Digestia este procesul prin care organismul descompune alimentele ingerate in timp ce le transforma si absoarbe toti nutrientii importanti pentru corpul uman. Atunci cand, din diferite cauze, digestia este ingreunata, pot aparea anumite tulburari gastrointestinale precum balonarea cronica.
Conform unui studiu realizat de catre Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie, peste 60% dintre femeile din Romania se confrunta cu senzatia de balonare, iar peste 30% din populatia mondiala au aceasta tulburare digestiva.
Balonarea cronica poate apare la persoanele de orice varsta, femei si barbati, insa este mai frecventa in randul femeilor din cauza schimbarilor hormonale din timpul ciclului menstrual, menopauzei sau sarcinii.
Afla in continuare ce este balonarea cronica, care sunt cauzele, simptomele, dar si remedii naturale de preventie si tratament pentru o digestie sanatoasa.
Balonarea este o tulburare gastrointestinala caracterizata de prezenta gazelor la nivelul tubului digestiv care se manifesta prin disconfort abdominal, crampe sau senzatia de stomac umflat. Balonarea cronica persista pe o perioada mai lunga de timp si poate fi cauzata de o serie de factori incepand de la consumul anumitor alimente si pana la tulburari hormonale, stres sau alte boli.
Oricine se confrunta la un moment dat cu balonarea, devenind o problema digestiva din ce in ce mai frecventa din cauza stilului de viata nesanatos.
Care sunt cauzele balonarii cronice?
Balonarea cronica poate avea un impact negativ asupra vietii si poate deveni inconfortabila, mai ales cand acumularea de gaze la nivelul intestinelor produce distensie abdominala, iar starea de disconfort persista pe termen indelungat.
Gazele apar in stomac si intestin in urma aerului inghitit din timpul mestecarii alimentelor sau bautul lichidelor. Cantitatea de aer inghitita poate fi influentata de postura corpului.
Una dintre principalele cauze ale balonarii cronice este, asa cum am mentionat anterior, prezenta gazelor si a aerului la nivelul stomacului si intestinului. Acestea apar in urma unei mese copioase, cand mancarea nu este mestecata suficient si este provocata de consumul alimentelor procesate, prajite, cu exces de grasimi sau zahar, bauturi carbogazoase sau consumului unor cantitati mari de carbohidrati nedigerabili in intestine precum varza, conopida sau tarate de grau.
Remedii naturiste pentru un tranzit intestinal normal
Economisești 35.50 lei
Economisești 3.75 lei
Economisești 4.65 lei
Exista, insa, mai multe cauze care pot provoca balonarea cronica. Printre cele mai frecvente se numara:
- Unele afectiuni medicale precum sindromul colonului iritabil, boli inflamatorii intestinale, intoleranta la alimente
- Unele medicamente precum antibiotice
- Stresul
- Modificari hormonale care apar la persoanele de sex feminine in timpul ovulatiei, ciclu menstrual, menopauza sau sarcina
- Indigestie
- Toxiinfectie alimentara
- Constipatie
- Malabsorbtia carbohidratilor
- Obezitatea
In majoritatea cazurilor, balonarea cronica nu pune in pericol viata si nu are consecinte grave asupra sanatatii. Atunci cand balonarea este insotita de simptome precum pierderea poftei de mancare, durere de stomac, greata, diaree sau febra, este recomandat consultul unui medic specialist pentru a evita debutul unei afectiuni severe.
Simptomele balonarii cronice
Majoritatea persoanelor care se confrunta cu balonare cronica resimt o senzatie de plin sau umflare in abdomen, urmata de simptome precum:
- Disconfort abdominal
- Crampe
- Gaze excesive sau flatulenta
- Zgomote intestinale
- Arsuri la stomac
Aceste simptome sunt cele mai frecvente atat in randul adultilor, cat si la copii si pot interfera cu capacitatea de rezolvare a sarcinilor zilnice sau de participare la activitati sociale.
In unele cazuri mai grave ale afectiunii care necesita un consult de specialitate, pot aparea:
- Diaree
- Febra
- Greata si varsaturi
- Sange in materiile fecale
- Scadere in greutate
- Pierderea poftei de mancare
Remedii naturale pentru prevenirea si ameliorarea balonarii cronice
Economisești 4.45 lei
Economisești 4.67 lei
Economisești 42.17 lei
Economisești 4.77 lei
Pentru a elimina senzatia de balonare cronica, se recomanda, mai intai de toate, eliminarea factorilor declansatori si identificarea cauzelor pentru a urma un tratament adecvat in functie de pacient. Stilul de viata si obiceiurile alimentare sunt factori importanti care pot imbunatati considerabil digestia, sau, din contra, pot cauza gaze, flatulenta si balonare.
Pentru a reduce senzatia de balonare, se recomanda:
- Evitarea gumelor de mestecat care favorizeaza inghitirea aerului
- Limitarea consumului de bauturi carbogazoase precum sucuri, apa minerala sau bere
- Evitarea alimentelor care contin fructoza, sorbitol sau indulcitori artificiali
- In caz de ai intoleranta la lactoza, evita consumul produselor lactate
- Consuma alimente si bauturi care amelioreaza balonarea precum castravete, avocado, telina, ghimbir, ananas, turmeric, ceai verde, kombucha.
Unele obiceiuri pe care le ai in timpul mesei, pot, de asemenea, preveni aparitia balonarii si a disconfortului abdominal. Iata care sunt acestea:
- Mesteca incet alimentele cu gura inchisa
- Evita sa vorbesti in timpul mesei
- Consumul de lichide se recomanda fara pai.
Cand balonarea persista pe termen lung, in lipsa unei boli grave, poate fi vorba de un deficit de enzime digestive sau un dezechilibru al florei intestinale. Lipsa enzimelor ingreuneaza digestia alimentelor ducand astfel la balonare cronica si o absorbie deficitara a vitaminelor si mineralelor din alimente care poate destabiliza sistemul imunitar.
Pe langa hrana sanatoasa si echilibrata, bogata in nutrienti benefici pentru organism, exista anumite remedii care sustin procesul de digestie, reduc gazele, flatulenta si disconfortul abdominal. Printre acestea se numara:
- Carbunele medicinal
Este un remediu natural util in cazul balonarii, cu actiune imediata asupra gazelor intestinale si flatulentei. Este folosit ca adjuvant pentru tratarea meteorismului, diaree cronica sau halitoza, care combate microorganismele din intestine si protejeaza mucoasa gastrica.
- Anasonul
Anasonul are actiune antispastica asupra sistemului digestiv, ajuta la calmarea crampelor si disconfortului abdominal in timp cee limina parazitii intestinali.
- Turmericul
Turmericul este un condiment recunoscut pentru beneficiile sale asupra sanatatii organismului si a sistemului digestiv. Are actiune antiinflamatoare, imbunatateste digestia si creste nivelul de energie al organismului, in timp ce favorizeaza detoxifierea. Este bogat in antioxidanti care ajuta la intarirea sistemului imunitar.
- Probioticele
Lipsa enzimelor digestive si a probioticelor din flora intestinala sunt doua dintre cauzele aparitiei balonarii cronice. Probioticele ajuta la reglarea florei intestinale, imbunatatesc digestia, reduce simptomele cauzate de intolerantele alimentare la lactoza sau gluten si contribuie la reglarea tranzitului intestinal.
- Aloe Vera
Planta de Aloe Vera este bogata in substante active cu rol benefic asupra sanatatii gastrointestinale. Datorita proprietatilor sale, Aloe Vera ajuta la echilibrarea florei intestinale, sustine digestia, previne aparitia tulburarilor digestive si diminueaza aciditatea ph-ului. In plus, elimina parazitii intestinali si previne constipatia.
Economisești 3.74 lei
Economisești 34.50 lei
Economisești 3.75 lei
Economisești 3.45 lei