🌸Ofertă Limitată: Astăzi, ai 10% EXTRA REDUCERE la 👨‍👩‍👧‍👦 Pachete Speciale - Folosește codul 10PROMO 🌸

Vitiligo – ce este, de ce apare și cum se poate trata?

Vitiligo piele

Aproximativ 2% din populaţia globului suferă de Vitiligo, o afecțiune care provoacă pete depigmentate pe piele. Petele pot apărea pe orice parte a corpului, și deși nu este contagioasă, dureroasă și nu ne pune deloc viața în pericol, vitiligo poate provoca un șoc emoțional datorită schimbărilor drastice pe care le provoacă aspectului fizic.

Hai să aflăm ce este boala de piele vitiligo, care sunt factorii care determină apariția acestei afecțiuni și cum o putem trata.

Ce este vitiligo?

Vitiligo este o afecțiune care acționează la nivelul melacocitelor, celulele responsabile de producerea melaninei. Melanina este cea care dă culoare pielii, părului și ochilor, iar vitiligo distruge melacocitele, provocând apariția petelor fără culoare de diferite dimensiuni, pe diferite părți ale corpului. Putem asocia petele provocate de vitiligo cu cele survenite în urma arsurilor severe provocate de soare, atunci când piele noastră se cojește.

În momentul de față sunt recunoscute trei tipuri de vitiligo:

  • Vitiligo generalizat: este caracterizat de apariția simetrică a petelor pe ambele părți ale corpului. Este cea mai răspândită formă a bolii, iar petele pot apărea pe față, mâini, picioare, gură, buze, ochi sau zona genitală;
  • Vitiligo segmental: apare în maximum două zone ale corpului. Petele progresează și se răspândesc pentru puțin timp, după care se opresc.
  • Vitiligo local: apar câteva pete albe pe o zonă mică a corpului. Acest tip afectează, de cele mai multe ori, doar copii

Recomandari premium pentru fermitatea si elasticitatea pielii

-12%

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

Prețul inițial a fost: 215.99 lei.Prețul curent este: 189.66 lei. TVA inclus

Economisești 26.33 lei

-21%
Prețul inițial a fost: 145.00 lei.Prețul curent este: 114.00 lei. TVA inclus

Economisești 31.00 lei

-30%
NOU!
Livrare Gratuita
Prețul inițial a fost: 480.00 lei.Prețul curent este: 337.47 lei. TVA inclus

Economisești 142.53 lei

-30%
NOU!
Livrare Gratuita
Prețul inițial a fost: 359.98 lei.Prețul curent este: 251.98 lei. TVA inclus

Economisești 108.00 lei

Cum recunoaștem boala vitiligo?

Principalele semne ale afecțiuni sunt petele depigmentate de pe piele. După cum am văzut mai sus, există mai multe tipuri de  vitiligo, deci simptomele și modul în care se manifestă diferă de la caz la caz. Pentru unele persoane, vitiligo debutează cu doar câteva pete pe zone mici ale corpului, dar pentru alți afecțiunea se manifestă prin pete mari, care continuă să se extindă, afectând o zonă tot mai mare a corpului.

Iată alte câteva semne care pot să indice debutul afecțiunii Vitiligo:

  • Albirea sau grizonarea prematură a părului, a genelor, a sprâncenelor sau a bărbii
  • Pierderea de culoare din membranele mucoase
  • Pierderea de culoare din retină

Cauzele și factorii de risc

Știm cum acționează vitiligo și modul în care acesta afectează melacocitele, însă în momentul de față nu se cunosc concret principalele cauze pentru care celulele responsabile cu pigmentarea pielii sunt distruse. Totuși, cercetătorii au stabilit câțiva factori care ar putea cauza sau contribuii la apariția acestei afecțiuni:

  • Bolile autoimune. Unele studii clasează și vitiligo ca fiind efectul unei boli autoimune. Acestea se manifestă prin perceperea eronată a diferitelor părți din organism de către sistemul imunitar și distrugerea de către acesta a celulelor sănătoase.
  • Cauze genetice. Factorii ereditari pot cauza apariția acestei afecțiuni. Dacă cineva din familie a suferit de Vitiligo, șansele sunt foarte mari ca boală să se transmită mai departe.
  • Arsurile severe și expunerea la diferite chimicale. Unele studii clasează acești factori ca fiind printre cauzele apariției bolii

Cum tratezi vitiligo?

Aspect vitiligo

Vitiligo nu este o boală infecțioasă sau contagioasă, așadar diferitele tratamente disponibile încearcă să readucă pigmentul în zonele afectate, însă rezultatele tind să apară după săptămâni, luni sau chiar ani de la începerea tratamentului.

Există remedii naturiste pentru vitiligo și practici sănătoase care pot ajuta. Haide să le descoperim:

  • Consumul de vitamine. Majoritatea persoanelor care suferă de Vitiligo au un deficit de anumite vitamine și minerale precum: vitamina C, vitamina D, vitamina B12 și zinc. Conumul de alimente care conțin aceste vitamine sau de suplimente alimentare ajută la întărirea sistemului imunitar, bunăstarea psihică și protejarea corpului și a pielii.
  • Hidratarea pielii. Pentru că sănătatea pielii este legată de nivelul de hidratarea a acesteia, apa este foarte importantă în tratarea acestei afecțiuni.
  • Gestionarea stresului. Psihicul joacă unul dintre rolurile principale în tratarea afecțiunilor, așadar relaxarea, răbdarea și calmul sunt esențiale în tot acest proces. Stresul poate fi gestionat prin meditație, yoga sau cu ajutorul unor plante adaptogene.

Deoarece scopul acestui articol este strict informativ, îți recomandăm să consulți un medic pentru a primi un diagnostic rapid și corect.

Suplimente special concepute pentru sanatatea si frumusetea pielii

-17%
VEGAN
Prețul inițial a fost: 115.00 lei.Prețul curent este: 95.00 lei. TVA inclus

Economisești 20.00 lei

-14%
Prețul inițial a fost: 145.00 lei.Prețul curent este: 125.00 lei. TVA inclus

Economisești 20.00 lei

-23%
NOU!

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

Prețul inițial a fost: 195.99 lei.Prețul curent este: 149.97 lei. TVA inclus

Economisești 46.02 lei

-14%
VEGAN
NOU!
Prețul inițial a fost: 145.00 lei.Prețul curent este: 125.00 lei. TVA inclus

Economisești 20.00 lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *