Situatiile traumatizante care pot aparea pe parcursul vietii sunt inevitabile, iar traumele sunt resimtite in mod diferit de fiecare persoana. Toti oamenii au parte de experiente suparatoare sau dureroase, insa, in unele cazuri, aceste situatii imprevizibile pot cauza traume emotionale.
In cazul experimentarii unor evenimente traumatizante, care pot pune viata in pericol, orice om poate dezvolta o tulburare de stres posttraumatic, cu consecinte fizice si psihologice de lunga durata.
Conform studiilor, aproape 4% dintre barbati si 10% dintre femei pot suferi de sindromul de stres posttraumatic pe parcursul vietii. Aceasta afectiune poate avea un impact semnificativ care cauzeaza dificultati de integrare sociala, dificultati de desfasurare a activitatii profesionale sau de a-si indeplini sarcinile zilnice.
In plus, o persoana cu tulburare de stres post traumatic, este predispusa si la alte probleme de sanatate mintala precum depresie, anxietate sau abuz de substante.
Ce este tulburarea de stres posttraumatic?
Tulburarea de stres posttraumatic este o tulburare mintala care poate aparea in urma expunerii la un eveniment traumatic care pune in pericol viata, precum razboi, violenta domestica, agresiune sexuala, accident sau dezastre naturale.
Persoanele cu tulburare de stres posttraumatic pot resimti o varietate de simptome fizice, emotionale sau mintale, care afecteaza desfasurarea activitatilor zilnice.
De regula, tulburarea de stres post-traumatic sau PTSD se manifesta la o luna sau chiar doua dupa expunerea la evenimentul traumatizant, insa poate aparea si dupa o perioada mai indelungata, de un an sau doi.
Fiecare persoana resimte in mod diferit impactul in urma unui eveniment traumatizant in functie de experienta, varsta sau echilibru emotional, iar simptomele se pot inrautati de la o zi la alta.
Economisești 47.12 lei
Economisești 12.45 lei
Economisești 16.95 lei
Economisești 50.40 lei
Cauzele tulburarii de stres posttraumatic
Tulburarea de stres post traumatica poate aparea in urma oricarei situatii stresante sau traumatizante care pune in pericol viata, siguranta sau integritatea unei persoane. Printre cele mai frecvente situatii care pot conduce la PTSD se afla:
- Abuz fizic, violenta sexuala sau agresiune domestica
- Accidente
- Dezastre naturale
- Pierderea unei persoane dragi
- Calitatea de martor a unor evenimente traumatizante precum suicid sau omor
- Violenta in masa
- Terorism
- Participarea la razboi
De asemenea, exista anumite persoane predispuse in a dezvolta PTSD in functie de temperament, biochimia creierului sau factori ereditari care pot creste riscul dezvoltarii acestei tulburari. Conform studiilor, persoanele predispuse la depresie, anxietate sau tulburare obsesiv compulsiva, au un risc mai ridicat de a resimti tulburarea de stres post traumatic.
Martorii la evenimente de trauma severa, precum soldatii de pe campurile de lupta din Vietnam sau Afghanistan, pot avea, dupa o anumita perioada de timp, traume cronice, avand un impact semnificativ asupra calitatii vietii.
Simptomele si optiunile de tratament in cazul tulburarii de stres post traumatic
Simptomele tulburarii de stres post traumatic pot fi resimtite atat de copii expusi la evenimente traumatizante, cat si de adultii care au fost supusi la situatii riscante de viata.
Copii, in comparatie cu adultii, pot resimti mai intens efectele adverse in urma unui episod traumatizant, avand consecinte negative pe termen lung asupra psihicului si a perceptiei fata de mediul inconjurator. Acestia pot retrai spontan spaima cauzata de eveniment prin resimtirea oricaror stimulilor asociati cu trauma precum un anumit miros sau loc, pot avea disconfort fizic puternic precum tremor, palpitatii sau transpiratie excesiva, tulburari de somn sau pierderea controlului sfincterian.
In functie de intensitatea traumei, a echilibrului emotional sau a predispozitiei genetice, adultii pot resimti:
- Anxietate crescuta cu senzatia constanta de a fi in alerta
- Palpitatii
- Greata
- Iritabilitate si stare de furie
- Frica irationala
- Toleranta scazuta la zgomote
- Tulburari de somn
- Insomnii
- Comportamente agresive
- Incapacitate de realizare a sarcinilor zilnice
- Izolare sociala
- Tendinte de autodistrugere sau suicide
- Epuizare fizica si mentala
Relaxare si stare de bine cu remedii naturale
Economisești 10.05 lei
Economisești 23.85 lei
Economisești 10.95 lei
Economisești 18.75 lei
Simptomele pot varia in intensitate pe parcursul vietii si, de cele mai multe ori, perturba viata normala a pacientului. In cazul in care semnele si simptomele persista mai mult de o luna, este recomandat ajutorul medicului de specialitate. Din punct de vedere al tratamentului, scopul acestuia este de a reduce intensitatea simptomelor si de a reda echilibrul psihic si emotional.
Medicul psihiatru poate prescrie tratament medicamentos pentru tinerea sub control a bolii si a simptomelor cauzate de aceasta, precum si psihoterapia, in cazul in care simptomele sunt de gravitate medie si pacientul nu doreste administrarea medicamentelor prescrise.
Remedii naturale pentru gestionarea emotiilor si echilibru mental
Gradul de control pe care o persoana il are asupra evenimentelor traumatizante din viata sa depinde de multi factori psihologici, emotionali sau genetici. Cu ajutorul unui stil de viata sanatos si disciplinat poti ameliora sau chiar tine sub control emotiile incontrolabile atunci cand apar in cele mai spontane momente ale vietii.
Exista anumite remedii naturale care actioneaza asupra sistemului nervos si pot crea echilibru in organism prin reglarea impulsurilor nervoase din creier. Iata care sunt cateva dintre acestea:
- Valeriana
Valeriana este o planta recunoscuta pentru efectele sale calmante, sedative si de echilibrare a sistemului nervos. Ajuta la reducerea starilor de anxietate, combate insomnia si amelioreaza starile de agitatie in situatiile stresante.
- Magneziu
Magneziul este un mineral important pentru sanatatea corpului uman, avand actiune asupra sistemului nervos, muscular si osos. Ajuta la ameliorarea starilor de oboseala fizica si psihica ca urmare cauzata de tulburarea de stres post traumatica, stimuleaza functiile cognitive si previne starile depresive.
- Melatonina
Melatonina este un hormon produs in mod natural de catre creierul uman care induce starea de somn. Eliberarea melatoninei in creier este influentata de momentul din zi si, in cazul sindromului de stres posttraumatic, poate fi dereglata in urma expunerii la un eveniment traumatizant. Administrarea suplimentara a melatoninei poate fi utila daca te confrunti cu insomnii, dificultati de somn sau agitatie mentala.
Economisești 2.93 lei
Economisești 23.85 lei
Economisești 10.95 lei
Economisești 22.05 lei