Ai simțit vreodată dureri de cap din senin, amețeli, amorțeală a brațelor și picioarelor sau chiar bătăi mai puternice ale inimii? Acestea sunt unele dintre principalele simptome ale lipsei de magneziu în organism. Tot mai multe persoane au aceste simptome, însă prea puțini știu ce anume le cauzează.
Magneziu este un mineral vital pentru corpul nostru. Acesta este implicat într-o mulțime de procese metabolice esențiale. Pentru că mai mult de jumătate din magneziul prezent în organism este stocat în oase și mușchi, acesta este greu de accesat în caz de deficit, motiv pentru care trebuie să ne luăm doza zilnică din alte surse precum hrană sau suplimente. În continuare, ți-am pregătit o listă cu alimente bogate în magneziu pe care să le consumi. Haide să aflăm împreună care sunt acestea.
1.Ciocolata neagră
Am început bine, nu-i așa? Delicioasă, dar și sănătoasă, ciocolata neagră este una dintre cele mai bogate surse de magneziu. Consumând 30 de g de ciocolată neagră, obţii 65 de mg de magneziu în organism. Este important de menționat că vorbim despre acel tip de ciocolată cu minimum 70% conținut de cacao.
Pe lângă aportul de magneziu, ciocolata este și o sursă de fier și antioxidanți. Așadar, câte o bucățică de ciocolată pe zi nu face rău nimănui, ba chiar ne face mai sănătoși.
2. Nucile
Nucile sunt, negreșit, o sursă completă de nutrienți. Printre conținutul de proteine, fibre și grăsimi sănătoase, nucile sunt o sursă bogată de magneziu. Migdalele, nucile, nucile caju sau fisticul, toate acestea ar trebui să se regăsească în dieta ta.
Pentru 100 g de migdale obţii 268 mg de magneziu, 100 g de nuci conțin 158 mg magneziu, 100g fistic vine cu 121 mg magneziu, iar cu 100g nuci caju obţii 292 mg de magneziu pentru organism. Deși gustoase și sănătoase, recomandăm să consumați o cantitate mai mică pe zi din cauza conținutului caloric ridicat al nucilor.
3.Bananele
Bananele sunt recunoscute pentru conținutul lor ridicat de potasiu, însă sunt, de asemenea, foarte bogate și în magneziu. O banană conține aproximativ 40 de mg de magneziu. Banele mai conțin vitamina C, vitamina B6 și fibre.
4.Avocado
Se cunoaște despre avocado că este una dintre cele mai bogate surse de grăsimi sănătoase. Pe lângă acestea, avocado conține și potasiu, vitamina B, vitamina K și multe fibre. Ei bine, află că avocado este și o sursă excelentă de magneziu. Un avocado conține aproximativ 50 mg de magneziu, un sfert din necesarul zilnic.
Poți consuma avocado în foarte multe feluri. Îl poți adăuga în tot felul de combinații, dulci sau sărate și poți crea preparate absolut delicioase din care să îți iei aportul zilnic de magneziu.
5. Spanacul
Suntem siguri că marea majoritate dintre noi asociem consumul de spanac cu un personaj din desene animate foarte îndrăgit, și anume Popeye Marinarul. Încă de pe atunci am învățat că spanacul ne dă energie și ne face mai puternici, și nu e de mirare, având în vedere cât de bogată în nutrienți este această legumă.
Pentru 100g de spanac, corpul tău se alimentează cu aproximativ 80 mg de magneziu. Pe lângă magneziu, spanacul are un conținut ridicat de fier, calciu, potasiu, vitamina A și vitamina C.
Care este cantitatea zilnică recomandată de magneziu?
Conform Institutului Național al Sănătății din Statele Unite ale Americii, doza zilnic de magneziu recomandată, în funcție de grupa de vârstă, este:
- Sugari – 6 luni: 30 mg
- 7-12 luni: 75 mg
- 1-3 ani: 80 mg
- 4-8 ani: 130 mg
- 9-13 ani: 240 mg
- 14-18 ani: 410 mg
- 19-30 ani: 400 mg
- 31-50 ani: 420 mg
- Peste 51 ani: 420 mg
Acum că ai aflat cât de important este magneziu și care sunt principalele surse naturale de unde îl poți obține, nu uita să incluzi din aceste alimente în dieta ta zilnică.
Descoperă-le pe toate mai jos și alege suplimentul potrivit pentru tine și nevoile tale:
Economisești 5.25 lei
Economisești 4.69 lei