Există un mineral în corpul nostru care este implicat în peste 300 de reacții metabolice ale organismului uman. Este al 4-lea cel mai abundent mineral din organism, fiind prezent într-un procent de 65% în oase și 35% în mușchi și țesuturi moi.
Fără acesta, corpul nostru nu ar putea funcționa normal, de unde și stările de disconfort pe care carența acestui mineral le provoacă.
Este vorba despre magneziu, iar în rândurile următoare vei afla de ce avem nevoie de magneziu și cum îți poți da seama dacă nu este prezent într-o cantitate optimă în corp.
Recomandarile noastre care contin Magneziu
Economisești 28.50 lei
Economisești 19.75 lei
Economisești 19.25 lei
Economisești 31.24 lei
De ce este magneziul atât de important pentru organism?
Magneziu are un rol esențial în buna funcționare a organismului, iar acest lucru se datorează numeroaselor procese în care mineralul este implicat.
Pentru o mai bună înțelegere a importanței acestuia, vom detalia principalele roluri ale magneziului și beneficiile pe care le aduce pentru organism:
1. Este unul dintre principalii electroliți ai corpului
Electroliții sunt mineralele care asigură funcționarea optimă a activității electrice din organism, fără de care semnalele electrice nu putea fi trimise sau primite, iar copul nu ar funcționa corect. Magneziul este unul dintre acești electroliți.
Acesta ajută la sinteza proteinelor, asigură transportul de alte minerale în membranele celulare și are un rol bine stabilit în producerea ADN-ului.
2. Asigură absorbția calciului în organism
Calciu și magneziu fac o echipă imbatabilă și au o relație sinergică puternică. Magneziul asigură transportul de calciu în celule. În lipsa magneziului, calciul rămâne pentru mai mult timp decât este necesar în celule, fapt care duce la o calcifiere, adică depunere de calciu pe oase sau pe țesuturile moi. Calcifierea poate provoca alte tipuri de afecțiuni.
3. Relaxează mușchii
O parte din cantitatea de magneziu din organism se află la nivelul mușchilor. Magneziul este esențial în relaxarea musculară, iar lipsa acestuia ar duce la contracții permanente. Calcifierea se poate produce și la nivel muscular, iar carența de magneziu provoacă depuneri de calciu și producerea unor crampe musculare dureroase.
4. Menține sănătatea inimii
Ai aflat deja că magneziul este prezent într-un procent de 35% în mușchi, printre care și în inimă. Inima este mușchiul vital al organismului nostru, iar magneziul este unul dintre mineralele care fac inima să bată regulat. Și aici apare relația sinergică dintre calciu și magneziu pentru că magneziul relaxează inima, iar calciul o stimulează.
Lipsa magneziului din organism nu permite celulelor musculare să se relaxeze, fapt care duce la apariția aritmiei.
5. Reduce stresul, stările de anxietate și migrenele
Știai că magneziul este necesar în activarea serotoninei? Serotonina, cunoscută și sub numele de „hormonul fericirii”, este neurotransmițătorul care contribuie la menținerea stării de bine.
Stările de anxietate și nervozitate sunt, de cele mai multe ori, asociate și cu un deficit de magneziu din organism. Un nivel normal al acestui mineral asigură activarea serotoninei și reduce nivelul de stres și migrenele cauzate de acestea.
6. Menține sănătatea oaselor
Cea mai mare cantitate de magneziu din organism se află în sistemul osos, motiv pentru care acesta are un rol esențial în menținerea unor oase sănătoase. Magneziul contribuie la creșterea, stabilizarea și mineralizarea oaselor, previne apariția osteoporozei și reduce riscurile fracturilor.
Cum poți afla dacă suferi de deficit de magneziu?
În prezent, deficitul de magneziu este tot mai comun în rândul tuturor categoriilor de vârstă și apare ca o consecință a unui stil de viață dezordonat și o alimentație dezechilibrată.
Uite câteva semne ale unui deficit de magneziu:
- Dureri de cap și migrene
- Stare de agitație și nervozitate
- Aritmie cardiacă
- Stare generală de oboseală și slăbiciune
- Spasme musculare și crampe
- Amorțeală și furnicături la nivelul extremităților
Însă nu uita, este important să consulți un medic pentru a obține un diagnostic sigur și rapid.
Economisești 18.75 lei
Economisești 16.75 lei