Trigliceride Mărite: Cauze, Simptome și Suplimente Naturale

Trigliceride si colesterol

Despre colesterol se știe că poate afecta inima atunci când valorile acestuia sunt ridicate, dar și trigliceridele crescute pot avea un impact negativ asupra organismului.

Descoperă care este diferența dintre trigliceride și colesterol, când sunt prea mari trigliceridele, care sunt cauzele care duc la creșterea lor și cum poți să reduci valorile pentru a preveni riscurile asociate trigliceridelor mărite.

Ce sunt trigliceridele?

Cunoscute și sub numele de lipide, trigliceridele sunt un tip de grăsime care se deplasează în sânge și care pot fi stocate în țesuturile din organism. Când mănânci, organismul transformă orice calorie care nu îi este necesară în momentul respectiv în trigliceride pentru utilizare ulterioară, spre exemplu între mese când organismul are nevoie de energie.

Și atunci când consumi în mod regulat mai multe calorii decât are nevoie corpul pentru a produce energie, nivelul trigliceridelor poate depăși valorile normale.

Ce înseamnă termenul: trigliceride mari?

În timp ce trigliceridele sunt o sursă importantă de energie pentru organism, un număr prea mare de trigliceride în sânge poate duce la apariția bolilor cardiovasculare. Orice valoare peste 150 miligrame per decilitru (mg/dl) este considerată mare și poate avea un impact negativ asupra sistemului cardiovascular, crescând riscul de infarct sau atac cerebral.

Valorile de referință sunt următoarele:

  • Optim/ Nivel normal – sub 150 mg/dl
  • Borderline crescut – între 150 și 199 mg/dl
  • Crescut – între 200 și 499 mg/dl
  • Foarte crescut – peste 500 mg/dl

Care este diferența dintre trigliceride și colesterol?

Trigliceridele și colesterolul îndeplinesc diferite funcții în organism și sunt markeri importanți pentru sănătatea generală, fapt pentru care trebuiesc menținute în limite normale.

Cu toate că ambele sunt substanțe grase numite lipide, trigliceridele sunt grăsimi, în timp ce colesterolul nu este. Acesta din urmă este o moleculă de natură lipidică, insolubilă în apă, care circulă în sânge sub formă de agregate de proteine numite lipoproteine, precum LDL și HDL, cunoscute și sub denumirile de “colesterol rău” și “colesterol bun”.

Colesterolul este folosit la construirea pereților celulari, susține sistemul nervos și joacă un rol important în digestie și producerea de hormoni.

Cauzele trigliceridelor mărite (crescute)

Cele mai frecvente cauze ale trigliceridelor mărite au legătură, în primul rând, cu dieta și metabolismul. Pe lângă kilogramele în plus și o dietă bogată în grăsimi și carbohidrați, mai multe condiții de sănătate pot afecta valorile trigliceridelor din sânge.

Potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință din cadrul Departamentului de Medicină al Universității Western din Canada, alți factori de risc pentru nivelurile ridicate ale trigliceridelor includ diabetul de tip 2, afecțiunile tiroidiene, afecțiunile hepatice și bolile de rinichi, precum uremia.

Factorii genetici pot, de asemenea, să favorizeze creșterea valorilor trigliceridelor din sânge, în anumite circumstanțe. În cazul unei persoane care are antecedente familiale privind valorile mari ale trigliceridelor sau colesterolului, doctorul poate recomanda investigații suplimentare sau o monitorizare atentă cu scopul de a preveni creșterea nivelului de trigliceride.

Și administrarea anumitor medicamente poate afecta nivelul trigliceridelor din sânge. Printre acestea se numără: estrogenii administrați pe cale orală, corticosteroizii, derivații acidului retinoic, beta-blocantele, anumite diuretice, inhibitorii de protează, medicamentele antipsihotice, ciclosporina, L-asparaginaza și ciclofosfamida.

Dacă ești nevoit să iei unul dintre aceste medicamente, discută cu medicul tău pentru a putea afla cum poți ține trigliceridele sub control pe perioada tratamentului pe care îl ai de urmat.

Trigliceridele pot crește și pe perioada sarcinii, însă după 3-4 luni de la naștere nivelul acestora revine la normal. În caz contrar, se recomandă consultul unui medic specialist.

Recomandari naturiste pentru reducerea trigliceridelor marite

-5%
Prețul inițial a fost: 85.00 lei.Prețul curent este: 80.75 lei. TVA inclus

Economisești 4.25 lei

-5%
Prețul inițial a fost: 87.99 lei.Prețul curent este: 83.59 lei. TVA inclus

Economisești 4.40 lei

-5%
VEGAN
Prețul inițial a fost: 77.00 lei.Prețul curent este: 73.15 lei. TVA inclus

Economisești 3.85 lei

-5%
Prețul inițial a fost: 151.33 lei.Prețul curent este: 143.76 lei. TVA inclus

Economisești 7.57 lei

Riscuri date de creșterea trigliceridelor

Valorile crescute ale trigliceridelor pot duce la apariția mai multor probleme de sănătate atunci când nu se iau măsuri.

Un nivel ridicat al trigliceridelor este asociat cu un risc mare de infarct sau atac cerebral atunci când creșterea este corelată cu modificări ale colesterolului LDL (colesterolul “rău”).

Potrivit Asociației Americane a Inimii, nivelurile ridicate ale trigliceridelor sunt unul dintre factorii de risc pentru sindromul metabolic. Acest sindrom crește riscul de apariție a accidentului vascular cerebral, a bolilor de inimă și a diabetului.

Medicii pot pune diagnostic de sindrom metabolic în cazul unei persoane care are cel puțin trei factori de risc, inclusiv supraponderabilitate sau obezitate, hipertensiune arterială și niveluri ridicate ale trigliceridelor.

Trigliceride marite simptome

Potrivit cercetătorilor din Israel, persoanele cu un nivel foarte ridicat de trigliceride au un risc mare de a suferi de pancreatită. În plus, oamenii de știință subliniază faptul că riscul de apariție a pancreatitei asociată hipertrigliceridemiei poate fi deosebit de mare în cazul pacienților care au diabet necontrolat.

Totodată, un nivel crescut al trigliceridelor poate duce la apariția steatozei hepatice, cunoscută în termeni populari drept boala ficatului gras. Afecțiunea poate duce la inflamație și leziuni hepatice, provocând cicatrici și, în cazuri mai rare, cancer la ficat.

Cum să scazi nivelul trigliceridelor?

Poți să reduci nivelul trigliceridelor prin mici schimbări la nivelul alimentației și stilului de viață. Iată câteva dintre cele mai importante:

Redu numărul de calorii consumate

În cazul în care consumi în mod regulat mai multe calorii decât are nevoie organismul, excesul de calorii va fi transformat în trigliceride. Prin urmare, este important să consumi alimente sărace în calorii, dar bogate în substanțe nutritive, precum legume, fructe, pește, pui, ouă, totul în cantități moderate.

În plus, oamenii de specialitate susțin că reducerea greutății corporale cu 5-10% contribuie la scăderea semnificativă a numărului de trigliceride din sânge.

Limitează consumul de zahăr

Există numeroase alimente care conțin zahăr, ceea ce înseamnă că riscul de a consuma o cantitate mare de zahăr zilnic poate crește considerabil. Zahăr aflat în exces în organism va fi transformat în trigliceride, ducând astfel la creșterea valorilor trigliceridelor din sânge.

Alege să consumi grăsimi sănătoase

Organismul are nevoie de grăsimi pentru a funcționa corect, dar unele grăsimi sunt mai sănătoase decât altele. Alegerea grăsimilor sănătoase poate ajuta la reducerea nivelului de trigliceride din sânge. Dintre toate, grăsimile nesaturate (polinesaturate și monosaturate) care se găsesc în alimente precum avocado sau ulei de măsline sunt alegeri sănătoase pentru organism.

Și acizii grași Omega-3 care se găsesc în uleiul din ficat de cod, semințele de in, somon și sardine sunt esențiali pentru buna funcționare a organismului. Potrivit specialiștilor, grăsimile nu ar trebuie să reprezinte mai mult de 35% din dieta unei persoane.

Produse naturale pentru colesterol si trigliceride crescute

-5%
Prețul inițial a fost: 59.99 lei.Prețul curent este: 56.99 lei. TVA inclus

Economisești 3.00 lei

-5%
Prețul inițial a fost: 87.99 lei.Prețul curent este: 83.59 lei. TVA inclus

Economisești 4.40 lei

-5%
Prețul inițial a fost: 64.99 lei.Prețul curent este: 61.74 lei. TVA inclus

Economisești 3.25 lei

-50%
VEGAN
Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 55.49 lei.Prețul curent este: 27.75 lei. TVA inclus

Economisești 27.75 lei

Consumă mai multe fibre

Fibrele alimentare se găsesc în mod natural în fructe, legume și cereale integrale. Se găsesc și în multe alte alimente, inclusiv nuci, semințe și leguminoase. Includerea mai multor fibre în alimentație poate încetini absorbția grăsimilor și zahărului în intestinul subțire, ajutând astfel la scăderea nivelului de trigliceride.

Tratament trigliceride

Evită carbohidrații rafinați

O creștere a nivelului de trigliceride însoțește adesea dietele cu un aport de carbohidrați de peste 60%. Există multe modalități de a evita carbohidrații rafinați, cum ar fi consumarea burgerilor preparați din care slabă cu salată verde în locul unei chifle bogate în carbohidrați.

Unele alimente cu carbohidrați, inclusiv anumite cereale, pot fi benefice în dietă. Cu toate acestea, carbohidrații rafinați, precum produsele de panificație, nu au o valoare nutritivă ridicată și adaugă calorii goale la dietă.

Pentru a consuma carbohidrați sănătoși, alege să incluzi în alimentație cerealele integrale, fulgii de ovăz și legumele, precum morcovii. Pentru desert, optează pentru afine, mure sau zmeură, în loc de produse de patiserie cu zahăr. Aceste fructe pot reduce pofta de zahăr, oferind organismului carbohidrați sănătoși.

Carbohidrații nerafinați nu sunt doar o sursă de fibre alimentare, dar oferă o sațietate mai rapidă și mai prelungită decât carbohidrații rafinați, deoarece sunt descompuși mai încet și duc la o creștere treptată a zahărului din sânge.

Hrana sanatoasa

Limitează consumul de alcool

Băuturile alcoolice sunt adesea bogate în zahăr, carbohidrați și calorii. Dacă aceste calorii nu sunt necesare în procesul de creștere a nivelului de energie, organismul le va transforma în trigliceride și le va stoca în celulele adipoase.

În plus, alcoolul poate crește sinteza lipoproteinelor cu densitate foarte mică (VLDL), care transportă trigliceridele endogene (sintetizate hepatic) de la ficat către țesutul adipos și mușchi. Un studiu realizat de cercetătorii americani arată că și consumul moderat de alcool poate crește nivelul trigliceridelor din sânge cu până la 53%, chiar și în cazul persoanelor care nu au trigliceridele mărite din alte cauze.

Fă mișcare!

Exercițiile fizice, în special cele aerobice, contribuie la reducerea numărului de trigliceride, potrivit specialiștilor din Marea Britanie și Australia. Oamenii de știință atrag atenția că pentru a obține efectele dorite se recomandă cel puțin 30 de minute de sport cinci zile pe săptămână. Pot fi incluse și activități fizice precum alergatul, ciclismul sau înotul.

Pe de altă parte, cercetătorii din Taiwan, China, susțin că efortul fizic intens realizat pe o perioadă scurtă de timp este mai benefic decât exercițiile fizice efectuate la o intensitate moderată pentru o perioadă mai lungă de timp.

Suplimente pentru colesterol și trigliceride crescute

Mai multe suplimente naturale pot fi folosite cu succes pentru a reduce valorile trigliceridelor și colesterolului din sânge.

Suplimente pentru colesterol

Suplimente cu acizi grași Omega-3

Uleiul de pește este cunoscut pentru efectul său benefic asupra sănătății inimii, datorită conținutului de acizi grași Omega-3. Un studiu publicat în Nature.com arată că acizii grași Omega-3 scad nivelul trigliceridelor din sânge și alți câțiva factori de risc pentru bolile de inimă.

Îți recomandăm să încerci unul dintre produsele Marnys – Omega-3 lichid, din ulei de pește sau Omega 3-6-7-9; Krillmar, un supliment pe bază de ulei de Krill și ulei de pește cu Omega-3 sau MAR-IN-OIL pe bază de ulei de somon cu Omega-3 și vitamina E 100% naturală.

Suplimentele pe bază de semințe de schinduf

Deși sunt folosite în mod tradițional pentru a stimula lactația, semințele de schinduf s-au dovedit a fi eficiente și în reducerea valorilor trigliceridelor din sânge, potrivit oamenilor de știință din cadrul Centrului de Cercetare în Nutriție al Universității de Științe Medicale din Tabriz, Iran.

Suplimentele pe bază de curcumin

O revizuire a șapte studii realizate de cercetătorii chinezi arată că suplimentarea cu extract de curcumin ar putea  contribui la o scădere semnificativă a nivelului de trigliceride și colesterol LDL (colesteroul “rău”).

Pe lângă acest beneficiu important pentru menținerea sănătății inimii și a vaselor de sânge, curcuminul are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, fiind folosit cu succes în reducerea stresului oxidativ și ținerea sub control a afecțiunilor inflamatorii.

Suplimente cu vitamina D

În urma unui studiu realizat de cercetătorii americani pe un lot de 3434 de persoane se arată că suplimentarea cu vitamina D ajută la reducerea colesterolului total seric, colesterolului LDL și trigliceridelor. Utilizarea vitaminei D este utilă mai ales în cazul pacienților care prezintă un risc crescut de boli cardiovasculare, au hipercolesterolemie și un nivel insuficient de vitamina D în organism.

Acum că știi care sunt factorii care pot avea o influență majoră asupra nivelului de trigliceride din sânge, poți alege să faci mici schimbări în stilul tău de viață pentru a-ți menține organismul sănătos. Consumă alimente bogate în substanțe nutritive, fă mișcare cel puțin 30 de minute pe zi și folosește suplimente naturale ca terapie alternativă, toate acestea pentru a reduce nivelul trigliceridelor și riscurile asociate valorilor ridicate.

Recomandari naturiste pentru a tine nivelul trigliceridelor sub control

-5%
Prețul inițial a fost: 73.00 lei.Prețul curent este: 69.35 lei. TVA inclus

Economisești 3.65 lei

-5%
VEGAN
Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 95.36 lei.Prețul curent este: 90.59 lei. TVA inclus

Economisești 4.77 lei

-10%
Prețul inițial a fost: 39.00 lei.Prețul curent este: 35.10 lei. TVA inclus

Economisești 3.90 lei

-10%
Prețul inițial a fost: 49.00 lei.Prețul curent este: 44.10 lei. TVA inclus

Economisești 4.90 lei

  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/315380#health-check
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/what-are-normal-triglycerides-levels#risks-of-high-levels
  • https://www.heart.org/en/health-topics/metabolic-syndrome/about-metabolic-syndrome
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6789969/
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/315380#fats
  • https://www.healthline.com/nutrition/13-ways-to-lower-triglycerides#tips
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7408510/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3906547/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5946277/
  • https://www.healthline.com/nutrition/13-ways-to-lower-triglycerides#bottom-line
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26098483/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5637251/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31407792/

1 thoughts on “Trigliceride Mărite: Cauze, Simptome și Suplimente Naturale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reduceri