fericită atunci când suntem stresați. O ceașcă de cafea pe zi este perfect în regulă, însă dacă consumăm mult prea multe produse cu cafeină, printre care și anumite sucuri sau energizante, organismul va produce mult prea multă adrenalină care va intensifica nivelul de stres resimțit.
Un obicei sănătos, de data aceasta, care ne dezechilibrează din punct de vedere hormonal, este obiceiul de a „ronțăi” între mese, adică de a avea gustări dese. Fiecare masă pe care o luăm ne crește nivelul de insulină. Dacă mâncăm des, insulina va crește de fiecare dată, lucru care va crea rezistență și va afecta și ceilalți hormoni.
Alimente recomandate și sfaturi pentru o dietă adecvată
Alimentele recomandate pentru un organism sănătos și o minte echilibrată sunt cele care au un profil nutrițional bogat, plin de nutrienți benefici.
În primul rând, alimentele verzi sunt cele mai importante. Spanacul, varza kale, rucola sunt doar câteva exemple. Acestea au un conținut caloric scăzut și sunt pline de vitamine și minerale benefice.
Grăsimile sănătoase sunt de nelipsit pe listă. Aici amintim avocado, somon, ulei de cocos sau ulei de măsline de calitate.
Omega 3 este, de asemenea, important. Îl poți lua fie din alimente precum peștele sau din suplimente cu omega 3.
Fructele și legumele, surse excelente de vitamine, minerale și antioxidanți, nu trebuie să îți lipsească din alimentația zilnică. Ai o paletă largă de unde poți alege, iar fructele de pădure, citricele și morcovi cele care nu trebuie să lipsească.
Uite și câteva sfaturi care să te ajute să nu întreții simptomele stresului:
- Înlocuiește zahărul cu variante mai sănătoase sau limitează, pe cât posibil, cantitatea pe care o consumi zilnic.
- Postul intermitent este o practică benefică pentru că echilibrează nivelul de insulină și glucoză din corp
- Limitează consumul de semipreparate, produse de patiserie și alte alimente din comerț cu un profil nutrițional sărac.
Economisești 22.00 lei
Economisești 21.31 lei
Economisești 28.25 lei
Economisești 23.25 lei