Sindromul colonului iritabil este poate una dintre cele mai răspândite și des întâlnite dintre afecțiunile gastrointestinale. Cunoscută și sub denumirea de colon iritabil sau sindromul intestinului iritabil, afecțiunea este strâns legată de un colon hipersensibil sau chiar de o problemă a sistemului imunitar.
Printre cele mai des întâlnite simptome se numără și crampele, balonarea, gazele, constipația sau diareea, însă doar o mică parte din cei care suferă de acest sindrom se confruntă cu simptome severe. Sindromul colonului iritabil este tratabil, iar un tratament naturist îți poate fi de ajutor în acest caz.
Descoperă în continuare mai multe despre sindromul colonului iritabil, despre cauzele care duc la instalarea afecțiunii, informații detaliate despre simptomatologie, tratament și alimentație.
Economisești 7.50 lei
Economisești 7.49 lei
Economisești 8.78 lei
Ce este sindromul colonului iritabil?
Înainte de a intra în amănunte cu privire la sindromul colonului iritabil, hai să aflăm mai multe despre colon și funcția s-a în organism.
Colonul sau intestinul gros este legat de stomac prin intermediul intestinului subțire. Acesta are o lungime de până la 1,5 m și este împărțit în colonul ascendent, transvers, colon descendent și colon sigmoid.
Rolul colonului este de a absorbii apa și electroliții care nu au fost absorbiți la nivelul intestinului subțire. De asemenea, la nivelul colonului se produce sinteza anumitor vitamine precum vitamina K și vitamina B7.
Orice dezechilibru care apare la nivelul colonului se resimte la nivelul întregului organism, iar asta pentru că flora intestinală se află în colon. Un dezechilibru al florei intestinale poate afecta sistemul imunitar, deci este resimțit de întreg organismul.
Sindromul colonului iritabil este caracterizată ca fiind o afecțiune digestivă inflamatorie care poate apărea indiferent de categoria de vârstă. Simptomele sunt variate, la fel și cauzele, iar mai jos găsești mai multe informații despre acestea.
Cauze și factori de risc ale apariției sindromului colonului iritabil
Nu există o listă concretă cu factori care declanșează sindromul colonului iritabil, însă s-au identificat mai multe cauze comune, printre care cele mai dese sunt stresul și alimentația precară. Pe lângă stres și alimentație, mai sunt și alte posibile cauze destul de des întâlnite. Hai să le vedem în detaliu:
- Alimentația este cheia unui organism sănătos, iar alegerile proaste în materie de alimente nu pot veni cu nimic favorabil pentru sănătatea. Pe lângă mâncarea nesănătoasă, un alt factor important în ceea ce privește alimentația și sindromul colonului iritabil este legat de alergi. De cele mai multe ori, consumul de alimente la care ai intoleranță sau la care ești alergic (lactate, gluten, etc.) sunt cele care declanșează un dezechilibru la nivelul colonului și, în cele din urmă, sindromul colonului iritabil.
- Stresul este un factor care se regăsește pe lista cauzelor multor afecțiuni. Stresul cronic sau situațiile care provoacă un nivel foarte intens de stres cauzează un dezechilibru la nivelul organismului ce poate declanșa sindromul colonului iritabil.
- Infecțiile bacteriene pot provoca o iritație foarte mare a mucoasei intestinale. În urma acesteia, sindromul colonului iritabil se instalează foarte repede
- Dezechilibru la nivelul florei intestinale poate declanșa cu ușurință colonul iritabil. Aceste dezechilibre pot apărea din cauza anumitor bacterii sau virusuri prezente la nivelul colonului.
Cine este predispus să se confrunte cu colon iritabil?
Deși poate apărea la oricine, indiferent de vârstă, sunt anumite categorii de persoane care sunt mult mai predispuse să se confrunte cu sindromul colonului iritabil.
În ceea ce privește genul, femeile se confruntă mai des cu sindromul colonului iritabil decât bărbații. De asemenea, persoanele sensibile, care suferă de anumite condiții precum anxietate sau depresie experimentează mai mult stres decât ceilalți, lucru care duce la instalarea sindromului colonului iritabil.
Persoanele tinere faci și ele parte din această categorie. Această categorie de vârstă nu are, în cele mai multe dintre cazuri, o alimentație echilibrată și este, de asemenea, supusă unui volum mai mare de stres.
Factorii genetici își spun cuvântul și aici. Dacă ai în familie persoane care se confruntă cu probleme ale colonului, șansele să moștenești această problemă cresc considerabil.
Simptome și complicații
Principalele simptome ale acestei afecțiuni sunt: dureri abdominale, crampe, gaze, constipație sau diaree. Simptomele variază, de la caz la caz, dar în cazuri extreme există și șansele să apară simptome mult mai severe. Printre acestea se numără: hemoroizii, durere abdominală, vărsături și sângerări în scaun sau sângerări rectale.
Diagnostic pentru colon iritabil
După cum am menționat, absența cauzelor precise fac ca procesul de diagnostic să fie unul dificil. Totuși, o vizită la medicul specialist și câteva teste pot confirma prezența acestui sindrom. Se recomandă testele de laborator (teste fecale, în special), ecografii, radiografii, iar în cazuri avansate se efectuează endoscopii și colonoscopii.
Alimentația adecvată și dieta echilibrată
Cum alimentația este o cauză frecventă a declanșării sindromului colonului iritabil, este necesar să facem schimbări în dietă pentru a nu înrăutăți simptomele. Poți apela oricând la ajutorul unui nutriționist sau poți cere sfatul medicului cu privire la alimentație și la ce schimbări trebuie să faci pentru a-ți ajuta corpul.
Este extrem de important să descoperi dacă aia anumite intoleranțe sau alergii. Dacă descoperi o intoleranță la lactoză, trebuie să iei măsuri imediat și să renunți la lactate. De asemenea, glutenul ar trebui eliminat pentru o perioadă.
Alimentele bogate în fibre sunt cele pe care trebuie să te concentrezi acum. Ai o paletă largă de unde poți alege, uite doar câteva exemple:
- mere și pere
- avocado
- paste integrale
- fulgi de ovăz
- mazăre
- porumb
- nuci
- cartofi
- năut
- conopidă
- broccoli
Tratament naturist pentru sindromul colonului iritabil
Pe piața suplimentelor există o mulțime de produse care pot fi de mare ajutor colonului și reducerii simptomelor supărătoare ale sindromului colonului iritabil. Acestea pot fi utilizate ca adjuvant în cazului unui tratament prescris de medic, iar în cazurile în care simptomele nu sunt foarte pronunțate, pot fi un tratament eficient pentru ameliorarea simptomelor sindromului colonului iritabil.
Suplimente cu probiotice, fibrele, laxativele naturale sau analgezicele pe bază de plante sunt excelente în acest caz. Scopul acestora este de a reduce durerile și crampele abdominale și de a reduce sau a prevenii constipatia sau diareea.
În gama noastră de produse, avem un supliment care are la bază o compoziție din 5 ingrediente ideale pentru ameliorarea stărilor neplăcute produse de colonul iritabil. Produsul combină acțiunea tămâii cu l-glutamină, șofran, aloe vera liofilizată și probiotice menite să protejeze flora intestinală, să regleze tranzitul și să reducă intensitatea durerii și frecvența crampelor.
Dacă vrei un tratament naturist pentru sindromul colonului iritabil complet, Paracolon este pentru tine.
Concluzie
Consumă cât mai multe lichide și alege să incluzi alimentele menționate mai sus pentru a ameliora simptomele colonului iritabil.
De asemenea, îți recomandăm și suplimente naturale cu extracte naturale, special concepute tratarea colonului iritabil. Paracolon este ideal pentru remedierea problemei colonului iritabil, iar în combinație cu probioticele te vor ajuta să ameliorezi repede aceste simptome.
Economisești 19.20 lei
Economisești 6.90 lei