Anxietatea este o condiție pe care mulți dintre noi o experimentăm, însă în unele cazuri acesta se manifestă atât de pronunțat încât este extrem de dificil de controlat. Practic, anxietatea este o stare emoțională manifestată prin neliniște profundă, agitație și gânduri negative.
Putem resimți stări de anxietate înainte unui eveniment important sau atunci când avem de-a face cu situații pe care nu le putem controla. Corpul are o reacție normală în fața unor situații noi, neprevăzute, însă există și cazuri în care stările continuă și interferează cu mersul firesc al vieții. Acela este momentul când anxietatea devine problematică.
Din nefericire, anxietatea ca tulburare psihică este din ce în ce mai comună, iar cazurile sunt tot mai frecvente, în special în rândul adolescenților și al tinerilor. Am strâns în acest articol toate informațiile relevante despre anxietate, dar și câteva sfaturi și sugestii de tratament pentru anxietate.
Află în continuare care sunt tipurile de tulburare de anxietate, descoperă principalele simptome și vezi care dintre sugestiile noastre de tratament și se potrivește.
Suplimente naturale pentru anxietate si stres
Economisești 30.00 lei
Economisești 30.00 lei
Economisești 38.00 lei
Economisești 3.65 lei
Ce înseamnă anxietate?
Anxietatea se definește ca un sentiment continuu de frică fără un motiv real sau îngrijorarea excesivă pentru lucruri mărunte. Chiar dacă teama este un sentiment cât se poate de natural, anxietatea se resimte ca o neliniște persistentă, copleșitoare și, de cele mai multe ori, consumă foarte multă energie și ajunge să interfereze cu viața ta cotidiană.
Vorbim despre anxietate atunci când ești extrem de speriat să faci un lucru pe care înainte îl duceai la capăt fără nicio grijă. Atunci când gândurile și grijile cu privire la starea de sănătate, situația financiară sau bunăstarea familiei sunt permanent în mintea noastră, vorbim despre anxietate.
În funcție de motivul care ne provoacă îngrijorare și manifestările acesteia, anxietatea se clasifică în mai multe tipuri.
Anxietate generalizată
Această formă de anxietate este cea mai severă deoarece este alcătuită din mai multe afecțiuni anxioase. Se manifestă prin griji excesive și constante cu privire la diferite aspecte importante ale vieții: situație financiară, sănătate, viață socială etc. Simptomele sunt severe, iar de cele mai mule ori se manifestă și fizic.
Aceasta este una dintre cele mai frecvente forme de anxietate și se caracterizează prin teama de a interacționa cu oameni. Persoanele care suferă de anxietatea socială evită pe cât de mult interacțiunea cu alții, în special cu persoane necunoscute, din temea de a nu fi judecați sau ridiculizați. Această formă de anxietate s-a accentuat în urma izolării impuse de situația SARS-COV2.
Tulburare de panică
Este o senzație puternică de frică și teamă profundă care duce la instalarea unui atac de panică. În acest caz, persoanele care se confruntă cu tulburarea de panică vor evita situații și locuri în care au experimentat aceste stări.
Agorafobie
Este o teamă specifică de locuri publice, închise sau deschise, cum ar fi piețe, teatre, săli de cinema etc. Aceasta apare din cauza premeditării unui pericol nefondat. Persoana care suferă de agorafobie se va gândi că nu va putea să elibereze imediat locul în cazul unui pericol sau că nu i se va acorda ajutor în caz de atac de panică
Fobii specifice
Cea mai comună în acest caz este ipohondria sau frica de boală. Adesea o persoană anxioasă dezvoltă acest tip de frică din cauză că anxietatea aduce și stări fizice neplăcute care pot fi ușor asemănate cu o boală.
Există mai multe tipuri de anxietate, însă cele menționate mai sus sunt cel mai des întâlnite și provoacă cele mai multe simptome neplăcute în rândul pacienților.
Când e frică și când e anxietate?
Frica nu înseamnă anxietate. Frica este firească, însă atunci când persisită chiar și atunci când pericolul a dispărut, dar mai ales când peristă în absența pericolului, vorbim despre anxietatea.
Mai jos ai un exercițiu de imaginație care prin care să îți dai seama cum reacționează corpul tău în fața unui pericol.
- Încearcă să îți imaginezi că te plimbi prin pădure și în fața ta apare un animal sălbatic.
- În momentul în care creierul tău percepe pericolul, în corp încep să aibă loc niște schimbări.
- Frica excesivă eliberează hormoni care activează sistemul nervos simpatic.
- Acesta din urmă stimulează glandele suprarenale să elibereze adrenalină și cortizol.
- Odată eliberate în corp, adrenalina și cortizolul te pregătesc să lupți cu primejdia sau să fugi din fața pericolului.
- Bătăile accelerate ale inimii, respirația greoaie, căldura resimțiră în întreg corpul, mușchii încordați, toate aceste reacții ale corpului tău apar în urma unei succesiuni de stimuli, iar rolul lor este să îți ofere putere să reziști în fața pericolului.
Prin acest joc de imaginație ai experimentat reacția „luptă sau fugi”, un mecanism de apărare al corpului în fața primejdiei. Acesta este absolut normal în momentul în care ne întâlnim cu un pericol, dar în cazul anxietății apare brusc sau din pericole inexistente și frici nefondate.
Când simți stări de anxietate și te îngrijorezi sau îți este teamă de ceva, creierul tău primește semnale că se află în pericol, declanșând, astfel, reacția „luptă sau fugi”. Faptul că, în acest caz, simptomele persistă, îți dă impresia că ceva este în neregulă cu tine sau că vei păți ceva rău.
Care sunt cauzele anxietății?
Nu există o cauză concretă pentru care debutează anxietatea. În unele cazuri apare pe fondul situațiilor stresante continue, în altele este vorba despre moștenire genetică și viața în mediul familiar.
Există și cauze în care anxietatea apare pe fondul unei tulburări de stres post-traumatic sau din cauza anumitor situații cu un puternic impact asupra noastră.
Toate acestea duc la un dezechilibru neurochimic în creierul nostru care ne fac să ne îngrijorăm excesiv, debutând, astfel, anxietatea.
Anxietatea – simptome și manifestări
Anxietatea se manifestă în mai multe moduri și pe mai multe planuri. Aceasta are capacitatea ciudată de a imita simptome, de a le intensifica, ba chiar și de a crea false senzații în organism.
Simptome fizice comune
- Transpirație excesivă
- Tremur constant
- Palpitații
- Dureri de cap
- Hiperventilație
- Greață
- Mușchi încordați
- Probleme digestive
- Neliniște și agitație
- Dificultăți de respirație
- Amețeală
- Roșeață
- Furnicături în mâini și picioare
Simptome cognitive
- Gânduri negative, obsesive, iraționale și intruzive
- Depersonalizarea
- Derealizarea
- Pierederea memoriei de scurtă durată
- Teama de a pierde controlul și a înnebuni
Simptome emoționale ale anxietății
- Ipohondria sau frica de boală
- Frica de boală incurabilă și nedetectabilă
- Frica de atac de panică sau senzație de rău în public
- Tristețe
- Isterie și impulsivitate
Mai multe simptome ale anxietății găsești aici.
Există vreun test de anxietate eficient?
Dacă vrei să îți dai seama dacă suferi sau nu de această tulburare și ai nevoie de un test de anxietate eficient, nu te rezuma la cele pe care le găsești la un simplu click. Cel mai bine este să consulți un medic specialist sau să accesezi site-uri avizate în acest sens cu mai multe teste psihologice.
Medicul specialist rămâne cea mai bună opțiune. Un terapeut te poate ajuta nu doar să îți identifici problema, ci și să o rezolvi.
Metode de tratament pentru anxietate
Primul pas spre a te elibera de povara anxietății este să înțelegi cum funcționează și de ce apare. Când simți că bătăile inimii se intensifică, palmele transpiră și corpul este în stare de alertă, vei realiza ca este reacția „luptă sau fugi”, iar încet-încet, te vei calma. În continuare, îți vom da câteva sfaturi care să facă lupta cu această neliniște continuă mai ușoară.
Sfaturi utile
1. Respiră
Hiperventilația este unul dintre simptomele anxietății. Aceasta este definită ca o respirație accelerată sau prea profundă care dezechilibrează nivelul dioxidului de carbon și al oxigenului și duce la stări pe care le resimțim fizic – amețeală, furnicături, dureri de cap sau dureri în piept. Odată ce apar simptomele fizice, teama se intensifică, iar aceasta duce la perpetuarea hiperventilaţiei și a stărilor fizice neplăcute.
Dacă simți că hiperventilezi, controlează-ți respirația. Respira profund, ține-ți respirația câteva secunde, iar apoi expiră. Repetă până când simți că respirația s-a stabilizat și simptomele fizice dispar.
2. Meditează
Meditația este recomandată tuturor celor care se confruntă cu stări de depresie sau de neliniște. Prin meditație, te poți concentra asupra prezentului, devii conștient de stările și sentimentele pe care le experimentezi, înveți să le accepți, să te detașezi de gânduri și să nu le lași să interfereze cu viața ta cotidiană.
3. Vorbește cu un specialist
O sesiune de terapie este un real ajutor. Specialistul va știi să răspundă tuturor întrebărilor tale, va înțelege cum te simți și de unde a pornit această stare. Veți comunica și veți putea găsi, împreună, o rezolvare.
4. Fă sport
Sportul este excelent în caz de anxietate și foarte mulți specialiști îl recomandă. Prin sport eliberezi dopamină care te va ajuta să îți îmbunătățești starea de spirit. De asemenea, îți concentrezi mintea pe activitate în sine, iar gândurile se vor liniști.
Tratament naturist pentru anxietatea
Există mai multe alternative naturiste care să te ajute în lupta cu anxietatea. Iată cele mai eficiente extracte naturale și suplimente naturiste în lupta cu anxietatea:
• Valeriană
Valeriana este o plantă care te poate ajuta în lupta ta contra anxietății. Aceasta are proprietăți anxiolitice și calmante care îți pot fi de mare folos în lupta gestionare stării de agitație, în reducerea stresului, dar și pentru un somn odihnitor.
În gama noastră de produse găsești capsule cu valeriană conentrate și ușor de administrat cu ajutorul cărora îți poți recăpăta echilibrul emoțional.
• 5 HTP
L-triptofanul sau 5 HTP este un precursor al serotoninei. Serotonina este cunoscută și sub numele de „hormonul fericirii”, fiind extrem de importantă pentru starea noastră de spirit. Un supliment cu 5HTP acționează asemenea unui antidepresiv, fiind foarte util în gestionarea eficientă și reducerea stărilor de anxietate
• Melatonină
Unul dintre cele mai neplăcute simptome ale anxietății este insomnia. În lipsa unui somn odihnitor, mintea noastră nu se odihnește, iar gândurile și neliniștea se pot intensifica. Un supliment cu melatonină este excelent în acest caz pentru că promovează un somn lung și foarte odihnitor.
• Magneziu și B6
Magneziu și vitamina B6 sunt responsabile pentru o mulțime de reacții din organismul nostru, fiind deosebit de importante pentru echilibrul nostru psihic. Un supliment cu magenziu lichid, îmbogățit cu vitamina B6 este ideal pentru refacerea echilibrului interior și gestionarea mai eficientă a stresului de zi cu zi.
Economisești 3.41 lei
Economisești 7.35 lei
Economisești 4.30 lei