Suplimentele alimentare pot fi utilizate pentru a furniza organismului substanțe nutritive necesare unei funcționări optime, dar și pentru a preveni și ameliora anumite afecțiuni. În ceea ce privește susținerea funcțiilor sistemului cardiovascular, suplimentele alimentare cu ulei de krill se numără printre cele mai recomandate.
Află în continuarea acestui articol ce este uleiul de krill, dar și care sunt beneficiile acestuia pentru sănătate.
Ce este uleiul de krill?
Uleiul de krill este extras din krili, care sunt crustacee de mici dimensiuni, prezente în toate oceanele lumii. El este apreciat pentru conținutul lui bogat în antioxidanți și acizi grași Omega 3, dar și pentru beneficiile pe care le aduce sănătății organismului.
Beneficiile uleiului de krill
Datorită compoziției sale bogate în antioxidanți și acizi grași Omega 3, uleiul de krill oferă importante beneficii terapeutice, după cum urmează:
Susține funcțiile cardiovasculare
Unul dintre cele mai importante beneficii ale uleiului de krill constă în susținerea funcțiilor cardiovasculare. El reduce colesterolul LDL și trigliceridele, în timp ce crește colesterolul HDL, reducând astfel riscul de apariție a bolilor cardiovasculare. De asemenea, contribuie la normalizarea tensiunii arteriale.
Ameliorează anxietatea
Acizii grași Omega 3 ajută la reducerea anxietății, fiind suficiente 2 grame de DHA și EPA pe zi pentru a observa o ameliorare a acesteia. Datorită conținutului ridicat de acizi grași DHA și EPA, uleiul de krill poate ajuta la reducerea episoadelor de anxietate.
Ameliorează durerea articulară
Având proprietăți antiinflamatoare, uleiul de krill poate reduce durerea articulară, precum cea resimțită de persoanele cu artrită sau osteoatrită reumatoidă. De asemenea, el îmbunătățește mobilitatea articulară.
Reduce simptomele sindromului premenstrual
O altă informație interesantă despre uleiul de krill constă în capacitatea acestuia de a reduce simptomele sindromului premenstrual. Consumul de Omega 3 este recunoscut pentru efectul de reducere a durerii și a inflamației, iar utilizarea uleiului de krill poate să minimizeze simptomele sindromului premenstrual și necesitatea administrării analgezicelor.
Suplimente recomandate care contin uleiul de krill
Economisești 20.27 lei
Economisești 10.56 lei
Proprietățile uleiului de krill
Uleiul de krill se remarcă prin multiple proprietăți terapeutice, cele mai importante dintre acestea fiind următoarele:
Antioxidante
Uleiul de krill are un puternic efect antioxidant, de 300 de ori mai ridicat decât cel al vitaminei A și al vitaminei E și de 50 de ori mai mare decât cel oferit de uleiul de pește. Unul dintre antioxidanții pe care îi conține – astaxantina – crește capacitatea organismului de apărare împotriva radicalilor liberi.
Cardioprotectoare
Prin efectele lui de reducere a colesterolului LDL, a trigliceridelor și a tensiunii arteriale, uleiul de krill acționează ca un puternic cardioprotector. Astfel, el este recomandat pentru a preveni bolile cardiovasculare, dar poate fi utilizat și pentru ameliorarea acestora.
Neuroprotectoare
Carotenoidele conținute de uleiul de krill au un rol protector asupra creierului, iar fosfatidilcolină din compoziția lui îmbunătățește capacitatea de memorare și de învățare. Astfel, el poate fi utilizat de către copii sau studenții aflați în perioada examenelor.
Analgezice
Uleiul de krill deține proprietăți analgezice, motiv pentru care este recomandat atât pentru a ameliora durerile articulare, cât și pe cele menstruale.
Antiinflamatoare
Fosfolipidele și Omega-3 din uleiul de krill acționează împreună pentru a reduce inflamația. Astfel, el poate ameliora simptomele alergiilor și ale artrozei.
Imunostimulatoare
Uleiul de krill îmbunătățește capacitatea organismului de apărare, datorită compoziției lui bogate în substanțe nutritive.
Hipocolesterolemiante
Acizii grași Omega-3 sunt recunoscuți pentru efectul lor hipocolesterolemiant, în timp ce măresc nivelul de colesterol HDL, ce are beneficii asupra sănătății.
Hipoglicemiante
Omega 3 favorizează creșterea nivelului de adiponectină, un hormon implicat în procesele metabolice. Tocmai de aceea uleiul de krill poate reduce nivelul de zahăr din sânge.
Hepatoprotectoare
Datorită conținutului ridicat de fosfatidilcolina, uleiul de krill susține funcțiile hepatice.
Utilizările uleiului de krill
Uleiul de krill se folosește sub formă de suplimente alimentare, pentru a furniza organismului necesarul de acizi grași și antioxidanți. El se poate utiliza pentru a susține sănătatea sistemului cardiovascular, pentru a îmbunătăți funcțiile mentale, pentru a reduce inflamația din organism și pentru a proteja împotriva acțiunii dăunătoare a radicalilor liberi.
Suplimentele cu ulei de krill sunt recomandate, totodată, pentru a proteja vederea, pentru a ameliora durerile articulare și pentru a reduce simptomele sindromului premenstrual.
La ce este bun suplimentul cu ulei de krill?
Există următoarele indicații terapeutice pentru care se recomandă administrarea unor suplimente cu ulei de krill, precum:
- Reducerea colesterolului și a trigliceridelor, motiv pentru care el este recomandat pentru a preveni și a ameliora bolile de inimă;
- Creșterea colesterolului bun HDL, care este important pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare;
- Ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual, putând chiar să elimine necesitatea de folosire a analgezicelor;
- Reducerea durerilor articulare și redarea mobilității articulațiilor, prin puternicul lui efect antiinflamator;
- Îmbunătățirea memoriei, motiv pentru care se poate folosi ulei de krill pentru copii;
- Protejarea funcțiilor hepatice, deoarece este o sursă importantă de fosfatidilcolină – o fosfolipidă importantă pentru sănătate;
- Prevenirea depunerilor de colesterol pe pereții vaselor de sânge, astfel încât ajută la prevenirea aterosclerozei;
- Protejarea vederii, prin efectul lui de prevenire a degradării retinei și de susținere a funcțiilor oculare;
- Susținerea funcțiilor sistemului imunitar, prin conținutul lui bogat de substanțe nutritive. Astfel, se pot utiliza capsule cu ulei de krill pentru a preveni apariția îmbolnăvirii.
Ar trebui să iei ulei de krill în fiecare zi?
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară și American Heart Association recomandă un consum de 250-500mg de DHA și EPA pe zi. Prin urmare, uleiul de krill se poate lua în fiecare zi, atâta timp se respectă indicațiile de administrare și nu se depășește doza zilnică recomandată.
Spre exemplu, suplimentul ulei de krill 1000mg de la Marnys oferă o doză zilnică de 69.97mg EPA și 253 mg DHA, acesta fiind un produs care respectă recomandările nutriționale în vigoare.
În cazul în care dorești să începi o cură cu ulei de krill, se recomandă urmarea acesteia pentru o perioadă de 6 luni.
Poți lua împreună vitamina D și ulei de krill?
Uleiul de krill este o sursă importantă de vitamina D. În cazul în care se dorește utilizarea unui supliment cu Vitamina D alături de uleiul de krill, acestea se pot administra împreună (se recomandă însă și o discuție cu medicul specialist). Nu doar că uleiul de krill nu interacționează cu vitamina D, dar îi mărește absorbția, datorită conținutului lui de acizi grași.
Cum să alegi suplimentele cu ulei de krill?
Cu siguranță că atunci când cauți păreri despre uleiul de krill, ești interesată să afli cum poți alege corect cele mai bune suplimente. Verificarea etichetelor îți este de ajutor în alegerea unui supliment eficient.
Prin urmare, caută pe etichete ingredientele fosfolipide, acizii grași Omega 3 EPA și DHA, colina și astaxantina. Prezența acestor ingrediente indică calitatea uleiului de krill din suplimente.
Asigură-te, de asemenea, că produsul pe care intenționezi să-l cumperi este realizat din ingrediente 100% naturale. Unele suplimente disponibile pe piață conțin ingrediente sintetice, care nu îți pot oferi beneficiile uleiului de krill natural, extras din crustacee. Optează pentru produse certificate și sustenabile, care îți vor oferi beneficiile pentru care uleiul de krill este recunoscut.
Citirea etichetelor este necesară indiferent dacă alegi suplimente pentru colesterol sau produse destinate creșterii imunității organismului. Acestea conțin informații prețioase cu privire la concentrația substanțelor active ale produselor, astfel încât să alegi suplimente alimentare eficiente, din ingrediente de calitate.
Un alt criteriu de alegere a unui produs pe bază de ulei de krill – prețul – trebuie luat în considerare. Optează pentru produse care îți oferă cel mai bun raport calitate-preț, fiind important ca un supliment să conțină o concentrație ridicată de substanțe active, astfel încât să poată oferi organismului beneficiile pe care le promite.
Suplimente recomandate care contin ulei de peste
Economisești 10.56 lei
Economisești 10.56 lei
Economisești 8.76 lei
Economisești 13.68 lei
Ulei de krill vs. Ulei de pește
Atât de uleiul de krill, cât și cel de pește, conțin acizi grași Omega 3, motiv pentru care poate fi dificil pentru tine să alegi între cele două. Spre deosebire de uleiul de pește, cel de krill este de 40 de ori mai eficient, datorită solubilității lui ridicate și a conținutului crescut de antioxidanți.
Dacă în uleiul de pește acizii grași sunt disponibili sub formă de trigliceride, în uleiul de krill aceștia sunt oferiți sub formă de fosfolipide, care se remarcă printr-o absorbție mult mai ridicată.
Interacțiuni
Uleiul de krill poate interacționa cu medicamentele anticoagulante, din cauza faptului că acest ulei poate încetini procesul de coagulare a sângelui.
De asemenea, el poate reduce nivelul de zahăr din sânge, motiv pentru care se recomandă ca persoanele care administrează un tratament antidiabetic, să își monitorizeze cu atenție nivelul de glicemie.
Factori de risc
Uleiul de krill este un produs natural, care se poate utiliza în deplină siguranță. Acesta nu prezintă factori de risc dacă se respectă doza zilnică recomandată. Persoanele cu alergie la pește, care sunt alergice și la uleiul de krill, pot manifesta dificultăți de respirație și urticarie, dar și umflarea feței, a buzelor și a limbii. Dacă prezinți aceste simptome consultă imediat medicul.
Contraindicații
Se recomandă evitarea administrării acestui ulei de către femeile însărcinate și cele către alăptează, din cauza faptului că nu există încă suficiente informații cu privire la siguranța utilizării în cazul acestora.
De asemenea, persoanele cu alergie la pește pot fi, de asemenea, alergice la uleiul de krill. În cazul persoanelor care urmează să sufere o intervenție chirurgicală, se recomandă întreruperea administrării suplimentului cu ulei de krill cu cel puțin două săptămâni înainte. De asemenea, el nu este recomandat persoanelor cu tulburări ale sângelui.
De asemenea, persoanele cu alergie la pește pot fi de asemenea, alergice la uleiul de krill. În cazul persoanelor care urmează să sufere o intervenție chirurgicală, se recomandă întreruperea administrării suplimentului cu ulei de krill cu cel puțin două săptămâni înainte. De asemenea, el nu este recomandat persoanelor cu tulburări ale sângelui.
Dozaj
Uleiul de pește se administrează conform indicațiilor producătorului, fără să se depășească doza de 500 mg de DHA și EPA pe zi.
Datorită multiplelor beneficii oferite, poți utiliza Omega 3 ulei de krill atât în scop profilactic, cât și pentru a ameliora diferite afecțiuni.
Alege așadar suplimentele certificate, potrivite pentru organismul tău și bucură-te de multitudinea de avantaje pe care uleiul de krill ți le oferă.
Economisești 5.42 lei
Economisești 8.75 lei
As vrea sa știu dacă uleiul de krill conține purine. Este indicat la persoanele care au acid uric ridicat în sânge, suspecte de guta ?
Mulțumesc anticipat !