Ce este bruxismul? Afla tot ce trebuie sa stii despre scrasnitul din dinti

Bruxism

Scrasnitul din dinti, cunoscut si sub denumirea medicala de bruxism, este o tulburare functionala inconstienta care se manifesta prin scrasnirea sau inclestarea dintilor, cel mai frecvent in timpul somnului.

De cele mai multe ori, pacientii nu stiu ca sufera de aceasta afectiune pana nu li se comunica de catre partener sau pana cand medicul stomatolog nu descopera deteriorarea smaltului sau aparitia fisurilor dentare, fara o alta cauza specifica.

Bruxismul este o afectiune comuna atat in randul copiilor, cat si al adultilor, avand cauze diferite de manifestare.

Descopera in cele ce urmeaza tot ce trebuie sa stii despre bruxism, care sunt cauzele, cum se manifesta, precum si optiuni de tratament pentru a-ti mentine sanatatea orala.

Ce este bruxismul si cauzele

Desi bruxismul este o afectiune care afecteaza in principal dintii si maxilarul, ea poate avea un impact negativ asupra starii generale de sanatate a unei persoane.

Scrasnirea frecventa a dintilor, insotita de inclestarea maxilarului, poate fi cauzat de un dezechilibru al neurotransmitatorilor din creier, dar si din cauze specifice precum stres, anxietate sau alte afectiuni preexistente.

In functie de momentul zilei in care se manifesta, bruxismul poate fi de doua tipuri:

  • Bruxismul de zi sau diurn: este declansat de situatii stresante sau stari anxioase in care pacientul este constient, de cele mai multe ori, de aceasta manifestare
  • Bruxismul de noapte sau nocturn: este cel mai frecvent tip de bruxism si cel mai dificil de diagnosticat, intrucat persoana in cauza nu constientizeaza simptomele pe timpul noptii.

Daca ramane netratat pe o perioada indelungata de timp, bruxismul poate duce la o serie de probleme de sanatate, inclusiv dureri de cap, dureri de maxilar, uzura prematura a dintilor sau tulburari de somn.

Chiar daca complicatiile generate de bruxism nu prezinta un grad ridicat de pericol pentru sanatate, problemele dentare cauzate de acest fenomen pot evolua rapid, ajungand sa fie dificil de tratat.

Factorii declansatori pot sa varieze de la un pacient la altul, insa printre cele mai frecvente se afla:

  • Stari anxioase, perioade stresante, tensiune psihica si alte trairi intense care sunt dificile de gestionat
  • Aliniere incorecta a dintilor
  • Administrarea anumitor tipuri de tratamente medicamentoase asa cum sunt antidepresivele sau antipsihoticele
  • Tip de personalitate agresiv sau suprasensibil
  • Consumul de alcool, bauturi cofeinizate sau fumatul
  • Consumul de droguri recreative
  • Existenta parazitilor intestinali
  • Sindromul Down
  • Paralizie cerebrala
  • Factori genetici
  • Anumite disfunctii musculare ale nervilor faciali.

Recomandari premium pentru anxietate si tensiune psihica

VEGAN
Prețul inițial a fost: 19.50 lei.Prețul curent este: 16.58 lei. TVA inclus

Economisești 2.93 lei

-35%
VEGAN
Prețul inițial a fost: 68.13 lei.Prețul curent este: 44.28 lei. TVA inclus

Economisești 23.85 lei

Prețul inițial a fost: 73.00 lei.Prețul curent este: 62.05 lei. TVA inclus

Economisești 10.95 lei

Prețul inițial a fost: 125.00 lei.Prețul curent este: 106.25 lei. TVA inclus

Economisești 18.75 lei

Simptome si manifestari ale bruxismului

In functie de tipul de bruxism, diurn sau nocturn, pacientii pot fi sau nu constienti ca sufera de bruxism. Daca se manifesta pe timpul zilei, persoana in cauza poate incepe adoptarea unei metode de tratament in timp util, insa, in cazul bruxismului nocturn, rareori pacientii sunt constienti ca sufera de aceasta afectiune. Adesea, se poate observa ca dintii au fracturi in smalt sau in profunzime si astfel pot fi tratate de catre medicii stomatologi, in urma controalelor periodice.

De regula, bruxismul de manifesta prin:

  • Treziri nocturne
  • Tulburari ale somnului
  • Dureri de cap incepand de la tample
  • Dinti fracturati sau rupti
  • Smalt dentar uzat
  • Cresterea sensibilitatii dentare
  • Dureri de maxilar, fata sau gat
  • Muschi tensionati ai fetei si maxilarului.

Se recomanda consultul unui medic stomatolog daca banuiesti ca suferi de bruxism sau resimti mai multe simptome specifice, imediat dupa trezire. Bruxismul netratat poate duce la pierderea dintilor si la aparitia problemelor de alimentatie.

In unele cazuri, simptomele bruxismului pot induce in eroare, deoarece sunt asemanatoare cu semnele si manifestarile altor probleme de sanatate.

Cum se trateaza bruxismul

Tratament bruxism

Tratamentul pentru bruxism implica atat tratarea cauzelor care au dus la aceasta tulburare, precum si a complicatiilor asociate.

In cazul episoadelor de bruxism aparute recent, fara fisuri sau deteriorari evidente ale dintilor, medicul poate recomanda purtarea unei gutiere de bruxism. Pot fi folosite atat noaptea, cat si ziua, pentru a impiedica contactul ocluzal.

In cazurile avansate, in care distrugerea tesutului dentar este major, este necesara refacerea morfologiei dentare cu ajutorul unui aparat dentar care se fixeaza pe dinti si ii aliniaza intr-o pozitie dentara normala, precum si tehnici directe, adezive, de intarire a smaltului.

Medicul specialist poate recomanda, in paralel, administrarea tratamentului medicamentos care include antidepresive sau relaxante musculare, cu scopul de a reduce stresul sau alte probleme emotionale care pot cauza bruxism. In acest caz, se poate apela si la terapie comportamentala.

Asadar, tratamentul bruxismului poate implica mai multe metode, in functie de cauze si severitatea simptomelor.

Cum poate fi prevenit bruxismul

Preventie bruxism

Bruxismul este o afectiune care poate fi prevenita, in mare parte, exceptand situatiile in care este cauzat de o afectiune preexistenta precum sindromul Down sau disfunctii musculare ale nervilor faciali. In aceste situatii, se trateaza mai intai cauza atat cat este posibil si apoi se aplica masurile de preventie pentru a evita reaparitia episoadelor de bruxism.

Bruxismul este o afectiune care nu trebuie ignorata, avand potentialul de a determina aparitia problemelor dentare serioase, in timp ce influenteaza negativ calitatea vietii si a starii generale de sanatate a organismului.

Exista cateva metode prin care aceasta tulburare poate fi tinuta la distanta. De exemplu, controalele regulate la stomatolog pot ajuta la identificarea modificarilor de structura ale dintilor.

Alte masuri de auto-ingrijire care pot preveni si ameliora bruxismul sunt:

  • Reducerea stresului si a anxietatii prin metode de relaxare precum yoga, meditatie, aromaterapie, bai prelungite sau terapie prin muzica
  • Evitarea stimulentelor precum cafeaua, alcoolul sau energizantele
  • Imbunatatirea calitatii somnului care presupune cresterea unei ambiante favorabile somnului, evitarea folosirii aparatelor electornice cu lumina albastra cu minim 30 de minute inainte de culcare si aromaterapie prin utilizarea uleiurilor esentiale cu actiune calmanta, relaxanta si sedativa asa cum sunt uleiurile esentiale de Lavanda, Bergamota, Tamaie si Ylang-Ylang.

Uleiuri esentiale cu actiune relaxanta pentru reducerea stresului

Prețul inițial a fost: 41.25 lei.Prețul curent este: 35.06 lei. TVA inclus

Economisești 6.19 lei

Prețul inițial a fost: 60.00 lei.Prețul curent este: 51.00 lei. TVA inclus

Economisești 9.00 lei

Prețul inițial a fost: 74.25 lei.Prețul curent este: 63.11 lei. TVA inclus

Economisești 11.14 lei

-35%
Prețul inițial a fost: 74.25 lei.Prețul curent este: 48.26 lei. TVA inclus

Economisești 25.99 lei

  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bruxism/symptoms-causes/syc-20356095#:~:text=Doctors%20don’t%20completely%20understand,%2C%20anger%2C%20frustration%20or%20tension
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bruxism/diagnosis-treatment/drc-20356100
  • https://www.webmd.com/oral-health/teeth-grinding-bruxism
  • https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/bruxism
  • https://carrumdownsdental.com.au/what-are-the-bruxism-symptoms-causes-and-treatment/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *