Totul Despre Vergeturi – Ce Sunt Vergeturile și Cum Apar?

Colagen repair - tratament impotriva vergeturilor

Ce sunt vergeturile?

Vergeturile sunt leziuni ale pielii, cu aspect de cicatrici, având forma unor striații sau linii lungi, înguste și adâncite în piele. În termeni medicali, vergeturile se numesc striae.

Ele apar pe piele atunci când se întâmplă modificări rapide ale greutății corporale: creșterea sau scăderea în greutate. Ele apar la oricine și la orice vârstă, însă cei mai predispuși la vergeturi sunt: adolescenții, femeile însărcinate, culturiștii.

Zonele în care apar vergeturi sunt, de obicei, zona abdominală, coapsele, șoldurile, fesele, sânii, partea inferioară a spatelui și brațele.

Vergeturile nu sunt periculoase, din punct de vedere medical, și nu dor. Ca oricare cicatrice, ele se estompează în timp sau apelând la ajutorul unor produse și proceduri cosmetice sau medicale, sau pot chiar să nu mai dispară niciodată.

Viața cu vergeturi poate afecta psihic persoana purtătoare, scăzându-i încrederea de sine. În cazuri mai grave, se poate ajunge la stres, depresie, anxietate.

Cum apar vergeturile?

Epiderma, stratul vizibil al pielii, este format din multiple straturi de celule, având rol de protecție al țesutului care se află dedesubt (derm). Celulele epidermice noi se împing spre exterior, eliminând celulele moarte. Epiderma conține și melanină, pigmentul care dă culoarea pielii.

Dermul este stratul profund al pielii și conține glande sudoripare și sebacee, foliculi de păr, vase de sânge și nervi. Dermul conține două tipuri de fibre, colagenul și elastina. Colagenul oferă pielii rezistență și structură, iar elastina este responsabilă de elasticitatea pielii.

Vergeturile apar atunci când piele este supusă unei întinderi rapide, care depășește capacitatea de adaptare a pielii la modificarea adusă. Când pielea se întinde sau se micșorează brusc, elastina și colagentul din piele se rup.

Corpul reacționează, ca asupra unei acțiuni inflamatorii, și crează striațiile caracteristice, de culoare roșie sau violet. Inflamația dispare în timp, fiind inlocuită cu țesut cicatricial.

În țesutul cicatricial se subțiază epiderma, iar elastina se pierde și este înlocuită cu fibre de colagen foarte dense. În acest stadiu, cicatricea devinde albă, lucioasă și este permanentă.

Stretch marks

Simptome

Înainte ca vergeturile să apară, pielea poate deveni subțiată și de culoare rozalie sau o nuanță mai deschisă, poate fi iritată sau să prezinte mâncărime.

Aspectul vergeturilor depinde de mai mulți factori, cum ar fi: nuanța pielii, sănătatea și elasticitatea pielii sau de partea afectată a corpului. Culoarea vergeturilor timpurii poate fi roșie, violet, roz sau maro, în funcție de culoarea pielii. Cu timpul, culoarea intensă se estompeză și vergeturile devin albe, cu aspect lucios.

Vergeturile nu sunt contagioase. Persoanele care prezintă vergeturi nu trebuie ocolite sau marginalizate, ci, dimpotrivă, au nevoie de empatie și sprijin emoțional. Vergeturile sunt doar dovada unor schimări bruște prin care a trecut corpul unei persoane.

Tipuri de vergeturi

Se cunosc trei tipuri de vergeturi, în funcție de stadiul lor de dezvoltare:

Vergeturi roșii (striae rubrae)

Vergeturile roșii sunt vergeturile în stadiul incipient, acut. Acestea se caracterizează prin leziuni pe piele, roșii și plate (sau ușor ridicate, în unele cazuri), aliniate perpendicular pe direcția tensiunii cutanate. Pot fi simptomatice, prezentând mâncărime sau iritație.

În acest stadiu, vergeturile se mai pot vindeca, prin refacerea colagenului. Se pot alege creme topice sau tratamente cu laser, care ajută la reînnoirea celulelor și la estomparea cicatricilor.

Vergeturi albe (striae albae)

Vergeturile albe sunt vergeturi în stadiul cronic, atunci când cele roșii s-au estompat. Au aspect cicatrizat, sunt încrețite și hipopigmentate (albe).

Astfel de cicatrici sunt vechi și nu pot fi tratate cu creme topice. Tratamente, precum microdermabraziunea, pot ajuta la îmbunătățirea texturii pielii. Cu toate acestea, tratamentul nu poate restabili colagenul pierdut.  Laserul Excimer sau alte tratamente pe bază de lumină, cum ar fi IPL și Fraxel, ajută la restabilirea culorii și pot îmbunătăți textura pielii.

Vergeturi în sarcină (striae gravidarum)

Vergeturile în sarcină sunt leziuni liniare ale pielii, de culoare roșu sau violet. În timp, își pierd pigmentarea și capătă aspect atrofiat, lăsând țesut asemănător cicatricilor. Acestea pot provoca mâncărime și pot afecta până la 90% dintre femei în timpul sarcinii.

O cauză a dezvoltării vergeturilor în sarcină este întinderea excesivă pielii de pe abdomen, sâni, coapse sau fese. Acest lucru provoacă ruperea fibrelor de colagen și elastină, creând cicatricile. Altă cauză poate fi schimbarea hormonală, ca în sindromul Cushing și în terapia cu steroizi.

Cauze ale apariției vergeturilor

De ce apar vergeturile

Cele mai comune cauze ale apariției de vergeturi sunt:

  • Sarcina – între 50% și 90% dintre femeile însărcinate prezintă vergeturi în timpul sarcinii sau după naștere.
  • Pubertatea – în periada pubertății, tinerii trec printr-o perioadă de creștere rapidă, iar acest lucru poate duce la vergeturi.
  • Cresterea sau scăderea în greutate – dacă o persoană trece printr-un proces de slăbire rapid sau ia mult în greutate, într-un interval de timp scurt, poate rămâne cu vergeturi.
  • Condiții medicale – sindromul Marfan, care duce la scăderea elasticității pielii, favorizează apariția vergeturilor. De asemenea, există și sindromul Cushing, prin care corpul produce prea mult hormon (cortizol), astfel că persoana diagnosticată crește rapid în greutate și pielea devinde mai fragilă.
  • Utilizare de corticosteroizi – cremele și loțiunile care conțin corticosteroizi, utilizate o perioadă îndelungată, pot scădea nivelul colageului din piele. Acest lucru poate duce la apriția vergeturilor.
  • Culturism – persoanele care practică acest sport sunt predispuse la dezvoltarea vergeturilor, din cauza dimensiunii mari a mușchilor, care forțează pielea să se întindă prea mult și prea rapid.

Alți factori de risc la care sunteți expus și care favorizează apariția vergeturilor sunt:

  • Sunteți femeie;
  • Aveți un istoric de naștere de copii mari sau gemeni;
  • Aveți antecedente familiale de vergeturi;
  • Sunteți supraponderal.

Gama de Colagen Deluxe previne aparitia vergeturilor

-5%

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

Prețul inițial a fost: 189.66 lei.Prețul curent este: 180.18 lei. TVA inclus

Economisești 9.48 lei

-5%

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

Prețul inițial a fost: 164.99 lei.Prețul curent este: 156.74 lei. TVA inclus

Economisești 8.25 lei

-5%
VEGAN

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

Prețul inițial a fost: 144.99 lei.Prețul curent este: 137.74 lei. TVA inclus

Economisești 7.25 lei

-5%

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

Prețul inițial a fost: 144.99 lei.Prețul curent este: 137.74 lei. TVA inclus

Economisești 7.25 lei

Diagnostic

Medicul dermatolog poate pune foarte ușor diagnosticul de vergeturi, deoarece sunt ușor de reconscut și nu necesită teste speciale. Desigur, medicul poate pune întrebări suplimentare sau poate cere teste de sânge, pentru a pune un diagnostic cât mai corect și pentru a afla cauza apariției vergeturilor.

Tratamentul vergeturilor

Niciun tratament existent nu va face vergeturile să dispără complet niciodată, din păcate. Însă, tehnologia și medicina modernă fac posibilă îmbunătățirea semnificativă a astectului pielii.

Tratamente medicale pentru vergeturi

Vergeturile se estompează cu timpul, dar dacă nu sunteți dispus să așteptați, puteți apela la următoarele tratamente:

  1. Terapia cu laser – refacerea pielii cu ajutorul laserului este o intervenție chirurgicală. Medicul direcționează fasciculele de lumină, prin pulsații scurte și concentrate asupra vergeturilor. Laserul îndepărtează cu precizie celulele pielii, stimulând creșterea de noi fibre de colagen. Diferența ar trebui să se vadă imediat după tratament, pielea reînnoindu-și celulele chiar pană la un an de la tratament, menținând aspectul îmbunătățit pentru câțiva ani.

Efectele secundare pot include mici umflături albe pe piele, zone hiperpigmentate sau hipopigmentate.

Există mai multe tipuri de terapie cu laser:

  • Terapia cu laser cu vopsea pulsată – nu e dureroasă și se utilizează pe vergeturile noi, roșii.
  • Terapia cu laser CO2 fracționat – se provoacă o leziune termică, în mod controlat, stimulând refacerea pielii, prin formarea de celule noi. Se poate aplica și pe vergeturile albe, vechi.
  • Terapia cu laser cu excimer UVB – vergeturile se expun la lumina ultravioletă B, stimulând producerea de pigment pe zona depigmentată, diminuându-se petele albe.
  1. Microdermabraziunea – este o intervenție chirurgicală, în care medicul utilizează un instrument special, cu cristale minuscule, cu care face o șlefuire a pielii pană la diferite nivele de adâncime. Prin acest proces este stimulată producerea de noi celule ale pielii, rezultatul fiind o piele nouă, netedă. Vindecarea pielii durează cel puțin două săptămâni, iar rezultatele complete se pot vedea în câteva săptămâni sau chiar luni. Efectele secundare sunt aceleași ca și în cazul tratamentelor cu laser.
  2. Chirurgia plastică – de exemplu, abdominoplastia. Abdominoplastia este o intervenție chirurgicală prin care se îndepărtează pielea în exces sau, în cazul dat, cu vergeturi. Dar, aceste operații lasă cicatrici, sunt dureroase și foarte costisitoare.
  3. Peelingul chiminc – o soluție acidă este aplicată pe piele pentru a arde straturile superioare. Astfel, se îndepărtează celulele deteriorate și se stimulează creșterea de piele nouă.
  4. Radiofrecvența și ultrasunetele – se folosește frecvența undelor radio, respectiv undele sonore, care se trimit adânc în piele, pentru a crea căldură și pentru a stimula corpul să producă fibre noi de colagen.
Tratament natural pentru vergeturi

Tratamente la domiciliu pentru vergeturi

Există nenumărate creme, loțiuni, uleiuri și alte unguiente care pretind că tratează vergeturile. Dar nu există dovezi suficiente care să ateste că produsele funcționează cu adevărat.

Totuși, aceste produse ar putea reduce, estompa sau ascunde vergeturile, de la caz, la caz. Iată câteva dintre aceste remedii:

  • Retinol – cremele cu retinol (un compus care provine din vitamia A) cresc producția de colagen. Pot ajuta la estomparea vergeturilor roșii, dar vă pot irita, usca și descuama pielea. *
  • Colagen – suplimentele alimentare care contin colagen (pot fi gasite sub forma lichida sau de pudra) pot contribui semnificativ la prevenirea si ameliorarea aspectului vergeturilor.

Recomandarile noastre de colagenuri premium cu absorbtie rapida si eficienta sporita

-5%
SUGAR FREE
Prețul inițial a fost: 114.00 lei.Prețul curent este: 108.30 lei. TVA inclus

Economisești 5.70 lei

-5%
SUGAR FREE
Prețul inițial a fost: 125.00 lei.Prețul curent este: 118.75 lei. TVA inclus

Economisești 6.25 lei

-5%
NOU!

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

Prețul inițial a fost: 149.97 lei.Prețul curent este: 142.47 lei. TVA inclus

Economisești 7.50 lei

-5%
Prețul inițial a fost: 144.99 lei.Prețul curent este: 137.74 lei. TVA inclus

Economisești 7.25 lei

  • Centella asiatică – uleiul din planta minune este bogat în aminoacizi, betacaroten, acizi grași, vitaminele C, A, B1 și B2. Toate aceste stimulează celulele din corp să producă noi fibre de colagen, oferă antioxidanți puternici și reduce inflamația.
  • Masaj cu unt de cacao, unt de shea, ulei de cocos, ulei de măsline, ulei de migdale amare și uleiuri de vitamina E – fac pielea să fie moale și catifelată și pot ajuta și în cazul vergeturilor, dar efectul lor nu este garantat. Totuși, sunt studii care arată că, în cazul femeilor însărcinate care au masat ulei de migdale amare pe pielea abdominală în timpul sarcinii, au avut mai puține vergeturi decât cele care nu au folosit deloc.
  • Machiaj corporal și autobronzant – aceste produse nu vă scapă de vergeturi, dar le pot ascunde pentru o perioadă de timp. Iar dacă aceste instrumente vă oferă confort emoțional și încredere de sine sporită, nu ezitați să apelați la ele.

Prevenirea vergeturilor

Deși nu puteți face nimic care să garanteze că nu vă vor apărea vergeturi niciodată, există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a le preveni. Iată câteva exemple:

  • Menținerea greutății corporale la nivelul optim. Dacă intenționați să slăbiți sau să luați în greutate, apelați la un dietetician. El vă va supraveghea evoluția și vă va îndruma în procesul dumneavoastră, urmărind și modificările ce apar la nivelul pielii.
  • Evitarea dietelor cu efect yo-yo. Efectul yo-yo al unei diete presupune revenirea la greutatea dinaintea începerii dietei sau chiar la o greutate mai mare. Pielea este predispusă la vergeturi atât atunci când slăbiți, cât și atunci când vă îngrășați într-un timp scurt. Așadar, evitați a fi prins în acest cerc vicios.
  • Apa menține pielea hidratată, moale și elastică, scăzând șansele de a dezvolta vergeturi. Dacă sunteți consumator de cafea sau băuturi acidulate este necesară suplimentarea cu apă. Așadar, beți minim opt pahare de apă pe zi.
  • Este indicat consumul de alimente care mențin o piele sănătoasă, precum: nuci și pește (bogate în zinc), morcovi, citrice și lapte (bogate în vitaminele A, C și D), linte, fasole, broccoli, carne slabă de vită și carne de pui (bogate în proteină).
  • Exercițiile fizice. Efectuarea exercițiilor fizice crește circulația sangvină și stimulează corpul să producă colagen. Acestea contribuie la menținerea elasticității pielii.
-5%
Prețul inițial a fost: 363.11 lei.Prețul curent este: 344.95 lei. TVA inclus

Economisești 18.16 lei

Colagenurile noastre pot ajuta la prevenirea vergeturilor

-5%
Prețul inițial a fost: 139.99 lei.Prețul curent este: 132.99 lei. TVA inclus

Economisești 7.00 lei

-5%
NOU!

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

Prețul inițial a fost: 194.98 lei.Prețul curent este: 185.23 lei. TVA inclus

Economisești 9.75 lei

-5%
VEGAN

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

Prețul inițial a fost: 144.99 lei.Prețul curent este: 137.74 lei. TVA inclus

Economisești 7.25 lei

-5%
VEGAN
Prețul inițial a fost: 125.00 lei.Prețul curent este: 118.75 lei. TVA inclus

Economisești 6.25 lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reduceri