Durerea de spate poate afecta persoane de toate vârstele, având la bază o cauză anume. Deseori, durerile de spate apar în urma unei accidentări, a unei posturi corporale incorecte, din cauza unei activități fizice mai intense sau ca urmare a unor probleme medicale.
Află care sunt cele mai frecvente cauze care duc la apariția durerilor de spate și ce suplimente poți lua pentru a le ține sub control.
Care sunt cauzele durerilor de spate?
Cei mai frecvenți factori de risc care cresc riscul de apariție a durerilor de spate sunt: stilul de viață sedentar, o condiție fizică mai puțin bună, exercițiile fizice efectuate incorect, obezitatea sau kilogramele în plus, fumatul, sarcina, moștenirile genetice și vârsta înaintată. Acest ultim factor crește și mai mult riscul de a suferi de dureri de spate, întrucât odată cu înaintarea în vârstă există un risc mai mare de apariție a bolii de disc degenerative.
Durerea ce apare în partea inferioară a spatelui poate fi legată de problemele ce apar la nivelul: coloanei vertebrale lombare, discurilor dintre vertebre, ligamentelor din jurul coloanei vertebrale, mușchilor din partea inferioară a spatelui, organelor interne abdominale și pelvine.
Durerea ce apare în partea superioară a spatelui poate fi cauzată de: afecțiuni ale aortei, tumori la nivelul pieptului, inflamație la nivelul coloanei vertebrale.
Cauze de natură structurală
Osteoporoza: Oasele, inclusiv vertebrele coloanei vertebrale, devin fragile și poroase, ceea ce face ca fracturile de compresie să fie mai probabile.
Rupturile de disc: Fiecare vertebră a coloanei vertebrale este ancorată în discuri intervertebrale care amortizează mișcarea. Dacă discul se rupe, va exista o presiune mai mare asupra unui nerv, rezultând durerile de spate.
Sciatica: Odată cu declanșarea herniei de disc are loc presarea nervului sciatic, care se manifestă prin apariția durerii ascuțite și intense ce pornește din partea inferioară a spatelui și se întinde în jos, pe picior.
Osteoartrita: Poate afecta articulații din mai multe zone ale corpului, inclusiv la nivelul șoldurilor, iar durerea iradiază în zona inferioară a spatelui. În unele cazuri, spațiul din jurul măduvei spinării se îngustează și apare ceea ce se numește stenoză spinală.
Curbura anormală a coloanei vertebrale: Atunci când coloana vertebrală se curbează într-un mod neobișnuit, pot apărea dureri de spate. Un exemplu este scolioza, în care coloana vertebrală se curbează în S, însoțită de rotația vertebrală.
Afecțiunile renale: Pietrele sau infecțiile la rinichi duc adesea la apariția durerilor de spate.
Ce suplimente sa iei pentru durerile de spate
Există o serie de suplimente alimentare care ajută la ameliorarea durerilor de spate sau chiar la vindecarea acestora, în funcție de cauza declanșatoare. Află care sunt cele mai eficiente suplimente!
Vitamine pentru durerile de spate
Vitamina D: Dacă te confrunți cu dureri de spate, o deficiență de vitamina D ar putea să agraveze această problemă. Într-un studiu realizat de cercetătorii coreeni se arată că durerea severă a fost asociată cu un nivel insuficient al vitaminei D în organism în cazul persoanelor cu stenoză de canal lombar, o afecțiune care dă puternice dureri de spate.
Discută cu medicul tău pentru a afla dacă durerile de spate au legătură cu cantitatea de vitamina D din organism și optează pentru un supliment alimentar care conține această vitamina, mai ales în sezonul rece, când expunerea la soare este limitată.
Vitamina B12: Această vitamină oferă multe beneficii, inclusiv energie și o reproducere celulară mai eficientă. De asemenea, ajută la protecția sistemului nervos, prevenind leziunile viitoare și ușurându-le pe cele vechi.
Vitamina C: Are proprietăți antiinflamatoare și ajută la repararea țesuturilor. În plus, vitamina C susține sistemul imunitar, care joacă un rol important în procesul de refacere a corpului după o accidentare și protejează celulele de efectele nocive ale radicalilor liberi.
Vitamina E: Această vitamina stimulează repararea țesuturilor deteriorate, prevenind deteriorările viitoare. În plus, vitamine E stimulează circulația și imunitatea, ameliorând disconfortul asociat durerilor de spate.
Economisești 6.45 lei
Economisești 13.80 lei
Economisești 5.85 lei
Calciu
Calciul este o altă substanță nutritivă care ține la distanță durerile de spate. Osul este rezervorul de stocare al organismului pentru calciu. Odată cu înaintarea în vârstă este dificil de menținut masa osoasă, ceea ce poate duce la afecțiuni precum osteopenie sau osteoporoză. Aceste boli pot slăbi vertebrele din coloana vertebrală. Calciul contribuie la masa osoasă, ajutându-te să eviți aceste afecțiuni.
Cu toate acestea, specialiștii atrag atenția că nu se recomandă mai mult de 2000 de miligrame de calciu pe zi și că acesta ar trebui să fie absorbit de către organism din surse naturale. Administrarea unei doze mari de calciu poate crește riscul afecțiunilor sistemului cardiovascular, precum ateroscleroză, care constă în formarea de ateroame la nivelul vaselor de sânge (depuneri de grăsimi ce pot afecta circulația sângelui către inimă).
Surse naturale de calciu sunt iaurtul, laptele, brânza și legumele cu frunze verzi. În cazul în care organismul tău nu este capabil să asimileze suficient calciu din alimentație, discută cu medicul tău pentru a-ți spune de cât calciu suplimentar ai nevoie și ce supliment alimentar pe bază de calciu îți este potrivit.
Economisești 11.25 lei
Economisești 11.85 lei
Economisești 11.55 lei
Acizi grași Omega 3
Administrarea de suplimente ce conțin acizi grași Omega-3 ajută la reducerea inflamațiilor care cauzează apariția durerilor de spate. Un studiu realizat de către cercetătorii din cadrul Centrului Medical al Universității Pittsburgh din Pittsburgh, SUA, arată că administrarea unui supliment cu Omega-3 s-a dovedit a avea efecte benefice asupra durerilor de spate. La studiu au luat parte 250 de pacienți care sufereau de dureri de spate sau de gât. Acestora li s-a administrat zilnic câte 1200 mg de ulei de pește, timp de o lună.
Rezultatele studiului arată că s-au obținut efecte benefice similare în reducerea durerii atât în cazul pacienților care au luat Omega-3, cât și în cazul pacienților care au luat antiinflamatoare nesteroidiene. În plus, oamenii de știință susțin că suplimentele cu Omega 3 reprezintă o alternativă mai sigură pentru administrare, fără efecte adverse notabile, spre deosebire de antiinflamatoarele nesteroidiene.
Suplimentele cu Omega 3 se găsesc atât sub formă lichidă, cât și în varianta de capsule. Înainte de a lua acizi grași Omega 3, consultă-te cu medicul specialist, întrucât poate crește riscul de sângerări și interacționează cu medicamentele anticoagulante. Poți mări nivelul acizilor grași Omega-3 din organism și prin consumul de pește precum somon, sardine, ton, dar și prin includerea în alimentație a legumelor cu frunze verzi (spanac, varză kale, rucola), a semințelor de în, nucilor și uleiului de rapiță.
Economisești 13.20 lei
Economisești 10.95 lei
Economisești 11.55 lei
Economisești 17.11 lei
Turmeric
Substanța activă prezentă în turmeric, cunoscută sub numele de curcumin, s-a dovedit a fi eficientă în combaterea inflamațiilor și a durerilor cronice. Într-un studiu realizat de cercetătorii indieni se arată că turmericul a avut aceleași efecte benefice precum diclofenacul, un antiinflamator nesteroidian folosit pentru combaterea durerilor.
La studiu au luat parte 139 de persoane cu dureri de genunchi dintre care jumătate au luat 500 miligrame de curcumin, iar restul 50 mg de diclofenac de două ori pe zi. În ambele cazuri s-au obținut aceleași rezultate, oamenii de știință subliniind că turmericul are mai puține reacții adverse spre deosebire de un antiinflamator nesteroidian.
Sub formă de supliment alimentar, turmericul nu este recomandat persoanelor cu boli ale vezicii biliare, deoarece le poate agrava. Extractul de curcumin se găsește în suplimente alimentare sub formă de capsule, pudră sau ceai.
Economisești 24.48 lei
Economisești 18.45 lei
Gheara-diavolului
Gheara-diavolului este o plantă cu rol antiinflamator, care ajută la combaterea durerilor ce apar în zona lombară. Cel mai activ compus al acestei plante este harpagozida, folosită la prepararea suplimentelor alimentare cu rol antiinflamator și analgezic.
Pe lângă tratarea durerilor din zona lombară, gheara-diavolului este folosită pentru combaterea cazurilor ușoare de reumatism, cât și pentru durerile articulare date de artrită sau osteoartrită.
Cercetările efectuate de-a lungul timpului arată că o doză de 50 mg de gheara-diavolului administrată încă de la debutul durerii are rolul de a calma instantaneu durerea, datorită faptului că reduce inflamația care declanșează durerea. Înainte de a opta pentru un supliment anume, asigură-te că în compoziție are cel puțin 1,5-2% harpagozidă pentru obținerea unui efect optim.
Economisești 10.50 lei
Economisești 8.55 lei
Economisești 11.81 lei
Economisești 18.45 lei
Cum să previi și să ameliorezi durerile de spate
Iată câțiva pași importanți care te vor ajuta să reduci riscul de apariție a durerilor de spate.
Fă mișcare: Exercițiile fizice efectuate cu regularitate contribuie la întărirea musculaturii și la reducerea depozitelor de grăsimi. Optează pentru exerciții fizice care nu suprasolicită articulațiile sau musculatura, precum ciclism staționar, înot, yoga sau tai chi.
Ține cont de ceea ce consumi: Asigură-te că incluzi în dieta ta suficiente alimente bogate în calciu și vitamina D, esențiale pentru sănătatea sistemului osos.
Renunță la fumat: Oamenii de știință au descoperit că persoanele fumătoare au un risc de patru ori mai mare de a dezvolta o boală degenerativă a discului intervertebral sau alte afecțiuni ale coloanei vertebrale, spre deosebire de nefumători. Nicotina din țigări duce la slăbirea oasele coloanei vertebrale și poate reduce nivelul substanțelor nutritive vitale din discurile spongioase care amortizează șocurile și fricțiunea de la nivelul articulațiilor.
Menține-ți sub control greutatea corporală: Kilogramele în plus acumulate îndeosebi în jurul abdomenului favorizează apariția durerilor de spate, motiv pentru care este important să-ți menții greutatea corporală în limite normale.
Atenție la postura corpului când stai pe scaun: Pentru a preveni durerile de spate, este important să ai o poziție corectă când stai pe scaun, în fața calculatorului. Spatele trebuie să fie drept, genunchii îndoiți la 90 de grade la același nivel cu coapsele sau puțin mai jos, iar tălpile trebuiesc sprijinite pe podea sau pe un suport pentru picioare. Dacă folosești o tastatură, ține umerii cât mai relaxați și coatele într-un unghi ușor deschis (100-110 grade).
Alege o saltea confortabilă și fermă pentru somn: Pentru a ține la distanță durerile de spate, optează pentru o saltea fermă, dar confortabilă, care să nu-ți afecteze coloana vertebrală.
Flexează genunchii când ridici greutăți: Pentru a-ți proteja spatele când ridici greutăți, îndoaie genunchii când vrei să te apleci și ține spatele drept, în loc să te îndoi de la nivelul spatelui. Astfel, există un risc mai mic de a te confrunta cu dureri de spate.
Acum că știi care sunt cauzele durerilor de spate și ce poți face pentru a le ține sub control, alege să faci micile schimbări care te vor ajuta să ai o viață calitativă, cu cât mai puține dureri de spate. Ține cont de sfaturile menționate, asigură-te că îi oferi organismului vitamine și minerale importante pentru buna sa funcționare și optează pentru suplimentele naturale care s-au dovedit a fi eficiente în combaterea durerilor de spate.
Recomandarile noastre cu efect antiinflamator pentru ameliorarea durerilor de spate
Economisești 10.50 lei
Economisești 11.81 lei
Economisești 9.45 lei
Referințe
https://www.medicalnewstoday.com/articles/172943#causes
https://www.everydayhealth.com/pictures/best-worst-supplements-help-back-pain/
https://www.southeastchiro.com/blog/5-vitamins-you-need-for-pain-relief
https://www.everydayhealth.com/news/can-good-diet-fight-back-pain/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16531187/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/318405
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6460672/
https://www.webmd.com/back-pain/features/manage-low-back-pain-home
https://www.medicalnewstoday.com/articles/172943#prevention