Stresul este o problemă comună în zilele noastre, problemă cu care toți ne confruntă, dar care ne afectează diferit în funcție de modul în care știm să gestionăm simptomele. Ritmul cotidian alert, stresul în familie și mai ales stresul la locul de muncă ne poate afecta în așa fel încât să interfereze cu activitățile noastre zilnice și să ne scadă drastic calitatea vieții.
Stresul poate fi un factor motivator și este esențial pentru supraviețuire deoarece organismul are un mecanism care ne spune cum să reacționăm la factori pe care îi percepem ca fiind periculos. Totuși, dacă există prea mulți factori declanșatori, iar toleranța ta la stres este extrem de scăzută, posibilitatea ca sănătatea fizică și psihică să fie afectată crește considerabil.
Să descoperim împreună care sunt principalele cauze ale stresului, ce simptome supărătoare poți experimenta și cum să faci să gestionezi eficient simptomele prin tehnici de relaxare și tratamente naturiste pentru stres.
Cum definim stresul?
Cea mai simplă definiție a stresului este schimbarea ce se petrece în organism, atât la nivel fizic, cât și la nivel psihic, în momentul în care ne confruntăm cu o situație pe care o percepem într-un mod negativ. Mai simplu spus, stresul este răspunsul corpului la orice necesită atenție sau acțiune. Stresul provine din diverse surse: locul de muncă, relația cu partenerul sau cei apropiați, presiunile financiare sau orice alte situații care amenință echilibrul emoțional al unei persoane.
Nu este nimic neobișnuit când ne raportăm la stres. Să nu uităm că este un răspuns natural al corpului atunci când percepem amenință, răspuns care ne ajută să trecem cu bine peste orice primejdie. În momentul în care suntem puși în fața unei situații pe care o percepem drept amenințătoare sau stresantă, se întâmplă anumite schimbări în organism care ne pregătesc fizic fie să luptăm cu amenințarea, fie să fugim din fața acesteia. Acest răspunsul al corpului a primit denumirea de „luptă sau fugi”.
Când detectăm un stimul de stres, corpul începe să producă o cantitate mare de cortizol (hormonul stresului) epinefrină și norepinefrină (neurotransmițători) care provoacă următoarele reacții:
- Presiune arterială crescută
- Tensiune musculară
- Stare de alertă
- Transpirație
- Bătăi accelerate ale inimii
Factorii de mediu care provoacă aceste reacții sunt denumiți factori de stres. Câteva exemple simple de factori de stres sunt: sunetele intense, comportamenul agresiv, filmele de groază diverse evenimente care te solicită emoțional precum interviurile, examenele sau prima întâlnire. Sentimentul de stres se amplifică cu cât se detectează mai mulți factori în jur.
Economisești 2.93 lei
Economisești 10.05 lei
Economisești 16.95 lei
Economisești 18.75 lei
Cum acționează stresul asupra organismul?
Stresul poate fi de moment sau poate întinde pe o perioadă mai lungă. Dacă stresul este permanent, atunci putem vorbi de stres cronic care vine, din nefericire, cu o serie de simptome care afectează sănătatea organismul. Stresul eliberează cortizol, iar cortizolul în exces este dăunător din cauză că slăbește sistemul imunitar.
Când experimentăm situații stresante, organismul trebuie să își concentreze resursele pe simțurile și funcțiile care ne pot scăpa din această situație. Sistemul digestiv și sistemul imunitar sunt încetinite pentru ca respirația să se intensifice, sângele să circule mai repede și mușchii să se contracte.
Impactul pe care stresul în are asupra sănătății depinde de modul în care persoana reacționează la factori. Dacă este vorba despre mai mulți factori de stres sau factori de stres care persistă, acest lucru duce la o reacție severă, cu consecințe neplăcute.
Uite câteva dintre schimbările care se petrec în organism când ne confruntăm cu factori de acest tip:
- Presiune a sângelui crescută și puls ridicat
- Respirație accelerată
- Sistem digestiv lent
- Sistem imunitar slăbit
- Tensiune musculară
- Stare de alerta continuă
Atunci când vorbim de stres cronic, simptomele se intensifică:
- Transpirație excesivă
- Dureri în piept
- Dureri de cap
- Spasme
- Amorțeala corpului
Simptomele nu se resimt doar fizic, ci și psihic. Câteva emoții resimțite de o persoană care se confruntă cu stres cronic sunt:
- Furie
- Probleme de concentrare
- Extenuare
- Iritabilitate
- Oboseală
- Tristețe
Tipuri de stres
Există mai multe tipuri de stres, însă cele mai comune sunt stresul acut și stresul cronic. Uite mai multe detalii despre acestea.
Stresul acut – acesta este stresul de zi cu zi pe care îl resimțim cu toții când ne confruntăm cu diverse situații pe care le percepem amenințătoare. Este de moment și dispare odată ce factorul de stres nu mai reprezintă o problemă. De exemplu, te poți simți stresat înainte unui interviu pentru job. Odată ce interviu s-a încheiat, simptomele stresului vor dispărea. Stresul acut are factori care au o soluție rapidă și care nu provoacă efecte negative pe termen lung. Cele mai comune probleme create de stresul acut sunt durerile de cap sau de stomac.
Stresul cronic – acest tip de stres este cel resimțit pe o durată mai lungă și cel mai dăunător pentru organism. Apare în momentul în care factorii de stres sunt permanenți, iar persoana nu poate găsi soluții se detașeze de aceștia. Cele mai comune experiențe care pot cauza stres cronic sunt problemele financiare permanente, o familie disfuncțională, probleme în căsnicie sau o experiență traumatică. Stresul cronic poate cauza probleme ale sistemului cardiovascular, respirator sau cel imunitar.
Cum gestionăm simptomele stresului?
Cea mai simplă metodă de a face față stresului este relaxarea. Încearcă să faci activități care îți fac plăcere pentru a-ți reduce starea de alertă din organism. De asemenea, pe cât posibil, concentrează-ți atenția pe soluții și încearcă să iei problema într-un mod cât mai rațional, fără a te îngrijora excesiv.
O sesiune de terapie îți poate fi de mare ajutor. Un specialist te va învăța tehnici eficiente de relaxare pentru ca tu să ai mintea cât mai limpede în fața situațiilor stresante. Aromaterapia sau reflexologia sunt alte metode eficiente de gestionare a stresului.
În ceea ce privește tratamentul medical, specialiști nu prescriu medicație pentru stres decât dacă există riscul să provoace alte probleme precum depresie sau anxietate. Totuși, vestea bună este că exită numeroase suplimente pentru stres care îți pot fi de mare ajutor.
Pe site-ul nostru găsești capsule special concepute pentru a te ajuta cu gestionarea situațiilor solicitante precum Relahelp. De asemenea, suplimentele cu magneziu lichid sau lăptișor de matcă pot fi de mare ajutor în aceste situații.
Recomandari naturale pentru gestionarea simptomelor cauzate de stres
Economisești 15.75 lei
Economisești 12.45 lei
Economisești 10.95 lei