Superalimente pentru o viata sanatoasa: Care sunt acestea si cum le poti include in dieta zilnica

Superalimente

O stare buna de sanatate necesita o varietate de alimente hranitoare si nutrienti, ca parte a unei diete echilibrate. Probabil ai auzit de termenul de “superalimente” in mass-media, in magazinele alimentare sau pe site-urile de suplimente naturiste. Te-ai intrebat ce sunt, mai exact, superalimentele si ce le face atat de super?

Mai intai de toate, este important de mentionat ca termenul de “superaliment” face referire la acele alimente care ofera maximum de beneficii nutritionale, avand un numar redus de calorii.

Nutritional vorbind, acestea sunt extrem de dense in nutrienti si ofera o serie de beneficii pentru sanatate, tocmai datorita continutului lor nutritiv bogat, in special vitamine, minerale, antioxidanti si alte substante hranitoare esentiale.

Afla din randurile urmatoare tot ce trebuie sa stii despre superalimente, ce beneficii aduc organismului, care sunt acestea si, nu in ultimul rand, cum pot fi incluse intr-un stil de viata sanatos.

Ce sunt superalimentele?

Termenul “superalimente” nu este o denumire oficiala sau medicala, insa face referire la alimentele cu o cantitate semnificativa de nutrienti benefici.

Avand o densitate nutritionala extrem de mare si fiind sarace in calorii, superalimentele te ajuta sa fii mai sanatos, sa te simti bine in fiecare zi, sa previi imbatranirea premature si sa previi bolile cronice, cu multiple alte beneficii pentru sanatate.

Ce sunt superalimentele

Beneficiile consumului de superalimente

Superalimentele vin la pachet cu o serie de beneficii pentru sanatatea generala a organismului. Introduse in dieta ta zilnica, acestea pot fi extrem de hranitoare, datorita continutului lor ridicat de vitamine, minerale, antioxidanti, fibre si alte substante bioactive.

Iata cateva dintre cele mai importante beneficii ale consumului de superalimente:

  • Mentin un organism sanatos
  • Sustin sanatatea cardiovasculara
  • Ajuta la pierderea in greutate
  • Reduc efectele imbatranirii premature
  • Au un continut ridicat de antioxidanti care protejeaza impotriva daunelor cauze de radicalii liberi
  • Protejeaza organele de toxine
  • Pot ajuta la scaderea colesterolului rau de tip LDL din sange
  • Regleaza metabolismul.

Recomandari de superalimente

Prețul inițial a fost: 85.00 lei.Prețul curent este: 80.75 lei. TVA inclus

Economisești 4.25 lei

NOU!
Prețul inițial a fost: 85.22 lei.Prețul curent este: 80.96 lei. TVA inclus

Economisești 4.26 lei

VEGAN
Prețul inițial a fost: 97.00 lei.Prețul curent este: 92.15 lei. TVA inclus

Economisești 4.85 lei

Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 49.90 lei.Prețul curent este: 47.41 lei. TVA inclus

Economisești 2.50 lei

10 cele mai cunoscute superalimente

  1. Afinele

Afinele sunt bogate in antioxidanti, in special antocianine, care le confera culoarea albastra intensa. Acesti antioxidanti protejeaza organismul de stresul oxidativ si de radicalii liberi, reducand riscul de boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare si cancerul.

De asemenea, afinele imbunatatesc functia cognitiva si ajuta la mentinerea sanatatii creierului, contribuind la prevenirea declinului mental legat de varsta.

2. Spirulina

Spirulina este o alga de culoare albastra-verde extrem de nutritive, bogata in proteine, vitamine din complexul B, fier, magneziu si antioxidanti puternici, cum ar fi ficocianina. Acesti nutrienti ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar, reduc inflamatia si pot regla tensiunea arteriala.

Spirulina este, de asemenea, cunoscuta pentru proprietatile detoxifiante care ajuta la eliminarea metalelor grele din organism.

Spirulina

3. Polen

Nutrientii care se gasesc in polen fac din acesta un excelent energizant natural. Carbohidratii, proteinele si vitaminele din complexul B pe care polen le contine, te pot ajuta sa te mentii in forma pentru intreaga zi.

4. Ginsengul

Conform studiilor, ginsengul lupta contra oboselii si te ajuta sa ai mai multa energie. De asemenea, este benefic in ceea ce priveste controlul glicemiei in cazul persoanelor cu sau fara diabet.

5. Avocado

Avocado este o sursa excelenta de grasimi sanatoase, in special grasimi mononesaturate, care sustin sanatatea inimii. Este bogat in potasiu, care ajuta la reglarea tensiunii arteriale si contine fibre, care imbunatatesc digestia si mentin senzatia de satietate.

Avocado

6. Pestele gras

Somonul, sardinele si macroul sunt o sursa excelenta de proteine si acizi grasi Omega 3, despre care se crede ca ajuta la scaderea riscului de boli de inima si accident vascular cerebral.

Desi acesti pesti sunt alimente indicate ca parte dintr-o dieta sanatoasa, ele pot contine niveluri ridicate de mercur, de aceea, se recomanda consumul cu masura.

7. Turmericul

Turmericul este cunoscut pentru compusul sau activ, curcumina, care are proprietati antiinflamatorii si antioxidante puternice. Consumat cu regularitate, turmericul este util pentru reducerea inflamatiei din corp, sprijina sanatatea creierului si poate reduce riscul de boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer.

8. Ghimbirul

Ghimbirul este un ingredient folosit adesea in retetele de mancare, in special in tarile din Orient. Datorita efectelor benefice in diferite afectiuni, cum ar fi indigestia, greata sau raceala, ghimbirul se regaseste pe piata naturista sub diverse forme pentru consum direct sau in amestec cu diferiti alti nutrienti.

Proprietatile sale antiinflamatorii, antioxidante si detoxifiante pozitioneaza ghimbirul pe lista “superalimentelor” care nu ar trebui sa lipseasca din progamul unui stil de viata sanatos.

Ghimbir

9. Iarba de grau

Iarba de grau este considerata un “superaliment” datorita continutul sau ridicat de vitamine, minerale, enzime si antioxidanti. Fiind o sursa bogata de clorofila, iarba de grau ajuta la curatarea ficatului si la eliminarea toxinelor din sange, sustinand astfel procesele naturale de detoxifiere ale organismului.

In plus, sprijina digestia, sustine descompunerea eficienta a alimentelor si favorizeaza absorbtia nutrientilor.

10. Ovazul

Un alt aliment din categoria “superalimentelor” este ovazul. Acesta contine o fibra solubila numita beta-glucan care ajuta la reducerea colesterolului rau, stabilizeaza nivelul de zahar din sange si previne constipatia, favorizand un tract intestinal sanatos.

Cum poti integra in dieta zilnica superalimentele?

Superalimente si dieta zilnica

Integrarea superalimentelor in dieta zilnica poate aduce numeroase beneficii pentru sanatate, avand in vedere valorile lor ridicate.

Pentru a avea parte de toate beneficiile superalimentelor, este nevoie sa consumi cat mai multe dintre ele ca parte a unui stil de viata sanatos.

Incearca sa inlocuiesti alimentele cunoscute ca fiind daunatoare organismului, cum ar fi alimentele procesate sau carnea rosie, cu superalimentele. Inlocuieste orezul alb sau faina alba cu cerealele integrale, carnea rosie cu portii mici de peste gras, in timp ce o mana de afine sau de nuci reprezinta o gustare mult mai sanatoasa decat chio-surile sau ciocolata.

Descopera superalimentele noastre de calitate premium

Prețul inițial a fost: 99.70 lei.Prețul curent este: 94.72 lei. TVA inclus

Economisești 4.99 lei

Prețul inițial a fost: 87.99 lei.Prețul curent este: 83.59 lei. TVA inclus

Economisești 4.40 lei

VEGAN
Prețul inițial a fost: 125.00 lei.Prețul curent este: 118.75 lei. TVA inclus

Economisești 6.25 lei

Prețul inițial a fost: 64.75 lei.Prețul curent este: 61.51 lei. TVA inclus

Economisești 3.24 lei

  • https://www.health.harvard.edu/blog/10-superfoods-to-boost-a-healthy-diet-2018082914463
  • https://www.healthline.com/nutrition/true-superfoods

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *