Te trezesti noaptea cu o foame incontrolabila? Afla totul despre sindromul de alimentatie nocturna si care sunt riscurile pentru sanatate

foame nocturna

Cu totii avem perioade in care mancam mancam mai mult decat de obicei, iar acest lucru este un comportament uman firesc care poate avea la baza numeroase cauze ce nu pun sanatatea in pericol. Deseori, ni se face pofta cand vedem o ciocolata cremoasa sau la un fel de mancare preferat, nu este nimic in neregula daca asta se intampla doar o data la ceva timp.

Atunci cand, insa, poftele ajung sa ne influenteze comportamentul si nu mai pot fi controlate, putem vorbi despre o tulburare de alimentatie. In timp ce unele persoane mananca compulsiv in timpul zilei, altele consuma alimente in timpul serii si noptii.

In acest articol vom vorbi pe larg despre sindromul mancatului noaptea care, pe termen lung, poate avea consecinte negative pentru sanatatea si poate fi cauza unor boli de natura cardiovasculara si diabet. Afla totul despre cauze, simptomele mancatului in exces noaptea, complicatiile care pot aparea, dar si remedii pentru a ameliora senzatia de foame in exces.

riscurile mancatului noaptea

Sindromul de alimentatie nocturna, cunoscut sub abrevierea NES, este o tulburare de alimentatie care se caracterizeaza prin consumul excesiv de alimente in timpul serii si noptii, de cel putin doua ori pe saptamana. Persoanele care se trezesc noaptea pentru a manca, au un somn fragmentat, fapt care duce la o calitate slaba a somnului, precum si la o serie de afectiuni cronice de sanatate, precum boli cardiovasculare si diabet.

Pacientii care sufera de sindromul de alimentatie nocturna au tendinta sa consume cantitati semnificative de alimente pe timp de noapte, fie dupa cina, fie in timpul trezirii nocturne. Conform unor studii, se estimeaza ca 1,5% din populatia lumii sufera de acest sindrom. De regula, persoanele care mananca alimente in exces pe timpul noptii, nu isi induc stare de voma dupa masa, asa cum este in cazul bulimiei si, adesea, sunt predispusi sau sufera de obezitate, depresie sau alte tulburari psihiatrice.

Expertii sunt de parere ca sindromul de alimentatie nocturna se afla in stransa legatura cu ritmul circadian al unei persoane. Exista trei cronotipuri diferite la oameni, mai exact trei tipare de somn diferite, si anume: matinal, intermediar si nocturn.

Un cronotip este un sistem de clasificare utilizat pentru a intelege mai usor orarele de somn si modul cum acestea influenteaza productivitatea. In cazul persoanelor care sufera de NES, acestea sunt mai active noaptea, fiind supraponderale sau obeze, comparativ cu cele cu o greutate normala care au cronotipul matinal sau intermediar.

Lasata netratata, aceasta tulburare poate duce la obezitate si la alte probleme de sanatate, precum boli de inima sau diabet.

De asemenea, mancatul pe timpul noptii duce la o calitate slaba a somnului si poate afecta atat sanatatea fizica, cat si cea mentala. In cazul persoanelor supraponderale sau obeze care se confrunta cu NES, pot aparea complicatii precum astm, diabet de tip 2, hipertensiune arteriala sau colesterol marit.

Recomandari premium pentru un sistem cardiovascular sanatos

Prețul inițial a fost: 79.00 lei.Prețul curent este: 67.15 lei. TVA inclus

Economisești 11.85 lei

VEGAN
Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 77.00 lei.Prețul curent este: 65.45 lei. TVA inclus

Economisești 11.55 lei

Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 114.04 lei.Prețul curent este: 96.93 lei. TVA inclus

Economisești 17.11 lei

Prețul inițial a fost: 64.99 lei.Prețul curent este: 55.24 lei. TVA inclus

Economisești 9.75 lei

Cauzele sindromului de alimentatie nocturna

Cauzele pot varia de la individ la individ si sunt inca necunoscute, insa se afla in stransa legatura cu ritmul circadian al organismului care nu sincronizeaza somnul si mesele intre ele, precum si nivelurile fluctuante ale hormonilor legati de apetit.

Persoanele cu sindromul mancatului nocturn par sa aiba niveluri mai scazute de leptina pe timp de noapte. Leptina este un hormon produs de celulele adipoase cu rol important in reglarea greutatii corporale si a metabolismului.

Sindromul de alimentatie nocturna poate afecta pe oricine, insa este mai frecvent intalnit in urmatoarele situatii sau categorii de persoane:

  • Gen feminin
  • Varsta adolescentei
  • Predispozitie genetica
  • Istoric cu depresie, abuz de alcool sau droguri
  • Nivel ridicat de stres care poate declansa niveluri scazute de serotonina, provocand un efect invers care modifica ceasul intern al corpului si perturba senzatia de satietate.

Cum se manifesta sindromul de alimentatie nocturna

manifestari sindrom de alimentatie nocturna

Persoanele care mananca in exces pe timpul noptii sunt greu de identificat dupa aspectul exterior. In vreme ce unele pot fi supraponderale sau obeze, altele pot avea o greutate normala. Cel mai frecvent, pot aparea urmatoarele manifestari:

  • Consumul cantitatilor mari de mancare pe timul noptii chiar si atunci cand nu ai pofta de mancare
  • Mancatul in graba si compulsiv
  • Senzatia de rau si preaplin dupa masa
  • Mancatul singur
  • Sentimente de vinovatie dupa masa.

Potrivit specialistilor, pentru a fi diagnosticat cu aceasta tulburare de alimentatie, trebuie sa existe episoade consecutive de mancat pe timpul noptii, cel putin de doua ori pe saptamana, pe o perioada de cateva luni.

Produse naturiste pentru slabit 

VEGAN
Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 69.00 lei.Prețul curent este: 58.65 lei. TVA inclus

Economisești 10.35 lei

VEGAN
Prețul inițial a fost: 143.89 lei.Prețul curent este: 122.31 lei. TVA inclus

Economisești 21.58 lei

Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 255.45 lei.Prețul curent este: 217.13 lei. TVA inclus

Economisești 38.32 lei

Cum pot gestiona sindromul de alimentatie nocturna?

Daca ai inceput sa mananci compulsiv pe timpul noptii, este important sa iei masuri din timp pentru a impiedica aceasta problema sa duca la aparitia complicatiilor si sa se transforme cu adevarat intr-o tulburare. De aceea, poti apela cu incredere la un medic specialist si sa vorbesti cu prietenii apropiati sau familia despre ceea ce te ingrijoreaza.

preventie sindrom alimentatie nocturna

Totodata, exista o serie de tratamente pe care le poti incerca la recomandarea medicului, precum:

  • Sesiuni de terapie fata in fata, in grup sau intr-un cadru familial
  • Medicamente pentru depresie sau anxietate, daca aceasta este cauza mancatului in exces pe timpul noptii. Poti opta pentru varianta remediilor naturiste pe baza de valeriana, lavanda, triptofan sau magneziu care ajuta la relaxarea sistemului nervos si la inducerea unui somn odihnitor.
  • Practicarea tehnicilor de relaxare inainte de somn precum meditatia, respiratia sau stretchingul.

Recomandarile noastre pentru un somn odihnitor

-35%
VEGAN
Prețul inițial a fost: 68.13 lei.Prețul curent este: 44.28 lei. TVA inclus

Economisești 23.85 lei

Prețul inițial a fost: 73.00 lei.Prețul curent este: 62.05 lei. TVA inclus

Economisești 10.95 lei

Prețul inițial a fost: 147.00 lei.Prețul curent este: 124.95 lei. TVA inclus

Economisești 22.05 lei

Prețul inițial a fost: 113.00 lei.Prețul curent este: 96.05 lei. TVA inclus

Economisești 16.95 lei

  • https://www.nationaleatingdisorders.org/binge-eating-disorder/
  • https://www.webmd.com/sleep-disorders/sleep-related-eating-disorders

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *