Ochiul este unul dintre cel mai important organ senzorial al corpului uman cu o multime de functii care ne ajuta sa avem o vedere cat mai buna si sa percepem lumea inconjuratoare.
Lentila ochiului functioneaza ca un obiectiv de camera foto si percepe imaginile rasturnat care se transmit mai apoi in impulsuri nervoase.
Exista numite afectiuni oftalmologice care se manifesta prin dificultati de vedere si pot avea consecinte negative asupra calitatii vietii, miopia fiind una dintre ele. Miopia este una dintre cele mai frecvente afectiuni oculare, alaturi de hipermetropie si astigmatism.
In cele ce urmeaza vom vorbi in detaliu despre miopie, care sunt cauzele, cum se manifesta, dar si optiuni de tratament pentru a-ti mentine sanatatea ochilor si a preveni aparitia complicatiilor.
Cum se formeaza imaginea?
Modul cum se formeaza imaginea este un aspect important de stiut pentru a intelege pe deplin cum este afectat ochiul atunci cand apar tulburarile de vedere.
La ochiul normal si sanatos, imaginea se focalizeaza pe retina. Lumina captata trece prin mediile transparente ale ochiului si formeaza pe retina o imagine rasturnata, mai mica decat a obiectului privit din exterior.
Prin intermediul celulelor retiniene, imaginea este transformata in impulsuri nervoase care ajung la creier, iar ulterior, creierul transforma imaginea rasturnata in pozitie dreapta.
In cazul unui ochi cu forma normala, corneea si cristalinul au o curbura perfect neteda care permit focalizarea imaginii clare, direct pe retina.
Atunci cand ochiul este afectat de miopie, acesta nu mai focalizeaza corect razele de lumina venite de la obiectul privit, ceea ce face ca imaginea perceputa de creier sa fie neclara.
Ce este miopia si care sunt tipurile
Daca vederea la distanta este neclara, vorbim despre miopie.
Aceasta este o afectiune dermatologica care reprezinta un viciu de refractie, insotita de tulburari de vedere. In miopie, ochiul pacientului nu poate focaliza imaginea la distanta, cea de apropiere fiind, de cele mai multe ori, neafectata.
De regula, miopia este detectata in cadrul unei consultatii oftalmologice complete. Cel mai frecvent apare la copii si adulti tineri, avand consecinte serioase asupra vederii daca nu este tratata la timp.
Riscul de a dezvolta miopie este mai ridicat pentru cei care au in familie un membru cu aceasta deficienta sau cu boli cronice, asa cum este diabetul.
In functie de valoarea dioptriilor, miopia se clasifica in trei tipuri:
- Mica: intre 0 si -3 dioptrii sferice este considerata o forma usoara, care nu are impact semnificativ asupra vederii
- Medie: intre -3.25 si -6 dioptrii sferice necesita purtarea zilnica o ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact
- Mare: peste -6 dioptrii sferice este o forma severa de miopie, care reprezinta un factor de risc pentru dezvoltarea altor probleme oculare care pot duce la pierderea permanenta a vederii.
Vitamine si suplimente pentru sanatatea ochilor
Economisești 8.55 lei
Cauzele miopiei
Specialistii in oftalmologie considera ca miopia este o combinatie de factori genetici si de mediu care creeaza conditia ca miopia sa se dezvolte.
Predispozitia genetica joaca un rol important in aparitia miopiei. Daca unul dintre parinti sufera de aceasta afectiuni, riscul copilului de a face miopie este crescut.
Exista anumite obiceiuri in viata de zi cu zi care pot favoriza dezvoltarea miopiei. Spre exemplu, reducerea timpului pe care un copil il petrece in aer liber in lumina naturala, presupune un efort mai intens al ochiului pentru acomodare, crescand riscul de a dezvolta miopie.
De asemenea, si statul la calculator, televizor sau alte dispozitie cu lumina albastra care necesita concentrarea ochiului indeaproape, au repercursiuni asupra vederii.
Alte cauze care pot determina aparitia miopiei sunt:
- Diverse afectiuni dermatologice
- Glob ocular cu o lungime mai mare de 23 mm
- Cornee lombata
- Probleme ale mediilor de refractie.
Cum se manifesta miopia
O persoana care sufera de miopie poate avea:
- Vedere de la distanta neclara sau in ceata
- Dificultate de a vedea in timpul condusului la distanta, in special noaptea
- Inchiderea ochilor sau mijirea acestora pentru focalizarea obiectelor indepartate
- Senzatie de lacrimare frecventa
- Dureri de cap
- Dureri oculare
- Stare de ameteala si sensibilitate la lumina
- Nevoia de frecare a ochilor.
Cel mai adesea, miopia este diagnosticata in timpul copilariei, in special in primii ani de scoala. Copii cu miopie pot clipi excesiv, nu vad clar scrisul de la tabla sau din caiet si par sa nu fie constienti de obiectele indepartate.
Se recomanda consultul de urgenta a unui medic oftalmolog daca aceste manifestari sunt insotite de flashuri de lumina, aparitia brusca a petelor minuscule care par sa pluteasca in campul vizual sau umbre asemanatoare unei perdele.
Aceste complicatii pot semnala dezlipirea retinei care, fara un tratament specializat, duce la pierderea permanenta a vederii.
Economisești 13.20 lei
Economisești 17.11 lei
Economisești 16.51 lei
Economisești 10.05 lei
Optiuni de tratament pentru miopie
Tratamentul pentru miopie poate varia de la purtarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact, si pana la interventii chirurgicale pentru miopie.
Persoanele care au acest viciu de refractie nu se pot vindeca spontan, ci se pot stabiliza. Totusi, in anumite cazuri, miopia poate avansa odata cu inaintarea in varsta.
Ochelarii de vedere au rolul de a corecta deficientele de vedere, insa dioptriile pot continua sa creasca. In cazul lentilelor de contact, acestea sunt o varianta pentru imbunatatirea vederii, insa necesita igienizarea si schimbarea periodica. In in caz contrar, pot aparea infectii la nivelul ochilor.
In cazul formelor severe de miopie, cea mai buna varianta de tratament este tratamentul chirurgical cu laser sau implant de cristalin artificial.
Pacientii cu miopie trebuie sa efectueze controale oftalmologice regulate care sa ajusteze dioptriile in cazul in care acestea avanseaza.
Cum sa iti pastrezi sanatatea ochilor
Sanatatea ochilor este extrem de importanta, iar lipsa ei ne face mai constienti de grija pe care trebuie sa le-o purtam in fiecare zi.
Odata cu trecerea timpului, capacitatea vederii incepe sa scada, fiind un proces natural al organismului care nu poate fi oprit. Putem insa avea grija de sanatatea ochilor prin mentinerea unui stil de viata sanatos si corect.
Nutritionistii recomanda anumite vitamine, minerale si oligoelemente pentru mentinerea sanatatii vederii Iata care sunt acestea:
- Zinc
Zincul ajuta la formarea unui strat protector pe suprafata mucoasei conjunctivale si sustine regenerarea celulelor oculare.
Economisești 8.25 lei
- Vitamina A
Este cea mai importanta vitamina asociata cu sanatatea ochilor care contribuie la mentinerea vederii normale, in timp ce previne aparitia bolilor oculare.
Economisești 9.71 lei
Economisești 6.90 lei
- Acizii grasi Omega-3
Sunt extrem de important pentru mentinerea vederii normale, contribuind la structura retinei si la mentinerea vederii normale. De asemenea, sustin sanatatea glandei lacrimarele, cu rol esential in hidratarea ochilor.
Economisești 13.20 lei
Economisești 13.20 lei
Economisești 10.95 lei
Economisești 11.55 lei
- Luteina si Zeaxantina
Sunt carotenoizi esentiali pentru structura cristalinului si a retinei, care ofera protectie ochilor in fata surselor de lumina albastra, precum si a radiatiilor ultraviolete.
Economisești 13.35 lei
Economisești 16.51 lei
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nearsightedness/symptoms-causes/syc-20375556
- https://www.aao.org/eye-health/diseases/myopia-nearsightedness
- https://www.aoa.org/healthy-eyes/eye-and-vision-conditions/myopia?sso=y
- https://medlineplus.gov/genetics/condition/nearsightedness/