Ce este scolioza?
Scolioza este un tip de deformare a coloanei vertebrare, caracterizata printr-o curbura laterala anormala a acesteia. Coloana vertebrala este formata dintr-un set de piese osoane, asezate una peste cealalta, numite vertebre. Cand este privita din spate, in mod normal, coloana vertebrala ar trebui sa fie drepta. O coloana vertebrala afectata de scolioza este curbata, in forma de S sau C, afectiune care implica tasarea si rotatia vertebrelor.
Unghiul curburii poate fi mic sau mai mare, dar orice masoara mai mult de 10 grade la o radiografie este considerata scolioza.
Curbura coloanei vertebrale din scolioza poate aparea pe partea dreapta sau stanga a coloanei vertebrale sau pe ambele parti in sectiuni diferite.
In majoritatea cazurilor, cauza scoliozei este necunoscuta si este denumita scolioza idiopatica. In alte cazuri, scolioza se poate dezvolta ca urmare a degenerarii discurilor coloanei vertebrale, din cauza artritei sau osteoporozei, de exemplu.
Scolioza se poate dezvolta inca din copilaria timpurie, in cazuri exceptionale, dar, in general, varsta de debut a scoliozei este de 10-15 ani, afectand in egala masura ambele sexe. Femeile au sanse de opt ori mai mari sa progreseze la o accentuare a curburii si sa necesite tratament.
Tipuri de scolioza
1. Scolioza lombara
Exista trei sectiuni principale ale coloanei vertebrale: cervicala, toracica si lombara. Cand scolioza se dezvolta pe coloana in zona lombara, adica partea inferioara a spatelui, este denumita scolioza lombara.
Pentru ca scolioza sa indeplineasca parametrii definitiei sale, trebuie sa includa o curbura laterala anormala a coloanei vertebrale care nu doar se indoaie in lateral, ci se si roteste.
Determinarea gradului curbei anormale laterale a coloanei vertebrale se face cu ajutorul unghiului Cobb, iar marimea unghiului arata gravitatea afectiunii si se imparte in:
- Scolioza usoara: unghiul Cobb are intre 10 si 25 de grade;
- Scolioza moderata: unghiul Cobb are intre 25 si 40 de grade;
- Scolioza severa: unghiul Cobb are peste 40 de grade;
- Scolioza foarte severa: masurarea unghiului Cobb de peste 80 de grade.
Simptomele scoliozei lombare pot include:
- umeri si solduri inegale;
- asimetrie vizibila in partea inferioara a spatelui;
- dureri de spate si/sau de picioare;
- modificari ale mersului.
In cazul scoliozei lombare, cand coloana este indoita si rasucita, nervul sciatic poate fi comprimat. Acest lucru provoca dureri mari care se resimt nu numai in partea inferioara a spatelui, ci radiaza pe picior in jos.
-
Scolioza cervicala
Scolioza cervicala se refera la o curbura anormala a coloanei vertebrale din zona gatului, care se intinde pe o zona mai mare, dar in cazuri rare, poate fi izolata numai la nivelul gatului.
Scolioza cervicala se poate dezvolta ca urmare a altor afectiuni medicale, cum ar fi sindromul Klippel-Feil (fuziunea vertebrelor).
Spre deosebire de celelalte forme, aceasta forma de scolioza provoaca cea mai mare durere. Acest lucru se poate datora mai multor factori, cum ar fi greutate corporala prea mare sau radacinile nervoase cervicale care se comprima intre vertebre.
-
Scolioza dextroconvexa si levoconvexa
Scolioza dextroconvexa si levoconvexa sunt ambele tipuri specifice de scolioza. In dextroscolioza coloana se curbeaza spre dreapta, iar in Ievoscolioza, spre stanga.
Majoritatea persoanelor care au levoscolioza usoara sau dextroscolioza usoara nu au nevoie de tratament, dar pot face un consult la fiecare cateva luni pentru a se asigura ca situatia nu se agraveaza. Scolioza dextroconvexa este mai frecventa decat scolioza levoconvexa.
Levoscolioza afecteaza de obicei coloana in zona lombara, pe cand dextroscolioza este mai frecventa la nivelul coloanei vertebrale toracice.
Daca curba este severa, scolioza va poate afecta si muschii spatelui si poate pune presiune pe nervii conectati la coloana vertebrala. Este foarte rar, dar scolioza severa poate afecta organele din apropierea coloanei vertebrale, inclusiv inima, plamanii si maduva spinarii.
Daca aveti un caz usor de scolioza, este greu sau chiar imposibil sa observati vreo diferenta vizibila a posturii. De multe ori, aceasta afectiune se decopera doar atunci cand sunteti testat pentru asta.
Scolioza nu este niciodata cauzata de o postura proasta si este un mit ca statul aplecat prea mult timp poate provoca scolioza. Chiar daca aplecarea sau cocosarea pot dauna sanatatii si posturii spatelui, acestea nu curbeaza coloana vertebrala. Tot asa, nici scolioza la copii si adolescenti nu este cauzata de practicarea sportului sau de purtarea unui rucsac greu.
Remedii naturale prin care poti combate scolioza
Economisești 8.25 lei
Economisești 49.00 lei
Economisești 74.50 lei
Din ce cauze apare scolioza?
Unele tipuri de scolioza apar din cauze clare si se impart in doua categorii: structurale si nestructurale.
In cazul scoliozei nestructurale, coloana vertebrala functioneaza normal, dar are aspect curbat. Acest lucru se poate intampla din mai multe motive, cum ar fi un picior mai lung decat celalalt, spasme musculare sau apendicita. Cand aceste probleme sunt tratate, scolioza dispare adesea.
In scolioza structurala, curba coloanei vertebrale este rigida si nu poate fi inversata. Aceasta apare din mai multe cauze si sunt impartite in fuctie de cauza aparitiei. Acestea sunt:
-
Scolioza Congenitala
Scolioza congenitala rezulta din malformatia embriologica a uneia sau mai multor vertebre si poate aparea in orice loc al coloanei vertebrale. Pe masura ce copilul creste, scolioza se poate agrava si se pot dezvolta asimetrii.
-
Scolioza idiopatica
Scolioza idiopatica este scolioza fara o cauza cunoscuta, iar diagnosticul se pune cand toate celelalte cauze sunt excluse. Cel mai frecvent moment in care scolioza idiopatica se dezvolta este in jurul varstei de 10 ani si se agraveaza odata cu inaintarea in varsta.
-
Scolioza neuromusculara
Scolioza neuromusculara este scolioza care apare ca o cauza secundara a unor boli neurologice sau musculare. Acestea ar putea fi spina bifida, paralizia cerebrala, distrofie musculara sau atrofie musculara spinala. Copilul cu scolioza neuromusculara poate purta un corset medical, care ajuta incetinirea procesului degenerativ.
Se intervine chirurgical atunci cand curba are peste 50 de grade. Daca curba atinge 80 de grade, intervin dificultatile respiratorii, fiindca spatiul dintre plamani este ingustat.
Simptome
Fiecare persoana poate prezenta simptome diferite atunci cand sufera de scolioza, dar cele mai frecvente sunt:
- umerii, talia sau soldurile sunt neuniforme;
- capul nu este centrat pe corp;
- cutiile toracice sunt la diferite inaltimi;
- bratele atarna la diferite lungimi;
- curbura coloanei vertebrale este vizibila;
- aspectul pielii care acopera coloana vertebrala este modificat (apar gropite, pete paroase, pete colorate);
- corpul se apleca intr-o parte.
Alte simptome asociate cu scolioza ar putea fi durerile si rigiditate ale spatelui, dureri si amorteala la picioare, dureri musculare in zonele afectate.
Simptomele scoliozei pot fi asemanatoare cu somptomele altor afectiuni ale coloanei vertebrale sau pot fi rezultatul unei infectii.
Scolioza la copii
Scolioza la copii se clasifica dupa varsta, astfel:
- Scolioza infantila – 0-3 ani;
- Scolioza juvenila – 3-10 ani;
- Scolioza la adolescenti – de la debutul pubertatii, pana la atingerea maturitatii scheletilui.
Scolioza idiopatica este diagnosticul pus pentru marea majoritate a cazurilor care apar in perioada adolescentei. In functie de severitatea afectiunii si de varsta copilului, scolioza poate fi gestionata gestionata prin:
- tinerea pacientului sub atenta observatie a medicului, pentru a urmari evolutia scoliozei;
- purtarea de corset medical sau orteze, pentru stoparea agravarii curburii;
- interventia chirurgicala, in cazuri mai grave, cand alte organe sunt afectate sau atunci cand scolioza provoaca dureri insuportabile.
Copiiilor care se nasc cu scolioza li se pune diagnosticul de scolioza congenitala. In general, aceasta afectiune apare din cauza altor anomalii congenitate, cum ar fi spina bifida, probleme genital-urinare sau probleme cardiace la copilul nou-nascut.
Diagnostic
Cu cat scolioza este descoperita mai repede, cu atat mai bine. Varsta si maturitatea oaselor joaca un rol foarte important in aceasta afectiune.
In primul rand, se iau in considerare istoricul medical complet si examenul fizic. Pe langa acestea, se recomanda o radiografie, pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului de scolioza. Se masoara unghiul curburii prin metoda Cobb, iar in functie de numarul de grade, zona in care s-a instalat si cauza aparitiei, se stabileste tipul de scolioza de care pacientul sufera.
In cazul tipurilor de scolioza care au curbura mai accentuata sau atipica, se pot efectua proceduri suplimentare mai avansate, cum ar fi scanarea RMN sau tomogratul computerizat (CT).
Suplimente alimentare care amelioreaza durerea scoliozei
Economisești 12.00 lei
Economisești 7.50 lei
Economisești 6.35 lei
Tratament
Cand exista un diagnosticul confirmat de scolioza, trebuie evaluate si alte variabile, pentru determinarea optiunilor de tratament. Acestea sunt:
- maturitatea oaselor coloanei vertebrale;
- gradul de curbura;
- locatia curburii;
- posibilitatea de progresie a curburii.
Scopul tratamentului este de a opri progresia curburii si de a preveni deformarea coloanei vertebrale. Pot fi recomandate urmatoarele optiuni de tratament, in fuctie de severitate:
- Tinerea sub observatie
Pentru scolioza usoara, este posibil sa nu fie nevoie de tratament. Cu toate acestea, daca medicul este ingrijorat ca ar putea creste curbura, acesta poate examina pacientul o data la 4-6 luni, pana la sfarsitul adolescentei, cand scheletul se maturizeaza.
Radiografiile sunt recomandate o data la cinci ani, dar mai pot fi solicitate suplimentar in cazul in care simptomele se agraveaza.
- Purtarea de corsete sau orteze medicale
Un corset poate fi eficient la copiii care sunt inca in crestere, impiedicand curbura sa se agraveze.
Daca curbura coloanei vertebrale are intre 25 si 40 de grade, purtarea unei orteze este eficienta la 80% dintre cazuri.
Pentru maximinarea eficientei acestor corsete, ele trebuie purtate minim 16 ore pe zi, in unele cazuri chiar si 24 de ori pe zi, pana cand pacientul se opreste din crestere.
- Interventie chirurgicala
La copii, scopul interventiei chirurgicale este de a opri curbura sa avanseze la varsta adulta si de a diminua deformarea coloanei vertebrale. Interventia chirurgicala se recomanda atunci cand curbura coloanei vertebrale este mai mare de 40 de grade si exista semne de progresie.
La adulti, interventia chirurgicala este recomandata atunci cand pacientul are leziuni ale nervilor de la picioare si/sau se confrunta cu simptome ale intestinului sau vezicii urinare, iar curbura coloanei este mai mare de 50 de grade.
Mai multi factori conduc la cresterea riscurilor legate de interventiile chirurgicale la adultii in varsta cu scolioza degenerativa. Acesti factori includ: varsta inaintata, fumatul, greutatea corporala prea mare si prezenta altor probleme de sanatate.
Beneficiile interventiei chirurgicale trebuie intotdeauna cantarite cu atentie in raport cu riscurile acesteia. Foarte multi bolnavi afectati de scolioza, in urma interventiei chirurgicale, obtin efectele dorite. Din pacare, nu exista nicio garantie ca interventia chirurgicala va opri progresia curbei si simptomele acesteia.
Prevenirea scoliozei
Din nefericire, scolioza nu poate fi prevenita prin nicio metoda. Faptul ca nu aveti o postura corecta a corpului, ca stati prea mult timp aplecat sau ca ghiozdanele copiilor sunt prea grele din cauza cartilor, nu sunt factori care sa declanseze scolioza.
Daca observati o deformare a coloanei vertebrale, a soldurilor sau umerilor, nu amanati consultul medicului de specialitate. Aceasta este cea mai buna metoda de prevenire a complicatiilor scoliozei.
Durerile provocate de scolioza pot fi tratate cu produsele noastre naturale
Economisești 7.81 lei
- https://www.aans.org/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Scoliosis
- https://www.webmd.com/back-pain/causes-scoliosis
- https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/scoliosis
- https://www.scoliosisreductioncenter.com/blog/lumbar-scoliosis
- https://www.scoliosissos.com/blog/cervical-scoliosis-spinal-curvature-in-the-neck
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24193-levoscoliosis–dextroscoliosis