Sindromul ovarelor polichistice – cum îl poți trata?

Știai că până la 30% dintre femeile care se află la vârsta fertilității se confruntă cu probleme în momentul în care decid să devină mame? Principala cauză a acestei probleme este un sindrom bine cunoscut printre femei, sindromul ovarelor polichistice. 

Sindromul ovarelor polichistice este o tulburare care provoacă modificări negative în organism. Principala modalitate prin care îți poți da seama dacă te confrunți cu sindromul ovarelor polichistice (îl vei întâlni în articol și abreviat SOP) este lipsa menstruației sau menstruație neregulată. 

Cauzele sunt diverse, însă adesea SOP este cauzat de o moștenire genetică și, bineînțeles, dereglări hormonale în organism. Simptomele sunt diverse și nu sunt, neapărat, aceleași în cazul fiecărei femei. 

Sindromul ovarelor polichistice poate fi tratat, însă este nevoie de schimbări în stilul de viață și de ajutorul anumitor tratamente sau remedii naturiste precum vitamine și minerale. E nevoie de timp, acceptare și răbdare, dar cu toate acestea sindromul ovarelor poate fi remediat, iar tu vei putea trăi în armonie și echilibru, fără să ai de a face cu neplăcutele simptome ale acestui sindrom. 

Hai să aflăm în continuare tot ce trebuie să știi despre sindromul ovarelor polichistice și cum îl poți trata. 

Produse naturale pentru sanatatea femeilor

-5%
Prețul inițial a fost: 92.00 lei.Prețul curent este: 87.40 lei. TVA inclus

Economisești 4.60 lei

-12%
Prețul inițial a fost: 99.00 lei.Prețul curent este: 87.12 lei. TVA inclus

Economisești 11.88 lei

-10%
Prețul inițial a fost: 97.00 lei.Prețul curent este: 87.30 lei. TVA inclus

Economisești 9.70 lei

-10%
VEGAN

Mai multe despre sindromul ovarelor polichistice

În primul rând, trebuie să înțelegem faptul că sindromul ovarelor polichistice este o tulburare hormonală care provoacă schimbări neplăcute în ceea ce privește sănătatea ovarelor și echilibrul ciclul menstrual. De asemenea, SOP poate afecta sănătatea generală a organismul.

Cum și de ce apare SOP? Cauzele nu sunt încă suficient de clare, dar în urma investigațiilor efectuate de specialiștii în domeniu, principala problemă ar fi un nivel mult prea mare de hormoni masculini/androgeni în organismul femeii. 

Odată ce ovarele ating pragul maturității, principala lor responsabilitate este de a produce hormoni care sunt direct implicați în procesul de reproducere. Estrogenul, progesteronul și testosteronul sunt principalii hormoni pe care ovarele îi produc, iar mai bine de jumătate din testosteronul produs în organism provine de la ovare. 

SOP apare atunci când ovarele produc o cantitate prea mare de testosteron. Din cauza excesului de  hormoni androgeni, ovarele nu mai funcționează cum trebuie. Ovulația este îngreunată din acest motiv, iar pe ovare sunt prezente o mulțime de chisturi mici care înconjoară ovulele. 

Legătura dintre sindromul ovarelor polichistice și rezistența la insulină

Probabil ai citit sau ai auzit adesea că sindromul ovarelor polichiste ar avea o legătură cu rezistența organismului la insulină. Prefect adevărat. Multe studii au confirmat că, într-adevăr, există o legătură între cele două, iar statisticile ne arată că mai bine de 80% dintre femeile care suferă de SOP au și rezistență la insulină.  Uite de ce. 

Insulina este un hormon care se produce la nivelul pancreasului și care permite organismului să utilizeze zahărul pentru a produce energie. În cazul rezistenței la insulină, organismului îi este greu să utilizeze insulina, deci îi este greu să mențină un nivel stabil al glicemiei.

Bineînțeles, organismul reacționează și crește producția insulinei la nivelul pancreasului. Un nivel ridicat de insulină în corp înseamnă și un nivel mai mare de hormoni androgeni, de unde și legătura strânsă pe care o are cu SOP. 

Rezistența la insulină apare, în principiu, din cauza stilului de viață lipsit de activitate, greutatea excesivă și din cauza dietei. Nu îți face griji, aceasta se poate ține sub control. Este important să ai mai multă grijă la alimentele pe care le consum și să faci puțină mișcare. De asemenea, dacă ai nevoie de ajutor, un supliment cu crom care să crească răspunsul organismului la insulină și care să reducă pofta de dulce îți poate fi de ajutor. 

Principalele simptome ale ovarelor polichistice

Simptomele SOP variază de la femeie la femeie, în funcție de organism. Sunt unele femei care nu prezintă simptome evidente, iar alt în cazul altor femei SOP vine cu consecințe extrem de neplăcute. Bineînțeles, principalul simptom prezent în cazul tuturor și din cauza căruia femeile aleg să facă un control ginecologic este lipsa menstruației sau ciclurile neregulate. 

Uite alte simptome des întâlnite: 

  • creșterea în exces a firelor de păr (pe față, piept, spate și fese), afecțiune numită și hirsutism 
  • excesul de greutate și dificultatea de a slăbi
  • exces de sebum și acnee 
  • subțierea firului de păr și pierderi masive ale părului 
  • dificultăți în a rămâne însărcinată. 

Dureri de cap, crampe, oboseală, lipsă de energie, insomnie și tulburări de dispoziție sunt alte simptome mai puțin frecvente ale SOP. 

Cum se diagnostichează SOP?

O vizită la medicul ginecolog este esențială. Acesta îți va da diagnosticul corect imediat după efectuarea unei ecografii. La ecografia intravaginală, medicul poate vedea cât de multe chisturi se află pe ovare și cât de avansat este sindromul. Suplimentar, ți se vor solicita și analize de sânge. Prin intermediul acestora, medicul va vedea nivelul hormonilor din organism. Dacă nivelul de testosteron este ridicat, clar este vorba despre sindromul ovarelor polichistice. 

Forme de tratament ale sindromului ovarelor polichistice

Din păcate, încă nu există un tratament specific pentru sindromul ovarelor polichistice, dar există medicamente care pot reduce considerabil din simptomele neplăcute ale SOC. În funcție de dorința pacientei, medicul poate recomanda un tratament pentru fertilitate sau un tratament pentru reglarea ciclului menstrual. 

În acest sens, în cazul în care îți dorești să rămâi însărcinată, dar SOP îți dă bătăi de cap, medicul va recomanda anumite medicamente și tratamente care să stimuleze fertilitatea. 

De cele mai multe ori, în cazul pacientelor care își doresc să regleze ciclul menstrual și hormonii din organism, anticonceptionalele sunt principala recomandare. Acestea vor stopa pentru o perioadă activitatea ovarelor, așadar nu se vor forma noi chisturi, iar nivelul de hormoni va fi echilibrat.

Alimentație și stil de viață

Majoritatea pacientelor care suferă de SOP sunt supraponderale sau suferă de obezitate. Dacă te afli în această categorie, vei vedea cum principala recomandare a medicului tău ginecolog va fi o vizită la nutriționist și un regim de scădere în greutate. Odată ce greutatea scade, vei vedea cum și simptomele se ameliorează, iar sindromul poate fi ținut sub control mult mai ușor. 

Este extrem de important să încep să controlezi greutatea și, deci, să faci schimbări benefice în stilul tău alimentar. Renunță la orice ține de carbohidrați rafinați și zaharuri în exces. Produsele de panificație, patiserie, dulciurile din comerț, alimentele care conțin prea mult zahăr, semipreparatele, toate acestea îți dau peste cap nivelul de insulină, iar producția de hormoni androgeni crește. 

Alimentatie sanatoasa

Este recomandat să adopți, în principal, o dietă bogată în fibre. Fibrele sunt cele care încetinesc digestia și reduc impactul glucozei. De asemenea, proteinele sunt de nelipsit pentru că te vor ajuta în procesul de pierdere în greutate. Să nu uităm de produsele antiinflamatorii care sunt binevenite în orice dietă și sunt de mare ajutor în cazul SOP. 

Ca recomandări, broccoli, salata, spanacul, rucola, kiwi, dovlecel, cartofi dulci, ardei verde, fructe de pădure sunt alegeri excelente pentru un plus de fibre. Carnea, lactatele și ouăle sunt cele mai bune surse de proteină, iar când vine vorba de alimente care reduc inflamația, migdalele, peștele gras, afinele sau semințele de in și dovleac sunt excelente.  

Nu uita de mișcare, și aceasta este foarte importantă pentru sănătatea ta. 

Suplimente pentru sindromul ovarelor polichistice

Magneziu

Magneziul este mineralul esențial pentru sute de reacții din organismul nostru, deci cu siguranță contribuie și la sănătatea ovariană, nu-i așa? Nu chiar, însă acesta ajută la controlul insulinei care va remedia din simptomele SOP. Magneziul îmbunătățește sensibilitatea la insulină și îți oferă și un boost de energie. Nu uita ca magneziu lipozomal este cea mai bună alegere datorită absorbției ridicate.

Crom

Am menționat puțin mai sus despre crom, dar în linii mari. Cromul este excelent pentru controlul glicemiei și îmbunătățirea răspunsului organismului la insulină. Implicit, cromul reduce pofta de dulce, deci îți poate fi de folos în procesul de pierdere în greutate. 

Omega 3

Omega 3 este, și el, benefic pentru îmbunătățirea nivelului de insulină și scăderea colesterolului. Acesta are mult mai multe beneficii generale pentru organism. deci încearcă să incluzi suplimentele cu omega în alimentație. 

Vitamina D

Vitamina D este un excelent antiinflamator, lucru care este benefic în cazul femeilor cu sindromul ovarelor polichistice. Acesta reduce inflamațiile din corp, astfel că protejează și glanda tiroidă, deci reduce riscul de agravare a simptomelor. 

O mică schimbare în stilul de viață și puțin mai multă atenție la alimentație te poate ajuta să îți recapeti echilibrul. Nimic nu este imposibil, doar că ai nevoie de răbdare. Monitorizează-ți atent ciclurile menstruale, notează ce mănânci, fii atentă la fluctuațiile de greutate și, încet-încet organismul va funcționa în parametrii normali. 

-5%
VEGAN
Prețul inițial a fost: 69.00 lei.Prețul curent este: 65.55 lei. TVA inclus

Economisești 3.45 lei

-10%
VEGAN
Prețul inițial a fost: 114.00 lei.Prețul curent este: 102.60 lei. TVA inclus

Economisești 11.40 lei

-10%
Prețul inițial a fost: 97.00 lei.Prețul curent este: 87.30 lei. TVA inclus

Economisești 9.70 lei

-5%
Prețul inițial a fost: 73.00 lei.Prețul curent este: 69.35 lei. TVA inclus

Economisești 3.65 lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reduceri