Vitaminele sunt micronutrienti esentiali de care corpul nostru are nevoie pentru a functiona la capacitate optima. Majoritatea vitaminelor nu sunt sintetizate de corp sau sunt in cantitati foarte mici, de aceea este nevoie ca ele sa fie suplimentate din surse exterioare, cum ar fi o alimentatie sanatoasa si diversificata.
Una dintre cele 13 vitamine necesare pentru metabolism este vitamina A. Acest nutrient este important pentru sanatatea vederii, crestere si diviziune celulara, precum si reproducere si imunitate. In acelasi timp, este un puternic antioxidant, ajuta la asimilarea calciului in oase si mentine sanatatea pielii, pastrand tenul stralucitor, fara riduri si alte semne ale imbatranirii.
Descopera in continuare tot ce trebuie sa stii despre vitamina A, care sunt beneficiile acesteia pentru piele si sanatate si, nu in ultimul rand, ce alimente trebuie sa consumi ca sa iti asiguri doza zilnica de vitamina A.
Ce este vitamina A si care sunt tipurile
Vitamina A face parte din categoria vitaminelor liposolubile, adica care sunt solubile in grasimi, cu rol esential pentru organismul uman. Absorbtia acestei vitamine se realizeaza la nivelul intestinului subtire, in prezenta sarurilor biliare si a mineralelor.
Desi deseori este considerata ca fiind un nutrient singular, defapt ea este compusa dintr-un grup de substante, printre care retinol, retinal, acid retinoic, retinoizi si cartenoizi.
Compusii vitaminei A se gasesc atat in alimentele de origine animala, cat si cele vegetale, sub doua tipuri:
- Vitamina A preformata: retinol, retinal si acid retinoic care se gasesc in lactate, peste si carne.
- Provitamina A sau carotenoide: alfacaroten, betacaroten, beta-criptoxantina, absorbite din surse vegetale precum fructele si legumele.
Vitamina A este un nutrient-cheie pentru sanatatea ochilor, avand actiune puternic antiinflamatoare, reduce riscul aparitiei cataractei si, mai ales, este importanta pentru vederea in timpul noptii.
Beneficiile sale nu se opresc aici, asadar, descopera in continuare de ce vitamina A este una dintre cele mai importante vitamine pentru sanatate si frumusete.
Suplimente alimentare cu vitamina A si alti nutrienti benefici pentru sanatate
Economisești 3.24 lei
Economisești 2.30 lei
Beneficiile vitaminei A asupra sanatatii
Printre beneficiile vitaminei A se numara:
- Efect antioxidant puternic
- Intareste sistemul imunitar prin formarea de celule albe
- Imbunatateste vederea nocturna si previne afectiunile oculare precum cataracta si glaucoma
- Contribuie la buna asimilare a calciului in organism, sprijinind astfel dezvoltarea oaselor
- Sustine buna functionare a sistemului digestiv si reproducator
- Ne ajuta sa distingem corect culorile
- Este un factor important in mentinerea sanatatii parului, danturii si gingiilor
- Ajuta la vindecarea mai rapida in cazul unor infectii sau inflamatii.
Beneficiile vitaminei A pentru piele
Beneficiile vitaminei A pentru piele se datoreaza proprietatilor sale antioxidante si rolului important in diviziunea si regenerarea celulara. Asadar, iata cum ajuta vitamina A la obtinerea unui ten stralucitor, fara riduri:
- Stimuleaza regenerarea celulara, contribuind astfel la un ten mai neted si uniform
- Retinoizii derivati ai vitaminei A stimuleaza productia de colagen, proteina responsabila pentru elasticitatea si fermitatea pielii
- Reduce ridurile si semnele imbatranirii
- Regleaza productia de sebum si reduce inflamatia, prevenind formarea cosurilor si punctelor negre
- Ajuta la vindecarea mai rapida a pielii afectate de acnee
- Imbunatateste textura si tonusul pielii
- Amelioreaza petele pigmentare si uniformizeaza culoarea pielii
- Mentine o piele hidratata si supla.
Cosmetice Naturale Profesionale cu Retinol pentru un ten vizibil intinerit
Economisești 7.00 lei
Economisești 7.00 lei
Economisești 17.63 lei
Economisești 6.25 lei
Aportul zilnic necesar de vitamina A
Doza zilnica recomandata de vitamina A se calculeaza in functie de sex si grupa de varsta astfel:
- Pentru copii de peste 10 ani, femei si varstnici: 600 ug
- Pentru barbati, adolescenti si gravide: 800 ug
- In perioada de lactatie: 950 ug.
O dieta sanatoasa iti poate asigura aportul corespunzator de vitamina A, insa exista persoane care sunt predispuse la deficienta acestei vitamine. Bebelusii la nastere, copiii, femeile insarcinate sau care alapteaza, pot avea deficit de vitamina A, de aceea se recomanda periodic verificarea nivelului de vitamina A din sange la aceste categorii de persoane.
Consumul de alcool, alimentatia deficitara, lipsa alaptarii la sans au perioada sarcinii pot fi factori de risc pentru deficienta de vitamina A.
Surse de vitamina A
Vitamina A se regaseste in mod natural in alimente de origine animala, dar si in fructe si legume bogate in beta-caroten. Asa cum am mentionat anterior, reamintim faptul ca vitamina A se gaseste sub doua forme principale, si anume:
- Retinoizi: vitamina A preformata din produsele de origine animala precum ficat de vita, pui sau porc, peste gras, produse lactate si oua, in special galbenusurile.
- Carotenoizi: provitamina A din pigmenti naturali gasiti in fructe si legume precum:
- Legume portocalii: morcovi, dovleac, cartofi dulci
- Fructe galbene si portocalii: mango, caise, pepene galben
- Legume cu frunze verzi: spanac, kale si broccoli.
Corpul uman transforma beta-carotenul in vitamina A, fiind utila proceselor fiziologice. Atat vitamina A naturala, cat si provitamina A, nu sunt distruse prin prepararea termica a alimentelor.
Formule farmaceutice pentru vitamina A
Daca, din diferite motive, nu iti poti asigura din surse naturale doza recomandata de vitamina A, poti opta pentru varianta administrarii suplimentelor alimentare. Acestea pot contine vitamina A sub forma de retinol, acetat de retinol sau beta-caroten.
Suplimentele de vitamina A pot fi derivate din ulei natural din ficat de peste sau pot fi hidrosolubile, recomandate persoanelor cu intoleranta la ulei si celor care sufera de acnee.
De asemenea, vitamina A se regaseste si in compozitia multivitaminelor, alaturi de alte vitamine esentiale. In combinatie cu vitaminele B, D si E, dar si in prezenta calciului, a fosforului si a zincului, vitamina A isi exercita cel mai bine efectele. Totodata, o combinatie de vitamina A, E si C poate fi eficienta pentru tratarea acneei.
Vitamina A poate deveni inactiva daca este alaturata cu fierul sau cuprul.
AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ
Prețul inițial a fost: 149.99 lei.142.49 leiPrețul curent este: 142.49 lei. TVA inclusEconomisești 7.50 lei
AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ
Prețul inițial a fost: 149.97 lei.142.47 leiPrețul curent este: 142.47 lei. TVA inclusEconomisești 7.50 lei
Economisești 2.30 lei
Economisești 1.89 lei