Durerile de cap sunt un simptom frecvent intalnit atat la femei cat si la barbati, indiferent de varsta. In unele cazuri, acestea pot fi resimtite zilnic si pot afecta desfasurarea normala a activitatilor din viata de zi cu zi, mai ales daca sunt intense sau insotite si de alte simptome precum greata, varsaturi sau sensibilitate la lumina.
Exista diverse forme de tratament pentru reducerea durerilor, administrarea de analgezice fiind cel mai folosit, insa, durerea reapare dupa trecerea efectului pastilelor daca nu a fost tratata anterior cauza problemei.
In functie de localizare, durata sau intensitate, exista tipuri diverse de migrene avand manifestari diferite.
Pe langa disconfort si manifestari neplacute, migrena poate fi simptomul unei afectiuni mai grave, de aceea este important consultul unui medic de specialitate pentru punerea unui diagnostic.
Afla in cele ce urmeaza ce este migrena, care sunt cauzele, simptomele, dar si metodele de preventie pentru a reduce si elimina durerile de cap.
Migrena este o durere de cap moderata spre severa care se resimte doar pe o parte a capului ca o pulsatie continua.
De multe ori, poate fi confundata cu cefaleea, insa, aceasta poate fi insotita si de alte simptome neplacute si poate avea cauze mai grave decat pare la prima vedere.
Conform studiului Overview – Migraine, migrena apare mai frecvent in randul persoanelor tinere de sex feminin. Aceasta se manifesta la 1 din 5 femei si 1 din 15 barbati.
Cauzele migrenei
Migrena nu are o cauza specifica. In general, este rezultatul unei suprasolicitari a creierului care afecteaza semnalele nervoase si vasele sangvine din creier.
Poate fi cauzata de:
- Modificari hormonale din timpul perioadei menstruale sau menopauza
- Stres
- Anxietate
- Depresie
- Stari de oboseala
- Insomnie
- Diferenta de fus orar
- Scaderea zaharului din sange
- Efort fizic intens
- Suponderabilitatea
- Consumul de alcool
- Alimente care contin tiramina si anume afumaturi, branza camembert sau carne tratata
- Unele medicamente contraceptive
- Lumini si flashuri stralucitoare
- Zgomote puternice.
Remedii naturale pentru ameliorarea migrenelor
Economisești 11.50 lei
Economisești 11.50 lei
Economisești 4.30 lei
Tipuri de migrena si simptomele acestora
In general, migrena se resimte ca o durere de cap continua, insa in functie de tipul migrenei, aceasta poate fi insotita de o varietate de simptome.
Au fost identificate mai multe tipuri de migrene in functie de localizarea si intensitatea durerii si anume:
- Migrena fara aura sau comuna
Este cel mai frecvent tip de migrena intalnita la peste 70% dintre persoane. Cel mai frecvent se manifesta dimineata si nu este insotita anterior de alte simptome prevestitoare. Poate aparea la finalul unei saptamani de lucru stresante, inainte de menstruatie sau din cauza unor alimente si mirosuri.
Durerea resimtita se manifesta in partea din fata a capului, la una sau la ambele parti ale tamplelor si poate fi constanta sau pulsanta. In unele cazuri, este insosita de greata, varsaturi, hipotensiune arteriala, sensibilitate la lumina sau sunete, cearcane sau cascat.
- Migrena cu aura
Migrena cu aura sau migrena complicata prezinta anumite simptome inainte de aparitia in sine a durerii de cap si acestea pot include:
- Dificultati de vedere, aparitia unor puncte de lumina, flash-uri luminoase sau vedere dubla
- Dificultati de vorbire
- Vertij si senzatia de ameteala
- Tiuit in urechi
- Probleme de coordonare a corpului
- Stari de confuzie
- Senzatie de amorteala la nivelul limbii sau a fetei
Persoanele care sufera de migrena tip aura descriu experienta ca o perturbare a vederii in care apar fenomene vizuale luminoase, alaturi de senzatia de furnicaturi in membre sau vertij, senzatie de frig sau caldura, greata, dificultate in a purta o conversatie si slabiciune.
Simptomele pot dura intre 5 si 60 de minute si, de regula, sunt asociate cu alte afectiuni neuropsihice precum depresie, bipolaritate sau anxietate.
Aceste simptome pot aparea si in cazul declansarii unui accident vascular cerebral! Daca simptomele persista si nu ati fost diagnoscticat anterior cu migrena cu aura, este important sa solicitati de urgenta ingrijire medicala specializata.
Exista si alte tipuri de migrena intalnite mai rar sau ocazional in functie de partea corpului afectata si anume:
- migrene hemiplegice cu simptome de paralizie sau slabiciune pe o parte a corpului
- oftalmica denumita si migrena oculara caracterizata prin cazuri repetate de tulburari vizuale
- migrena oftalmoplegica care include o durere intensa in spatele ochilor ce cauzeaza caderea pleoapei.
Metode naturale de preventie
Migrenele se manifesta diferit de la o persoana la alta. Prevenirea migrenelor include evitarea factorilor declansatori, o rutina zilnica bazata pe alimentatie sanatoasa, somn regulat si miscare fizica.
Incearca sa eviti pe cat posibil stresul, consumul excesiv de alcool si anumite alimente din categoria factorilor declansatori precum cele care contin conservanti si arome artificiale.
Cele mai benefice suplimente care ajuta la prevenirea atacurilor de migrena sunt cele pe baza de:
- Coenzima Q10
- Magneziu
- Vitamina B-12
- Extracte din plante.
Totodata, exercitiile fizice regulate stimuleaza productia de endorfine in corp care ajuta la calmarea si durerilor de cap si reducerea frecventei acestora.
5 uleiuri esentiale care ajuta la combaterea migrenelor
Aromaterapia este o metoda complementara pentru prevenirea si combaterea migrenelor avand la baza utilizarea uleiurilor esentiale. Acestea contin substante active cu actiune directa asupra sistemului nervos si a functiilor organismului.
Iata care sunt cele mai eficiente uleiuri esentiale folosite in aromaterapie pentru reducerea durerilor de cap si a simptomelor insotite de acestea:
- Ulei esential de Maghiran
Are actiune neurotonica asupra sistemului nervos, contribuie la dilatarea vaselor de sange, reduce tensiunea arteriala si are efect relaxant asupra creierului. Reduce migrenele si presiunea din zona capului, intareste sistemul imunitar si previne oboseala cronica.
Aroma sa este calda, revigoranta, cu note de pin, asemanatoare cu cea de Oregano.
Economisești 20.61 lei
Economisești 19.95 lei
Economisești 35.28 lei
- Ulei esential de Lavanda Latifolia
Are proprietati relaxante si terapeutice cu efect calmant asupra sistemului nervos. Compusii bioactivi din compozitie induc o stare de calm, reduc starile de anxietate si durerile de cap.
In aromaterapie, este folosit pentru improaspatarea aerului din locuinte datorita aromei sale florale, proaspete, asemanatoare cu cea de Eucalipt.
Economisești 25.88 lei
Economisești 6.00 lei
Economisești 25.88 lei
- Ulei esential de Peppermint
Principalul compus activ din compozitia uleiului esential, Mentolul, ii ofera acestuia efecte racoritoare si decongestionante asupra sistemului nervos fiind util in ameliorarea durerilor de cap, a migrenelor si starilor de agitatie.
In plus, sustine capacitatea de concentrare si poate fi folosit pentru dezinfectarea aerului din locuinte.
Economisești 3.68 lei
Economisești 4.05 lei
- Ulei esential de Eucalipt Citronat
Are efecte calmante si analgezice asupra sistemului nervos recomandat in caz de suprasolicitare psihica dupa perioadele de efort intelectual intens sau la locul de munca.
Aroma sa proaspata, cu note citrate, creeaza o ambianta placuta in locuinta.
Economisești 3.98 lei
Economisești 22.84 lei
- Ulei esential de Oregano
Este tonic general asupra organismului fiind folosit ca un antibiotic natural cu multiple beneficii asupra sanatatii si a sistemului nervos datorita compusilor activi din compozitie carvacrol si timol. Reduce senzatia de durere de cap si are efect revigorant instant in timp ce sustine claritatea mentala.
Economisești 4.88 lei