Polipii pe colon, cunoscuti si sub denumirea medicala de polipi colorectali, sunt un grup mic de celule care apar pe captuseala colonului. De cele mai multe ori, prezenta acestora este asimptomatica si nu provoaca dureri, insa, in stadiul avansat, poate provoca anumite semne clinice si se pot transforma in cancer de colon, de aceea este importanta diagnosticarea lor la timp si eliminarea acestora.
In acest articol poti afla ce sunt polipii de colon, care sunt cauzele aparitiei, ce simptome genereaza, precum si metode de tratament pentru a preveni cancerul de colon.
Ce sunt polipii colorectali si care sunt tipurile?
Pentru a intelege cum apar polipii colorectali, trebuie mentionat care este rolul colonului asupra digestiei. Colonul, denumit si intestinal gros, este un organ-cheie al sistemului digestiv cu rolul de eliminare a resturilor alimentare de care organismul nu mai are nevoie. In plus, se ocupa de sinteza vitaminelor K si B7 si joaca un rol important pentru imunitatea organismului, astfel incat, orice dezechilibru la nivelul colonului, este resimtit in corpul uman.
Polipii pe colon sau polipii colorectali sunt excrescente mici de celule care se formeaza la nivelul mucoasei colonului. Cei mai multi dintre ei sunt asimptomatici si inofensivi, insa exista anumite tipuri care pot dezvolta cancer de colon si poate deveni fatal daca este descoperit in stadia avansate.
In functie de numar, dimensiuni si structura celulara, polipii colorectali pot fi de mai multe tipuri, si anume:
- Polipi inofensivi, care nu au potential cancerigen
- Polipi inflamatori, care apar in urma bolilor inflamatorii intestinale, cu sanse reduse de a deveni maligni
- Popili adenomatosi, sunt cel mai frecvent tip, cu potential de a se tranforma in celule canceroase
- Polipii serati, cu potential precanceros, care necesita tratarea lor imediata dupa diagnosticare
- Polipii maligni care, netratati la timp, duc la cancer de colon.
Suplimente naturale pentru o digestie sanatoasa
Economisești 3.75 lei
Economisești 3.75 lei
Economisești 3.45 lei
Cauzele polipilor colorectali
Pana in prezent, nu a fost descoperita o cauza specifica care sa duca la aparitia polipilor pe colon, insa dezvoltarea lor se afla in stransa legatura cu un proces defectuos de diviziune celulara care poate aparea in orice parte a colonului, din cauza mutatiilor anumitor gene care determina diviziune celulara chiar si atunci cand nu sunt necesare celule noi.
Printre factorii de risc care pot favoriza formarea polipilor de colon se afla:
- varsta mai mare de 50 de ani
- istoric familial de polipi colorectali sau cancer de colon
- boli inflamatorii intestinale precum colita ulcerativa sau boala Crohn
- sedentarismul si obezitatea
- diabetul de tip 2 netratat
- fumatul si consumul excesiv de alcool
Simptomele polipilor colorectali
In majoritatea cazurilor, prezenta polipilor pe mucoasa colonului nu provoaca simptome si sunt depistati in urma examenelor de screening de rutina pentru cancer de colon. In stadiile mai avansate, polipii colorectali pot cauza:
- sange in scaune sau sangerari la nivelul rectului
- modificarea culorii scaunului
- tulburari de tranzit intestinal, diaree sau constipatie
- dureri abdominale si de colon
- greata sau varsaturi
- deficit de fier din cauza sangerarii usoare a mucoasei colonului
Daca ai observat ca te confrunti cu unul sau mai multe simptome mentionate, pe o perioada mai mare de 1 saptamana, se recomanda efectuarea controlului medical, precum si a testului de screening in mod regulat daca ai peste 50 de ani sau prezinti istoric familial de cancer de colon.
Tratament pentru polipi colorectali
Pentru depistarea polipilor colorectali, sunt necesare efectuarea testelor de screening inainte ca acestia sa dezvolte celule canceroase. Odata ce au fost descoperiti, polipii colorectali vor fi indepartati cu ajutorul disectiei sau a interventiei chirurgicale minim-invazive.
Odata ce un polip de colon a fost indepartat, sunt sanse reduse sa reapara, insa se recomanda examinarea periodica pentru prevenirea oricarui risc.
Prevenirea polipilor colorectali si cancer de colon
Pentru a reduce sansele dezvoltarii polipilor colorectali si a cancerului de colon, se recomanda efectuarea de screeninguri regulate, mai ales ca prezenta polipilor pe colon este, in majoritatea cazurilor, asimptomatica.
De asemenea, anumite schimbari in stilul de viata pot fi utile, si anume:
- Adopta un regim alimentar sanatos, bogat in fructe, legume si cereale integrale
- Limiteaza consumul de alcool
- Renunta la fumat
- Fa miscare fizica zilnic, de minim 30 de minute, pentru a mentine o greutate corporala in limite normale.
Conform studiilor de specialitate, cresterea consumului de calciu si vitamina D poate contribui la preventia recurentei polipilor si la protectia colonului impotriva cancerului. De asemenea, administrarea anumitor vitamine si minerale, prin intermediului suplimentelor alimentare si a unui regim alimentar sanatos, poate avea proprietati anticancerigene, fiind benefice pentru sistemul digestiv si imunitar. Iata care sunt acestea:
- Complexul de vitamine B
Vitaminele din complexul de B-uri au actiune antitumorala in timp ce reduc inmultirea celulelor canceroase. De asemenea, intaresc sistemul imunitar si ofera organismului rezistenta.
- Vitamina C
Este un antioxidant natural care nu poate fi produs de catre organism, de aceea este importanta administrarea lui printr-un stil de viata alimentar sanatos sau a suplimentelor alimentare. Vitamina C are efecte protectoare anticancerigene, care impiedica mutatiile genetice si creste capacitatea de aparare a organismului.
- Ovaz
Ovazul este o sursa bogata de fibre, minerale si antioxidanti cu beneficii asupra sistemului digestiv si implicit a colonului. Ajuta la normalizarea tranzitului intestinal, detoxifica colonul, previne constipatia si scade riscul aparitiei cancerului de colon, datorita actiunii sale detoxifiante.
- Acizii grasi Omega 3
Acizii grasi Omega 3 sunt acizi esentiali pentru sanatatea organismului si trebuie furnizati prin intermediul alimentelor si a suplimentelor alimentare, deoarece nu pot fi produsi in mod natural de catre corpul uman. Acestia au actiune antiinflamatoare si pot reduce riscul de cancer colorectal. Pot fi gasiti in anumite tipuri de peste precum somon, hering, ton, fructe de mare, precum si nuci sau seminte.
Economisești 6.70 lei
Economisești 3.65 lei
Economisești 4.67 lei