Odata cu trecerea timpului, organismul este supus unui proces continuu de solicitari si deteriorari la nivelul tuturor sistemelor. Varsta de 50 de ani ne poate lua prin surprindere, deoarece, pe masura ce inaintam in varsta, in organism se declanseaza inceputul unui inevitabil proces de declin biologic.
Acest lucru nu ar trebui sa ne sperie, deoarece face parte din procesul normal al evolutiei, ci ar trebui sa tinem cont de faptul ca cheia imbatranirii sanatoase este un stil de viata sanatos.
Fiecare persoana imbatraneste diferit, in functie de predispozitia genetica, stil de viata si existenta unor afectiuni preexistente, insa un lucru este cert: incepand cu varsta de 50 de ani, pot fi observate schimbari la nivelul metabolismului si ale pielii, inclusiv in aspectul fizic si sanatatea mentala.
In acest articol vom vorbi pe larg despre bolile comune in randul populatiei de peste 50 de ani, dar si despre remediile naturale care pot preveni si incetini aparitia acestora, in timp ce iti mentii sanatatea pe termen lung.
Economisești 9.70 lei
Probleme de sanatate comune dupa varsta de 50 de ani
Atingerea varstei de 50 de ani este un moment esential pentru a evalua cu atentie starea de sanatate si a incepe un plan de masuri pentru a preveni si incetini aparitia bolilor asociate.
Asa cum am mentionat anterior in articol, momentul de aparitie al afectiunilor variaza in functie de genetica, stil de viata, dar si de alti factori precum starea generala de sanatate si accesul la ingrijiri medicale de calitate.
Asadar, iata cinci dintre cele mai frecvente probleme de sanatate care pot aparea odata cu implinirea varstei de 50 de ani:
- Afectiuni cardiovasculare precum infarct miocardic, hipertensiune sau accident vascular cerebral
Tulburarile cardiovasculare reprezinta principala cauza de deces la nivel global. Termenul include orice boala care afecteaza inima sau sistemul circulator. Odata cu implinirea varstei de 50 de ani, riscul de atac de cord creste pentru barbati, iar pentru femei, momentul menopauzei asocait cu un nivel de estrogen scazut, creste riscul de hipertensiune.
Economisești 3.95 lei
Economisești 3.01 lei
Economisești 3.25 lei
Economisești 6.70 lei
2. Probleme ale sistemului imunitar
Odata cu inaintarea in varsta, organismul nu mai produce la fel de multe celule imunitare si astfel creste riscul in fata infectiilor virale si bacteriene, dar si in fata altor agenti patogeni care pot afecta negativ sanatatea. Din acest motiv, persoanele cu varsta de peste 50 de ani sunt mai expuse riscurilor de raceala, gripa, pneumonie sau afectiuni sezoniere.
Economisești 9.20 lei
3. Afectiuni ale oaselor si muschilor
Pe masura ce imbatranim, oasele devin mai fragile iar masa musculara incepe sa scada. Acest lucru se intampla din cauza ca regenerarea celulara, la nivelul intregului corp, are loc mai greu decat in perioada tineretii.
Economisești 6.35 lei
Economisești 7.50 lei
Economisești 21.45 lei
Economisești 7.70 lei
4. Diabet
O alta problema comuna asociata imbatranirii este diabetul zaharat. Celulele devin rezistente la insulina odata cu inaintarea in varsta, fapt care poate duce la cresterea in greutate in jurul taliei si abdomenului, in special la femei, iar nivelul de zahar din sange devine mai ridicat decat in mod normal.
Economisești 4.70 lei
Economisești 3.52 lei
5. Afectiuni neurodegenerative
Odata cu implinirea varstei de 50 de ani, structurile creierului se pot pierde lent si gradual, insa nu este neaparat un motiv de ingrijorare. Exista o serie de tulburari din acest spectru de afectiuni, precum boala Alzheimer sau boala Parkinson.
Bolile neurodegenerative pot afecta diferite parti ale creierului, insa acest lucru este accentuat sau ameliorat in functie de stilul de viata, regimul alimentar si exercitiile fizice.
Economisești 27.50 lei
Economisești 4.40 lei
Economisești 5.80 lei
Sfaturi si remedii naturale pentru o sanatate de fier dupa varsta de 50 de ani
Indiferent daca te ingrijoreaza cresterea in greutate care devine mai accentuata dupa varsta de 50 de ani, bolile cardiovasculare sau colesterolul ridicat, cheia imbatranirii sanatoase este un stil de viata sanatos. Nu exista o solutie care sa garanteze sanatatea organismului pe termen lung, insa, cu ajutorul unor obiceiuri si schimbari in stilul de viata, sansele de a imbatrani sanatos cresc.
Iti prezentam in continuare cateva obiceiuri sanatoase care te pot ajuta sa cresti numarul de ani sanatosi si activi odata cu implinirea varstei de 50 de ani:
- Adoptarea unei alimentatii sanatoase bogata in fructe, legume, cereale integrale si grasimi sanatoase, precum uleiul de masline si peste gras pentru reducerea riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare, a obezitatii si a diabetului zaharat
- Mentinerea greutatii corporale in limite normale pentru protejarea sistemului osos si a articulatiilor
- Respectarea unui program de somn regulat, de minim 7-8 ore pe noapte care este important pentru intarirea imunitatii si mentinerea sanatatii mentale
- Renuntarea la fumat
- Evitarea consumului de alcool
- Monitorizarea starii de sanatate dupa 50 de ani prin efectuarea controalelor periodice de rutina.
Avand in vedere ca imbatranirea este inevitabila si normala, organismul are nevoie de nutrienti pentru a-si mentine functiile la capacitate maxima, dar si pentru a amana pe cat posibil procesul de imbatranire. Odata ce corpul incepe sa se schimbe, odata cu el cresc si nevoile nutritionale.
Asadar, iata 5 dintre cei mai importanti nutrienti pentru un organism sanatos incepand cu varsta de 50 de ani:
- Calciu
Calciul este un mineral esential pentru mentinerea sanatatii oaselor, intarirea acestora si prevenirea osteoporozei, afectiune la care persoanele cu varsta de peste 50 de ani sunt mai predispuse.
- Vitamina D
Vitamina D contribuie la absorbtia eficienta a calciului si joaca un rol important in procesul de mineralizare si rezistenta a oaselor. Totodata, vitamina D este benefica pentru sistemul imunitar, dar si pentru prevenirea unor afectiuni cronice.
- Vitamina B12
Deficitul de vitamina B12 devine mai frecvent in randul persoanelor in varsta si poate duce la probleme ale sistemului nervos, anemie si stari de oboseala accentuata.
- Probiotice
Problemele digestive, cum ar fi constipatia sau balonarea sunt mai frecvente odata cu inaintarea in varsta. Probioticele sunt bacterii sanatoase, esentiale pentru flora intestinala, care ajuta la mentinerea unui tranzit intestinal sanatos si la gestionarea greutatii corporale.
- Acizi grasi omega 3
Acizii grasi omega 3, in special DHA, au beneficii uimitoare asupra sanatatii cardiovasculare si pot ajuta la mentinerea functiei cognitive. Totodata, contribuie la reducerea inflamatiilor si imbunatatesc aspectul pielii.
Economisești 4.40 lei
Economisești 3.75 lei
Economisești 4.30 lei
Economisești 3.90 lei