Sistemul cardiovascular este un sistem complex al organismului, alcatuit din inima, vase sangvine si sange, cu roluri vitale pentru sanatatea corpului. Functia lui este de a transporta oxigen, nutrienti, apa si hormoni catre restul celulelor din corp.
Mentinerea sanatatii cardiovasculare este extrem de importanta, avand in vedere rolul decisiv pe care il are in preventia bolilor de inima si a altor afectiuni alte vaselor de sange. Exista o varietate de boli care pot afecta cordul, fibrilatia atriala fiind una dintre ele.
Afla in cele ce urmeaza ce este aceasta boala, fibrilatia atriala, care sunt tipurile, de ce apar, cum se manifesta, dar si optiuni de tratament si preventie pentru a-ti mentine sanatatea sistemului cardiovascular.
Ce este fibrilatia atriala?
Fibriatia atriala este cel mai frecvent tip de aritmie cardiaca care se manifesta prin batai rapide si inegale ale inimii din cauza contractiilor neregulate ale camerelor superioare ale inimii, numite atrii.
Pulsul normal la o persoana sanatoasa este intre 60 si 80 de batai pe minut, in functie de starea de repaus sau activitate fizica. In fibrilatie atriala, pulsul poate urca de la 100 la 175 de batai pe minut, cauzand simptome neplacute precum palpitatii, stare generala de slabiciune sau aparitia complicatiilor care pot duce la declansarea unui accident vascular cerebral.
Episoadele de fibrilatie atriala pot aparea alternativ sau persistent. Intreruperea circulatiei normale a sangelui care apare ca o consecinta poate duce la formarea cheagurilor de sange si producerea insuficientei cardiace, precum si cauzarea fibrilatiei ventriculare, cu potential letal.
Tipuri de fibrilatie atriala
Fibrilatia atriala este o boala cu caracter progesiv si evolutiv, fiind de patru tipuri:
Fibrilatia paroxistica
In prima faza, apare fibrilatia paroxistica, cu episoade intermitente, si o durata de sub 7 zile, fiind asimptomatica. Poate ceda brusc sau prin tratament specific.
Fibrilatia persistenta
Ca in cazul fibrilatiei paroxistice, si aceasta apare spontan, necesitand tratament pentru restabilirea ritmului cardiac sau pentru controlul frecventei cardiace.
Fibrilatie atriala de lunga durata
Acest tip de fibrilatie dureaza cel putin un an, fara intrerupere. De regula, este cauzata de anumite probleme de structura la nivelul inimii, fiind dificil de tratat.
Fibrilatie permanenta, de tip cronic
Fibrilatia permanenta are o durata de peste un an in care, in urma tratamentului, ritmul cardiac nu a revenit la normal. Acest tip de fibrilatie duce la simptome severe si la cresterea riscului de aparitie a insuficientei cardiace sau accident vascular cerebral din cauza formarii cheagurilor de sange in inima.
Avand in vedere ca fibrilatia atriala este o boala progesiva, se estimeaza ca peste 50% din pacientii care sufera de acest tip de aritmie vor dezvolta, treptat, tipul de fibrilatie persistent, urmat de fibrilatia permanenta.
Economisești 3.85 lei
Economisești 53.68 lei
Economisești 3.25 lei
Economisești 3.90 lei
Cauzele fibrilatiei atriale
Inima este alcatuita din doua atrii si doua ventricule. Atunci cand apare fibrilatia atriala, cele 4 camere ale inimii de contracta independent una de cealalta, din cauza transmiterii eronate a impulsului electric la nivelul miocardului.
Atriile care se contracta rapid si neregulat, pot fi cauzate de:
- Hipertensiune arteriala
- Boala coronariana
- Interventii chirurgicale cardiace
- Embolia pulmonara.
De asemenea, exista anumiti factori de risc care pot determina aparitia fibrilatiei atriale, si anume:
- Administrarea frecventa a medicamentelor pentru raceala
- Utilizarea decongestionantelor nazale
- Consumul de alcool in mod regulat
- Cofeina
- Fumatul
- Apneea in somn
- Varsta inaintata
- Istoric familial de fibrilatie atriala
- Diabetul
- Obezitatea
Netratata, boala poate deveni cronica si duce la formarea trombilor in sange care blocheaza circulatia normala a sangelui catre si din organele vitale, avand complicatii grave asupra sanatatii.
Semnele si simptomele fibrilatiei atriale
In multe cazuri, pacientii care sufera de fibrilatie atriala nu prezinta simptome, mai ales daca frecventa cardiaca este sub 120 de batai pe minut.
Atunci cand apare simptomatologia, pacientii pot resimti:
- Palpitatii sau senzatie de amorteala la nivelul pieptului
- Dureri in piept
- Ameteala si stari de slabiciune
- Capacitate redusa de efort fizic
- Dificultati de respiratie.
In fibrilatia atriala, simptomele pot aparea si disparea, in functie de intensitatea si gravitatea afectiunii.
In stadiile timpurii, se poate remedia de la sine, fara a necesita interventia chirurgicala, insa se recomanda efectuarea unui control medical de specialitate pentru administrarea medicatiei specifice si prevenirea aparitiei complicatiilor.
Tratamentul fibrilatiei atriale
Tratamentul pentru fibrilatia atriala are drept scop normalizarea ritmului cardiac si mentinerea acestuia in limite sanatoase pentru prevenirea complicatiilor.
In functie de tabloul clinic, medicul poate recomanda medicamente antiaritmice, anticoagulante pentru reducerea formarii cheagurilor de sange si compusi pentru reducerea frecventi cardiace.
In cazul in care tratamentul medicamentos nu da rezultate, este posibil sa fie necesara interventia chirurgicala.
Remedii pentru sanatatea sistemului cardiovascular
Obiceiurile zilnice compuse dintr-o alimentatie sanatoasa si efectuarea regulata a exercitiilor fizice sunt masuri esentiale pentru a preveni aparitia bolilor cardiovasculare, precum si mentinerea sanatatii generale a organismului.
Nu exista o dieta specifica pentru sanatatea sistemului cardiovascular, insa e de preferat ca aceasta sa fie bogata in fructe si legume, cereale integrale, nuci, seminte si proteine sanatoase din carne slaba, asa cum este cea de pui sau peste. Sunt de evitat alimentele procesate si carnea rosie, prajelile, consumul de alcool, tutun sau cofeina.
Exercitiul fizic efectuat in mod regulat este, de asemenea, important pentru sanatatea cardiaca. Miscarea moderata de tipul mersului de jos, alergarea usoara, ciclismul sau drumetiile in natura ard caloriile, intaresc inima si amelioreaza stresul.
Pe langa recomandarile legate de o dieta sanatoasa, administrarea suplimentelor alimentare pe baza de magneziu, ulei de peste, vitamina C si complexul de vitamine B contribuie semnificativ la sanatatea sistemului cardiovascular.
- Magneziu
Magneziul este un mineral esential pentru stabilizarea tensiunii arteriale si prevenirea formarii cheagurilor de sange.
Economisești 7.50 lei
Economisești 11.40 lei
Economisești 21.45 lei
- Ulei de peste si acizi grasi Omega 3
Organismul uman nu reuseste sa produca in mod natural acizi grasi omega 3, de aceea este importanta suplimentarea acestora cu ajutorul alimentatiei si a suplimentelor alimentare.
Sursele naturale de omega 3 sunt pestele, semintele de in, nucile si algele marine. Totodata, aportul zilnic necesar in organism de omega 3 poate fi suplinit prin intermediul suplimentelor alimentare premium, cu disponibilitate ridicata.
Economisești 4.40 lei
Economisești 4.40 lei
Economisești 3.65 lei
Economisești 3.24 lei
- Vitamina C
Este un antioxidant puternic, cu actiune antiinlamatoare si detoxifianta care previne aparitia patologiilor cardiovasculare si formarea cheagurilor de sange.
Economisești 5.50 lei
Economisești 9.20 lei
- Complexul de vitamine B
Complexul de vitamine B format din vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 si B12 indeplineste functii vitale pentru sistemul cardiovascular, contribuie la sanatatea inimii si la functionarea normala a acesteia, in timp ce sustine procesele naturale de detoxifiere a ficatului si scaderea colesterolului, care poate favoriza aparitia bolilor de inima.
Economisești 6.70 lei
Economisești 5.75 lei
Economisești 4.30 lei
Economisești 4.30 lei
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/atrial-fibrillation/symptoms-causes/syc-20350624
- https://www.healthline.com/health/living-with-atrial-fibrillation#prevention
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/323621
- https://www.heart.org/en/health-topics/atrial-fibrillation/what-is-atrial-fibrillation-afib-or-af
- https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/atrial-fibrillation