Orice persoana se confrunta, la un moment dat, cu dificultati in a-si aduce aminte ce trebuia sa cumpere, numele unei persoane pe care tocmai a cunoscut-o sau unde sunt cheile de la masina.
Este firesc ca, in situatii minore, sa existe pierderi de memorie, acestea facand parte din procesul firesc de inaintare in varsta si diminuarea abilitatilor de gandire ce apar incepand cu varsta de 40 de ani.
Cu toate acestea, exista diferente notabile intre modificarile normale ale memoriei si acele pierderi de memorie care pot aparea ca indiciu ca sanatatea mentala poate fi afectata de o boala, asa cum este Alzheimer, amnezie sau dementa.
Descopera in urmatorul articol ce este memoria, care sunt cauzele pierderilor de memorie, cand este firesc si cand reprezinta un semnal de alarma. De asemenea, veti afla cateva recomandari de remedii naturale pentru imbunatatirea memoriei, precum si dieta recomandata pentru sanatatea mentala.
Ce este memoria si cand sunt normale pierderile de memorie?
Memoria reprezinta capacitatea creierului de a reproduce si reaminti informatii stocate in diverse zone ale creierului precum cortexul prefrontal, neocortexul, ganglionii bazali, amigdala cerebrala si hipocampusul prin intermediul celor 5 simturi: vaz, auz, miros, gust si atingere.
Memoria este de doua feluri si anume:
- Memoria pe termen scurt care consta in informatiile recente receptionate
- Memoria pe termen lung cu o durata extinsa, fiind alcatuita din informatiile acumulate pe parcurs.
Persoanele de orice varsta se pot confrunta cu situatii in care uita lucruri banale din cauza oboselii sau a stresului. Pierderile de memorie pe termen scurt sunt un efect normal al procesului de imbatranire care poate debuta in jurul varstei de 35-40 de ani, odata cu alterarea fireasca a unor functii din creier.
Asadar, fenomenul de imbatranire poate conduce in mod normal la pierderi de memorie, dificultati de invatare sau de concentrare.
In acelasi timp, pierderile de memorie din ce in ce mai frecvente care incep sa devina un motiv de ingrijorare din cauza faptului ca afecteaza calitatea vietii si desfasurarea normala a activitatilor zilnice, pot fi semne ale unor tulburari reversibile de memorie care necesita investigatii mai amanuntite si ajutor specializat.
Astfel, poti opri la timp evolutia tulburarilor mentale grave precum Alzheimer si dementa, precum si complicatiile asociate.
Remedii naturiste pentru memorie si concentrare
Economisești 10.56 lei
Economisești 6.16 lei
Economisești 8.12 lei
Economisești 8.05 lei
Care sunt cauzele pierderilor de memorie?
Uitarea este un proces normal care poate fi cauzata de afectiuni sau conditii precum:
- Lipsa somnului
- Stilul de viata agitat si stresant
- Administrarea unor medicamente, in special cele impotriva alergiilor sau durerilor cronice
- Consumul de alcool
- Deficit de vitamina B12
- Afectiuni ale tiroidei
- Depresie, anxietate sau alte tulburari psihice
- Tulburari de somn
- Tumoare sau infectie la creier
- Accident vascular cerebral
- Sarcina
- Menopauza.
Cand vine vorba de micile probleme de memorie care apar ca urmare a lipsei somnului, stres, consum de alcool sau deficit de vitamine, acestea nu reprezinta un motiv de ingrijorare si pot fi remediate prin ajustarea stilului de viata.
Din pacate, exista si cauze ireversibile care cauzeaza pierderi de memorie, precum:
- Boala Alzheimer
- Dementa vasculara
- Boala Parkinson
- Dementa asociata infectiei HIV.
Cauzele ireversibile necesita ingrijire medicala specializata si administrarea tratamentelor recomandate de catre medicul specialist pentru ameliorarea simptomelor si incetinirea evolutiei bolii.
Cand reprezinta un semnal de alarma pierderile de memorie?
Pierderile de memorie persistente, care afecteaza rutina zilnica si dauneaza desfasurarii normale a activitatilor, pot reprezenta un semnal de alarma care necesita o evaluare mai amanuntita.
Exista anumite afectiuni cognitive precum boala Alzheimer, dementa sau boli vasculare care pot cauza pierderi de memorie si, treptat, afecteaza intregul proces de gandire.
Atunci cand o persoana incepe sa uite frecvent, este posibil sa sufere de tulburari cantitative de memorie care se poate manifesta prin:
- Dificultati de invatare
- Dificultati in reamintirea informatiilor mai vechi
- Pierderea amintirilor recente sau vechi
- Uitarea unor evenimente sau intalniri importante.
Daca tu sau o persoana apropiata ati observat o schimbare in abilitati sau te confrunti cu dificultati de vorbire, organizare sau de orientare, este recomandat sa mergi la un control neurologic si RMN cerebral pentru investiagtii mai amanuntite.
Astfel de comportamente cognitive pot reprezenta un semnal de alarma si debutul unor afectiuni neurologice. Treptat, se pot instala simptome precum depresie sau apatie, iar capacitatea de a efectua in mod normal sarcinile zilnice a persoanei afectate se modifica vizibil.
Economisești 5.81 lei
Dieta alimentara, metoda de tratament natural pentru prevenirea pierderilor de memorie
Alimentele pe care le consumam zi de zi au un impact major asupra structurii si sanatatii creierului. Intregul organism, si implicit creierul, are nevoie de nutrienti pentru a functiona la capacitate optima si a-si mentine functiile normale.
Creierul foloseste 20% din caloriile corpului, asadar, are nevoie de surse sanatoase de energie pentru a se mentine sanatos de-a lungul timpului.
Iata care sunt cele mai benefice alimente pentru creier pe care ar trebui sa le adaugati in meniul zilnic:
- Carnea alba precum somon, macrou, ton, hering
- Fructele de padure: mure, zmeura, coacaze, afine
- Citrice
- Nuci
- Seminte de dovleac si de floarea-soarelui
- Alune de padure
- Avocado
- Cereale integrale.
Nutrienti esentiali pentru memorie si sanatate mentala
Chiar daca te confrunti cu pierderi de memorie inofensive, sanatatea creierului este un proces care se intretine zilnic prin intermediul alimentatiei consumate, a obiceiurilor zilnice si a nutrientilor esentiali care imbunatatesc functiile cognitive.
Iata care sunt acestia:
- Complexul de vitamine B
Vitaminele B, in special vitamina B12, B6, B3 si B9 sunt cele mai importante atunci cand vine vorba de buna functionare a creierului.
Aceste vitamine faciliteaza actiunea neurotransmitatorilor, regleaza eliberarea de energie in celulele creierului si amelioreaza starile de iritabilitate, nervozitate sau agitatie care pot fi observate in cazul persoanelor care sufera de Alzheimer.
Economisești 4.69 lei
Economisești 3.01 lei
Economisești 3.01 lei
- Magneziu
Magneziul este un mineral necesar pentru celulele creierului, stimuleaza capacitatea creierului de a procesa informatii, imbunatateste memoria, capacitatea de concentrare si sustine calitatea somnului.
Economisești 5.25 lei
Economisești 4.69 lei
Economisești 7.98 lei
- Ginkgo Biloba
Ginkgo Biloba este o planta bogata in antioxidanti, folosita ca remediu medicinal pentru tratarea tulburarilor neurologice si sanatatea sistemului nervos. De asemenea, stimuleaza memoria si imbunatateste comportamentul social.
Economisești 27.50 lei
Economisești 8.12 lei
- Acizi grasi Omega 3
Acizii grasi omega 3 sunt esentiali pentru dezvoltarea creierului, contribuie la formarea sinapselor in creier si creste performanta memoriei.
Economisești 10.56 lei
Economisești 8.76 lei
Economisești 4.53 lei
Economisești 8.64 lei
- Turmeric
Turmericul are efect antioxidant si antiinflamator care ajuta la inhibarea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer sau dementa. Totodata, amelioreaza simptomele asociate care determina degradarea comportamentului sau a abilitatilor sociale precum dificultati de vorbire, pierderea energiei sau a entuziasmului.
Economisești 11.42 lei
Economisești 8.61 lei
Economisești 9.54 lei
- https://www.health.harvard.edu/topics/memory
- https://www.alz.org/alzheimers-dementia/10_signs#:~:text=Memory%20loss%20that%20disrupts%20daily,an%20appointment%20with%20your%20doctor
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/alzheimers-disease/in-depth/memory-loss/art-20046326
- https://www.helpguide.org/harvard/whats-causing-your-memory-loss.htm
- https://www.health.harvard.edu/healthbeat/foods-linked-to-better-brainpower