Alimentatia nesanatoasa si stilul de viata sedentar sunt principalele cauze care duc la aparitia unor boli diverse de natura cardiovasculara, accident vascular sau diabet precum hipertensiune arteriala, infarct miocardic sau rezistenta la insulina.
Sindromul metabolic este o consecinta a stilului de viata nesanatos si reprezinta, in zilele noastre, una dintre principalele cauze de mortalitate cardiovasculara.
Conform studiilor de specialitate, peste 20% din populatia de la nivel global sufera de sindromul metabolic care cuprinde cel putin trei din urmatoarele afectiuni: hipertensiune arteriala, nivel crescut al trigliceridelor si colesterolului si obezitate.
Afla in cele ce urmeaza care sunt riscurile sindromului metabolic, cauzele, dar si metode de preventie si tratament pentru a-ti mentine sanatatea generala a organismului.
Ce este sindromul metabolic si care sunt riscurile?
Sindromul metabolic este un termen general folosit pentru a descrie un grup de afectiuni care au un impact sever asupra sanatatii. Acesta cuprinde un cumul de boli precum diabet, hipertensiune arteriala si obezitate care, combinate, cresc riscul de accident vascular, boala coronariana, apnee in somn, aparitia ficatului gras nonalcoolic, niveluri marite de colesterol si trigliceride si lista poate continua.
Daca ai doar una dintre aceste afectiuni, nu inseamna ca suferi de sindrom metabolic, insa creste riscul de a dezvolta o boala mai severa.
Schimbarile majore din stilul de viata pot preveni sau chiar ameliora dezvoltarea problemelor de sanatate cauzate de sindromul metabolic, de aceea este important sa mergi la medic pentru o investigare mai amanuntita daca te confrunti cu una sau mai multe din aceste boli.
Economisești 4.39 lei
Cauze sindrom metabolic
Sindromul metabolic este in stransa legatura cu o serie de factori care duc la aparitia excesului ponderal, obezitate si stil de viata sedentar.
Cauzele care favorizeaza aparitia sindromului metabolic sunt multiple si pot fi de natura genetica, hormonali, metabolici sau de mediu precum alimentatie nesanatoasa sau lipsa miscarii fizice. Riscul de aparitie a sindromului creste odata cu inaintarea in varsta, iar printre factorii de risc se afla:
- Stilul de viata sedentar
- Consumul alimentelor hipercalorice
- Diabet
- Lipsa somnului
- Consumul excesiv de alcool
- Predispozitie genetica
- Unele medicamente pentru tratarea alergiilor sau a tulburarii bipolare
- Persoanele de sex feminin care sunt mai predispuse la acumularea kilogramelor in plus ca urmare a dezechilibrului hormonal dupa menopauza sau sarcina
Excesul ponderal si sedentarismul duc la aparitia rezistentei organismului la insulina care impiedica glucoza din sange sa fie metabolizata de catre organism si astfel se acumuleaza in muschi, ficat sau pancreas. Tesutul adipos isi creste volumul in zona abdominala si contribuie la agravarea insulinorezistentei, care, in timp, duce la aparitia diabetului zaharat.
Semnele si simptomele sindromului metabolic
Afectiunile asociate sindromului metabolic nu au semne si simptome specifice in stadiile incipiente. Unul dintre principalele semne vizibile este cresterea in volum a abdomenului si depunerea grasimii in zona viscerala care inconjoara stomacul, ficatul, intestinele si alte organe.
In cazul in care glicemia este crescuta, pot fi resimtite semnele diabetului si anume:
- Vedere incetosata
- Sete in exces
- Nevoia frecventa de a urina, mai ales pe timpul noptii
- Oboseala
- Slabiciune
Pentru a putea pune diagnosticul de sindrom metabolic, sunt necesare cateva analize medicale si investigatii care includ masurarea tensiunii arteriale, a glicemiei, nivelul de colesterol si al trigliceridelor, precum si analiza istoricului medical si familial.
Metode de preventie si tratament pentru sindromul metabolic
Economisești 4.26 lei
Economisești 3.45 lei
Scopul principal al tratamentului pentru sindromul metabolic este de a reduce depunerile de grasime pentru a preveni agravarea bolilor cardiovasculare si a diabetului. In acest sens, se recomanda adoptarea unui stil de viata sanatos care include:
- Activitate fizica regulata, de minim 30 de minute in fiecare zi
- Eliminarea kilogramelor in plus
- Adoptarea unei alimentatii sanatoase compusa din fructe, legume, cereale integrale si consumul de proteina slaba care se gaseste in carnea de peste si pui
- Evitarea consumului de zahar, sare, alcool si grasimi saturate
- Renuntarea la fumat
- Gestionarea stresului prin introducerea in rutina zilnica a tehnicilor de respiratie, yoga, meditatie sau intinderi
Orice schimbare a stilului de viata si adoptarea obiceiurilor zilnice sanatoase au un impact pozitiv asupra evolutiei bolilor cardiovasculare, a diabetului sau a altor probleme de sanatate severe care pot aparea evolutia sindromului metabolic.
n cazul in care schimbarea stilului de viata nu este suficienta din cauza evolutiei rapide a bolilor asociate sindromului metabolic, medicul poate prescrie, in functie de caz:
- Tratament medicamentos pentru scaderea tensiunii arteriale
- Tratament medicamentos pentru reducerea trigliceridelor si a colesterolului din sange
- Medicamente pentru scaderea nivelului de zahar din sange
- Medicamente pentru prevenirea complicatiilor care apar in diabet, boli de inima sau accident vascular cerebral
Remedii naturale pentru sindromul metabolic
Daca ai fost diagnosticat cu sindromul metabolic sau cu una din componentele sale, adoptarea unei alimentatii sanatoase este unul dintre cei mai importanti pasi pentru a opri evolutia bolilor si a imbunatati simptomele asociate. Exista cateva remedii naturale care sprijina organismul in eliminarea kilogramelor in plus, detoxifiere si purificarea sangelui de toxine.
Iata care sunt acestea:
- Usturoi
Usturoiul este un aliment recunoscut pentru beneficiile pe care le are asupra sistemului cardiovascular. Contine peste 30 de compusi activi pe baza pe sulf, enzime, aminoacizi si minerale care previn riscul aparitiei bolilor cardiovasculare si a diabetului de tip 2, are efect cardioprotector, contribuie la scaderea tensiunii arteriale si regleaza nivelul de colesterol din sange.
- Paducel
Paducelul este o planta bogata in compusi benefici pentru sanatatea inimii si a sistemului cardiovascular. Contribuie la scaderea tensiunii arteriale, protejeaza inima si are efect vasodilatant.
- Curcumina
Curcumina este considerata un superaliment utilizat pentru afectiuni de natura cardiovasculara si inflamatorie. Are un continut bogat de antioxidanti si substante antiinflamatoare care protejeaza inima, amelioreaza durerile articulare, ajuta la detoxifierea organismului si sustine procesul de eliminare a kilogramelor in plus, fiind util in regimul alimentar hipocaloric.
- Acizi grasi Omega 3, 6, 7, 9
Acizii grasi de tip Omega sustin sanatatea cardiovasculara prin scaderea nivelului de colesterol si trigliceride din sange, sustin metabolismul glucozei si mentine tensiunea arteriala in limite normale. Au efect puternic antioxidant si antiinflamator.
- Spirulina
Spirulina este o alga verde unicelulara cu un continut bogat de fitonutrienti, vitamine, minerale si antioxidanti care imbunatatesc circulatia sangelui, ajuta la detoxifierea organismului, scade nivelul de colesterol din sange si imbunatateste tranzitul intestinal.
Remedii naturale recomandate
Economisești 3.01 lei
Economisești 4.40 lei
Economisești 3.75 lei
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/metabolic-syndrome/symptoms-causes/syc-20351916
- https://www.nhs.uk/conditions/metabolic-syndrome/#:~:text=Metabolic%20syndrome%20is%20the%20medical,that%20affect%20the%20blood%20vessels
- https://www.nhlbi.nih.gov/health/metabolic-syndrome