🌸Ofertă Limitată: Astăzi, ai 10% EXTRA REDUCERE la 👨‍👩‍👧‍👦 Pachete Speciale - Folosește codul 10PROMO 🌸

Tot ce Trebuie să Știi Despre Suplimentele cu Crom (Picolinat): Beneficii și Utilizări

Suplimente cu crom
-22%
VEGAN
Prețul inițial a fost: 89.00 lei.Prețul curent este: 69.00 lei. TVA inclus

Economisești 20.00 lei

-31%
VEGAN
Prețul inițial a fost: 109.00 lei.Prețul curent este: 74.99 lei. TVA inclus

Economisești 34.01 lei

-25%
VEGAN
Prețul inițial a fost: 130.00 lei.Prețul curent este: 97.00 lei. TVA inclus

Economisești 33.00 lei

-25%
Prețul inițial a fost: 130.00 lei.Prețul curent este: 97.00 lei. TVA inclus

Economisești 33.00 lei

Despre crom se știe că poate reduce apetitul alimentar, fiind util în procesul de slăbire. Însă, pe lângă aceste beneficii asupra corpului, este important de știut ce formă a cromului este bună pentru organism, care este doza optimă pentru organism și când poate avea un impact negativ asupra corpului.

Află, în cele ce urmează, tot ce trebuie să știi despre acest mineral care se găsește atât ca atare în suplimentele alimentare, dar și în combinație cu alte minerale sau vitamine benefice pentru sănătate.

Ce este cromul?

Cromul este un mineral care există sub mai multe forme. Deși o formă periculoasă poate fi găsită în poluarea industrială, o formă sigură se găsește în mod natural în multe alimente.

Această formă sigură, cromul trivalent, este de obicei considerată esențială pentru organism, ceea ce înseamnă că trebuie obținută din dietă. Mai multe studii arată cât de important este cromul pentru o serie de funcții din organism. Spre exemplu, cromul face parte dintr-o moleculă numită cromodulină, care ajută hormonul insulină să-și îndeplinească rolurile la nivelul organismului.

Interesant este că absorbția cromului în intestine este foarte scăzută, mai puțin de 2,5% din cromul ingerat fiind absorbit. Însă există cromul picolinat, o formă alternativă de crom care are o absorbție mai bună. Din acest motiv, acest tip de crom se găsește frecvent în suplimentele alimentare.

Beneficiile suplimentelor cu crom

Glanda tiroidă controlează multe dintre funcțiile metabolice, printre care și producția de hormoni care asigură anumite funcții vitale precum digestia.  Doi dintre cei mai importanți hormoni pe care glanda tiroidă îi produce sunt T3 (triiodotironina) și T4 (tiroxina). Acești doi hormoni circulă în corp prin intermediul sângelui, convertind oxigenul și caloriile în energie. Energia pe care acești hormoni o produc este esențială pentru ca funcția congnitivă să funcționeze eficient, pentru procesele digestive, pentru echilibrul emoționale, ba chiar și pentru apetitul sexual. 

Iată cum acționează suplimentele cu crom asupra organismului, potrivit cercetărilor efectuate de-a lungul timpului.

Poate îmbunătăți nivelul zahărului din sânge

În cazul persoanelor non-diabetice, insulina joacă un rol important în semnalarea organismului să transporte zahărul din sânge în celulele corpului. Atunci când o persoană suferă de diabet, există probleme cu răspunsul normal al organismului la insulină.

Un studiu realizat în Taiwan, China, arată că administrarea unui supliment cu crom contribuie la îmbunătățirea nivelului de zahăr din sânge, în cazul pacienților cu diabet. Administrarea a 200 de  micrograme de crom pe zi, timp de 16 săptămâni, a dus la reducerea glicemiei și a insulinei, contribuind totodată la îmbunătățirea răspunsului organismului la insulină.

În plus, într-un studiu amplu efectuat pe un lot de peste 62.000 de adulți, probabilitatea de a avea diabet a fost cu 27% mai mică la cei care au luat suplimente alimentare cu crom, potrivit oamenilor de știință din Boston, SUA.

Contribuie la reducerea apetitului alimentar

În cadrul unui studiu american se arată că administrarea a 1000 de micrograme/zi de crom picolinat a dus la reducerea poftei de mâncare și a aportului alimentar în cazul femeilor supraponderale, fără probleme de sănătate. Aceste rezultate au fost obținute după o perioadă de opt săptămâni, timp în care s-a administrat zilnic un supliment cu crom.

Alte cercetări au examinat persoanele cu tulburări de alimentație excesivă sau depresie, deoarece aceste grupuri ar putea beneficia cel mai mult, odată cu suprimarea poftelor alimentare sau a senzației de foame.

Studii efectuate în New York, California și Atlanta pe un grup de persoane cu depresie au primit fie 600 de micrograme/zi de crom picolinat, fie placebo. Cercetările arată că poftele alimentare au fost reduse cu ajutorul suplimentelor cu crom picolinat, în comparație cu placebo.

În plus, specialiștii subliniază faptul că doze de 600 până la 1000 de micrograme/zi de crom contribuie la scăderea frecvenței episoadelor de alimentație excesivă și a simptomelor depresiei.

Poate reduce simptomele aterosclerozei

Un studiu publicat în 2017 în Nature.com arată că administrarea cromului picolinat în combinație cu medicamente cu statine a dus la reducerea simptomelor aterosclerozei în cazul șoarecilor de laborator.

Astfel, suplimentele cu crom ar putea ajuta la îmbunătățirea sănătății inimii, în special în cazul pacienților cu diabet. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a afla cu exactitate modul în care acționează cromul asupra organismului în anumite probleme de sănătate.

Alte beneficii ale cromului picolinat:

  • Previne și combate declinul mental asociat înaintării în vârstă;
  • Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge în cazul pacienților cu HIV sau a celor care folosesc steroizi;
  • Ajută la reglarea nivelului de colesterol din sânge, în cazul colesterolului crescut din cauza tratamentelor medicamentoase;
  • Poate fi folosit ca terapie alternativă în cazul sindromului metabolic;
  • Ajută la prevenirea atacurilor de cord;
  • Ușurează simptomele ovarelor polichistice;
  • Poate fi folosit ca terapie alternativă în cazul tulburării bipolare sau a sindromului Turner.

Mod de administrare a suplimentelor cu crom

Doza zilnică recomandată de crom pentru adulți variază între 20 și 45 micrograme, în funcție de vârstă și sex.

  • Femeile cu vârste cuprinse între 19-50 de ani au nevoie de 25 mcg/zi.
  • Femeile de peste 50 de ani au nevoie de 20 mcg/zi.
  • Bărbații cu vârste cuprinse între 19-50 de ani au nevoie de 35 mcg/zi.
  • Bărbații de peste 50 de ani au nevoie de 30 mcg/zi.

În cazul în care consumi suficiente alimente bogate în crom (broccoli, cartofi, mere, banane, cereale integrale, brânză, vită, pui, curcan), suplimentele alimentare ce conțin crom se iau doar la recomandarea medicului. Pe de altă parte, dacă ai o dietă bogată în zaharuri rafinate, există un risc de a avea un nivel mai redus de crom în organism, întrucât zaharurile reduc absorbția acestui mineral.

Totodată, în cazul în care suferi de anumite afecțiuni, administrarea unui supliment pe bază de crom trebuie discutată cu medicul. Acesta îți va spune de cât crom ai nevoie zilnic, pe ce perioadă de timp și care este cea mai bună formă de crom pentru tine.

În timpul unei cure cu crom, se recomandă administrarea acestui mineral în prima parte a zilei, dat fiind faptul că poate afecta calitatea somnului.

Crom beneficii

Ce suplimente cu crom să alegi

Există mai multe tipuri de suplimente cu crom pe piață. Ele pot fi disponibile individual sau ca parte a unui produs ce conține și alte minerale sau vitamine. Înainte de a alege un supliment pe bază de crom, citește cu atenție eticheta pentru a vedea câte micrograme (mcg) de crom conține.

Dacă este mult mai mare de 200 mcg, produsul trebuie administrat cu precauție sau la recomandarea medicului de specialitate. În cazul în care suplimentul conține, pe lângă crom, și alte minerale sau vitamine, este important să discuți cu medicul pentru a afla dacă ai sau nu nevoie de toate celelalte substanțe nutritive. Unele vitamine, acumulate în exces în organism, pot dăuna.

În cazul în care cauți un supliment alimentar care contribuie la scăderea în greutate, poți opta pentru Dieterm Complex ce conține patru ingrediente active: ceai roșu, portocal amar, oțet din cidru de mere și crom. Acest supliment are multiple beneficii asupra corpului: stimulează arderea grăsimilor și transformarea acestora în energie, reglează metabolismul carbohidraților și apetitul, contribuie la curățarea și detoxifierea organismului, ajută la menținerea nivelului optim al glicemiei, are efect diuretic și reduce retenția de apă.

Un alt supliment alimentar cu crom indicat în procesul de accelerare a metabolismului, dar și pentru normalizarea proceselor glandei tiroide este Drenacel Phytomarine. Acest supliment lichid, sub formă de fiole buvabile, conține crom, Garcinia Cambogia și alge marine brune.

Posibile efecte secundare

Majoritatea persoanelor pot lua crom fără nicio problemă. Însă, în anumite cazuri, pot apărea anumite efecte secundare precum: probleme cu somnul la începutul administrării de crom, ușor tremur al corpului, dureri de cap, iritarea mucoasei stomacale, schimbări ale stării de spirit, scăderea acțiunii insulinei, reacții alergice și bătăi neregulate ale inimii.

Totodată, cromul poate crește riscul de afectare a rinichilor sau ficatului. Dacă suferi de boli de rinichi sau de ficat, nu lua crom fără recomandarea unui medic de specialitate.

Studii de laborator realizate în Washington, SUA, sugerează faptul că utilizarea cromului picolinat poate cauza stres oxidativ și deteriorări la nivelul ADN-ului. Cu toate acestea, nu există dovezi care să arate deteriorarea ADN-ului la nivelul organismului uman.

Oamenii de știință atrag atenția și asupra faptului că suplimentele cu crom ar putea afecta nivelul neurotransmițătorilor (substanțe din organism care transmit impulsurile nervoase). Acest lucru poate fi o problemă pentru persoanele cu afecțiuni precum depresie, tulburare bipolară sau schizofrenie.

Precauții cu privire la suplimentele cu crom

Suplimentele alimentare sunt precum medicamentele. Pot interacționa cu alte substanțe și într-o cantitate prea mare pot fi dăunătoare.

Cromul picolinat interacționează cu absorbția medicamentelor prescrise pentru probleme tiroidiene. Aceste medicamente trebuiesc luate cu cel puțin 3 până la 4 ore înainte sau după orice supliment cu crom.

În plus, cromul poate interacționa cu antiacide, corticosteroizi, blocante H2, inhibitori ai pompei de protoni, beta-blocante, insulină, acid nicotinic, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene și inhibitori de prostaglandine.

Dacă folosești oricare dintre aceste medicamente sau suferi de diabet, discută cu medicul tău înainte de a lua suplimente cu crom, deoarece acestea ar putea afecta acțiunea medicamentelor pe care deja le iei.

Suplimentele cu crom nu se recomandă în timpul sarcinii sau pe perioada alăptării și nici copiilor.

Deficiența de crom

Deficitul de crom este destul de rar în rândul oamenilor, iar atunci când există un nivel redus de crom în sânge, pot apărea unele probleme de sănătate.

Acestea pot include:

– Scăderea toleranței la glucoză, ceea ce duce la un control redus al zahărului din sânge la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

– Un control mai puțin eficient al colesterolului, ceea ce duce la un risc mai mare de ateroscleroză și boli de inimă.

Deficiența de crom poatea apărea mai ales în cazul vârstnicilor și a persoanelor cu diabet.

În cazul în care vrei să încerci suplimentele cu crom pentru suprimarea apetitului alimentar sau pentru prevenirea ori combaterea unei probleme de sănătate asupra căreia cromul poate avea beneficii, întreabă medicul dacă este sigur pentru tine un astfel de supliment.

În doze mici, suplimentele cu crom nu dăunează organismului, însă este important să nu suferi de anumite afecțiuni, precum cele renale sau hepatice și să nu iei medicamente care ar putea interacționa cu acest mineral.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *