Sistemul imunitar sau rezistenta organismului este compus dintr-o serie de organe, tesuturi, celule si substante chimice care, impreuna, lucreaza pentru a identifica si a elimina agentii patogeni invazivi care pot pune sanatatea organismului in pericol. Astfel, sistemul imunitar joaca un rol esential in prevenirea, detectarea si tratarea bolilor si infectiilor.
Copiii sunt adesea expusi la bacterii, virusuri si alti agenti patogeni care pot afecta sanatatea acestora. Sistemul imunitar al copiilor este mai fragil decat cel al adultilor, tocmai de aceea este important sa facem tot ce este posibil pentru a stimula imunitatea copiilor.
In cele ce urmeaza vei afla ce este sistemul imunitar al copiilor, de cate tipuri este, precum si modalitati prin care putem ajuta copii sa isi formeze si sa isi intareasca imunitatea.
Ce este sistemul imunitar al copiilor si care sunt tipurile?
Sistemul imunitar este alcatuit din diferite organe, tesuturi, celule si proteine care impreuna apara organismul in fata infectiilor si a bolilor, prin intermediul anticorpilor si imunoglobulinelor.
Anticorpii si imunoglobulinele au rolul de a neutraliza toxinele si agentii patogeni, apara organismul de virusi si bacterii si protejeaza impotriva declansarii alergiilor. Imunitatea copiilor se dezvolta si se consolideaza in timp, de aceea, ei sunt mai vulnerabili in fata bolilor si infectiilor decat un adult.
Din acest motiv, copii se confrunta mai frecvent cu infectii respiratorii si cu imbolnaviri frecvente.
Exista 2 tipuri de imunitate, si anume:
- Imunitatea innascuta
Este formata din bariere fizice precum piele si mucoase, aciditatea sucului gastric, bariere celulare si gene. Aceasta forma de imunitate este prima linie de aparare a organismului, insa nu asigura protectie de 100% in fata agentilor patogeni.
- Imunitate dobandita
Acest tip de imunitate se dezvolta pe parcursul vietii. Sistemul imunitar innascut, alaturi de cel dobandit, produc anticorpi pentru a proteja corpul de agenti patogeni.
Sistemul imunitar incepe sa se dezvolte inca de la conceptie si continua sa faca acest lucru si in primii ani de viata. Inainte de nastere, in ultimele 3 luni, anticorpii mamei sunt transmisi copilului, urmand ca dupa nastere acestia sa fie mai departe transmisi prin intermediul colostrului si al laptelui matern.
Dupa cateva luni de la nastere, imunitatea scade, urmand ca pe masura ce sugarul intra in contact cu un virus sau cu alt germen, sistemul imunitar sa creasca treptat. Exista anumiti factori care pot perturba si pot scadea imunitatea copiilor.
Un program de somn neregulat, alimentatia nesanatoasa, stresul, nivelul scazut de vitamina D in organism sau lipsa petrecerii timpului in aer liber sunt doar cateva dintre cauzele care duc la o imunitate slaba la copii.
Remedii naturale pentru imunitatea copiilor
Economisești 9.20 lei
Economisești 3.87 lei
Modalitati prin care putem creste imunitatea copiilor
La nastere, sistemul imunitar innascut al copiilor este functional, insa nu suficient dezvoltat. Functia imunitara se dezvolta treptat si continuu, devenind din ce in ce mai complexa. Memoria sistemului imunitar este uimitoare, tocmai de aceea facem o singura data in viata bolile copilariei – rujeola, rubeola, varicela si oreion.
Intarirea imunitatii copiilor si adolescentilor este vitala pentru a ajuta organismul acestora sa faca fata cu brio bolilor si infectiilor care pot pune sanatatea in pericol. In general, un stil de viata si o alimentatie sanatoase inca din primii ani de viata sunt cei mai importanti pasi care contribuie la intatirea imunitatii.
In continuare vom vorbi pe larg despre factorii cei mai importanti prin care putem creste imunitatea copiilor:
- Alaptarea
Alaptarea este cea mai importanta modalitate prin care copilul poate sa dezvolte un sistem imunitar puternic. In timpul alaptarii, copilul primeste de la mama din propria imunitate, iar laptele este bogat in nutrienti unici esentiali pentru dezvoltarea optima a sugarului in primii ani de viata.
- Alimentatia sanatoasa si hranitoare
Copii au nevoie de un aport ridicat de vitamine si minerale pentru a creste si a se dezvolta sanatos. Alimentele de calitate, organice si proaspete sunt cea mai buna sursa de vitamine si minerale. Nutrientii din alimentatie sunt importante in procesul de crestere, pentru mentinerea energiei si dezvoltarea functiilor cognitive.
Parintii si cei care se ocupa de cei mici trebuie sa le asigure un regim alimentar diversificat, bogat in fructe, legume proaspete, carne slaba si lactatate. Toate acestea sunt bogate in proteine, antioxidanti, vitamine si minerale esentiale pentru intarirea imunitatii la copii.
De asemenea, probioticele care se gasesc in varza murata, usturoi, iaurt si kefir, precum si acizii grasi omega 3 din ulei din ficat de cod sau somon ajuta la cresterea bacteriilor bune din tractul digestiv si la intarirea imunitatii.
- Respectarea unui program de somn
Un copil are nevoie de un ciclu de somn linistit de cel putin 7 ore pe noapte. Un copil care nu se odihneste suficient, are un flux de sange in creier mai redus, ceea ce poate perturba functiile cognitive precum gandirea, memoria si concentrarea.
- Activitatea fizica
Miscarea fizica este, de asemenea, foarte importanta pentru intarirea imunitatii la copii. Exercitiile fizice ajuta la o circulatie mai buna a sangelui si la o functionare mai buna a inimii, in timp ce previne acumularea kilogramelor in plus, fapt care ajuta la o imunitate mai buna.
- Evita expunerea copilului la fumul de tigara
Protejarea copiilor de fumul de tigara este un aspect deosebit de important. Fumul de tigara este un factor alergen care contine substante daunatoare pentru sistemul imunitar al copilului. Copii si adolescentii expusi la fumul de tigara in mod regulat sunt mai predispusi la infectii respiratorii.
Economisești 7.91 lei
AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ
Prețul inițial a fost: 57.76 lei.51.98 leiPrețul curent este: 51.98 lei. TVA inclusEconomisești 5.78 lei
Economisești 48.50 lei
Economisești 16.26 lei