Cortizolul şi adrenalina apar în momentul în care simţim că se apropie ceva extrem. Este important să le avem pentru a ne putea proteja de anumite situaţii atunci când e nevoie.
De cele mai multe ori, cortizolul apare mai des decât e nevoie, iar asta ne afectează viaţa de zi cu zi. Ştim cu toţii că mereu printre cauzele oricărei boli este stresul. De aceea, este important să facem tot ce ţine de noi pentru a-l evita şi a ne calma atunci când apare.
Dar ce este cortizolul? I se spune hormonul stresului pentru că are o legătură cu răspunsul la stres. De fapt, atunci când suntem stresaţi, hipotalamusul (este la baza creierului şi este o regiune foarte mică) alarmează corpul nostru că ceva e pe cale să se întâmple. Au loc atunci mai multe semnale hormonale şi nervoase, iar apoi sunt eliberaţi mulţi hormoni, printre care cortizolul şi adrenalina.
Atribuții
Creşte ritmul cardiac datorită adrenalinei şi creşte glucoza (zahărul din sânge) din cauza cortizolului. Astfel, creierului îi este mai uşor să utilizeze glucoza, iar mai multe substanţe care ajută la repararea ţesuturilor sunt disponibile.
Un nivel ridicat de cortizol este dăunător pentru organism. Atunci când corpul nostru eliberează prea mult cortizol, este afectat întregul organism. Pot apărea numeroase afecţiuni dacă avem des nivelul de cortizol ridicat, precum:
- Avem parte de insomnii
- Ne face să fim anxioşi
- Incurajează apariţia ulcerului şi a problemelor de digestie
- Avem dureri de cap
- Încurajează depresia
- Ne afectează sănătatea inimii.
Sunt mai multe lucruri pe care nu le ştim despre acest hormon, care are mai multe atribuţii.
Mare parte din celulele pentru organism au receptori pentru cortizol. De aceea, cortizolul are legătură cu mai multe procese ale corpului.
Recomandarile noastre pentru relaxarea sistemului nervos
Economisești 5.81 lei
Economisești 5.11 lei
Economisești 8.75 lei
Cum putem reduce nivelul de cortizol?
Ginkgo Biloba ajută la tratarea bolilor oculare. De fapt, proprietăţile sale naturale acţionează ca antioxidanţi şi duc la o îmbunătăţire a circulaţiei sângelui. Asta ajută la reducerea degenerării retinei.
Un studiu de dimensiune mică a demonstrat că persoanele care au afecţiunea glaucom, după ce au luat ginkgo zilnic (120mg), pentru 8 săptămâni, au observat că li s-a îmbunătăţit vederea.
Nutriția
Nutriţia este din nou importantă în tratarea afecţiunii. Mâncarea procesată sau care are mult zahăr adăugat face nivelul de cortizol să crească. De aceea, este important să avem o dietă cât mai bogată în fructe şi legume, adică fibre. Fibrele ajută cu reglarea hormonilor. Dieta este extrem de importantă.
Cafeaua este delicioasă, dar dacă bem cafea în exces atunci nivelul nostru de cortizol creşte.
De fapt, persoanele care sunt extrem de stresate pot experimenta oboseala suprarenală, care apare atunci când există un dezechilibru hormonal. Din cauza asta ei experimentează o oboseală intensă şi uneori se apelează la cafea pentru a scăpa de ea.
Ce se întâmplă e că atunci când cafeina dispare, oboseala cronică apare din nou. Cafeaua doar creşte nivelul de cortizol, iar problema reală nu este rezolvată, problema fiind dezechilibrul hormonal.
Tehnici de relaxare
Dacă sunteţi persoane care se stresează des, tehnicile de relaxare pot fi de folos. Corpul nostru atunci când este relaxat nu mai produce hormoni de stres şi ne scade astfel cortizolul. Astfel de tehnici de relaxare sunt:
- Meditaţie
- Yoga sau tai chi
- Exerciţii de respiraţie
Practicarea hobby-urilor
Fiecare persoană are hobby-uri diferite. Amintiţi-vă ce vă făcea plăcere să faceţi în trecut şi încercaţi să vedeţi dacă şi în prezent vă oferă la fel de multă satisfacţie. Exemple de hobby-uri care ajută cu scăderea nivelului de cortizol ar fi: desenatul, cântarea la un instrument, grădinăritul. Practicarea hobby-urilor voastră vă poate aduce multă fericire şi funcţionează perfect ca distragere de la problemele care ne ocupă mai des decât ar trebui mintea.
A fost un studiu care a avut ca participanţi 49 de veterani. S-a constatat la final că terapia operaţională convenţiolană a ajutat mai puţin decât grădinăritul cu scăderea nivelului de cortizol. Altul a arătat că persoanele care făceau activităţile care le plac cu adevărat au avut un nivel de cortizol mai scăzut. La cel de-al doilea studiu au participat 1.399 de persoane.
Muzica relaxantă s-a dovedit de asemenea a fi utilă în scăderea nivelului de cortizol.
Sport cu moderație
Exerciţiile pot ajuta şi cu scăderea cortizolului, dar şi cu creşterea. Depinde cât de intense sunt. Dacă facem exerciţii fizice intense atunci cortizolul creşte deoarece corpul primeşte o provocare şi creşte cortizolul pentru a-i face faţă. Totuşi, antrenamentul constant nu va mai provoca acelaşi răspuns în timp al cortizolului, deoarece corpul se va obişnui cu exerciţiile şi nu vor mai fi considerate o provocare aşa mare.
Cum se ştie că sportul regulat ne ajută să dormim mai bine şi ne face să fim în general mai sănătoşi, acestea sunt lucruri care pot să ne scadă nivelul de cortizol cu timpul.
Moderaţia e cheia succesului.
Activități care te fac să râzi
Atunci când avem parte de activităţi plăcute care ne pun zâmbetul pe buze, ne fac să râdem cu poftă sunt eliberate endorfine, iar nivelul cortizolului scade. Atunci când râdem sistemul nostru imunitar este mai puternic şi tensiunea arterială mai scăzută.
Ce este interesant e că ne scade nivelul cortizolului şi dacă e vorba de râdem forţat.
Yoga de râs, care este un fel de yoga ce susţine accesele deliberate de râs este utilă în scăderea nivelului de cortizol, avem după o stare de spirit mai bună şi mai multă energie.
Dacă ne concentrăm pe practicarea prea multor activităţi, indiferent cât de benefice sunt, ajungem să ne creştem până la urmă mai tare nivelul de cortizol pentru că sunt prea multe. De aceea, cel mai bine ar fi să le incorporaţi încet şi să nu fie prea multe. Cu timpul, mai puteţi adăuga şi altele. Cel mai important e să fim consistenţi.
Recomandările noastre
Aşa cum v-am obişnuit, avem de fiecare dată şi un supliment în gama noastră de produse care poate ajuta cu afecţiunea descrisă. În cazul de faţă, pentru reducerea nivelului de cortizol recomandăm Relahelp, care ajută combate stresul şi anxietatea, fiind util în a ne ajuta să avem o stare de spirit mai bună.
Mai multe despre produs puteţi afla pe site, accesând pagina de produs.
Concluzii
Stresul apare în viaţa tuturor la un moment dat, iar singurul lucru care stă în puterea noastră este să învăţăm cum să-l gestionăm. Mai sus au fost detaliate câteva modalităţi prin care putem să reducem nivelul de cortizol şi care ne pot ajuta să ne simţim mai bine mai des.
Descopera gama noastra de suplimente naturale pentru relaxare si stare de bine
Economisești 10.50 lei
Economisești 1.37 lei
Economisești 23.85 lei
Economisești 7.91 lei
- https://www.medicover.ro/analize/cortizol/
- https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/cortizolul-hormonul-de-stres
- https://www.analizeonline.ro/analize-de-laborator/cortizol.html
- https://www.poliana.ro/tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-cortizol-principalul-hormon-al-stresului/
- https://www.henryford.com/blog/2020/05/how-to-lower-your-cortisol-levels
- https://www.healthline.com/nutrition/ways-to-lower-cortisol#TOC_TITLE_HDR_7
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/322335#signs-and-symptoms
- https://www.risescience.com/blog/how-to-lower-cortisol