Vergeturile la adolescenti: Cauze si tratamente

Vergeturi la adolescenti

Tinerii se confrunta cu multe provocari si schimbari la varsta adolescentei, atat din punct de vedere fizic, cat si psihic. Schimbarile fizice pot fi greu acceptate de catre adolescenti, mai ales atunci cand sunt la vedere. Aceste schimbari sunt, in general, naturale, dar pot aduce cu ele efecte vizibile la nivelul pielii, cum sunt vergeturile.

La adolescenti, vergeturile apar ca semn al maturizarii, odata cu cresterea si dezvoltarea corpului. In timpul pubertatii, aproximativ 70% dintre adolescente fac vergeturi, in timp ce la baieti procentul este de 30%, deci mai scazut.

Vergeturile sunt acele linii fine care apar pe piele ca urmare a intinderii bruste a acesteia. Majoritatea dintre adolescenti considera ca aceste linii sunt inestetice si pot afecta increderea de sine.

Ce sunt vergeturile si cand apar de regula la adolescenti?

Vergeturile sunt cicatrici subtile care apar pe piele atunci cand organismul inregistreaza un ritm rapid de crestere si se pot acumula kilograme in plus, ceea ce pune presiune pe reteaua de colagen, facilitand aparitia vergeturilor.

Ce sunt vergeturile

Atunci cand pielea se intinde brusc, devin evidente vasele de sange, de aici rezulta si culoarea rosie, purpurie sau maro a vergeturilor, in functie de fototipul pielii. In timp, ele devin albe sau mai deschise la culoare.

Aceste modificari la nivelul pielii apar cel mai adesea in zonele unde se produc schimbari rapide, cum ar fi coapsele, fesele, abdomenul sau partea superioada a bratelor sau spate.

Statisticile arata ca intre 35% si 70% dintre adolescenti dezvolta vergeturi, atat la fete, cat si la baieti. Fetele sunt predispuse sa dezvolte vergeturi in special pe solduri, coapse si sani, in timp ce baietii pot observa aceste linii pe spate si pe umeri, mai ales daca practica sporturi care implica cresterea masei musculare intr-un timp scurt.

Colagenuri pentru fermitatea si elasticitatea pielii

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

Prețul inițial a fost: 164.99 lei.Prețul curent este: 156.74 lei. TVA inclus

Economisești 8.25 lei

VEGAN

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

Prețul inițial a fost: 144.99 lei.Prețul curent este: 137.74 lei. TVA inclus

Economisești 7.25 lei

Prețul inițial a fost: 144.99 lei.Prețul curent este: 137.74 lei. TVA inclus

Economisești 7.25 lei

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

Prețul inițial a fost: 144.99 lei.Prețul curent este: 137.74 lei. TVA inclus

Economisești 7.25 lei

Care sunt cauzele aparitiei vergeturilor la adolescenti?

Desi pielea este prin definitie destul de elastica, atunci cand exista o presiune brusca, producerea normala de colagen este perturbata. Cauzele principale ale aparitiei vergeturilor la adolescenti includ modificarile hormonale si intinderea excesiva a pielii, dar exista si alti factori de risc care pot contribui la formarea acestora. Sa le luam pe rand:

  • Schimbarile hormonale: In timpul pubertatii, nivelul hormonilor precum estrogenul si testosteronul variaza. Acesti hormoni joaca un rol important in cresterea si dezvoltarea organismului, dar pot afecta si structura pielii, reducandu-i elasticitatea. La fete, nivelurile ridicate de estrogen pot contribui la dezvoltarea tesutului adipos, iar la baieti, testosteronul stimuleaza cresterea masei musculare.
  • Pusee de crestere: Multi adolescenti trec prin perioade de crestere accelerata, iar atunci inaltimea si greutatea lor pot creste brusc. Pielea, fiind intinsa rapid, nu se adapteaza in mod adecvat, ducand la ruperea fibrelor de colagen si elastina si, implicit, la aparitia vergeturilor.
  • Crestere rapida a masei musculare: Adolescentii care practica sporturi sau antrenamente de forta pot dezvolta masa musculara intr-un ritm rapid, fapt care poate cauza intinderea excesiva a pielii, in special pe brate si umeri.
  • Predispozitie genetica: Daca parintii adolescentului au avut vergeturi, exista o probabilitate mai mare ca si adolescentul sa dezvolte astfel de semne. Genele joaca un rol important in capacitatea pielii de a se intinde si recupera.
  • Alimentatia si hidratarea: O dieta saraca in nutrienti esentiali, cum ar fi vitaminele C si E, zincul si proteinele, poate afecta capacitatea pielii de a produce colagen, o proteina esentiala pentru elasticitate. De asemenea, deshidratarea contribuie la uscarea pielii, facand-o mai vulnerabila la vergeturi.
VEGAN
Prețul inițial a fost: 55.00 lei.Prețul curent este: 52.25 lei. TVA inclus

Economisești 2.75 lei

VEGAN
Prețul inițial a fost: 59.00 lei.Prețul curent este: 56.05 lei. TVA inclus

Economisești 2.95 lei

Prețul inițial a fost: 92.00 lei.Prețul curent este: 87.40 lei. TVA inclus

Economisești 4.60 lei

Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 59.00 lei.Prețul curent este: 56.05 lei. TVA inclus

Economisești 2.95 lei

Exista tratamente eficiente pentru vergeturile la adolescenti?

Desi vergeturile nu pot fi complet eliminate, exista diverse modalitati care pot ajuta la reducerea vizibilitatii lor. In incercarea de a restabiliza echilibrul emotional al copiilor, parintii sunt dispusi sa achizitioneze tot felul de creme “minune” impotriva vergeturilor, dar care, nu pot face mai mult decat sa hidrateze pielea.

In cazul adolescentilor, specialistii recomanda utilizarea metodelor mai putin invazive, datorita sensibilitatii pielii. Cea mai sigura cale de tratament pentru reducerea vizibilitatii vergeturilor la adolescenti este terapia cu laser, care poate contribui la restructurarea fibrelor de colagen si elastina.

Desi la prima vedere poate parea inspaimantator, medicii dermatologi recomanda aceasta procedura ca fiind cea mai sigura, deoarece nu cauzeaza disconfort si perioada de recuperare pentru tinerii pacienti este scurta.

De asemenea, pot fi aplicate creme sau geluri cu retinoizi, acid hialuronic si uleiuri naturale pentru a hidrata pielea si a-i imbunatati elasticitatea. Uleiul de cocos, untul de cacao si alte produse naturale contribuie la mentinerea unui aspect sanatos al pielii.

Pot suplimentele cu colagen ajuta la reducerea aspectului vergeturilor la adolescenti?

Colagen pentru piele

Cu siguranta ai auzit despre cat de important este colagenul pentru sanatatea pielii, indiferent ca vorbim despre pielea adultilor, sau a tinerilor adulti. Pe masura ce corpul se dezvolta iar pielea este supusa la intindere, capacitatea acesteia de a produce fibre de colagen scade.

Cum functioneaza colagenul? Iti spunem noi! Consumat sub forma de suplimente, colagenul este absorbit in organism si, mai apoi, ajunge in celulele pielii unde sustine refacerea fibrelor de colagen existente si la intarirea structurii pielii.

Studiile de specialitate pe tema colagenului si a vergeturilor sunt inca incomplete, insa cercetarile existente arata o imbunatatire generala a texturii pielii si o crestere a elasticitatii acesteia la cei care iau suplimente pe o perioada mai lunga de timp, de regula, de minim 3 luni.

Desi colagenul este in general sigur pentru consum, atat pentru adulti, cat si pentru adolescenti, se recomanda consultul unui medic specialist inainte de a incepe administrarea oricarui supliment.

Recomandari premium pentru piele vizibil intinerita 

Prețul inițial a fost: 139.99 lei.Prețul curent este: 132.99 lei. TVA inclus

Economisești 7.00 lei

SUGAR FREE
Prețul inițial a fost: 114.00 lei.Prețul curent este: 108.30 lei. TVA inclus

Economisești 5.70 lei

Prețul inițial a fost: 124.00 lei.Prețul curent este: 117.80 lei. TVA inclus

Economisești 6.20 lei

Prețul inițial a fost: 306.44 lei.Prețul curent este: 291.12 lei. TVA inclus

Economisești 15.32 lei

  • https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/are-stretch-marks-normal-for-teens#:~:text=It’s%20common%20for%20stretch%20marks,or%20oral%20steroids%2C%20like%20prednisone.
  • https://kidshealth.org/en/teens/stretch-marks.html
  • https://www.vinmec.com/eng/article/does-puberty-stretch-marks-go-away-en
  • https://www.webmd.com/beauty/what-are-stretch-marks

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *