Schimbarile sezoniere de temperatura, in special in lunile de iarna si primavara, favorizeaza dezvoltarea infectiilor respiratorii din cauza sistemului imunitar scazut, raceala comuna fiind una dintre ele.
Cel mai frecvent, raceala apare in randul copiilor, care pot raci de pana la 10 ori pe an deoarece sistemul imunitar al acestora nu este pe deplin dezvoltat, dar si din cauza ca petrec mai mult timp in colectivitati cum sunt gradinitele sau scolile gimnaziale.
De cele mai multe ori, sistemul imunitar reuseste sa lupte cu virusurile responsabile de aparitia racelii in cazul adultilor, chiar si fara tratament. Un adult, poate face in medie 2-3 raceli pe an, iar persoanele cu varsta de peste 65 de ani mai des, din cauza sistemului imunitar scazut.
In acest articol vei afla tot ce trebuie sa stii despre raceala comuna, care sunt cauzele, simptomele, optiunile de tratament la care poti apela daca este racit, precum si metode naturiste pentru intarirea sistemului imunitar.
Ce este raceala comuna si cum se transmite?
Raceala comuna face parte din categoria infectiilor virale care afecteaza tractul respirator superior, mai exact nasul, gatul si sinusurile.
Este contagioasa si se raspandeste rapid, pe cale aeriana, prin picaturile de saliva contaminate care sunt expulzate atunci cand tusim, stranutam sau vorbim si prin contactul direct cu o persoana bolnava.
In fiecare an, milioane de persoane din intreaga lume racesc. Boala apare mai frecvent in perioada anotimpurilor reci, cum este primavara, toamna si iarna, deoarece temperaturile scazute favorizeaza multiplicarea virusurilor si a bacteriilor inhalate.
Care sunt cauzele racelii comune?
Raceala poate fi provocata de peste 200 de virusuri. Cele mai responsabile sunt rinovirusurile, cauza a pana la 40% dintre raceli. Acesta apare mai ales in sezonul rece, la copii si adulti in egala masura.
Alte posibile cauze care duc la aparitia racelii sunt:
- Virusurile parainfluenza
- Adenovirusurile
- Coronavirusurile.
Printre factorii de risc care favorizeaza aparitia racelii se afla:
- Varsta: copii si persoanele cu varsta de peste 65 de ani racesc mai frecvent
- Sistemul imunitar slabit
- Anotimpul: racelile sunt mai frecvente toamna si iarna
- Mediul profesional care presupune contactul cu multi oameni
- Fumatul si consumul de alcool care scad apararea antivirala a organismului.
Economisești 9.20 lei
Economisești 5.75 lei
Economisești 9.20 lei
Simptomele racelii comune
Simptomele racelii comune pot varia de la persoana la persoana, in functie de varsta, preexistenta altor afectiuni cronice sau tipul de virus.
De cele mai multe ori, semnele si simptomele apar in decurs de 1-3 zile de la expunerea la virus si includ:
- Secretii nazale apoase
- Nas infundat
- Stranut
- Tuse
- Gat inflamat
- Secretii lacrimare
- Febra usoara
- Dureri articulare
- Stare de rau generala.
O raceala dureaza in jur de 7 zile, insa unele simptome pot persista pe termen mai indelungat. De exemplu, durerea in gat sau nasul infundat pot dura cateva zile, insa tusea poata sa dispara in cateva saptamani.
Daca simptomele persista mai mult de 10 zile fara sa observi o imbunatatire sau starea generala a organismului se inrautateste in acest interval, apeleaza la un medic specialist pentru mai multe investigatii. Astfel, poti exclude existenta alte afectiuni cu manifestari asemanatoare si previi aparitia complicatiilor.
De asemenea, este important sa soliciti asistenta medicala daca copilul tau este racit si are febra care dureaza mai mult de doua zile, dureri de cap severe, dureri de urechi sau stare de somnolenta neobisnuita.
Tratamentul racelii comune
Raceala comuna este o afectiune care, de regula, trece de la sine. Recuperarea dureaza pana la 7 zile la adolescenti si adulti, iar la copii poate dura pana la 14 zile.
Pentru o persoana racita, este necesar repausul la domiciliu, odihna, un aport suficient de lichide si administrarea unor medicamente sau remedii naturiste care ajuta la ameliorarea simptomelor si intarirea sistemului imunitar.
Administrarea medicamentelor poate fi sub forma de sprayuri nazale sau analgezice si se realizeaza doar la recomandarea medicului.
Este important de stiut faptul ca raceala si simptomele asociate nu se trateaza cu antibiotic. De asemenea, aspirina (acidul acetisalicilic) nu este recomandat copiilor si adolescentilor sub 18 ani, deoarece pot cauza o afectiune grava numita sindromul Reye.
Daca preferi remediile naturiste, se recomanda consumul alimentelor bogate in vitamina C precum citrice, kiwi, ananas, broccoli sau ardei si administrarea suplimentelor alimentare pe baza de zinc si echinaceea.
Tratamentul naturist pe baza de tinctura de propolis este, de asemenea, eficient. Despre propolis se cunoaste ca este unul dintre cele mai benefice tratamente naturale pentru raceli, avand actiune antiinflamatoare, antibacteriana si de intarire a sistemului imunitar.
Produse apicole naturale pentru imunitate si sanatate
Economisești 10.50 lei
Economisești 5.50 lei
Economisești 3.65 lei
Economisești 3.60 lei
Cum sa iti mentii un sistem imunitar puternic?
Organismul are nevoie de vitamine si minerale pentru a avea un sistem imunitar puternic si eficient, care sa faca fata virusurilor si bacteriilor responsabile de aparitia infectiilor respiratorii.
Imunitatea este principalul mecanism de aparare a organismului. Exista o legatura directa intre stilul de viata, obiceiurile zilnice si o dieta sanatoasa pentru un sistem imun echilibrat.
Alimentatia poate asigura necesarul de vitamine, minerale si antioxidanti, daca aceasta este una echilibrata si diversificata. Se recomanda consumul carnii slabe, cum este cea de peste sau pui, produsele lactate, cerealele integrale, si, nu in ultimul rand, multe fructe si legume.
Conform cercetarilor din domeniul sanatatii, suplimentarea organismului cu vitamina D, seleniu, beta-caroten, usturoi si germeni de grau ajuta la prevenirea infectiilor, in special cele respiratorii virale.
De asemenea, probioticele contin bacterii bune care imbunatatesc sanatatea colonului si normalizarea tranzitului intestinal. Studiile privind microbiomul intestinal scot in evidenta modul in care bacteriile intestinale pot influenta sistemul imunitar si rezistenta acestuia in fata virusurilor.
Printre alte modalitati prin care poti avea un sistem imunitar puternic se afla:
- Renuntarea la fumat si consumul de alcool
- Practicarea exercitiilor fizice in mod regulat
- Mentinerea unei greutati corporale sanatoase
- Odihna suficienta, de 7-8 ore de somn
- Controlul stresului.
Economisești 3.01 lei
Economisești 3.60 lei
Economisești 3.90 lei
Economisești 3.90 lei
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/symptoms-causes/syc-20351605
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279543/
- https://www.lung.org/lung-health-diseases/lung-disease-lookup/facts-about-the-common-cold
- https://www.healthline.com/health/common-cold-risk-factors