Seleniu – beneficii și lipsa de seleniu pentru organism

-7%
Prețul inițial a fost: 109.43 lei.Prețul curent este: 101.77 lei. TVA inclus

Economisești 7.66 lei

-7%
Prețul inițial a fost: 74.88 lei.Prețul curent este: 69.64 lei. TVA inclus

Economisești 5.24 lei

-7%
Prețul inițial a fost: 109.98 lei.Prețul curent este: 102.28 lei. TVA inclus

Economisești 7.70 lei

-7%
Prețul inițial a fost: 39.00 lei.Prețul curent este: 36.27 lei. TVA inclus

Economisești 2.73 lei

Seleniu, un alt nutrient care merită toată atenția noastră. Acest mineral întră în categoria mineralelor vitale pentru buna funcționare a corpului nostru, iar unul dintre rolurile sale principale este de a menține metabolismul sănătos. Dar știai că seleniu are un efect antiviral, susține fertilitatea și reduce riscul de apariție a afecțiunilor glandei tiroide? Vom discuta pe larg toate aceste aspecte în paragrafele următoare, așadar rămâi alături de noi pentru a descoperi principalele beneficii ale consumului de seleniu.

În primul rând, ce este seleniu?

După cum am menționat, seleniu este un mineral esențial pentru organismul nostru. Acest mineral se găsește în mod natural în sol, în anumite alimente sau chiar în apă. Corpul nostru dispune de cantități infime din acest mineral, așadar este absolut necesar să ne luăm doza zilnică din alimente sau chiar suplimente. Lipsa seleniului în organism crează o deficiență care aduce cu sine multe simptome neplăcute precum oboseală, amețeală, căderea părului, ba chiar și probleme cu glanda tiroidă.

Doza zilnică de seleniu recomandată de către medici este de 400 mg. Asigură-te că îți iei aportul zilnic din alimente sau suplimente cu seleniu organic.

Beneficii seleniu

Nu întâmplător a primit seleniu denumirea de mineral vital, acesta aducând numeroase beneficii pentru corpul nostru. Haide să vedem la ce ajută seleniu și cum acționează pentru a ne proteja corpul de diferite afecțiuni.

1. Ajută la reglarea funcției tiroidiene

Cercetătorii au concluzionat că există o legătură între metabolismul tiroidian și deficitul de seleniu. Glanda tiroidă este responsabilă cu funcții importante ale corpului precum apetitul, greutatea, energia, somnul sau temperatura. Așadar, dacă glanda tiroidă nu funcţionează corespunzător, efectele resimțite de către corp sunt serioase și neplăcute.

Seleniu și glanda tiroidă au o legătură foarte strânsă. Seleniul acționează ca un protector al glandei, luptând cu anticorpii care provoacă afecțiuni ale tiroidei, fiind și un catalizator pentru producția de hormoni tiroidieni activi. Deci, pentru a evita apariția unei afecțiuni toroidale și simptomele neplăcute, ai grijă să iei aportul zilnic de seleniu.

2. Efect antioxidant

Seleniul, împreună cu alți antioxidanți pecum vitamina E, are un efect sinergic, protejând astfel corpul de acțiunea radicalilor liberi. Seleniul este necesar pentru a lupta împotriva stresului oxidativ al celulelor și pentru reducerea riscul mutaților sau deteriorării ADN-ului. Așadar seleniu este un antioxidant excelent.

3. Crește imunitatea și combate apariția unor boli precum cancerul

Studiile au demonstrat că seleniul este un element cheie în funcţionarea normală a sistemului imunitar și în contracararea evoluției anumitor virusuri. Cercetătorii au stabilit că seleniul poate fi eficient în reducerea riscului de progresie a cancerului. Datorită rolului său în activarea unui mineral cu efect enzimatic care întărește acțiunea antioxidanților, seleniul poate încetini progresia cancerului și extinderea tumorii.

4. Protejează inima

Seleniul este benefic pentru sănătatea inimii datorită abilităților sale de a lupta împotriva inflamațiilor și de a reduce stresul oxidativ creat de radicalii liberi. Deficitul de seleniu este, deseori, asociat cu apariția bolilor cardiovasculare.

5. Stimulează fertilitatea

Acest mineral are un efect benefic asupra fertilității masculine. Seleniul este un element necesar în motilitatea spermei, afectând comportamentul spermatozoizilor. De asemenea, seleniul crește fluxul sanguin. Aceste două elemente sunt esențiale în combaterea infertilității.

6. Ajută la prevenirea declinului mental

Studiile au demonstrat că o mare parte dintre pacienții cu Altzheimer aveau un nivel mic de seleniu în organism. Datorită proprietăților sale antioxidante, seleniul ajută la îmbunătățirea memoriei în cazul pacienților cu Altzheimer și, de asemenea, este un element important în combaterea altor boli neurodegenerative.

Lipsa de seleniu - simptome

După cum ai văzut, seleniu este extrem de important pentru organism. Lipsa de seleniu vine cu simptome destul de serioase. Cele mai frecvente semne sunt:

  • afecțiuni ale funcții reproductive (în special la bărbați)
  • slăbiciune musculară
  • senzație de extenuare
  • confuzie
  • afecțiuni ale glandei tiroide 
  • unghii fragile
  • căderea părului

Aport optim de seleniu în organism

Pentru un aport optim de seleniu în organism, este recomandat să consumi alimente bogate în seleniu precum ouă, ficat, ton, cod, semințe de floarea-soarelui sau semințe de chia.

Totuși, un supliment cu seleniu îți poate fi de mare ajutor în menținerea unui nivel optim al acestui mineral în organism.

Dacă te-ai hotărât să suplimentezi doza zilnică de seleniu cu un supliment alimentar, îți recomandăm comprimate cu seleniu marca Marnys. Seleniul VitaHelp are ca sursă selenitul de sodiu, aceasta fiind cea mai eficientă sursă, cu un grad de absorbție foarte ridicat.

1 thoughts on “Seleniu – beneficii și lipsa de seleniu pentru organism

  1. Banu Rodica says:

    Buna ziua.Sufar de hollywoodian.Va rog sa imi spuneti daca pot lua semenii organic de la garbage.Pana acum am luat pe cel din farmacie.Va multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reduceri