Vitaminele si mineralele joaca un rol important in sanatatea organismului, iar alimentatia pe care o consumam si stilul de viata pot asigura un aport semnificativ din aceste substante nutritive.
Beriberi este o boala cauzata de deficitul Vitaminei B1, cunoscuta si sub numele de Tiamina. Este o afectiune frecventa in randul tarilor mai putin dezvoltate sau la persoanele cu o dieta dezechilibrata, consum excesiv de alcool sau persoane cu varsta inaintata.
Afla in cele ce urmeaza care sunt simptomele deficientei de vitamina B1, cum se manifesta, alimentele bogate in Tiamina dar si metode de tratament.
Care sunt simptomele beriberi-ului?
Boala beriberi este cauzata de un deficit de Vitamina B, fiind de doua tipuri:
- Umed – atunci cand afecteaza inima si sistemul circulator
- Uscat – atunci cand afecteaza nervii ducand la scaderea fortei musculare si, in cazuri mai avansate, la paralizie musculara
In cazul bolii beriberi de tip umed, simptomatologia include:
- Dificultati de respiratie in timpul activitatii fizice
- Ritm cardiac crescut
- Picioare umflate
In cazuri extreme, poate provoca insuficienta cardiaca.
In cazul tipului uscat, musculatura este afectata si simptomele pot include:
- Scaderea functiei musculare
- Furnicaturi la nivelul membrelor inferioare si superioare
- Stare de confuzie
- Dificultati de vorbire
- Paralizie
Cine are cel mai mare risc de a dezvolta beriberi?
Persoanele cu o dieta saraca in tiamina prezinta cel mai risc de a suferi de beriberi. De asemenea, boala apare si la persoanele care consuma excesiv alcool din cauza predispozitiei in a avea o alimentatie deficitara si astfel organismul stocheaza mai greu vitamina B1.
In unele cazuri, se poate transmite genetic de la membrii familiei de gradul I care transmit prin gene incapacitatea de absorbtie a tiaminei. In acest caz, simptomele apar la varsta adulta.
Poate aparea si la copiii sugari atunci cand mama are deficit de tiamina in alaptare.
Printre factorii de risc care pot provoca deficit de tiamina se numara:
- Hipertiroidism
- Greata si varsaturi in timpul sarcinii
- SIDA
- Diaree prelungita
- Dializa
- Utilizarea diureticelor
Multivitamine lichide pentru sanatatea organismului
Economisești 5.81 lei
Economisești 27.68 lei
Poate beriberi-ul sa afecteze creierul?
In cazuri avansate ale bolii sau la femeile insarcinate, boala Beriberi este asociata cu sindromul Wernicke-Korsakoff care apare, de regula, la persoanele care sufera de alcoolism si/sau subnutritie. Sindromul Wernicke-Korsakoff se manifesta prin doua forme de leziuni cerebrale cauzate de deficitul de tiamina.
In timp, sindromul poate duce la confuzie, pierderea memoriei sau a coordonarii musculare avand ca rezultate daune permanente asupra creierului precum incoerenta, halucinatii sau anumite probleme de vedere. Sindromul Korsakoff este rezultatul unui traumatism permanent care afecteaza zona creierului responsabila de stocarea amintirilor.
Leziunile nervoase cauzate de sindrom sunt, in cele mai multe cazuri, permanente.
Ce alimente sunt bogate in vitamina B1?
O alimentatie sanatoasa si echilibrata asigura organismului toti nutrientii de care are nevoie pentru buna crestere si dezvoltare. Pentru a preveni deficienta de tamina, este recomandat sa se urmeze o dieta bogata in vitamina B1 compusa din alimente bogate in B-uri si carbohidrati.
Iata care sunt alimentele cu un continut ridicat de vitamina B1:
- Leguminoase: fasole, mazare, naut, soia
- Nuci si seminte
- Carnea de pui
- Carnea de peste
- Fructe de mare
- Oua
- Cereale integrale
- Lactate cu un continut scazut de grasimi
- Dovleac si seminte de dovleac
- Sparanghel
Un aspect important de mentionat este modul de gatire al alimentelor. La temperaturi crescute, alimentele isi pierd din continutul de vitamina B1, se recomanda consumul acestora in stare cruda sau gatite la aburi.
Nu in ultimul rand, o metoda de preventie pentru deficitul de tiamina este consumul redus de alcool. Acesta poate influenta considerabil capacitatea organismului de asimilare a tiaminei.
Ce tip de tratament este cel mai eficient pentru beriberi?
Cauza bolii beriberi si stadiul acesteia, necesita un tratament care se recomanda de catre medicul specialist in functie de nevoile pacientului si a complicatiilor cauzate de boala. Pentru punerea diagnosticului de beriberi, se fac analize de sange si urina pentru indicarea nivelului de tiamina din organism.
In majoritatea cazurilor, beriberi apare in urma deficientei de tiamina, cea mai eficienta metoda de tratament fiind alimentatia bogata in complexul de B-uri si suplimentele alimentare.
Se recomanda administrarea suplimentelor care contin complexul de vitamine B. De asemenea, este necesara schimbarea stilului de viata cu obiceiuri sanatoase si limitarea consumului de alcool, care ingreuneaza absorbtia vitaminei B1 in organism.
Economisești 9.00 lei
Economisești 13.23 lei
Economisești 4.69 lei