Astigmatismul este o afectiune oftalmologica raspandita destul de frecvent atat in randul copiilor, cat si al adultilor. Conform studiilor, aproximativ doua treimi din totalul populatiei sufera de astigmatism.
Aceasta patologie se manifesta printr-un defect vizual de tipul vederii duble, neclara, asociata cu miopie, hipermetropie sau cu o combinatie a acestora.
Afla in urmatorul articol ce este astigmatismul, care sunt tipurile, de ce apare si alte informatii utile despre manifestari, tratament si remedii naturale pentru o vedere buna.
Ce este astigmatismul si care sunt tipurile?
Corneea si cristalinul ochiului sunt doua elemente optice care, impreuna cu retina, ajuta la formarea imaginilor. Un ochi sanatos are un aspect sferic din punct de vedere fiziologic. Aceasta forma face ca informatia luminoasa sa ajunga pe retina intr-un singur punct, generand o imagine clara.
Astigmatismul reprezinta consecinta unei curburi anormale a corneii sau a cristalinului ochilor. In cazul ochilor cu astigmatism, forma sferica nu mai este pastrata si devine usor ovala, astfel ca focalizarea luminii se va realiza in mai multe puncte, determinand formarea imaginilor neclare, tulburi, cu aspect dublu.
Pacientul cu astigmatism percepe imaginile usor dublate atat la distanta, cat si de aproape.
In functie numarul dioptriilor, astigmatismul poate fi de trei tipuri:
- Mic: intre 0 si +2 dioptrii cilindrice
- Mediu: intre +2.25 si +4 dioptrii cilindrice
- Mare: peste +4 dioptrii cilindrice.
Atunci cand este insotit de miopie sau hipermetropie, astigmatismul poate fi clasificat astfel:
- Astigmatism miopic simplu in care imaginea se formeaza in doua puncte
- Astigmatism miopic compus in care imaginea se formeaza in fata retinei, dar in mai multe puncte
- Astigmatism hipermetropic in care imaginea se formeaza in doua puncte, pe retina, dar si in mai multe puncte
- Astigmatism mixt in care imaginea se poate forma atat in fata, cat si in spatele retinei.
Economisești 3.95 lei
Economisești 4.45 lei
Economisești 48.44 lei
Economisești 5.70 lei
Cauze si factori de risc ai astigmatismului
In cele mai multe cazuri, astigmatismul are cauze ereditare, adica este mostenit de la unul dintre parinti. Aceasta afectiuni dermatologica apare atunci cand globul ocular nu este sferic, ci deformat si nu reuseste sa refracteze lumina intr-un singur punct. Totodata, cornea sau cristalinul prezinta modificari.
Cauzele exacte ale astigmatismului nu sunt pe deplin cunoscute, insa cele mai frecvente situatii care determina aparitia afectiunii pot fi:
- Anomalii congenitale prezente la nastere
- Leziuni oculare
- Interventii chirurgicale oftalmologice care nu au decurs normal
- Alte afectiuni oftalmologice.
In multe cazuri, copii se nasc cu astigmatism de -1 dioptrie cilindrica, insa are tendinta de scadere odata cu dezvoltarea completa a ochiului. Astigmatismul tarziu, care se manifesta la persoanele cu varsta intre 50 si 70 de ani, poate fi faza incipienta a cataractei.
Printre factorii de risc asociati cu astigmatismul se afla:
- Infectiile oculare, in special cele la nivelul corneei
- Miopia pronuntata
- Subtierea corneii.
Simptome astigmatism
Principalul simptom care apare la pacientii cu astigmatism este vederea neclara, tulbure si distorsionata. Acestia nu vad bine nici la apropiere, nici la distanta si pot confunda literele cu cifrele, in functie de tipul de astigmatism si cauza care determina aparitia.
Din cauza tulburarilor de vedere asociate astigmatismului si a suprasolicitarii ochilor, pot fi declansate si alte manifestari clinice, precum:
- Dureri de cap
- Iritatie frecventa a ochilor
- Senzatie de oboseala a ochilor
- Disconfort ocular
- Dificultate de adaptare la intuneric.
Un aspect important de stiut pentru persoanele care sufera de astigmatism este faptul ca, netratat, poate evolua in mod imprevizibil, determinand aparitia altor afectiuni conexe precum ambliopia sau sindromul ochiului lenes.
Daca afectiunea este corectata optic la timp, pacientul poate sa gestioneze fara probleme simptomatologia pe parcursul vietii. Din acest motiv, se recomanda consultul de specialitate la medicul oftalmolog daca intampini probleme de vedere, pentru a preveni astfel aparitia complicatiilor.
Nutrienti esentiali pentru o vedere buna
Economisești 4.40 lei
Economisești 9.70 lei
Economisești 3.65 lei
Metode de tratament pentru astigmatism
La fel ca in cazul altor afectiuni oftalmologice (miopie sai hipermetropie), astigmatismul este o tulburare de vedere comuna care poate beneficia de tratament cu lentile corectoare (ochelari, lentile de contact) sau interventie chirurgicala, in stadiile avansate. Aceste metode de tratamente reusesc sa corecteze corespunzator viciul de refractie si permit pacientilor sa duca o viata normala.
Tratamentul de corectie, adica cel prin intermediul lentilelor, este prima forma de tratament recomandata, intrucat nu este unul invaziv. Medicul poate opta pentru recomandarea ochelatilor cu lentile cilindrice sau lentine de contact, care sustine focalizarea corecta a luminii.
Tratamentul chirurgical prezinta anumite riscuri fata de tratamentul de corectie cu ochelari sau lentile de contact, insa reprezinta cea mai eficienta metoda de tratament pentru forma severa de astigmatism. Acest tip de corectie poate fi permanent, iar purtarea de ochelari sau lentile de contact nu mai este necesara in viitor.
Astigmatismul poate fi asimptomatic toata viata sau poate fi cauza unor tulburari de vedere pronuntate, fapt care necesita o forma de tratament aplicat cat mai timpuriu.
Optarea pentru un anumit tip de tratament de realizeaza impreuna cu medicul oftalmolog in functie de severitatea afectiunii si de preferintele pacientului.
Remedii naturale pentru o vedere buna
Pentru tratarea astigmatismului, este necesar ca echilibrul intre muschii oculari suprasolicitat sa fie restabilit, ceea ce inseamna ca trebuie eliberata tensiunea pentru a putea reveni forma corneei deformate la o forma sferica normala.
Acest lucru se poate face cu ajutorul exercitiilor oculare practicate zilnic si a unui plan alimentar sanatos, bogat in vitamine, minerale si antioxidanti. De asemenea, poti opta pentru administrarea suplimentelor alimentare care contin nutrienti benefici pentru sanatatea ochilor.
Atunci cand muschii oculari sunt tensionati, acestia nu mai au aceeasi flexibilitate de a focaliza imaginea la apropiere sau la distanta.
Prin urmare, poti elibera tensiunea oculara prin urmatorul exercitiu ocular:
- Respira profund de 5 ori si tine ochii inchisi pentru 10 secunde, la fiecare 30 de minute, fara a purta ochelari sau lentile de contact.
Prin acest exercitiu poate fi eliberata tensiunea oculara din muschi, iar acestia se vor contracta mai usor, ajutandu-te sa vezi mai limpede si mai clar.
De asemenea, iti poti mentine ochii sanatosi in timp ce previi problemele de vedere cu ajutorul suplimentelor alimentare care contin vitamine si nutrienti benefici.
Iata cateva dintre cei mai importanti nutrienti pentru o vedere buna:
- Vitamina A
Vitamina A este una dintre cele mai importante vitamine pentru sanatatea ochilor, datorita unuia dintre compusii sai numit retinal. Aceasta sustine functia corneei, protejeaza celulele oculare de stresul oxidativ si mareste acuitatea vizuala pe timpul noptii.
Economisești 8.83 lei
Economisești 4.60 lei
Economisești 3.79 lei
- Acizi grasi Omega-3 si Omega-6
Ajuta la mentinerea acuitatii vizuale, previn aparitia degenerescentei maculare si protejeaza celulele ochilor impotriva stresului oxidativ si a modificarilor de structura care apar odata cu inaintarea in varsta.
Economisești 4.40 lei
Economisești 3.85 lei
Economisești 3.24 lei
Economisești 3.60 lei
- Luteina si zeaxantina
Luteina si zeaxantina sunt antioxidanti care se gasesc in mod natural in ochi, in special in partea centrala a retinei. Acestia protejeaza ochii impotriva radiatiilor ultraviolete si contribuie la prevenirea afectiunilor de la nivelul ochilor care apar odata cu inaintarea in varsta.
Economisești 4.45 lei
Economisești 5.50 lei
- Zinc
Zincul este un mineral esential pentru mentinerea sanatatii retinei si poate reduce riscul de dezvoltare a cataractei.
Economisești 5.50 lei
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/astigmatism/symptoms-causes/syc-20353835
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/astigmatism/diagnosis-treatment/drc-20353838
- https://www.nhs.uk/conditions/astigmatism/
- https://www.verywellhealth.com/astigmatism-symptoms-5095791