Propolisul – Remediu din natura pentru sanatatea si imunitatea organismului

Propolis

Propolisul este un produs natural, de origine apicola, fiind apreciat din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile sale. Alaturi, de miere, polen si laptisor de matca, propolisul este folosit ca remediu natural in multe patologii, datorita proprietatilor sale antiinflamatoare, antimicrobiene si cicatrizante, fiind unul dintre cele mai puternice antibiotice naturale.

In acest articol vom vorbi despre propolis si beneficiile sale pe care le are pentru sanatate, precum si modalitatile prin care propolisul poate fi administrat si utilizat.

De asemenea, vom avea in vedere si contraindicatiile propolisului pentru a te putea bucura in totalitate de beneficiile acestuia.

Ce este propolisul?

Albinele sunt singurele insecte care produc hrana ce poate fi consumata de oameni – miere, propolis si laptisor de matca. Intr-un stup, locuieste un singur roi de albine, alcatuit din regina (matca), albinele adica lucratoarele si trantorii, cunoscuti si sub denumirea de bondari.

Propolis

Albinele lucratoare au o durata de viata de aproximativ 30 de zile, timp in care trece prin diferite stadii de dezvoltare pentru a contribui la evolutia si bunastarea stupului. Din ingrijirea albinelor, apicultorii colecteaza mierea si propolisul.

Propolisul este o substanta rasinoasa produsa de albine, cu rol de a construi si proteja stupul de intrusi si de bacterii. Cuvantul “propolis” provine din limba greaca si semnifica “protectie”, “aparare”. Pentru a prepara propolisul, albinele aduna rasina de pe frunze, muguri si scoarta a peste 20 de specii de arbori, printre care plop, arin, salcie si prin.

Dupa recoltarea rasinii, albinele o amesteca cu secretii salivare si ceara pentru a finaliza procesul de creare a propolisului. Din punct de vedere chimic, propolisul contine ulei, ceara, polen, aminoacizi, minerale, vitaminele B, C si E, flavonoide si compusi aromatici care ii ofera toate beneficiile acestuia.

Propolisul este de consistenta dura, insa devine moale, gumos si lipicios la temperaturi mai ridicate. Mirosul este placut, usor crud, iar culoarea poate varia de la galben-verzui la rosu sau maro inchis, in functie de varsta sa.

Culoarea difera in functie de arborele de la care albinele colecteaza rasina. Ca de exemplu, propolisul de culoare verde este recoltata de la conifer, iar cel maro si rosu de la arbori fructiferi.

Suplimente naturale cu Propolis

-10%
Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 92.00 lei.Prețul curent este: 82.80 lei. TVA inclus

Economisești 9.20 lei

-5%
Prețul inițial a fost: 73.00 lei.Prețul curent este: 69.35 lei. TVA inclus

Economisești 3.65 lei

-5%
Prețul inițial a fost: 64.99 lei.Prețul curent este: 61.74 lei. TVA inclus

Economisești 3.25 lei

-5%
Prețul inițial a fost: 115.00 lei.Prețul curent este: 109.25 lei. TVA inclus

Economisești 5.75 lei

Beneficiile propolisului pentru sanatate

Asa cum am mentionat anterior, propolisul este un produs cu rol important pentru stupul albinelor, care are proprietati multiple asupra sanatatii organismului. Acesta poate fi administrat intern sau extern, prin aplicare locala.

Propolisul este o substanta frecvent folosita in tratamentele naturiste sau sub forma de supliment alimentar. Este cunoscut pentru proprietatile sale antiseptice, antiinflamatorii, antibacteriene, antimicotice, anticancerigene si imunomodulatoare. De asemenea, are un continut ridicat de antioxidanti care protejeaza organismul de actiunea radicalilor liberi si de daunele oxidative.

Propolis pentru sanatate

Asadar, avand in vedere proprietatile uimitoare pe care propolisul le detine, afla in continuare care sunt beneficiile acestuia asupra organismului. Administrat intern, propolisul are urmatoarele beneficii:

  • Intareste sistemul imunitar si previne imbolnavirea datorita flavonoizilor din compozitie
  • Util pentru tratarea si ameliorarea racelii, tusei, durerilor in gat si gripei
  • Remediu natural eficient pentru tratarea afectiunilor gastro-intestinale precum gastrita si ulcer-gastric
  • Scade riscul de transformare a celulelor normale in celule maligne, avand actiune anticancerigena.

Pentru uz extern, propolisul ar putea fi util pentru:

  • Tratarea afectiunilor dermatologice datorita proprietatilor antialergice, antiinflamatorii si antimicrobiene
  • Tratarea ranilor superficiale si cicatrizarea leziunilor cutanate prin accelerarea cresterii de celule sanatoase la nivelul pielii
  • Sustinerea sanatatii orale avand actiune antibacteriana si anti-tartru, fiind utilizat cu succes in tratarea afectiunilor bucale preum gingivitei, aftelor dentare sau stomatite. De asemenea, protejeaza dintii impotriva cariilor si calmeaza durerile
  • Vindecarea herpesului labial si a celui genital.

Recomandari premium cu Propolis si nutrienti benefici pentru imunitate si sanatate

-5%
Prețul inițial a fost: 72.08 lei.Prețul curent este: 68.48 lei. TVA inclus

Economisești 3.60 lei

-5%
Prețul inițial a fost: 72.00 lei.Prețul curent este: 68.40 lei. TVA inclus

Economisești 3.60 lei

-5%
Prețul inițial a fost: 115.00 lei.Prețul curent este: 109.25 lei. TVA inclus

Economisești 5.75 lei

Cum poate fi administrat propolisul?

Daca doresti sa urmezi un tratament cu propolis sau pur si simplu sa il administrezi pentru beneficiile sale asupra sanatatii, fara a urmari tratarea unei afectiuni, este esential sa iei in calcul modul de administrare – extern sau intern.

Forma de administrare interna presupune patrunderea propolisului in organism si implicit a substantelor active din compozitie in celulele corpului si organe, pe cand utilizarea externa de refera la aplicarea pe locala pe piele sau cavitatea bucala.

Asadar, in functie de tipul de afectiune, propolisul poate fi administrat:

  • Sub forma de unguent, pentru tratarea leziunilor cutanate
  • Oral, sub forma de supliment
  • Solutie pentru igiena dentara, diluat in apa.

Pentru administrare interna, doza zilnica de propolis pentru persoanele adulte este de pana la 500 miligrame pe zi, timp de 13 luni. Indiferent de tipul preparatului, este important sa tii cont intotdeauna de instructiunile de pe eticheta si sa ceri sfatul unui medic, inainte de a folosi propolis.

Administrare propolis

Propolisul – contraindicatii

Chiar daca propolisul are numeroase beneficii pentru organism, exista totusi cateva contraindicatii. In general, produsele cu propolis sunt considerate destul de sigure, insa pot provoca reactii adverse persoanelor care sunt alergice la albine sau la miere.

Propolisul nu este recomandat copiilor cu varsta sub 1 an, din cauza ca poate provoca reactii alergie. Sistemul imunitar al acestora este in curs de dezvoltare si pot fi vulnerabili in fata substantelor straine.

Un alt aspect important de stiut este faptul ca propolisul poate interactiona cu unele medicamente, cum sunt cele anticoagulante sau antiplachetare, ceea ce poate creste riscul de sangerare. Daca urmezi un astfel de tratament, consulta medicul inainte de a utiliza propolisul.

Daca doresti sa urmezi un tratament pe baza de tinctura de propolis sau optezi pentru administrarea acesteia copilului tau, trebuie sa ai in vedere urmatoarele contraindicatii:

  • nu se administreaza copiilor sub 7 ani
  • nu se administreaza femeilor insarcinate sau care alapteaza
  • nu se administreaza persoanelor care nu le este permis consumul de alcool.

Utilizarea propolisului in mod regulat poate aduce numeroase beneficii pentru organism, de la intarirea sistemului imunitar si pana la ameliorarea simptomelor unor afectiuni, insa, cu toate acestea, este esential sa se respecte dozele recomandate si sa se tina cont de eventualele efecte adverse si contraindicatii.

Produse Apicole Naturale

-5%
Prețul inițial a fost: 16.99 lei.Prețul curent este: 16.14 lei. TVA inclus

Economisești 0.85 lei

-50%
Prețul inițial a fost: 97.00 lei.Prețul curent este: 48.50 lei. TVA inclus

Economisești 48.50 lei

-5%
Prețul inițial a fost: 125.00 lei.Prețul curent este: 118.75 lei. TVA inclus

Economisești 6.25 lei

-10%
Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 281.06 lei.Prețul curent este: 252.95 lei. TVA inclus

Economisești 28.11 lei

  • https://www.healthline.com/health/propolis-an-ancient-healer#research
  • https://www.verywellhealth.com/propolis-what-should-i-know-about-it-88313#toc-uses-and-benefits-of-propolis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reduceri