Pana la varsta de 20 de ani, sistemul vizual este complet dezvoltat. Odata cu trecerea timpului, mai ales dupa varsta de 40 de ani, unii oameni pot constata anumite schimbari atunci cand vad sau percep imaginile, deoarece ochii trec prin modificari semnificative.
Cele mai frecvente schimbari pe care majoritatea oamenilor le observa este necesitatea de a tine cartea, ziarul sau smartphonul mai aproape din cauza ca ochiul nu mai focalizeaza corect imaginea.
Una dintre cele mai comune afectiuni oftalmologice care apare dupa varsta de 50 de ani este degenerescenta maculara. Pacientul care se confrunta cu aceasta problema poate avea dificultati in a-si indeplini sarcinile zilnice, precum cititul, condusul sau vizionarea unui film.
Netratata la timp, degenerescenta maculara poate duce la pierderea definitiva a vederii, de aceea se recomanda controale oftalmologice periodice pentru diagnosticarea timpurie a afectiunii si inceperea tratamentului adecvat.
Afla in cele ce urmeaza ce este degenerescenta maculara, care sunt cauzele, simptomele si optiunile de tratament pentru a-ti mentine sanatatea ochilor pe termen lung.
Ce este degenerescenta maculara si care sunt tipurile?
Degenerescenta maculara este o boala oftalmologica in urma careia este distrusa vederea centrala. Acest proces se intampla din cauza ca macula, parte a retinei care are rolul de a vedea culorile si detaliile obiectelor, este deteriorata progresiv.
Degenerescenta maculara nu afecteaza si vederea periferica, drept urmare riscul de pierdere completa a vederii este mai mic.
Riscul bolii creste odata cu inaintarea in varsta, mai ales dupa varsta de 50 de ani. In prima faza, degenerescenta maculara poate aparea la un singur ochi, urmand apoi la ambii ochi, daca nu este tratata la timp
In degenerescenta maculara, vederea poate fi afectata din ce in ce mai mult odata cu trecerea anilor si poate influenta semnificativ calitatea vietii pacientilor.
In functie de gradul de severitate a afectiunii, degenerescenta maculara poate fi:
- Uscata: este cea mai frecventa forma de boala, reprezentand peste 90% din cazuri care produce leziuni la nivelul maculei si afecteaza capacitatea de a transmite impulsuri electrice catre creier.
- Umeda: reprezinta doar 10% din cazuri si produce leziuni permanente ale maculei in decurs de cateva luni sau ani. De regula, apare in cazurile unde exista deja forma uscata.
Cauzele aparitiei degenerescentei maculare
Pana in prezent, nu se stie cu exactitate cauza care determina debutul degenerescentei maculare uscate, insa studiile de specialitate indica faptul ca poate fi un cumul de factori genetici, de mediu, stil de viata sau obezitate.
Printre alti factori care pot duce la aparitia degenerescentei maculare se afla:
- Varsta: riscul este mai crescut odata cu inaintarea in varsta
- Fumatul
- Dieta saraca in nutrienti esentiali, cum ar fi vitaminele A, C, E si zinc
- Hipertensiunea arteriala
- Colesterol crescut
- Expunerea prelungita la lumina ultravioleta.
Afectiunea se dezvolta pe masura ce ochiul imbatraneste din cauza ca este afectata macula, o componenta a retinei responsabila pentru vederea clara in linia directa centrala a vederii.
Economisești 10.68 lei
Economisești 13.21 lei
Economisești 48.44 lei
Simptome si manifestari degenerescenta maculara
Simptomele degenerescentei maculare se dezvolta, in majoritatea cazurilor, treptat si fara durere. De aceea, la inceput, pacientii nu remarca faptul ca nu vad bine cu unul din ochi, asta pentru ca ochiul sanatos preia sarcinile celuilalt cu deficiente
Atunci cand afectiunea evolueaza si apar modificari semnificative asupra maculei, pot fi observate urmatoarele simptome:
- Vederea centrala devine treptat neclara
- Incapacitatea de a distinge detaliile fine
- Liniile drepte sunt percepute ondulate sau strambe
- Nevoia de lumina mai intensa pentru a vedea obiectele sau textele cu mai multa claritare
- Dificultati in recunoasterea culorilor si perceptia contrastului
- Dureri de cap
- Oboseala oculara.
Persoanele cu degenerescenta maculara severa care si-au pierdut vederea centrala sunt mai predispusi in a suferi de depresie si izolare sociala. In timp, pierderea profunda a vederii poate duce la aparitia halucinatiilor vizuale si orbire.
Optiuni de tratament pentru degenerescenta maculara
Tratamentul pentru degenerescenta maculara poate varia in functie de tipul si de stadiul bolii.
Pentru degenerescenta maculara umeda, exista optiuni de tratament care impiedica cresterea anormala a vaselor de sange sub macula, si anume terapia anti-VEGF.
In cazul degenerescentei maculare uscate, care este si cea mai raspandita forma a bolii, nu exista un tratament specific, ci se recomanda gestionarea acesteia prin masuri preventive si suportive. Astfel, simptomele pot fi tinute sub control, iar vederea ajutata.
Medicul poate recomanda administrarea tratamentului medicamentos pentru blocarea formarii noilor vase de sange pentru a preveni formarea degenerescentei maculare umede.
De asemenea, imbunatatirea sanatatii generale poate avea un impact pozitiv asupra ochilor. Renuntarea la fumat, mentinerea unei diete echilibrate bogate in antioxidanti si protejarea ochilor de expunerea excesiva la soare sunt aspecte importante pentru gestionarea degenerescentei maculare.
Alaturi de aceste schimbari, suplimentele nutritive pot fi recomandate pentru a sprijini sanatatea oculara si a preveni evolutia degenerescenti maculare. Studiile au aratat ca anumite combinatii de vitamine si minerale pot contribui la gestionarea bolii.
Iata care sunt acestea:
- Acizii grasi Omega-3
Joaca un rol major in multe sisteme ale corpului uman, inclusiv in mentinerea sanatatii ochilor. Acizii grasi Omega-3 ajuta la formarea celulelor fotoreceptoare si a retinei, prevenind astfel degenerescenta maculara.
Economisești 10.56 lei
Economisești 10.56 lei
Economisești 9.24 lei
Economisești 4.53 lei
- Antioxidanti
Vitamina C si bioflavonoidele sunt antioxidanti esentiali care protejeaza celulele ochilor de efectele nocive ale radicalilor liberi si maresc acuitatea vizuala.
Economisești 9.48 lei
Economisești 5.81 lei
Economisești 6.44 lei
- Vitamina A
Vitamina A este esentiala pentru formarea unui compus fotosensibil numit rodopsina, care se gaseste in celulele retinei. De asemenea, are proprietati antioxidante care pot ajuta la prevenirea bolilor oculare degenerative, asa cum este degenerescenta maculara legata de varsta.
Economisești 5.52 lei
Economisești 4.55 lei
-
Zinc
Zincul este un mineral esential pentru functionarea normala a ochilor, datorita proprietatilor sale antioxidante si regenerante. Zincul sustine sistemul imunitar al ochilor, previne aparitia infectiilor si contribuie la absorbtia mai buna in organism a vitaminei A.
Economisești 3.85 lei
- https://www.aao.org/eye-health/diseases/amd-macular-degeneration
- https://www.webmd.com/eye-health/macular-degeneration/age-related-macular-degeneration-overview
- https://www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/eye-conditions-and-diseases/age-related-macular-degeneration#:~:text=Age%2Drelated%20macular%20degeneration%20(AMD)%20is%20an%20eye%20disease,the%20back%20of%20the%20eye)
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-macular-degeneration/symptoms-causes/syc-20350375