Tot ce Trebuie să Știi Despre Vitaminele Lichide Înainte să le Iei

Vitamine lichide

Odată cu înaintarea în vârstă, organismul poate asimila mai greu vitaminele și mineralele din alimentele pe care le consumi. Când există un risc de a suferi de un deficit de vitamine sau minerale importante pentru corp sau un nivel insuficient al unei vitamine declanșează anumite probleme de sănătate, suplimentele alimentare îți pot veni în ajutor.

Suplimentele se găsesc sub mai multe forme, de la capsule și tablete, până la pulberi și variante lichide, acestea din urmă devenind foarte populare datorită beneficiilor pe care le oferă organismului.

Ce sunt vitaminele lichide?

Vitaminele lichide au început să devină din ce în ce mai populare, deoarece substanțele nutritive din compoziția acestora încep să fie absorbite de îndată ce au fost înghițite și nu necesită un proces amplu de digestie, fiind deja în formă lichidă, cu alte cuvinte, deja descompuse.

Așadar, procesul de absorbție nu este încetinit de un proces digestiv îndelungat, ceea ce înseamnă că efectul suplimentului lichid are loc mai repede, spre deosebire de un supliment non-lichid, în cazul căruia mai întâi are loc procesul de descompunere și, ulterior, absorbția și asimilarea vitaminelor în organism.

Vitaminele lichide se țin adesea la frigider și au o durată de valabilitate mai scurtă decât alte forme de suplimente.

Sub ce formă se găsesc vitaminele lichide

Nu toate vitaminele se găsesc sub formă de picături, așa cum nu toate pot fi găsite sub formă de sirop sau de tincturi. Iată care sunt cele mai frecvente moduri prin care pot fi administrate vitaminele lichide.

● Vitamine lichide sub formă de picături

Vitaminele lichide se pot găsi sub diferite forme. Spre exemplu, vitamina D se găsește sub formă de picături destinate copiilor, dar și sub formă de ulei, care poate fi administrat atât copiilor, cât și adulților. Recomandarea specialiștilor este aceea ca vitaminele lichide să fie obținute prin diluarea în ulei organic de măsline sau de cocos.

● Vitamine lichide sub formă de sirop

Vitamina C este, de asemenea, o vitamină care se găsește și-n stare lichidă, sub formă de sirop, fiind destinată mai ales copiilor care sunt prea mici și nu pot lua comprimate, dar și pentru absorbția mai rapidă în corp. Atenție însă la etichetele acestor suplimente, întrucât de cele mai multe ori siropurile conțin și zahăr.

● Vitamine lichide sub formă de tincturi

Vitaminele se pot găsi în stare lichidă și sub formă de tincturi, care se obțin prin extragerea vitaminelor folosind alcool sau glicerină. Poți găsi tincuturi care stimulează imunitatea, susțin echilibrul hormonal sau combat stresul. Întrucât tincturile sunt adesea preparate pe bază de alcool, este important să fii precaut atunci când alegi tincturi pentru cei mici.

● Vitamine lichide lipozomale

Există și vitamine lichide lipozomale extrem de benefice pentru organism. Practic, printr-o tehnologie inovatoare, vitamina este înconjurată de un strat de lipide pentru a crește biodisponibilitatea acesteia. Cercetătorii au descoperit că lipozomii sunt o metodă foarte eficientă de livrare a vitaminelor și tot mai multe mărci încep să ofere astfel de suplimente lichide.

● Băuturi îmbogățite cu vitamine

Vitaminele pot fi asimilate și prin consumul unor băuturi îmbogățite cu vitamine. Apa, laptele și anumite shake-uri pot conține multivitamine care să susțină buna funcționare a organismului. Cu toate acestea, este important să citești eticheta produsului, întrucât multe dintre aceste băuturi pot conține zaharuri adăugate, coloranți artificiali și conservanți.

Beneficiile vitaminelor lichide

Descoperă de ce vitaminele lichide sunt recomandate mai des decât sub formă de comprimate sau capsule. Iată care sunt cele mai importante beneficii.

Vitaminele lichide sunt formule sinergice

Într-o formulă lichidă există mai multe substanțe nutritive esențiale pentru corp, care lucrează împreună pentru un efect benefic mai puternic asupra organismului. Cu alte cuvinte, în compoziția unui supliment lichid ce conține multivitamine pot fi prezente și alte substanțe nutritive care au rolul de a potența efectele lor benefice asupra organismului.

Vitaminele lichide se absorb mai ușor în organism

Întrucât un supliment lichid nu trebuie descompus pentru a fi digerat, substanțele nutritive prezente în compoziția suplimentului sunt rapid absorbite și asimilate în organism. Aceste două beneficii sunt cu atât mai importante cu cât o persoană are un deficit sever de vitamine sau minerale.

În plus, pacienților care au probleme digestive, suferă de malabsorbție sau au trecut prin anumite proceduri chirurgicale gastrice, li se recomandă administrarea vitaminelor lichide, tocmai pentru că organismul nu este nevoit să descompună capsulele sau tabletele administrate.

Vitaminele lichide pot fi formule mai concentrate

Vitaminele în formă lichidă pot fi mult mai concentrate decât cele sub formă de capsule sau tablete. Astfel, administrarea se realizează doar o dată pe zi, spre deosebire de capsule, unde de cele mai multe ori există 2-3 administrări pe zi, mai ales în cazul vitaminelor din surse naturale.

Vitaminele lichide sunt mai sănătoase și ușor de administrat

În formă lichidă, vitaminele pot fi mai ușor de administrat, mai ales în cazul persoanelor cărora li se pare dificil să înghită una sau mai multe pastile zilnic. În plus, acestea sunt o alternativă mai bună a comprimatelor masticabile, întrucât acestea  conțin adesea potențiatori chimici de aromă, mai multe calorii și zahăr adăugat.

Vitamine lichide avantaje

Dezavantajele vitaminelor lichide

Vitaminele lichide au și câteva dezavantaje, pe care ar trebui să le iei în calcul înainte de a le utiliza.

Cresc riscul dozării inexacte

Prin administrarea unei vitamine lichide este extrem de ușor să consumi mai mulți micronutrienți decât poate suporta organismul. Deoarece de multe ori pacientul își măsoară singur doza, măsurarea inexactă este aproape inevitabilă. Acest lucru duce la creșterea nivelului de toxicitate în organism și poate duce la apariția unor probleme grave de sănătate.

Reduc activitatea vitaminei

În timp ce o pastilă adaugă un pas suplimentar în procesul de digestie și absorbție la nivelul organismului, învelișul exterior ajută uneori la protejarea și menținerea anumitor vitamine și minerale în interior. Însă când sunt expuși la anumite condiții, acești micronutrienți vor începe să se degradeze, reducând astfel calitatea și bioactivitatea suplimentului.

Un exemplu în acest sens este vitamina C, care începe să se descompună de îndată ce a fost expusă la aer. Odată cu deschiderea sigiliului suplimentului lichid, vitamina C și alți micronutrienți încep să-și piardă din proprietăți, iar suplimentul administrat poate deveni destul de slab din punct de vedere al beneficiilor.

Factorii externi nu sunt singurii care pot afecta nivelul de bioactivitate al unui supliment lichid. Fără stratul protector al unei tablete sau capsule, micronutrienții din suplimentul lichid sunt supuși nivelurilor ridicate ale pH-ului acidului din stomac și pot fi descompusi complet înainte de a ajunge în intestinul subțire, acolo unde are loc absorbția optimă a acestora.

Au miros și gust neplăcut

Majoritatea suplimentelor lichide nu au un gust tocmai plăcut și nici mirosul nu este agreabil. Aceste două motive pot fi suficient de puternice pentru persoanele care au o toleranță scăzută în fața suplimentelor cu gust neplăcut. Pe de altă parte, suplimentele lichide care au un gust bun conțin adesea zahăr adăugat și arome artificiale. Așadar, înainte de toate citește cu atenție eticheta suplimentului pe care vrei să-l utilizezi.

Pot fi neadecvate pentru călătorii

Suplimentele lichide sunt mai greu de transportat spre deosebire de suplimentele sub formă de capsule sau comprimate. Pot curge cu ușurință, se pot sparge dacă nu sunt depozitate și transportate corespunzător, o parte dintre acestea necesită temperaturi mai joase de depozitare, motiv pentru care nu sunt o opțiune prea bună în cazul în care călătorești des.

La ce să te aștepți atunci când iei vitamine lichide

Înaintarea în vârstă poate implica și o absorbție mai slabă a vitaminelor din alimentele pe care le consumi. De aceea, se recomandă suplimentarea cu vitamine lichide, ca și în cazul în care nu ai o alimentație echilibrată sau ai probleme de malabsorbție. Doctorul specialist te poate sfătui care sunt cele mai bune suplimente lichide pentru tine și cum trebuiesc administrate.

Când iei un supliment lichid, medicul specialist trebuie să stabilească de câți mililitri ai nevoie zilnic și pe ce perioadă de timp. Utilizarea unui dispozitiv de măsurare te va ajuta să măsori cu exactitate dozele necesare. De cele mai multe ori, a lua prea multă vitamină poate fi mai periculos decât a lua prea puțină.

Întrucât vitaminele lichide necesită mai puțin timp pentru a se descompune și a fi absorbite, pot fi o variantă optimă dacă organismul tău asimilează cu greu substanțele nutritive. Cu toate acestea, unii nutrienți esențiali ar trebui absorbiți lent. Acordă atenție felului în care te simți după administrarea unei vitamine lichide. În cazul în care te confrunți cu amețeli, discută cu medicul specialist înainte de a administra o nouă doză de vitamine lichide.

Efecte secundare

Vitaminele lichide pot avea efecte secundare dacă sunt administrate în cantități mai mari decât cele recomandate. Uneori, acest lucru se poate întâmpla din cauza faptului că dozajul nu este precis la fel ca în cazul unei pastile. De aceea, este necesar să ceri sfatul specialistului înainte de a luat anumite vitamine lichide.

În cazul în care ai simptome precum dureri abdominale, tensiune arterială scăzută sau ridicată, greață, amețeli, stări de vomă sau mâncărimi, este posibil să ai o supradoză de nutrienți în organism. Întrerupe administrarea suplimentelor lichide și discută imediat cu un medic de specialitate.

Acum că știi care sunt avantajele și dezavantajele suplimentelor lichide, poți hotărî care este cea mai bună opțiune pentru tine. În cazul în care vrei să optezi pentru vitamine lichide sau chiar medicul îți recomandă un astfel de supliment, discută cu acesta și despre dozajul necesar zilnic și despre istoricul tău medical.

Astfel, reduci la minimum riscul unor posibile efecte adverse date de vitaminele lichide în anumite situații.

Referințe:

https://www.webmd.com/healthy-aging/what-to-know-about-liquid-vitamins-after-60#2

https://thethirty.whowhatwear.com/best-liquid-multivitamins

https://www.healthycell.com/blogs/articles/liquid-multivitamins-for-adults

https://buriedtreasureln.com/blogs/news/5-reasons-why-liquid-vitamins-are-better

https://www.livestrong.com/article/353383-are-liquid-vitamins-absorbed-any-better-than-pill-vitamins/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *