Propolis – proprietăţi medicinale, siguranţă şi ecosistem

A fost raportat faptul că propolis are numeroase şi diferite influenţe pozitive asupra sănătăţii.

Propolisul este produs de către albine din răşinile şi seva colectate de la arborii foioşi, precum şi din alte surse botanice. În interiorul stupului, albinele amestecă răţinile cu ceară, miere şi enzime. Aşa apare un produs lipicios, a cărui culoare este brun-verzuie. Acest amestec are mai multe întrebuintări. Printre care, dezinfectarea coloniei de albine şi dezinfectarea.

1. Propolisul a fost folosit de egipteni, greci şi asirieni

2. Proprietăţi medicinale propolis

3. Propolis în vindecarea rănilor

4. Propolis pentru sănătatea orală

5. Vindecarea afecţiunilor pielii

6. Propolis pentru tratarea herpesului

7. Stimularea imunităţii

8. Conservarea ecosistemului

9. Este consumul de propolis sigur?

10. Concluzie şi recomandări

11. Referinţe

On Sale
Sale!
%
REDUS
42
Save 52 lei
52lei
42%
52
lei
On Sale
Sale!
%
REDUS
32
Save 30 lei
30lei
32%
30
lei
Stoc epuizat
spray cu propolis
On Sale
Sale!
%
REDUS
27
Save 27 lei
27lei
27%
27
lei
On Sale
Sale!
%
REDUS
31
Save 52 lei
52lei
31%
52
lei

Propolisul a fost folosit de egipteni, greci şi asirieni

Şi oamenii, nu doar albinele, se pot bucura de beneficii aduse de propolis. De mult timp se face asta. De fapt, cu mii de ani în urmă, civilizaţiile de atunci utilizau propolisul datorită proprietăţilor medicinale pe care le oferă. Asirienii îl foloseau pentru a ajuta procesul de vindecare şi a combate infecţiile, punându-l pe răni şi tumori. Egiptenii îl foloseau pentru a îmbălsăma mumii. Grecii, în schimb, pentru tratarea abceselor.

În ceea ce priveşte compoziţia propolisului, variază în funcţie de copacii şi florile la care au acces albinele, precum şi de locaţia acestora. Pentru a înţelege mai bine, propolisul din Brazilia va avea o compoziţie chimică diferită decât cea din Europa. De aceea, cercetătorii întâmpină dificultăţi în privinţa concluziilor privitoare la beneficiile sale asupra sănătăţii.

Proprietăţi medicinale propolis

Conform unei analize făcute în anul 2019, s-a constatat că încă din anul 300 Î.Hr. se folosea propolisul ca medicament. Medicii îl foloseau în cel de-al doilea război mondial pentru a vindeca rănile.

Aceeaşi analiză confirmă proprietăţile următoare ale propolisului:

  • proprietăşi antibacteriene
  • proprietăţi antifungice
  • un bun antiviral
  • eficient în acţionarea asupra bolilor parazitare
  • proprietăţi antiinflamatoare
  • un bun antioxidant
  • unele substanţe pot avea şi proprietăţi anticancerigene

Propolis în vindecare rănilor

În 2015 s-a făcut un studiu care a demonstrat eficienţa propolisului în vindecarea rănilor. Ce se întâmplă de fapt este că acesta a ajutat cu repararea pielii prin creşterea unor celule noi.

Cum persoanele care au diabet se vindecă mai încet, propolisul poate ajuta în acest sens, deoarece ajută pielea să se vindece cu o viteză mai mare. Deoarece ajută de asemenea la eliminarea anumitor bacterii, este eficient pentru a preveni infecţiile.

Propolis pentru sănătatea orală

Tot acel studiu demonstrează eficienţa propolisului în sănătatea orală. Propolisul previne formarea fosfatului de calciu, care este componenta principală a plăcii dentare. Proprietăţiile sale antibacteriene sunt încă un motiv în plus pentru care ar fi eficiente în igiena dentară.

A fost un studiu mai restrâns care a demonstrat că propolisul a redus destul de mult cantitatea de bacterii aflate în saliva persoanelor care sufereau de parodontită.

Propolis ca antiinflamator

Datorită faptului că propolis are în componenţa sa antioxidanţi, aceştia pot avea un rol în reducerea inflamaţiei. O astfel de inflamaţie unde ar putea fi de folos este cea provocată de artrită.

Două studii au testat eficacitatea propolisului în acest sens. Ambele au avut un efect pozitiv asupra reducereii inflamaţiei, dar şi în ceea ce priveşte dezvoltarea ei.

Unii oameni de ştiinţă susţin şi că pot fi reglate substanţele inflamatorii din organism de către propolis.

Vindecare afecţiunilor pielii 

De mult timp este folosit propolisul în acest scop. Mai exact, acesta este util în vindecare pielii care a suferit de anumite arsuri sau răni. A fost utilizat topil în tratarea diverselor afecţiuni ale pielii precum: eczemele, psoriazis, aftele, negii, alergiile, dar şi multe altele.

Propolis pentru tratarea herpesului

A fost un studiu care a ajuns la concluzia că propolisul este un tratament eficient pentru herpesul oral sau genital. În acest studiu au fost comparate efectele propolisului asupra herpesului cu cele ale aciclovirului. Acest medicant este de obicei folosit pentru tratarea herpesului.

Au fost făcute 6 studii în acest sens, iar în 4 dintre acestea a fost mai eficient propolisul în tratarea leziunilor cauzate de herpes decât aciclovirul. Rezultatele au fost chiar mai vizibile în cazul herpesului labial.

Stimularea imunităţii 

Datorită proprietăţiilor sale antioxidante puternice, acesta poate oferi un sprijin contra infecţiilor şi a viruşilor. Este util în combaterea răcelii, a tusei, a gripei, în cazul amigdalitei şi a cistitei. Este util şi la recuperare, deoarece timpul în ceea ce priveşte aceasta este redus.

Conservarea ecosistemului

Dacă suntem colectori sau consumatori de propolis ajutăm la conservarea ecosistemului. Se susţine prin asta sectorul apicol, albinele având un rol esenţial în conservarea biodiversităţii. Aproximativ 75% din culturile alimentare din întreaga lume depind de polenizare într-o măsură anume.

Schimbările climatice fac să fie tot mai puţine albine, de aceea obţinerea beneficiilor pe care le aduce producţia de propolis este tot mai importantă pe zi ce trece.

Este consumul de propolis sigur?

Ca în cazul oricărui lucru pe care-l consumăm, moderaţia este cheia. Este important să utilizăm în doze care sunt rezonabile, atât în ceea ce priveşte pielea, cât şi intern. Foarte rar apar reacţii alergice sau cazuri înregistrate de toxicitate.

Cum contează mult de unde provine propolisul, deoarece, după cum am spus şi mai sus, componenţa sa este diferită, este important să ţinem cont şi de asta. Este important să ne asigurăm şi că produsul este pur.

Concluzie şi recomandări

Propolisul poate avea numeroase beneficii asupra sănătăţii noastre, motiv pentru care este bine să-l avem mereu la îndemână. De fapt, acesta a fost folosit chiar şi în cel de-al doilea război mondial pentru vindecare rănilor.

Este unul dintre acele suplimente minune care aduce mai multe beneficii dintr-o singură sursă. Ajutăm de asemenea prin consum ecosistemul. Dacă iubeşti natura şi sănătatea, atunci propolisul este una dintre cele mai bune alegeri.

În acest sens, noi recomandăm să verifici produsele noastre cu propolis, diverse, pentru a putea face alegerea cea mai potrivită pentru tine.

Naturalul este cel mai bun pentru sănătatea ta!

On Sale
Sale!
%
REDUS
42
Save 52 lei
52lei
42%
52
lei
On Sale
Sale!
%
REDUS
32
Save 30 lei
30lei
32%
30
lei
Stoc epuizat
spray cu propolis
On Sale
Sale!
%
REDUS
27
Save 27 lei
27lei
27%
27
lei
On Sale
Sale!
%
REDUS
31
Save 52 lei
52lei
31%
52
lei

https://www.healthline.com/health/propolis-an-ancient-healer#healing-compounds

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-390/propolis

https://www.verywellhealth.com/propolis-what-should-i-know-about-it-88313

https://www.medicalnewstoday.com/articles/propolis#How-to-use-propolis

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6893770/

https://www.honeygreen.com/propolis-extract-health-benefits-pharma-food-supplement-products/

https://www.drweil.com/health-wellness/balanced-living/wellness-therapies/what-are-the-benefits-of-bee-propolis/

https://www.natures-glory.com/blogs/news/what-is-propolis-good-for-why-you-need-to-take-propolis-extracts-and-its-benefits

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *