Ce surse de vitamina D sunt şi cu ce ne ajuta?

Ce surse de vitamina d sunt şi cu ce ne ajută

Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsimi care joacă un rol în multe funcții importante ale organismului. Este cel mai bine cunoscută pentru că lucrează cu calciul din organism pentru a ajuta la construirea și menținerea oaselor puternice. Vitamina D este, de asemenea, implicată în reglarea sistemului imunitar și a celulelor, unde poate ajuta la prevenirea cancerului.

Organismul stochează și produce vitamina D atunci când pielea noastră este expusă la lumina soarelui. Aceasta se găsește, de asemenea, în unele alimente, mai ales în cele precum laptele care au fost îmbogățite cu această vitamină.

Există două forme: ergocalciferol (vitamina D2) și colecalciferol (vitamina D3). Unele cercetări sugerează că colecalciferolul este mai bun la creșterea nivelului de vitamina D în sânge.

La copii, o deficiență de poate provoca rahitism, o boală care are ca rezultat oase moi și slabe. La adulți, este posibil ca mulți oameni să nu primească suficientă vitamina D, în special cei care locuiesc în zonele nordice (cum ar fi jumătatea nordică a SUA) și persoanele în vârstă.

Persoanele cu pielea închisă la culoare nu absorb lumina soarelui la fel de ușor ca cele cu pielea deschisă, astfel că riscul lor de a avea un nivel scăzut de este și mai mare. Un studiu sugerează că trei sferturi dintre adulții din SUA au un nivel scăzut de vitamina D.

Acest lucru este important, deoarece cercetătorii încep să descopere că nivelurile scăzute pot fi legate de alte boli, inclusiv de cancerul de sân și de colon, cancerul de prostată, hipertensiunea arterială, depresia și obezitatea.

Dovezile nu dovedesc că o cantitate prea mică este cauza acestor afecțiuni, ci că persoanele cu niveluri mai ridicate au mai puține șanse de a face aceste boli.

Cu ce afecțiuni ajută vitamina D?

Obținerea unei cantități adecvate poate ajuta la prevenirea mai multor afecțiuni grave de sănătate.

Gama noastra de produse (bogate in Vitamina D)

88.00 lei TVA inclus

Economisești 50.00 lei

Mai puțin de 2.93 lei per zi de tratament!

117.00 lei TVA inclus

Economisești 90.00 lei

Mai puțin de 3.90 lei per zi de tratament!

49.00 lei TVA inclus

Economisești 20.00 lei

Mai puțin de 1.63 lei per zi de tratament!

Osteoporoza

Ajută organismul să absoarbă și să utilizeze calciul, de care avem nevoie pentru oase puternice. Este important să obținem suficientă vitamina D pe tot parcursul vieții, deoarece majoritatea oaselor se formează atunci când suntem tineri.

Pentru femeile aflate la postmenopauză care prezintă un risc mai mare de osteoporoză, administrarea de vitamina D împreună cu suplimente de calciu poate reduce rata de pierdere a oaselor, ajută la prevenirea osteoporozei și poate reduce riscul de fracturi.

Alte afecțiuni ale oaselor

Protejează împotriva rahitismului și a osteomalaciei, înmuiere a oaselor la adulți. Persoanele în vârstă care locuiesc în zonele nordice și persoanele care nu beneficiază de lumina directă a soarelui timp de cel puțin 45 de minute pe săptămână ar trebui să se asigure că primesc suficientă vitamina D prin lapte și produse lactate îmbogățite.

Alternativ, putem lua un supliment cu vitamina D.

Prevenirea căderilor

Persoanele care au niveluri scăzute de vitamina D prezintă un risc mai mare de cădere, iar studiile au constatat că administrarea unui supliment poate reduce acest risc. La persoanele în vârstă, poate reduce căderile cu 22%.

Probleme cu paratiroidele

Cele patru glande paratiroide sunt situate în gât. Acestea produc hormonul paratiroidian, care ajută organismul să stocheze și să utilizeze calciul și fosforul. Vitamina D este adesea utilizată pentru a trata tulburările glandei paratiroide.

Hipertensiune arterială

În studiile populaționale, persoanele cu niveluri scăzute  par să aibă un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială în comparație cu cele cu niveluri mai ridicate de vitamina D.

Cu toate acestea, nu există nicio dovadă că nivelurile scăzute  provoacă hipertensiune arterială la persoanele sănătoase.

Dovezile privind această vitamină și tensiunea arterială au fost mixte. Atunci când persoanele cu afecțiuni renale sau cu o glandă paratiroidă hiperactivă dezvoltă tensiune arterială ridicată, nivelurile scăzute pot juca un rol.

Dar un alt studiu de mare amploare a constatat că administrarea de suplimente de vitamina D și calciu nu a scăzut semnificativ tensiunea arterială și nici nu a redus riscul de apariție a hipertensiunii arteriale la femeile aflate la postmenopauză.

Surse de vitamina D

Surse de vitamina d

Există două forme dietetice:

  • Colecalciferol (D3)
  • Ergocalciferol (D2)

Unele studii sugerează că colecalciferolul (vitamina D3) este mai bine absorbit de organism decât ergocaliciferolul (vitamina D2). Ambele forme se găsesc în mod natural în alimente și sunt adăugate în lapte. Nu toate iaurturile și brânzeturile sunt îmbogățite cu această vitamină. Sursele alimentare includ:

  • Pești grași, cum ar fi somonul, macroul, tonul, sardinele, heringul
  • Lapte și cereale îmbogățite
  • Ouă

Organismul nostru produce vitamina atunci când pielea este expusă la soare. Culoarea pielii noastre afectează producția.

O persoană cu pielea deschisă la culoare poate avea nevoie doar de aproximativ 45 de minute de lumină solară pe săptămână pentru a obține suficientă vitamina D, în timp ce o persoană cu pielea închisă la culoare poate avea nevoie de până la 3 ore.

Norii, hainele, crema de protecție solară și geamurile ferestrelor reduc cantitatea de lumină solară care ajunge efectiv la piele. Majoritatea medicilor susțin că purtarea de cremă de protecție solară este un pas important în prevenirea cancerului de piele.

Concluzii și recomandări

Vitamina D este importantă pentru buna funcţionare a organismului nostru. De aceea, este important să ne asigurăm că avem cantităţi suficiente. Cum alimentaţia poate fi uneori o provocare, deoarece este greu să luăm mereu nutrienţii necesari, suplimentele asigură doza necesară.

În acest sens, recomandăm Vitamina D VITAHELP, care protejează sistemul osos, stimulează absorbţia de calciu şi fosfor, dar şi previne bolile de inimă şi întăreşte imunitatea. Află mai multe despre suplimentul nostru accesând pagina produsului. Acesta ajută şi la combaterea stărilor depresive, a anxietăţii şi este produs în Spania, la cele mai înalte standarde de calitate.

Va recomandam gama noastra de produse (bogate in Vitamina D)

88.00 lei TVA inclus

Economisești 50.00 lei

Mai puțin de 2.93 lei per zi de tratament!

117.00 lei TVA inclus

Economisești 90.00 lei

Mai puțin de 3.90 lei per zi de tratament!

49.00 lei TVA inclus

Economisești 20.00 lei

Mai puțin de 1.63 lei per zi de tratament!

  • https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-d/
  • https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/161618
  • https://www.healthline.com/health/food-nutrition/benefits-vitamin-d
  • https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15050-vitamin-d-vitamin-d-deficiency
  • https://examine.com/supplements/vitamin-d/
  • https://blog.cytoplan.co.uk/the-health-benefits-of-vitamin-d/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *