Ficatul este cel mai solid organ al corpului uman, parte din sistemul digestiv, avand functii esentiale metabolice, de detoxifiere si imunitate. Ficatul joaca un rol important in procesul de digestie, prin secretia bilei, care contine bilirubina, saruri biliare, grasimi si enzime, contribuind la digestia grasimilor.
Un nivel ridicat de biliburina in organism este cunoscut sub numele de sindromul Gilbert, fiind una dintre cele mai frecvente afectiuni hepatice care se manifesta atat la barbati, cat si la femei, insa barbatii prezinta un risc mai ridicat decat femeile.
Afla in cele ce urmeaza ce este sindromul Gilbert, care sunt cauzele, cum se manifesta, dar si optiuni de tratament pentru un ficat sanatos si functional.
Ce este sindromul Gilbert?
Sindromul Gilbert este o afectiune hepatica transmisa genetic in care ficatul nu proceseaza in mod corespunzator bilirubina, o substanta secretata de bila pentru descompunerea grasimilor in procesul de digestie. Ca urmare a nivelurilor crescute de bilirubina in sange, efectele constau in coloratia galbena a pielii si a albului ochilor, cunoscut sub numele de icter.
![Ce este sindromul gilbert Ce este sindromul gilbert](https://www.gradinasanatatii.ro/wp-content/uploads/2024/05/142322.jpg)
Conform studiilor, sindromul Gilbert se manifesta la 5-10% din populatia lumii. De regula, afectiunea este descoperita in mod accidental, in urma analizelor uzuale de sange, care indica niveluri crescute de bilirubina in organism.
Sindromul Gilbert – cauze
Sindromul Gilbert este o afectiune genetica transmisa prin intermediul genei UGT1A1 care sufera anumite mutatii. Aceasta modificare genetica afecteaza productia de enzime si implicit descompunerea bilirubinei din ficat, care reduce activitatea acesteia cu 10-35% din normal.
Ca urmare, nivelurile bilirubinei din organism cresc si excesul se depoziteaza in organism, producand reactii adverse.
Desi este o afectiune care se transmite genetic si este prezent inca de la nastere, sindromul Gilbert se manifesta la jumatate din cazuri, in special la persoanele de sex masculin. In majoritatea cazurilor, sindromul Gilbert este observat in perioada pubertatii sau la varsta adulta, cand incepe sa creasca productia de bilirubina in sange.
Riscul de a suferi de forma activa sindromului Gilbert este mai ridicat daca ambii parinti poarta gena modificata UGT1A1 care provoaca tulburarea.
In afara de mostenirea genei defecte, nu exista factori de risc recunoscuti pentru dezvoltarea sindromului Gilbert. Obiceiurile de viata sau cele alimentare nu cauzeaza aparitia afectiunii, insa, pot duce la aparitia altor probleme de sanatate daca nu sunt obiceiuri sanatoase.
Suplimente naturale pentru sanatatea ficatului
Economisești 3.75 lei
Economisești 28.48 lei
Economisești 3.45 lei
Simptomele sindromul Gilbert
Simptomele sindromului Gilbert se manifesta aproximativ la una din trei persoane cu aceasta afectiune. De regula, manifestarile apar dupa perioada pubertatii sau la inceputul varstei adulte, iar cel mai comun semn este icterul, care presupune ingalbenirea pielii si a albului ochilor, provocat de nivelurile ridicate de bilirubina din sange.
![Simptome sindromul gilbert Simptome sindromul gilbert](https://www.gradinasanatatii.ro/wp-content/uploads/2024/05/868.jpg)
In stadiile mai avansate, persoanele cu sindromul Gilbert resimti si urmatoarele simptome:
- Modificari de culoare si aspect ale urinei si scaunului
- Dificultati de concentrare
- Oboseala si senzatia de slabiciune
- Ameteli
- Dureri abdominale, diaree sau greata
- Pierderea poftei de mancare
- Febra sau frisoane.
Sindromul Gilbert debuteaza in perioada adolescentei in urma episoadelor de hiperbilirubinemie, care pot aparea din cauza suprasolicitarii fizice, deshidratare, perioade prelungite de post sau pe fondul unor boli.
De asemenea, a fost observat de catre specialisti ca sindromul Gilbert apare mai frecvent la persoanele cu diabet zaharat de tip 1, insa pana in prezent nu exista studii in acest sens.
Diagnostic sindromul Gilbert
Aproximativ 30% dintre persoanele care sufera de sindromul Gilbert, nu prezinta semnele sau simptomele specifice. De regula, boala este descoperita in urma analizelor uzuale de sange care dezvaluie niveluri ridicate de bilirubina in sange.
![Diagnostic sindromul gilbert Diagnostic sindromul gilbert](https://www.gradinasanatatii.ro/wp-content/uploads/2024/05/10206.jpg)
Persoanele care au istoric familial, iar ambii parinti sufera de sindromul Gilbert sau prezinta anumite simptome specifice, pot fi supuse si altor tipuri de teste precum:
- Evaluarea ficatului prin test al functiei hepatice, CT
- Test genetic pentru a verifica daca gena UGT1A1 sufera mutatii.
Optiuni de tratament pentru sindromul Gilbert
Sindromul Gilbert nu reprezinta o amenintare pentru sanatate si nu cauzeaza aparitia bolillor hepatice, insa, in unele cazuri, episoadele de icter sau a simptomelor asociate pot fi deranjante estetic sau pot ingreuna calitatea vietii.
Inainte de administrarea oricarui tip de tratament medicamentos, se recomanda prescrierea acestuia de catre medicul specialist, deoarece unele medicamente pot creste riscul de a dezvolta icter sau alte reactii adverse, cum sunt cele pentru colesterol ridicat.
In functie de simptomatologia specifica, medicul iti poate recomanda medicamente pentru ameliorarea acestora. De exemplu, daca ai simptome de oboseala sau greata din cauza nivelului ridicat de bilirubina din sange, medicul iti poate prescrie administrarea de fenobarbital.
Recomandari naturiste pentru buna functionare a ficatului
Economisești 48.75 lei
Economisești 4.22 lei
Economisești 3.28 lei
Remedii naturiste recomandate pentru pacientii cu sindromul Gilbert
Remediile naturiste sunt, de asemenea, utile pentru persoanele care sufera de sindromul Gilbert si pot fi folosite ca adjuvant pentru mentinerea sanatatii ficatului si a functiilor acestora, alaturi de tratamentul medical.
Un regim alimentar adecvat pentru pacientii care sufera de sindromul Gilbert este compus din fructe si legume crude consumate pe o perioada de aproximativ 3-4 saptamani si a unei diete bazate pe ceaiuri si plante, de la 3 la 6 luni.
De asemenea, sunt recomandate sucurile terapeutice care include sucul de ridiche, ananas sau cirese negre, precum si un aport ridicat de clorofila lichida, morcov, sfecla, telina, spanac, papaya sau castravete.
![Remedii naturiste sindromul gilbert Remedii naturiste sindromul gilbert](https://www.gradinasanatatii.ro/wp-content/uploads/2024/05/212872-1.jpg)
Restrictii alimentare pentru persoanele cu sindromul Gilbert
Alimentatia este un aspect important cand vine vorba de sanatatea ficatului a persoanelor cu sindromul Gilbert, insa exista cateva restrictii ale regimului alimentar, deoarece, unele alimente si unii nutrienti din acestea pot agrava simptomele sau pot afecta negativ ficatul.
Modul de prelucrare al cerealelor pentru obtinerea painii sau a berii, precum si vinul, branza, arahidele sau produsele din tutun sunt de evitat pentru persoanele cu sindromul Gilbert, deoarece implica un proces de fermentare care duce la producerea micotoxinelor fungice, iar acestea afecteaza negativ activitatea ficatului.
Totodata, se recomanda evitarea suplimentelor alimentare care contin doze mari de vitamina A, niacina, ulei de ficat sau vitamina D, deoarece pot ridica nivelurile de bilirubina din sange.
Economisești 62.50 lei
Economisești 3.75 lei
Economisești 4.65 lei