Infectiile urinare apar frecvent in randul persoanelor de sex feminin, fiind al doilea cel mai frecvent tip de infectie in organism. O infectie urinara poate afecta doar vezica urinara sau si alte organe ale tractului urinar precum rinichii daca nu este tratata la timp.
Cistita este o inflamatie a vezicii urinare care apare frecvent in randul femeilor active sexual cu varsta intre 20 si 50 de ani si este mai frecventa in timpul sezonului rece. De regula, este cauzata de o infectie bacteriana din interiorul tractului urinar si poate deveni o problema grava de sanatatea daca se raspandeste la rinichi. Poate manifesta simptome neplacute de disconfort si afecteaza semnificativ calitatea vietii in episoadele de debut.
Afla in cele ce urmeaza cauzele cistitei, simptomatologia, dar si metode naturale de preventie si tratament pentru reducerea inflamatiei si a disconfortului urinar.
Ce este cistita si care sunt cauzele?
Cistita este o afectiune inflamatorie dureroasa cauzata de bacterii care se gasesc la nivelul pielii, vaginului si rectului. Acestea patrund in uretra si traverseaza ascendent tractul urinar. De regula, bacteriile se opresc la nivelul vezicii urinare si se multiplica, ceea ce provoaca aparitia inflamatiei si a simptomelor specifice.
Cistita poate fi de natura bacteriana sau neinfectioasa. In cazurile usoare ale afectiunii, simptomele se imbunatatesc in cateva zile. Episoadele de cistita pot fi recurente si au nevoie de tratament regulat. Atunci cand infectia se extinde catre rinichi, poate deveni o problema grava de sanatate, de aceea este extrem de important consultul unui medic urolog daca simptomele nu se imbunatatesc.
Exista cauze diverse care pot duce la aparitia cistitei, majoritatea fiind de natura infectioasa. Infectiile bacteriene sunt cauzate de Escherichia-Coli, Salmonella, Chlamidia, enterococi sau chiar ciuperci. Pot aparea in urma unui act sexual, insa se manifesta si la femei inactive sexual dupa contactul cu bacterii din zona genitala care pot cauza cistita. In acest caz, poate fi vorba de o igiena deficitara care permit bacteriilor din zona anala sa ajunga in uretra.
Printre cele mai comune cauze se afla:
- Infectia tractului urinar
- Administrarea unor medicamente
- Folosirea unor produse de igiena intima iritante
- Contactul sexual
- Pietre la rinichi
- Sistem imunitar slabit
- Menopauza
- Igiena deficitara
Conform studiilor de specialitate, aproximativ 80% din infectiile tractului urinar sunt cauzate de bacterii intestinale precum E.coli. Cistita este mai frecventa in randul femeilor decat al barbatilor deoarece femeile au uretra mai scurta decat barbatii si astfel bacteriile pot patrunde mai usor in vezica urinara.
Cistitele sunt frecvente si in randul femeilor insarcinate, deoarece sarcina pune presiune pe vezica urinara si aceasta nu se goleste complet dupa urinare, favorizand dezvoltarea bacteriilor.
Produse naturiste pentru ameliorarea si tratarea infectiilor urinare
Economisești 49.50 lei
Economisești 4.95 lei
Simptome cistita
Simptomele cistitei pot varia de la o persoana la alta, in functie de tipul infectiei. Cele mai comune manifestari sunt:
- Durere la urinare
- Senzatie de disconfort abdominal
- Sange in urina
- Senzatia de urinare imediat dupa golirea vezicii
- Cantitate mica de urina eliminate
- Urina de culoare inchisa
- Miros neplacut al urinei
- Dureri in timpul actului sexual
- Lipsa de energie
- Febra
Simptomele cistitei infectioase se trateaza in general cu antibiotice prescrise de catre medicul specialist si se imbunatatesc semnificativ dupa o zi sau doua de tratament. Chiar daca simptomele s-au redus considerabil, de recomanda continuarea tratamentului pana la 7 zile, pentru eliminarea completa a infectiei.
In cazul cistitei neinfectioase, tratamentul se prescrie in urma depistarii cauzei care a provocat aparitia afectiunii.
Cum se stabileste diagnosticul de cistita
Diagosticul de cistita este pus de catre medicul specialist in urma efectuarii unei probe de urina sau diverse teste pentru infectii cu transmitere sexuala. In plus, se poate efectua o cistoscopie sau un test imagistic pentru a determina cauza specifica a simptomelor, iar in unele cazuri se recomandat ecografia abdominala pentru excluderea altor afectiuni similare, ca de exemplu tumori vezicale.
Cum sa previi aparitia cistitei
Mentinerea unei igiene intime corecte este una dintre cele mai importante metode de preventie, avand in vedere ca principala cauza a aparitiei cistitei este infectia cu bacterii care traiesc in zona anala.
De asemenea, un alt aspect important este adoptarea unui regim alimentar diversificat si echilibrat pentru a-i asigura organismului toti nutrientii de care are nevoie pentru intarirea sistemului imunitar, precum si administrarea suplimentelor alimentare cu actiune antiinflamatoare si imunostimulatoare.
Cistita poate fi prevenita prin:
- Mentinerea unei igiene intime corecte
- Folosirea produselor de igiena intime fara parfum sau iritanti
- Purtarea lenjeriei intime din bumbac
- Urinare frecventa atunci cand apare senzatia
- Hidratarea corespunzatoare
- Urinare imediat dupa contactul sexual
In cazurile necomplicate ale cistitei, exista remedii naturale care ajuta la ameliorarea simptomelor si reducerea disconfortului cu actiune antiinflamatoare si antibacteriana asupra vezicii urinare. Iata care sunt cele mai eficiente remedii naturale pentru reducerea disconfortului urinar, precum si a simtomelor cauzate de cistita:
- Merisoare
Merisoarele au un continut bogat de antioxidanti si proantocianidina, care contribuie la sanatatea aparatului urinar, combate bacteria E.coli si previne reaparitia infectiilor urinare. In plus, are un efect puternic antiinflamator care reduce disconfortul din timpul urinarii.
- Vitamina C
Este unul dintre cei mai cunoscuti antioxidanti cu multiple beneficii asupra organismului. Vitamina C sustine sistemul imunitar in lupta impotriva bacteriilor, ofera protectie antioxidanta, fiind un remediu eficient in tratamentul infectiilor urinare.
- Coada calului
Coada calului este o planta cu efect diuretic care contribuie la cresterea volumului de urina fiind recomandata in tratamentul adjuvant impotriva cistitei. Faciliteaza diureza si are proprietati vindecatoare care contribuie la regenerarea rapida a tesutului afectat.
- Usturoi
Usturoiul este unul dintre cele mai eficiente antibiotice naturale renumit pentru beneficiile sale asupra multor probleme de sanatate. Contine in mod natural alicina, un compus activ cu actiune antibacteriana si antiinflamatoare care reduce activitatea bacteriilor din organism care provoaca aparitia infectiilor urinare, precum E.coli.
- Probiotice
Probioticele sunt bacterii vii care traiesc in flora intestinala si au rolul de a combate bacteriile daunatoare care produc infectiile tractului urinar. Ajuta la restabilirea florei intestinale dupa tratamentul cu antibiotice al infectiei urinare si impiedica inaintarea bacteriilor pe peretii vezicii urinare.
- Rodia
Rodia este un fruct delicios si sanatos cu un continut ridicat de antioxidanti si Vitamina C care ajuta la intarirea sistemului imunitar. Are proprietati antibacteriene puternice, ajuta la eliminarea radicalilor liberi. reduce inflamatiile din organism si previne complicatiile aparute in urma infectiilor.
Remedii naturale cu efect antiinflamator pentru sanatatea tractului urinar
Economisești 3.01 lei
Economisești 3.75 lei
Economisești 4.15 lei