Pentru a funcționa în parametrii optimi, corpul uman are nevoie de o varietate de nutrienți. Zincul se numără printre aceștia. Acest micromineral esențial are multiple roluri în organismul nostru, iar lipsa lui poate provoca probleme serioase. Corpul nu poate sintetiza zincul, motiv pentru care este vital să avem zilnic surse de zinc în alimentație.
Dar de ce este zincul atât de important? Pentru că beneficiile sale pentru organism sunt valoroase, iar lipsa lui duce la un deficit de zinc care vine cu simptome neplăcute precum imunitatea scăzută, alergii, căderea părului, chiar și acnee. În continuare îți vom prezenta principalele alimente bogate în zinc pe care să le incluzi în alimentația ta. Am inclus în listă și surse vegane de zinc pentru cei care au adoptat acest stil de viață.
Iată cele mai bogate surse de zinc
Miel
Carnea de miel este o sursă foarte bogată de vitamine și minerale. Conține și vitamina B12, seleniu, fier, magneziu, calciu, potasiu și, bineînțeles, zinc. O porție de 30 g carne de miel conține aproximativ 7 mg de zinc.
Puiul
Chiar dacă puiul nu este o sursă atât de bogată de zinc precum mielul, consumul zilnic de ajută să menții un nivel adecvat din acest mineral. Puiul este bogat și în vitamina B12, vitamina B6, potasiu, vitamina A, fier și magneziu. O porție de 100 de g carne de pui conține 1 mg de zinc.
Semințele de dovleac
Semințele de dovleac sunt o sursă de sănătate. Conțin vitamine și minerale precum calciu, magneziu, fier și Vitamina A. Semințele de dovleac au efecte benefice în menținerea sănătății mentale. O linguriță de semințe de dovleac conține aproximativ 1 mg de zinc.
Semințele de cânepă
S-a dovedit de nenumărate ori că semințele de cânepă au beneficii extraordinare pentru sănătate. Conțin toți cei 9 aminoacizi esențiali, fiind și o sursă bogată de acizi grași de tip Omega-3 și Omega-6 și zinc. O porție de 30 g de semințe de cânepă conține 5 mg de zinc.
Linte
Lintea este una dintre sursele de proteină preferate de vegani. Acesta este bogată în polifenoli și micronutrienți. Este o sursă de vitamina A, vitamina C, calciu, fier, magneziu și zinc. O cană de linte conține aproximativ 2.5 mg zinc.
Nuci caju
Nucile caju sunt foarte bogate în proteine, fiind un ajutor în lupta cu kilogramele în plus. Sunt bogate în nutrienți precum calciu, magneziu, fier, seleniu și zinc. O porție de 30 g de nuci caju conțin aproximativ 1.6 mg zinc.
Migdale
Migdalele sunt un aliment al cărui consum vine cu beneficii mari pentru sănătatea sistemului cardiovascular. Este și un ajutor de nădejde în diete, însă este nevoie de o atenție sporită la cantitate, fiind bogate în calorii. Pe lângă zinc, migdalele conţin și alți nutrienți precum proteine, calciu, fier, magneziu, seleniu și potasiu. O porție de 30 g de migdale conține aproximativ 3 mg de zinc.
Avocado
Cunoscut ca unul dintre cele mai sănătoase alimente existente, avocado este foarte bogat în nutrienți esențiali printre care și zinc. Conține calciu, magneziu, potasiu, vitamina A, vitamina E și Vitamina C. Un avocado mediu conține aproximativ 1.3 mg de zinc.
Brânză ricotta
Brânza ricotta este alimentul preferat de majoritatea persoanelor care preferă au adoptat un stil de viață sănătos. Are un conținut bogat de acizi grași și micronutrienți, printre care și zinc. O porție de 100 g de brânză ricotta conține aproximativ 1 mg de zinc.
Iaurt
Atât iaurtul este un aliment care susține o digestie sănătoasă. Conține potasiu, seleniu, magneziu, vitamina B4, vitamina B12 și zinc. O porție de 100 g de iaurt asigura un conținut de 0.5 mg zinc.
Noi ți-am prezentat multiple variante de surse de zinc, alege ce îți place și asigură-te că le incluzi în alimentația ta zilnică.
Economisești 5.50 lei