Vitiligo – ce este, de ce apare și cum se poate trata?

Afectiune a pielii vitiligo cauze si factori declansatori principali

Aproximativ 2% din populaţia globului suferă de Vitiligo, o afecțiune care provoacă pete depigmentate pe piele. Petele pot apărea pe orice parte a corpului, și deși nu este contagioasă, dureroasă și nu ne pune deloc viața în pericol, vitiligo poate provoca un șoc emoțional datorită schimbărilor drastice pe care le provoacă aspectului fizic. Hai să aflăm ce este boala de piele vitiligo, care sunt factorii care determină apariția acestei afecțiuni și cum o putem trata.

Ce este vitiligo?

Vitiligo este o afecțiune care acționează la nivelul melacocitelor, celulele responsabile de producerea melaninei. Melanina este cea care dă culoare pielii, părului și ochilor, iar vitiligo distruge melacocitele, provocând apariția petelor fără culoare de diferite dimensiuni, pe diferite părți ale corpului. Putem asocia petele provocate de vitiligo cu cele survenite în urma arsurilor severe provocate de soare, atunci când piele noastră se cojește.

În momentul de față sunt recunoscute trei tipuri de vitiligo:

 • Vitiligo generalizat: este caracterizat de apariția simetrică a petelor pe ambele părți ale corpului. Este cea mai răspândită formă a bolii, iar petele pot apărea pe față, mâini, picioare, gură, buze, ochi sau zona genitală;
 • Vitiligo segmental: apare în maximum două zone ale corpului. Petele progresează și se răspândesc pentru puțin timp, după care se opresc.
 • Vitiligo local: apar câteva pete albe pe o zonă mică a corpului. Acest tip afectează, de cele mai multe ori, doar copii

Cum recunoaștem boala vitiligo?

Principalele semne ale afecțiuni sunt petele depigmentate de pe piele. După cum am văzut mai sus, există mai multe tipuri de  vitiligo, deci simptomele și modul în care se manifestă diferă de la caz la caz. Pentru unele persoane, vitiligo debutează cu doar câteva pete pe zone mici ale corpului, dar pentru alți afecțiunea se manifestă prin pete mari, care continuă să se extindă, afectând o zonă tot mai mare a corpului.

Iată alte câteva semne care pot să indice debutul afecțiunii Vitiligo:

 • Albirea sau grizonarea prematură a părului, a genelor, a sprâncenelor sau a bărbii
 • Pierderea de culoare din membranele mucoase
 • Pierderea de culoare din retină
Colagenul lichid un tratament naturist pentru remedierea simptomelor bolii de biele vitiligo

Cauzele și factorii de risc

Știm cum acționează vitiligo și modul în care acesta afectează melacocitele, însă în momentul de față nu se cunosc concret principalele cauze pentru care celulele responsabile cu pigmentarea pielii sunt distruse. Totuși, cercetătorii au stabilit câțiva factori care ar putea cauza sau contribuii la apariția acestei afecțiuni:

 • Bolile autoimune. Unele studii clasează și vitiligo ca fiind efectul unei boli autoimune. Acestea se manifestă prin perceperea eronată a diferitelor părți din organism de către sistemul imunitar și distrugerea de către acesta a celulelor sănătoase.
 • Cauze genetice. Factorii ereditari pot cauza apariția acestei afecțiuni. Dacă cineva din familie a suferit de Vitiligo, șansele sunt foarte mari ca boală să se transmită mai departe.
 • Arsurile severe și expunerea la diferite chimicale. Unele studii clasează acești factori ca fiind printre cauzele apariției bolii

Cum tratezi vitiligo?

Vitiligo nu este o boală infecțioasă sau contagioasă, așadar diferitele tratamente disponibile încearcă să readucă pigmentul în zonele afectate, însă rezultatele tind să apară după săptămâni, luni sau chiar ani de la începerea tratamentului. Există remedii naturiste pentru vitiligo și practici sănătoase care pot ajuta. Haide să le descoperim:

 • Consumul de vitamine. Majoritatea persoanelor care suferă de Vitiligo au un deficit de anumite vitamine și minerale precum: vitamina C, vitamina D, vitamina B12 și zinc. Conumul de alimente care conțin aceste vitamine sau de suplimente alimentare ajută la întărirea sistemului imunitar, bunăstarea psihică și protejarea corpului și a pielii.
 • Hidratarea pielii. Pentru că sănătatea pielii este legată de nivelul de hidratarea a acesteia, apa este foarte importantă în tratarea acestei afecțiuni.
 • Gestionarea stresului. Psihicul joacă unul dintre rolurile principale în tratarea afecțiunilor, așadar relaxarea, răbdarea și calmul sunt esențiale în tot acest proces. Stresul poate fi gestionat prin meditație, yoga sau cu ajutorul unor plante adaptogene.

Deoarece scopul acestui articol este strict informativ, îți recomandăm să consulți un medic pentru a primi un diagnostic rapid și corect.

Iată câteva suplimente nutritive special concepute pentru a menține sănătatea pielii. Alege-l pe cel de care ai nevoie.

Acid hialuronic lichid cu 100 mg per doza zilnică + vitamina c + siliciu – produs vegan – sticlă cu 500 ml
On Sale
Sale!
%
Off
17
Save 20 lei
20lei
17%
20
lei
VEGAN
95.00 lei TVA inclus

Mai puțin de 3.16 lei per zi de tratament!

Colagen hidrolizat pulbere 10. 000mg pure peptide super concentrat original produs in suedia de swedish nutra
On Sale
Sale!
%
Off
21
Save 31 lei
31lei
21%
31
lei
#BESTSELLER
114.00 lei TVA inclus

Mai puțin de 3.80 lei per zi de tratament!

Colagen lichid 10. 000mg cu 9 ingrediente active super concentrat original produs in suedia 1
On Sale
Sale!
%
Off
14
Save 20 lei
20lei
14%
20
lei
#BESTSELLER
Colagen pulbere tip 123 acid hialuronic lichid
On Sale
Sale!
%
Off
18
Save 43 lei
43lei
18%
43
lei
NOU!
199.00 lei TVA inclus

Mai puțin de 6.63 lei per zi de tratament!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *