Spirulina – beneficii si contraindicatii

Ce este spirulina? Ce beneficii are pentru corpul nostru

Spirulina este un tip de alga albastra-verde  considerat un superaliment deoarece este extrem de bogata in nutrienti. Contine vitamine, proteine, minerale si a fost folosita in multe culturi timp de secole ca sursa de hrana.

Dintre toti nutrientii, in spirulina se gaseste o cantitate mare de proteine. Aceasta are in componenta sa 70% proteine, motiv pentru care este considerata una dintre cele mai bogate in proteine planta.

Mai mult decat atat, are un continut bogat de vitamina A, B12 si vitamina K, ceea ce este rar in sursele vegetale.

Are in componenta sa si minerale precum calciul, zincul si fierul. 

Spirulina – cele mai cunoscute beneficii

Este un antioxidant puternic

Este sustinut faptul ca spirulina are numeroase beneficii pentru sanatate. Este bogata in antioxidanti, ceea ce ne ajuta organismul impotriva daunelor provocate de radicalii liberi. Poate sa ajute totodata la scaderea tensiunii arteriale, a colesterolului si la imbunatatirea sistemului imunitar.

Aceasta are efecte antiinflamatorii, ceea ce reduce riscul anumitor boli cronice.

Contribuie la reducerea greutatii

Un alt beneficiu pe care il are spirulina este acela de a ajuta la pierderea in greutate si la diabet. Sunt studii care sustin ca suplimentarea cu spirulina poate sa contribuie la reducerea greutatii in cazul persoanelor supraponderale.

Totodata, aceasta contribuie la imbunatatirea controlului glicemiei, precum si la reducerea riscului aparitiei diabetului.

Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 65.00 lei.Prețul curent este: 16.25 lei. TVA inclus

Economisești 48.75 lei

Detoxifiant eficient

Spirulina poate sa ajute de asemenea la detoxifierea organismului. Aceasta ajuta la eliminarea din organism a toxinelor si a metalelor grele. Acest lucru este extrem de benefic mai ales in cazul persoanelor care au trait in medii cu un nivel de poluare ridicat sau care au fost expuse frecvent la toxine.

Reduce simptomelor rinitei alergice

Persoanele cu alergii beneficiaza de asemenea de spirulina. Cercetatorii sustin ca suplimentarea cu spirulina poate a ajute la reducerea simptomelor rinitei alergice, precum a r fi congestia, mancarimea ochilor si stranutul.

De asemenea, poate sa ajute la reducerea productiei de histamina, care este o substanta chimica implicata in reactiile alergice.

Remediu pentru boli cronice

Spirulina a fost studiata si pentru tratarea altor afectiuni precum HIV, cancer si declinul cognitiv. Totusi sunt necesare mai multe studii care sa-I demonstreze aceste beneficii.

Bautura cu spirulina

Este o sursa de hrana durabila si bogata in nutrienti

Spirulina este considerata si o sursa de hrana durabila. Aceasta poate sa fie cultivata atat in medii cu apa dulce, cat si in apa sarata si poate sa fie produse in cantitati mari pe o suprafata destul de mica.

Acest lucru il face o alternativa potrivita la sursele traditionale de proteine, precum ar fi pestele si carnea, ceea ce pot avea un impact semnificativ asupra mediului datorita resurselor necesare pentru productie. Spirulina are nevoie de putina apa si ingrasaminte pentru a creste.

Datorita faptului ca are un continut mare de proteine, pirulina este o sursa potrivita pentru vegani si vegetarieni. Pe langa asta, aceasta nu contine glutem, ceea ce o face o alternativa potrivita si pentru persoanele care au boala celiaca sau sensibilitate la gluten.

Imbunatateste sanatatea intestinului

Spirulina poate sa aiba un efect benefic asupra sanatatii intestinelor. Studiile sustin ca spirulina poate sa imbunatateasca sanatatea intestinala prin cresterea numarului de bacterii bune, precum si prin reducerea inflamatiei din intestin.

Imbunatateste functia cognitiva

Spirulina poate sa imbunatateasca functia creierului. Aceasta contribuie la imbunatatirea functiei cerebrale prin reducerea stresului oxidativ in creier, precum si a inflamatiei.

Are un impact pozitiv asupra sanatatii pielii

Spirulina are un efect pozitiv asupra sanatatii pielii. Aceasta contribuie la imbunatatirea sanatatii pielii, prin reducerea inflamatiei si protejarea pielii de daunele cauzate de razele UV.

Alte aspecte de luat in considerare

Exista sub mai multe forme, precum capsulele, tabletele si forma pulbere. Aceasta poate sa fie adaugata in bauturi si in alimente pentru un plus nutritional. Este utilizata de asemenea si in produsele de ingrijire a pielii.

Este important sa achizitionam spirulina din surse sigure, deoarece aceasta poate sa fie condaminata cu toxine precum microcistinele care pot sa provoace probleme neurologice si leziuni hepatice. Sunt numerosi comercianti care au certificari ce demonstreaza siguranta produsului.

Spirulina contraindicatii

Contraindicatii

Spirulina este sigura in majoritatea cazului daca este administrata doza recomandata. Totusi, poate sa aiba unele contraindicatii in cazul anumitor persoane. Printre acestea se afla:

  • Persoanele care au afectiuni autoimune, precum lupusul eritematos sau scleroza multipla. Aceste persoane ar trebui sa evite consumul de deoarece poate sa agraveze simptomele;
  • Persoanele care au fenilcetonurie ar trebui sa nu consume, deoarece aceasta contine fenilalanina;
  • Spirulina poate sa scada nivelul de zahar din sange, de aceea este important ca sa fie folosita cu prudenta de catre persoanele care au diabet;
  • Totodata, poate sa actioneze ca un anticoagulant, de aceea trebuie sa fie folosita cu grija de catre persoanele care consuma medicamente anticoagulante;
  • Femeile care sunt insarcinate sau care alapteaza ar trebui sa evite consumul de spirulina, deoarece nu exista inca suficiente dovezi care sa-I sustina siguranta in acest sens.

Concluzie

Asadar, spirulina este un superaliment datorita faptului ca este bogata in nutrienti si ca a fost folosita drept sursa de hrana de secole. Are un continut mare de vitamine, minerale si proteine si o serie de alte beneficii pentru sanatate.

Este de asemenea considerata o sursa de hrana durabila, precum si o alternativa pentru vegani si vegetarieni datorita continutului sau bogat de proteine. Este potrivita si pentru persoanele care au o sensibilitate la gluten deoarece nu contine gluten.

Totusi, este important sa ne asiguram ca este achizitionata de la un comerciant de incredere care au certificare, precum si sa ne asiguram ca nu avem anumite afectiuni in cazul carora consumul de spirulina nu este indicat.

Descopera gama noastra de produse premium cu spirulina din culturi ecologice

Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 65.00 lei.Prețul curent este: 16.25 lei. TVA inclus

Economisești 48.75 lei

NOU!
Prețul inițial a fost: 85.22 lei.Prețul curent este: 72.44 lei. TVA inclus

Economisești 12.78 lei

VEGAN
Prețul inițial a fost: 97.00 lei.Prețul curent este: 82.45 lei. TVA inclus

Economisești 14.55 lei

  • https://www.webmd.com/diet/spirulina-health-benefits
  • https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-spirulina
  • https://www.verywellhealth.com/spirulina-89079
  • https://www.forbes.com/health/body/health-benefits-of-spirulina/
  • https://www.realsimple.com/health/nutrition-diet/healthy-eating/spirulina-health-benefits
  • https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-spirulina
  • https://health.clevelandclinic.org/spirulina-superfood-youve-never-heard/
  • https://examine.com/supplements/spirulina/
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/324027
  • https://www.mountsinai.org/health-library/supplement/spirulina

1 thoughts on “Spirulina – beneficii si contraindicatii

  1. Floarea Buduru says:

    Eu am cumparat spirulina sub forma de pulbere Bio de la Maroza/plafar pachet la 250g.o folosesc cu fructe sau legume cu chefir o lingrita /zi ,dr. oftalmolog ,dupa consult a recomandat spirulina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *