In toate aspectele vietii de zi cu zi, la scoala, la serviciu, facultate, in timpul liber sau cand citesti o carte, concentrarea este necesara pentru a-ti putea indeplini sarcinile si a-ti duce la bun sfarsit planurile.
Poate fi frustrant atunci cand nu reusesti sa iti amintesti anumite lucruri sau nu te poti concentra suficient pentru a finaliza o sarcina importanta.
Exista numerosi factori care pot distruge cu usurita concentrarea, de la multitaskingul de la birou si pana la petrecerea excesiva a timpului pe retelele de socializare.
Dieta, stilul de viata si activitatile zilnice au un impact semnificativ asupra capacitatii de concentrare si memoriei.
Iti prezentam in cele ce urmeaza cauzele care afecteaza capacitatea de concentrare si ce poti face pentru a-ti imbunatati atentia si memoria cu ajutorul metodelor naturale.
Cauzele care afecteaza capacitatea de concentrare
Lipsa de concentrare nu este o afectiune cu un diagnostic medical grav, insa poate afecta calitatea vietii si capacitatea de a face fata sarcinilor zilnice.
Daca iti este dificil sa te concentrezi in activitatile tale, chiar daca este vorba despre atributiile de la serviciu sau sa completezi un rebus, este important sa identifici indeaproape cauzele problemelor de concentrare pentru a lua masurile necesare.
Cauzele lipsei de concentrari pot fi psihologice sau fizice. In unele cazuri, sunt un simptom al unor boli sau afectiuni.
Printre cele mai comune cauze ale unei slabe concentrari se numara:
- O alimentatie nesanatoasa saraca un substante nutritive
- Stresul
- Lipsa somnului
- Lipsa miscarii fizice
- Consumul de alcool, cofeina sau substante psihoactive
- Efecte secundare de la unele medicamente
- Depresia
- Boala Alzheimer, ADHD sau dislexia
- Timpul petrecut in fata ecranelor
- Utilizarea in exces a retelelor de socializare
- Modificari hormonale din timpul menopauzei sau sarcinii
- Deficitul de fier.
Economisești 5.00 lei
Economisești 8.80 lei
Economisești 11.60 lei
Economisești 11.50 lei
Cum se manifesta lipsa de concentrare?
Psihologii considera ca lipsa de concentrare poate fi primul semn de avertizare al depresiei. In acest caz, poate fi vorba despre cea mai comuna cauza a tulburarilor de concentrare neavand un diagnostic clinic.
Totodata, poate fi o consecinta a unei alimentatii nesanatoase ori un cumul de factori care perturba sistemul nervos. De asemenea, tulburarile de concentrare pot fi manifestari ale unor afectiuni metabolice, accident vascular cerebral, stari de anxietate, tulburare hiperkinetica precum ADHD sau stari depresive.
De aceea, este important sa identifici cauza care duce la pierderea atentiei si ulterior sa intervii pentru a preveni agravarea acesteia.
Lipsa de concentrare se resimte atat pe plan fizic, cat si psihic.
Din punct de vedere fizic, organismul poate resimti dureri de cap sau migrene.
Din punct de vedere psihic, lipsa de concentrare poate provoca:
- Dificultatea de a ramane treaz
- Impulsivitate
- Ganduri intruzive
- Hiperactivitate
- Insomnii
- Dezorientare
- Dificultate de organizare
- Probleme de logica
- Anxietate
- Tulburari de memorie
- Sentimentul detasarii de realitate.
In unele cazuri, tulburarile de concentrare pot aparea ca simptom in cadrul unor afectiuni infectioase insotite de febra, frisoane, eruptii cutanate, greturi, varsaturi sau letargie.
Cum sa-ti imbunatatesti concentrarea
Alimentatia, miscarea fizica regulata si respectarea timpul liber pentru activitatile care te relaxeaza, sunt factori importanti care contribuie semnificativ la sanatatea generala a organismului si a sistemului nervos.
Obiceiurile alimentare joaca un rol considerabil pentru sustinerea capacitatii de concentrare. In alimentele pe care le consumam zilnic, exista nutrienti indispensabili pentru mentinerea functiilor din corpul uman si, daca acest aspect este neglijat si alimentatia este deficitara, saraca in nutrienti, exista consecinte negative care pot afecta starea de sanatate.
Iata cateva obiceiuri alimentare recomandate pentru fuctiile cognitive:
- Redu consumul de zahar
Excesul de zahar din alimentatie poate provoca inflamatii in organism, acumularea kilogramelor in plus si declin cognitiv asociat cu memoria slaba.
- Consuma mai putini carbohidrati rafinati
Carbohidratii rafinati se gasesc in produse de patiserie, dulciuri sau cereale rafinate. Studiile de specialitate au concluzionat ca o dieta bogata in carbohidrati rafinati este asociata cu dementa si reducerea functiei cognitive.
- Evita consumul de alcool
Consumul frecvent de alcool poate influenta negativ sanatatea organismului si functiile cognitive. Alcoolul are efecte neurotoxice asupra creierului si afecteaza hipocampusul care este responsabil de memoria si concentrarea ta.
- Practica zilnic exercitii de respiratie
Practicarea exercitiilor de respiratie are un impact pozitiv asupra psihicului, are un efect relaxant si imbunatateste capacitatea de concentrare. Tehnica de respiratie 4-7-8 este recomandata pentru reducerea stresului si controlarea anxietatii, care pot perturba memoria si functiile cognitive.
Inspira timp de 4 secunde, mentine aerul 7 secunde in plamani si apoi expira timp de 8 secunde.
La finalul fiecarei sesiuni te vei simti relaxat si capabil de a finaliza sarcinile la serviciu sau acasa.
Uleiuri esentiale recomandate pentru stimularea memoriei si cresterea capacitatii de concentrare
Daca te confrunti cu probleme de concentrare si memorie, aromaterapia sau terapia cu uleiuri esentiale poate fi un adjuvant natural care ajuta la sustinerea starii de bine si stimularea capacitatii de concentrare datorita compusilor activi din compozitie cu actiune directa asupra sistemului nervos.
Aromaterapie este utilizata ca o forma de medicina alternativa prin intermediul uleiurilor esentiale obtinute din plante. Compusii aromatici confera fiecarui ulei in parte caracteristicile plantei cu impact benefic asupra organismului.
Uleiurile esentiale pot fi utilizate in mai multe moduri si anume:
- In lampa de aromaterapie
- Masaje de relaxare
- In amestecuri cu uleiuri de tip baza sau uleiuri purtatoare.
De-a lungul timpului, specialistii in aromaterapie au identificat mai multe uleiuri esentiale cu efecte benefice asupra functiilor cognitive si problemelor de concentrare sau atentie.
Printre acestea se afla:
Uleiul esential de Menta – sporeste concentrarea si reda buna dispozitie
Principalul compus activ din compozitia uleiului esential de Menta este mentolul, care ii confera aroma proaspata si revigoranta cu actiune asupra sistemului nervos.
Creste capacitatea de concentrare, ofera claritate mentala si reduce durerile de cap. In plus, reda buna dispozitie si improaspateaza aerul din locuinte.
Economisești 3.68 lei
Economisești 4.05 lei
Uleiul esential de Rozmarin – stimuleaza memoria
Expunerea la aroma de Rozmarin cu ajutorul aromaterapiei poate imbunatati considerabil performantele cognitive. Acest fapt se datoreaza principalului compus chimic din compozitia uleiului numit cineol care ajuta la relaxarea sistemului nervos, stimuleaza memoria si sporeste atentia.
Economisești 16.54 lei
Uleiul esential de Portocala – echilibreaza sistemul nervos si combate problemele de concentrare
Este util pentru stimularea creierului in timp ce mareste puterea de concentrare pe parcursul unei sarcini. Aroma este proaspata, revigoranta, de citrice, care echilibreaza sistemul nervos, reduce stresul si anxietatea.
Se recomanda folosirea uleiului in lampa de aromaterapie pe birou sau in camera atunci cand ai de realizat o activitate ce necesita atentie si concentrare.
Economisești 20.61 lei
Economisești 35.28 lei
Economisești 3.83 lei
Uleiul esential de Lamaie – imbunatateste atentia
Aroma revigoranta a uleiului esential de lamaie poate creste atentia, vigilenta si imbunatateste functia cognitiva a persoanelor cu ADHD si boala Alzheimer. Principalul compus activ din compozitie, citralul, este benefic pentru stimularea memoriei si capacitatii de concentrare.
Economisești 20.61 lei
Economisești 35.28 lei
Economisești 3.98 lei
Uleiul esential de Cedru de Virginia – creste energia si rezistenta organismului
Are efect calmant si relaxant asupra psihicului care ajuta la imbunatatirea calitatii somnului si poate oferi mai multa energie dimineata, dupa trezire. Are o aroma placuta, usor lemnoasa. In plus, purifica si improspateaza aerul din locuinte.
Cedru de Virginia 15ml, Ulei Esential MARNYS, 100% Natural si Pur, Chemotipat (juniperus virginiana)
Economisești 24.00 lei