🌸Ofertă Limitată: Astăzi, ai 10% EXTRA REDUCERE la 👨‍👩‍👧‍👦 Pachete Speciale - Folosește codul 10PROMO 🌸

Scolioza – principalele tipuri, simptome si metode de tratament

Scolioza este printre principalele afectiuni care provoaca dureri de spate severe. Este o problema prezenta la nivelul coloanei si se caracterizeaza prin deformarea acesteia intr-o curbura de tip S.

Gravitatea acestei afectiuni se determina prin gradul de curbura al coloanei vertebrale, care poate atinge pana la peste 30 de grade. Aceasta problema de sanatate este comuna atat in randul adultilor, cat si in randul tinerilor si al copiilor.

-55%
Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 152.00 lei.Prețul curent este: 69.00 lei. TVA inclus

Economisești 83.00 lei

-14%
Prețul inițial a fost: 145.00 lei.Prețul curent este: 125.00 lei. TVA inclus

Economisești 20.00 lei

-25%
VEGAN
Prețul inițial a fost: 163.00 lei.Prețul curent este: 123.00 lei. TVA inclus

Economisești 40.00 lei

In ceea ce priveste tratarea afectiunii, exista mai multe procedee si metode prin care scolioza poate fi remediata. Daca esti diagnosticat cu scolioza si iti doresti sa afli mai multe despre afectiune, dar mai ales despre metodele de tratament, ramai alaturi de noi pentru a afla toate informatiile de care ai nevoie.

Ce este scolioza? Scurtă prezentare generală

Scolioza este o afectiune localizata la nivelul coloanei vertebrale si se caracterizeaza printr-o deviere a coloanei. Coloana isi formeaza incet o curbura in forma de S care se adanceste din ce in ce mai tare daca problema nu este depistata la timp si tratata adecvat.

Definitia in termeni medicali a scoliozei este „deformarea tridimensionala a coloanei vertebrale caractericata prin incurbarea in S a coloanei vertebrale, insotita de rotatia vertebrala”. Problema apare in momentul in care articulatiile se deterioreaza si vertebrele sau discurile nu mai pot sustine postura normala a coloanei.

Cubura coloanei avanseaza in timp pana cand deformeaza considerabil postura normala. Totusi, durerile cauzate de scolioza nu provin din aceasta curbura, ci din pensele de nervi si articulatii care se produc odata cu curbura.

Tipuri de scolioza

Exista mai multe tipuri de scolioza cu care o persoana se poate confrunta. In functie de localizarea acesteia, cele mai comune tipuri sunt scolioza lombara si scolioza toracala. In ceea ce priveste curbura, intalnim alte 2 in functie de modul de deformare al coloanei.

Scolioza lombara

Acest tip de scolioza, dupa cum ii spune si numele, este localizata in zona lombara sau zona inferioara a spatelui. Aceasta implica o curbura anormala a coloanei in acea parte a spatelui. Scolioza lombara este comuna in randul copiilor si adolescentilor, iar fetele au o predispozitie genetica mai mare decat baietii in a dezvolta aceasta afectiune.

Scolioza toracala

Acest tip se caracterizeaza printr-o curbura care apare in zona vertebrelor localizate in spatele cutiei toracice. Este una dintre cele mai frecvente forme de scolioza.

Scolioză dextroconvexa

In cazul acestui tip de scolioza, coloana isi formeaza o curbura in S. In acest sens, curbura superioara se inclina spre dreapta, iar curbura inferioara se inclina spre stanga.

Scolioză sinistroconvexa

In cazul acestui tip de scolioza, curbura produsa la nivelul coloanei este in forma de C. Este vorba de o singura curbura care incepe din zona toracelui si ajunge pana in zona lombara.

Cauze ale scoliozei

Daca un tip de scolioza provine din cauze necunoscute, acesta este considerata o afectiune idiopatica. Totusi, exista 4 tipuri de scolioze ale caror debut este strans legate de o anumita cauza. Iata care sunt acestea:

• Scolioza congenitala – este cauzata de o problema in procesul de dezvoltare al fatului si este depistata la nastere sau la scurt timp dupa.
• Scolioza neuro-musculara – apare in urma unei probleme la nivelul sistemului neuro-muscular precum paralizia cerebrala sau traumatistme la nivelul maduvei spinarii.
• Scolioza degenerativa – este cauzata de inaintarea in varsta si apare cu precadere la femeile trecute de 50 de ani. Se asociaza adesea cu osteoporoza si alte probleme cauzate de varsta.
• Scolioza nestructurata – in acest caz, vertebrele nu se rotesc ca si in cazul scoliozei structurate. Motivul debutului acestei probleme poate fi o inflamatie, postura incorecta sau membre inegale, iar toate acestea se pot corecta.

Pe langa aceste cauze ale scoliozei, amintim si urmatorii factori de risc: hormonii de crestere, rahitismul sau anumiti factori neurologici sau de echilibru.

Principalele simptome pentru scolioza

Primul semn prin care recunosti cu usurinta scolioza este, bineinteles, curbura la nivelul spatelui. Dupa cum am mentionat la inceputul acestui articol, gradul de curbura al coloanei vertebrale variaza in functie de progresul afectiunii.

Cu cat curbura este mai mare, cu atat simptomele asociate cu scolioza sunt mai intense. Iata cateva dintre acestea:

Dureri de spate intense
• Probleme de respiratie
• Posibile probleme cardiace
• Senzatie constanta de oboseala
• Postura incorecta
• Asimetria umerilor si a bazinului

Scolioza la copii – din ce in ce mai comună

In ultimul timp, apar tot mai multe cazuri de scolioza in randul copiilor. Cauzele sunt multiple, de la cele genetice pana la stilul de viata sedentar.

Copii petrec foarte mult timp pe telefon, tableta sau laptop, iar postura pe care o au in timpul in care utilizeaza gadgeturile este in mare parte a timpului, una cocosata, care favorizeaza predispozitia la scolioza. Pozitia copilului in banca este o alta problema care poate duce la debutul scoliozei.

Scolioza nu se observa atat de devreme, decat dupa ce curbura devine mai proeminenta. In acest caz, parintii trebuie sa fie precauti si sa actioneze la fiecare inneregula sesizata. Daca cel mic acuza dureri de spate sau o postura atipica, este nevoie de un consul medical de specialitate pentru a se lua masuri cat mai repede cu putinta.

Sugestii de tratament eficient

Scolioza poate fi combatuta si tinuta sub control prin exercitii pentru scolioza, kinetoterapie si tratament naturist cu antiinflamatoare.

In functie de gradul de curbura al coloanei, de periocole si de dureri, se recomanda diverse scheme de tratament pentru remedierea simptomelor scoliozei.

Un grad de curbura mic se poate trata prin kinetoterapie regulata, utilizarea corsetului pentru stoparea progresului curburii, fizioterapie si medicamente sau unguente care sa amelioreze durerea.

Daca scolioza are un grad de curbura de peste 50 de grade, este nevoie de interventie chirurgicala pentru corectie si stopare a progresului.

Exercitii pentru scolioza

Kinetoterapia din schema de tratament a scoliozei urmareste corectarea posturii, tonificarea musculaturii dar si corectia respiratiei. Exercitiile pentru scolioza din cadrul kinetoterapiei sunt extrem de importante si cantaresc foarte mult in stoparea evolutii bolii.

Sunt cateva exercitii pe care le poti incerca si tu acasa. Posturile de yoga precum faimoasele Cat-Camel sau Bird-Dog iti pot fi de mare ajutor in cazul scoliozei. Intinderile, de asemenea, sunt, de asemenea, o idee excelenta de exercitii usoare si utile.

Recomandarea noastra este sa apelezi si la un specialist care iti poate crea un set de exercitii special pentru tine.

Tratament naturist pentru scolioza

Poti apela oricand si la suplimente naturiste care sa te ajute in ameliorarea duerilor produse de scolioza. Exista ingrediente naturiste cu efect antiinflamator care pot fi de mare ajutor.

Joint Support este unul dintre produsele care are la baza o multime de ingrediente care amelioreaza durerea. Contine turmeric, MSM, condroitina si glucozamina, toate cu un efect puternic antiinflamator. De asemenea, la baza acestui supliment sta colagenul de tip 2, eficient in sustinerea articulatiilor si a ligamentelor.

Mialtrim este un supliment sub forma de capsule special conceput pentru ameliorarea durerilor de spate. Capsulele au la baza urzica, gheara diavolului si turmeric, extracte puternic antiinflamatoare care contribuie activ la combaterea durerilor lombare si a altor dureri de spate.

Colamag gel este un produs cu actiune topica, sub forma de gel care actionaza direct la locul durerii. Gelul are la baza atat colagen, glucozamina si condroitina pentru sustinerea sistemului osteoarticular, cat si gheara diavolului si arnica pentru calmarea inflamatiilor si a durerilor.

Durerile provocate de spondiloza pot fi tratate cu usurinta cu ajutorul unui supliment natural. Alege ce ti se potriveste si combate durerile provocate de scolioza.

-55%
Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 152.00 lei.Prețul curent este: 69.00 lei. TVA inclus

Economisești 83.00 lei

-14%
Prețul inițial a fost: 145.00 lei.Prețul curent este: 125.00 lei. TVA inclus

Economisești 20.00 lei

-25%
VEGAN
Prețul inițial a fost: 163.00 lei.Prețul curent este: 123.00 lei. TVA inclus

Economisești 40.00 lei

Surse

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/scoliosis/symptoms-causes/syc-20350716

https://www.aans.org/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Scoliosis

https://www.webmd.com/back-pain/causes-scoliosis

https://www.reginamaria.ro/ponderas/pediatrie/ortopedie-pediatrica/scolioza

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *