Sindromul premenstrual este frecvent intalnit la femeile care au menstruatie si afecteaza pana la 85% dintre acestea. Cunoscut si sub denumirea de SPM, sindromul premenstrual este o problema care afecteaza starea emotionala si sanatatea fizica, precum si comportamentul unei femei, de regula inaintea aparitiei menstruatiei.
SPM se manifesta printr-o serie de semne si simptome specifice, precum modificari de dispozitie, sensibilitate a sanilor, apetit exagerat pentru unele alimente, stari de iritabilitate, oboseala sau depresie. Chiar daca nu reprezinta un pericol pentru sanatate, sindromul premenstrual cauzeaza stari neplacute si poate afecta calitatea vietii unei femei.
Afla in cele ce urmeaza ce este sindromul premenstrual, care sunt cauzele, factorii de risc si ce simptome provoaca. De asemenea, iti oferim informatii si despre optiunile de tratament pentru ameliorarea manifestarilor asociate.
Ce este sindromul premenstrual si care sunt cauzele?
Sindromul premenstrual (SPM) reprezinta o serie de simptome fizice, emotionale, metabolice si endocrine care se manifesta la multe femei dupa ovulatie si inaintea de inceperea perioadei menstruale. Conform specialistilor, SPM apare atunci cand nivelurile de estrogen si progesteron incep sa scada. De regula, simptomele SPM dispar in primele zile dupa inceperea menstruatiei.
Acest sindrom este, la baza, o dereglare hormonala care influenteaza semnificativ starea de spirit si starea emotionala, si implicit comportamentul. Se manifesta lunar, la circa 48% dintre femeile aflate la varsta fertila, iar la 20% din acestea, simptomele sunt severe. Chiar daca, pana in prezent, nu a fost catalogat ca fiind o problema de ordin medical, SPM este o afectiune reala ce provoaca disconfort fizic si probleme de natura emotionala.
Pana in prezent, specialistii nu au concluzionat o cauza exacta pentru SPM, insa se pare ca sindromul premenstrual se afla in stransa legatura cu fluctuatiile estrogenului si ale progesteronului care apar inainte de perioada menstruala.
De asemenea, printre alti factori care pot contribui la acest sindrom, se afla:
- Modificari chimice in creier, pe fondul neurotransmitatorilor serotonina si norepinefrina
- Nivel ridicat al aldosteronului, responsabil de retentia de lichide, cresterea in greutate, deficiente de magneziu si calciu
- Probleme de sanatate preexistente, precum depresia, anxietatea si tulburarea disforica premenstruala, care este o forma severa a sindromului premenstrual.
Nutrienti benefici pentru sanatatea femeilor
Economisești 14.55 lei
Economisești 13.80 lei
Factori de risc ai sindromului premenstrual (SPM)
Exista unii factori de risc pentru sindromul premenstrual care afecteaza cu precadere femeile care:
- Au un nivel ridicat de stres
- Au deficiente alimentare de vitamina B6, calciu si magneziu
- Au un stil de viata sedentar
- Au o alimentatie bogata in grasimi si zahar
- Consuma alcool in mod regulat
- Nu au un program regult de somn.
Simptome ale sindromului premenstrual
Fiecare femeie care se confrunta cu sindromul premenstrual poate avea simptome diferite, care pot varia de la o luna la alta. In general, cele mai frecvente simptome sunt cele de natura fizica si psihologica.
Simptome de natura fizica
Printre simptomele SPM de natura fizica se afla urmatoarele:
- De natura gastro-intestinale precum balonare, crampe abdominale, constipatie sau diaree
- Sensibilitate la nivelul sanilor
- Acnee sau dureri de cap
- Dureri de spate sau de oase
- Crestere in greutate legata de retentia de lichide.
Simptome mentale si emotionale
Printre simptomele SPM care afecteaza femeile din punct de vedere mental si emotional se afla:
- Mancat excesiv
- Insomnii
- Stari de anxietate si iritabilitate
- Depresie
- Tulburari de concentrare
- Libido scazut
- Oboseala
- Schimbari de dispozitie.
Cum se trateaza sindromul premenstrual?
Pentru stabilirea diagnosticului de sindrom premenstrual, simptomele si inclusiv tipul de dureri trebuie evaluat de catre medicul specialist. Astfel, el poate recomanda un tratament personalizat si potrivit fiecarei paciente in parte in functie de gravitatea simptomelor si de manifestarile asociate.
De exemplu, in cazul in care exista stari de iritabilitate si stres ridicat inaintea de venirea menstruatiei, medicul poate recomanda remedii pe baza de:
- Calciu
- Magneziu
- Vitamina B6
- Vitamina E.
Economisești 10.05 lei
Economisești 6.45 lei
Economisești 8.55 lei
In alte cazuri, medicul poate propune administrarea de antiinflamatoare, pentru ameliorarea durerilor de cap, spate si de sani. De asemenea, schimbarea stilului de viata poate ajuta semnificativ la ameliorarea simptomelor asociate sindromului premenstrual.
Chiar daca SPM nu poate fi prevenit, este indicat sa se acorde o importanta majora asupra alimentatiei si a obiceiurilor zilnice. Din punct de vedere a alimentatiei, se recomanda o dieta bogata in fructe, legume si cereale integrale, cu limitarea sau evitarea consumului de sare si a alimentelor bogate in grasimi si zahar.
Din punct de vedere al obiceiurilor zilnice, cele mai mici schimbari pot da cele mai mari rezultate. Astfel ca, medicii recomanda sa se evite consumul de cafea in exces si alcool si sa se respecte un program regulat de exercitii fizice, de cel putin 30 de minute de mers alert, pe bicicleta, alergare usoara sau inot.
Anumite suplimente alimentare pe baza de remedii naturale din plante pot fi, de asemenea, utile pentru calmarea simptomelor sindromului premenstrual. Pentru aceasta, poti opta pentru acele plante cu proprietati antiinflamatoare precum:
- Turmeric
Turmericul este bogat in curcumina, un compus activ cu puternice proprietati antiinflamatorii care pot ajuta la reducerea inflamatiei asociate cu sindromul premenstrual.
- Ghimbir
Ghimbirul este cunoscut pentru actiunea sa antiinflamatoare si analgezica care poate reduce durerea din timpul sindromului premenstrual.
- Menta
Menta are efecte antiinflamatorii si analgezice care pot ajuta la calmarea durerilor menstruale si a disconfortului asociat cu SPM-ul. Poate fi consumata sub forma de ceai sau aplicata local sub forma de ulei esential de menta.
- Scortisoara
Scortisoara contine compusi bioactivi care ajuta la reglarea nivelurilor de zahar din sange, ceea ce poate fi util pentru gestionarea simptomelor asociate cu SPM. De asemenea, Scortisoara contribuie la imbunatatirea starii de spirit si la reducerea anxietatii.
Remedii naturale din plante cu efect antiinflamator pentru ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual
Economisești 12.45 lei
Economisești 18.45 lei