Fiecare femeie trece prin diverse etape de-a lungul vieții, etape care îi pregătesc organismul pentru diverse evenimente care urmează să aibă loc în lumea ei interioară. Prima menstruație, prima naștere și, în cele din urmă, menopauza sunt etapele care vin cu cele mai multe schimbări care nu sunt prea plăcute și care trebuie gestionate eficient pentru a nu interfera prea mult cu viața de zi cu zi.
Uscăciunea vaginală este un simptom produs de ultima schimbare majoră din viața femeilor, menopauza. Această problemă este provocată de schimbările hormonale care au loc în organismul femeii încă din perioada premenopauzei. Statisticile arată că între 10-40% dintre femeile care sunt la menopauză se confruntă cu acest simptom.
De cele mai multe ori, uscăciunea vaginală este depistată în timpul actului sexual. Femeile care se confruntă cu problema aceasta simt un disconfort puternic în timpul interacțiunii sexuale, de la durere profundă, la arsuri sau chiar apariția unor răni.
Din fericire, uscăciunea vaginală se poate ține sub control cu anumite remedii naturiste pentru uscăciunea vaginală. Cele mai comune și mai eficiente metode de ameliorare a simptomelor sunt aplicarea în acea zonă a unei creme sau a unui gel intim hidratant. Află mai multe despre acest subiect în rândurile de mai jos și descoperă cum poți să înfrunți uscăciunea vaginală.
Produse naturale pentru sanatatea femeilor
Economisești 4.60 lei
Economisești 11.88 lei
Economisești 9.70 lei
Economisești 9.70 lei
De ce apare uscăciunea vaginală?
Pereții vaginali sunt acoperiți în permanență de un strat fin de fluid transparent. Acest fluid menține zona umedă și oferă un mediu alcalin în care spermatozoizii să supraviețuiască și să se miște cu scopul reproducerii. Un alt rol ala acestui fluid este de a lubrifia pereții vaginali pentru a reduce fricțiunea în timpul relațiilor intime.
Estrogenul este cel care menține acel fluid la un nivel normal. O schimbare hormonală în organism provoacă o subțiere a pereților vaginali, deci mai puține celule care să secrete fluid. Iar cum principalul hormon care menține sănătatea mediului vaginal este estrogenul, odată ce nivelul acestuia scade, apare uscăciunea vaginală.
De cele mai multe ori, uscăciunea vaginală este asociată cu menopauza pentru că în acea perioadă are loc cea mai drastică scădere a nivelului de estrogen din organism. Totuși, există și alte situații în care te poți confrunta cu uscăciune vaginală, însă despre asta ți-am vorbit puțin mai jos în articol.
Simptomele uscăciunii vaginale afectează cea mai mult relațiile dintre parteneri, având un impact enorm asupra vieții sexuale. Hai să vedem de ce în următoarea secțiune.
Simptomele uscăciunii vaginale
Am văzut deja că uscăciunea vaginală cauzează un disconfort enorm în zona pelviană și vaginală. Uite care sunt simptomele cel mai des asociate cu uscăciunea vaginală:
- arsuri vaginale intense
- dureri în timpul contactului sexual
- mâncărimi în zona intimă
- sângerări ușoare în timpul sau după contactul sexual
- libidou scăzut
- infecții urinare
Pentru multe femei, din păcate, această problemă este un subiect de evitat, care poate provoca rușine sau stimă de sine scăzută. Multe femei refuză să se adreseze unui medic sau să discute cu partenerii despre uscăciunea vaginală crezând că sunt un caz particular, pe când, de fapt, extrem de multe femei se confruntă cu exact aceeași problemă.
Este foarte important să discuți cu partenerul tău despre simptomele tale pentru a putea găsi o soluție. De asemenea, discuția cu medicul ginecolog este la fel de importantă, întrucât el poate să îți recomande un tratament care să te ajute să depășești situația
Alte cauze ale uscăciunii vaginale
Uscăciunea vaginală este un simptom al menopauzei, deci cauzată de aceasta. De fapt, după cum am văzut mai sus, uscăciunea vaginală este cauzată de o scădere drastică a nivelului de estrogen din organism. Uite alte situații care produc un dezechilibru hormonal și pot cauza uscăciune vaginală:
- Nașterea și alăptarea – majoritatea femeilor au probleme la contactul sexual după naștere din cauza uscăciunii vaginale
- Eliminarea chirurgicală a ovarelor
- Medicamente inhibitoare de estrogen (utilizate adesea pentru a trata fibroza uterină)
- Radioterapia sau chimioterapia
Alte cauze mai puțin comune pot fi:
- Sindromul Sjoregen – o afecțiunea autoimună care atacă celulele producătoare de fluide
- Lipsa unui preludiu adecvat înainte de relațiile intime
- Anumite antidepresive
- Anumite alergii
- Dușul vaginal
Diagnosticul uscăciunii vaginale
După cum am menționat, majoritatea femeilor depistează că se confruntă cu uscăciune vaginală în timp ce întrețin relații sexuale cu partenerul. În acel moment este important să vă adresați repede unui medic specialist care să vă confirme diagnosticul și să depisteze cauza. În acest sens, medicul poate efectua o examinare pelviană pentru a vedea dacă vaginul este uscat și inflamat sau poate efectua analize de sânge pentru a determina nivelul hormonilor din organism.
Tratament pentru uscăciunea vaginală
Din fericire, uscăciunea vaginală nu este o problemă care să nu poate fi tratată. Există multiple modul prin care simptomele pot fi ameliorate, fie prin tratamente medicamentoase, fie cu ajutorul unui tratament naturist pentru uscăciune vaginală.
Creme cu estrogen sau inele cu estrogen sunt printre cele mai recomandate forme de tratament. Rolul acestora este de a reface nivelul de estrogen din organism și a echilibra hormonii. Acest tratament poate fi administrat doar sub supravegherea medicului.
De asemenea, există și capsule care au rolul de echilibra estrogenul din organism și de a diminua, astfel, mai multe dintre simptomele neplăcute ale menopauzei
Remedii naturiste pentru uscăciunea vaginală
În ceea ce privește remediile naturiste pentru uscăciunea vaginală, gelurile hidratante și lubrifianții sunt cei mai indicați. Aceștia pot fi utilizați fără prescripție medicală și ajută la menținerea hidratării zonei intime și lubrifierea adecvată în timpul actului sexual pentru evitarea disconfortului.
Recomandarea noastră pentru tratarea acestei probleme este gelul Ginecoil. Acest gel intim hidratant din gama Marnys este special conceput pentru tratarea și remedierea acestei probleme atât de supărătoare pentru femei. Formula are la bază ingrediente naturale certificate cu proprietăți lubrifiante puternice care netezesc și protejează zona intimă.
Acidul hialuronic hidrolizat din compoziție menține umiditatea zonei, ameliorând considerabil usturimea și mâncărimile provocate de uscăciunea vaginală. Ginecoil poate fi folosit atât intern, cât și extern. Se recomandă că fie aplicat seara, înainte de culcare.
De asemenea, gelul poate fi folosit ca lubrifiant pentru ameliorarea disconfortului în timpul actului sexual. Ginecoil nu interferează în niciun fel cu prezervativul, deci nu îi alterează integritatea și nu crește riscul de sarcină nedorită.
Economisești 4.95 lei
Economisești 4.60 lei
Economisești 11.88 lei
Produsul este foarte bun
Bună ziua !
Am o problema care mi-a intristat viata realmente ! Deși am făcut nenumărate teste de urina, mers la ginecolog la control, analize pt tiroida, etc…tot nu mi s-a dat un tratament iar eu sufăr enorm !
De doi ani sunt la menopauza, timp în care am ” castigat” și vreo 12 kg…, și de câteva luni am aceste senzații de arsura și de urinat des care m-au adus în depresie. Am dureri lombare, am făcut și RMN, știam ca am niște hernii dar dr neurolog spune ca ele nu dau arsuri în zona coccisului.
Nu sunt activa sexual de 5 ani…deci nu pot fi cauze de transmitere a nu știu ce in timpul actului sexual !
Realmente nu pot ieși din casa pt ca dacă ” indraznesc” sa beau ceva undeva…trebuie musai sa caut o toaleta pt ca eu trebuie sa urinez instant după ce beau apa, ceai, orice !
Și apoi…coșmarul…aceeași senzație de urinare. Iar dacă sunt câțiva stropi în vezica…simt ca arde în tot bazinul. Îmi simt urina fierbinte, schimb câteva perechi de chiloți pe zi ca să am cât de cât confort. Arde și partea aceea de bumbac de la chilot. Ati mai pomenit asa ceva ? Mi s-a spus sa beau mai multa apa ! Beau ! Dar…nu sunt vaca. As sta numai la toaleta…
Ma AJUTATI ???
Am uitat sa va spun ca am făcut analize și pt diabet…sunt bune doar testul de rezistenta la insulina puțin mărit dar nu m a numit dr. ” diabetica” !
Este posibil sa se verse în urina bila ? Sau…ce poate fi ??? Ca o iau razna de tot !….?
Buna ziua,mă confrunt cu aceasta problema datorita menopauzei, și am citit de acest remediu Ginecoil dar întrebarea mea este daca acest produs afectează în timp.Ma refer că pe o parte face bine dar pe alta sa nu facă rău..ce mi mai recomandați sau ce sfaturi naturiste mai aveți ?