Fiecare tip de ten are particularitățile sale, iar rutina de îngrijire a tenului trebuie adaptată în funcție de acest aspect. Dintre toate tipurile de ten, îngrijirea tenului gras necesită cea mai mare atenție.
Acest tip de ten este unul dintre cele mai comune, iar îngrijirea corespunzătoare și alegerea produselor potrivite este foarte importantă pentru a-l menține sănătos și fără impurități.
Ți-am pregătit în acest articol o rutină perfectă pentru îngrijirea tenului gras. Descoperă care sunt principalii pași pentru îngrijirea tenului gras și ce produse îți sunt recomandate.
Ce tip de piele am?
Înainte de toate, este foarte important să stabilești ce tip de ten ai pentru a ști dacă această rutină este potrivită pentru tine. Mai jos ți-am pregătit câteva informații utile care să te ajute în diagnosticarea tipului de ten pe care îl ai.
Există 4 tipuri de ten:
Ten normal – Este acel ten care se încadrează perfect la mijlocul balanței, adică nu este nici prea gras, nici prea uscat. În cazul acestui tip de ten, porii dilatați și acneea apar ocazional și destul de rar pot apărea iritații minore.
Ten uscat – Acest tip de ten este aspru și vizibil deshidratat. Fiind atât de aspru, mâncărimile și iritațiile apar foarte des, iar ridurile apar mai frecvent.
Ten gras – Acest tip de ten este foarte ușor de recunoscut, întrucât are un aspect lucios din cauza excesului de sebum. Suferă de pori dilatați și are tendințe acneice.
Ten mixt – Și acesta se încadrează la mijlocul balanței, însă se situează între tenul gras și tenul uscat. Tenul mixt are exces de sebum în zona T, adică frunte, nas și bărbie, iar pomeții și obrajii sunt uscați.
Este important să știi că tenul se schimbă odată cu trecerea anilor. De exemplu, majoritatea persoanelor care în adolescență se confruntau cu coșuri sau acnee, la viața adultă au un ten normal sau uscat. Pe măsură ce trec anii, pielea se usucă.
Simptome specifice tenului gras
Pielea grasă apare atunci când glandele sebacee din piele produc prea mult sebum. Sebumul este o substanță uleioasă care protejează și hidratează pielea. Prea mult sebum poate afecta pielea, întrucât duce la înfundarea porilor și la apariția acneei.
Pielea grasă afectează frecvent fața. Simptomele tenului gras includ:
- un aspect lucios sau gras
- pori foarte mari sau vizibili la nivelul pielii
- piele care pare groasă sau aspră
- coșuri ocazionale sau persistente
- pori înfundați și puncte negre.
O persoană care are tenul gras poate avea probleme în a găsi machiajul potrivit, deoarece machiajul interferează cu sebumul, dând feței un aspect lucios și uleios. Simptomele tenului gras și severitatea lor variază de la o persoană la alta.
De ce am tenul gras?
Tenul gras este adesea consecința genelor și a hormonilor. Studiile demonstrează că în 50-90% din cazurile de acnee existente, tenul gras, cu tendințe acneice, este moștenit. Bineînțeles, există și alți factori precum stresul sau poluarea care pot influența tenul.
Alimentația este foarte importantă pentru un ten sănătos. O alimentație echilibrată menține întregul organism sănătos și, implicit, joacă un rol important în menținerea sănătății pielii.
Cosmetice naturale potrivite pentru tenul gras cu tendinta acneica
Economisești 43.75 lei
Economisești 43.75 lei
Economisești 123.38 lei
Economisești 43.75 lei
Beneficiile tenului gras
Cu toate că îngrășarea pielii feței poate fi o problemă destul de neplăcută, tenul gras oferă și câteva avantaje, nu doar dezavantaje.
Ten gras, mai puține riduri. Un ten mai gras înseamnă un risc mai mic de a te confrunta cu ridurile timpurii. Datorită producției mai mari de sebum, pielea este mai catifelată, mai hidratată și mai rezistentă în zonele în care se pot forma cele mai profunde linii, spre exemplu pe frunte sau la coada ochilor.
Tenul gras este mai ferit de efectele nocive ale soarelui. Sebumul produs de piele conține vitamina E, care acționează ca o barieră împotriva efectelor nocive ale razelor UV. Cu toate acestea, nu trebuie să eviți folosirea unei loțiuni cu factor UV.
Ten gras, mai puține produse de îngrijire. Pentru îngrijirea unui ten gras nu ai nevoie de foarte multe produse de îngrijire, ci doar de câteva care trebuiesc alese cu grijă. Asigură-te că ai la îndemână o loțiune de curățare a tenului, o loțiune astringentă, o cremă hidratantă non-uleioasă, o loțiune cu factor UV și o pudră care te va ajuta să maschezi micile imperfecțiuni.
Cum să îți alegi produsele pentru tenul gras
În cazul tenului gras, produsele de îngrijire folosite ar trebui să fie non-comedogenice, întrucât acestea nu înfundă porii și nu conțin uleiuri. Citește cu atenție etichetele produselor înainte de a le cumpăra pentru a te asigura că nu conțin ingrediente care pot afecta tenul gras.
Produsele care conțin ingrediente active, precum acidul salicilic, acidul glicolic sau peroxidul de benzoil, pot fi folosite la indicația unui specialist, în funcție de cât de tare este afectată pielea. În plus, formulele mai ușoare precum serurile, gelurile sau loțiunile sunt mai bine tolerate de piele, spre deosebire de creme sau unguente, însă neadaptate corespunzător nevoilor tale, pot face mai mult rău decât bine.
Când vine vorba de curățarea pielii, secretul este să optezi pentru metode și produse blânde. La fel de importantă este și exfolierea pielii, care trebuie realizată o dată sau de maximum două ori pe săptămână. În caz contrar, va avea loc efectul nedorit, și anume pielea va produce și mai mult sebum, agravând problemele deja existente, precum acneea, iritațiile sau inflamațiile prezente.
De pe lista produselor de îngrijire, nu ar trebui să lipsească măștile cu argilă, care pot fi folosite de două ori pe săptămână pentru îndepărtarea excesului de sebum, loțiunea cu factor de protecție solară și o cremă hidratantă ușoară, pe bază de acid hialuronic, pentru un bun control al producției de sebum.
Alte ingrediente bune pentru tenul gras sunt:
- Ceramidele și glicerina, prezente în loțiuni și creme care au scopul de a hidrata tenul, fără să-l încarce;
- Vitamina C, în special forma acidului l-ascorbic, joacă un rol antioxidant la nivelul pielii, diminuează daunele cauzate de radiațiile UV și stimulează producția de colagen;
- Vitamina E oferă proprietăți similare vitaminei C și funcționează cel mai bine atunci când cele două sunt folosite simultan pentru îngrijirea pielii.
- Retinolul este un ingredient -cheie care poate fi găsit în compoziția produselor de îngrijire din rutina de seară. Are rolul de a stimula producția de colagen și contribuie la regenerarea celulelor pielii.
- Niacinamida sau vitamina B3 este un ingredient excelent pentru controlul sebumului și hidratarea pielii.
Rutina de îngrijire a tenului gras
Tenul gras are nevoie de multă atenție când vine vorba de îngrijire. Îngrijirea corectă a tenului gras reduce din tendințele acneice ale acestuia. Rutina de îngrijire a tenului gras se poate aplica și pentru un ten mixt.
Iată cum trebuie să arate rutina de îngrijire ideală:
Pasul 1. Curăță tenul de două ori pe zi
Curățarea este primul și cel mai important pas. Indiferent dacă aplici machiaj zilnic, ocazional sau niciodată, fața trebuie mereu curățată, dimineața și seara, cu apă cald și produse de curățare cu ingrediente potrivite.
Pasul 2. Aplică o loțiune tonică pentru a elimina impuritățile
După curățare, alică o loțiune tonică adecvată pentru tenul gras/mixt. Aceste loțiuni au rolul de a absorbi excesul de sebum, de a curăța porii și a-i micșora, pentru a împiedica impuritățile să pătrundă.
Pasul 3. Aplică un produs care să reducă excesul de sebum al pielii tale
Odată ce pielea este perfect curățată, următorul pas este să acționezi asupra excesului de sebum, în special dacă ai un ten cu tendințe acneice cu ajutorul unor cosmetice pentru ten gras.
Pasul 4. Hidratează-ți tenul corespunzător
Ultimul pas în rutina de îngrijire a oricărui tip de ten este hidratarea. Acum sigur te întrebi de ce trebuie să îți hidratezi tenul dacă oricum ai exces de sebum? Faptul că multe persoane consideră că tenul gras nu trebuie hidratat este o mare greșeală.
Chiar dacă ai tenul gras, acesta poate să fie deshidratat. Ba mai mult, tenul care nu este hidratat corespunzător are tendința să producă mai mult sebum, tocmai din această cauză.
Creme Premium din gama Colagen Deluxe pentru un ten vizibil intinerit si luminos
Economisești 49.00 lei
Economisești 49.00 lei
Economisești 94.07 lei
Ce suplimente sunt bune pentru tenul gras
Iată care sunt cele mai bune suplimente pentru piele atunci când te confrunți cu un ten gras.
Vitamina A
Două dintre rolurile-cheie pe care le joacă vitamina A vizează cel mai mare organ al corpului tău: pielea. Vitamina A nu numai că protejează pielea împotriva razelor dăunătoare ale soarelui, dar ajută și la combaterea infecțiilor și a inflamației, fiind benefică și în procesul de încetinere a îmbătrânirii pielii.
De aceea, retinolul, un derivat al vitaminei A, este un ingredient de bază în tratamentele prescrise pentru o piele fermă, tânără și fără acnee.
AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ
Prețul inițial a fost: 149.97 lei.142.47 leiPrețul curent este: 142.47 lei. TVA inclusEconomisești 7.50 lei
AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ
Prețul inițial a fost: 194.98 lei.185.23 leiPrețul curent este: 185.23 lei. TVA inclusEconomisești 9.75 lei
Economisești 4.60 lei
Economisești 3.79 lei
Vitamina C
Vitamina C (acidul ascorbic) joacă un rol important în sinteza colagenului sau în procesul prin care este creat colagenul. Colagenul este o proteină care se găsește în aproape toate părțile corpului nostru, în principal în mușchi, oase, vase de sânge, sistem digestiv și piele. Cantitatea de colagen din corp scade pe măsură ce îmbătrânim, motiv pentru care pielea noastră ajunge să-și piardă din elasticitate. În plus, vitamina C este folosită și pentru proprietățile sale antiinflamatorii, fiind de mare ajutor în controlul acneei.
Economisești 26.00 lei
Economisești 5.50 lei
Economisești 9.20 lei
Vitamina E
Această vitamină solubilă în grăsimi are proprietăți antioxidante, ceea ce înseamnă că ajută la prevenirea oxidării grăsimilor în organism. Acest lucru este deosebit de important atunci când vine vorba de pielea ta, deoarece oxidarea sebumului duce la răspândirea bacteriilor pe față și, implicit, la apariția acneei.
Astfel, vitamina E previne efectele neplăcute asociate excesului de sebum și, totodată, susține buna funcționare a vitaminei A la nivelul pielii.
Economisești 3.60 lei
Economisești 10.94 lei
Economisești 5.70 lei
Economisești 6.70 lei
Zinc
Fie că este administrat oral sau este folosit extern, la nivelul pielii, zincul este un mineral care poate reduce semnificativ inflamațiile date de prezența acneei. Un studiu realizat de cercetătorii americani din Miami, Florida, arată că pacienții de sex feminin care au folosit o loțiune cu zinc pentru curățarea tenului aveau o piele mai curată și mai sănătoasă, spre deosebire de pacienții care nu au folosit o astfel de loțiune.
Mai mult de atât, zincul poate fi folosit și sub formă de supliment alimentar pentru sănătatea pielii, însă doar la recomandarea unui medic de specialitate, întrucât zincul în doze mari poate fi toxic pentru organism.
AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ
Prețul inițial a fost: 144.99 lei.137.74 leiPrețul curent este: 137.74 lei. TVA inclusEconomisești 7.25 lei
AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ
Prețul inițial a fost: 144.99 lei.137.74 leiPrețul curent este: 137.74 lei. TVA inclusEconomisești 7.25 lei
Peptide de colagen
Utilizarea colagenului lichid s-a dovedit a fi extrem de benefic pentru sănătatea pielii. Peptidele de colagen din suplimentele lichide sunt descompuse în molecule mai mici, care sunt ulterior absorbite în intestin. Cercetătorii susțin că aceste molecule ajung în sistemul sangvin la o oră după administrarea suplimentului de colagen și, ulterior, sunt reținute la nivelul țesuturilor pielii până la două săptămâni.
Numeroase studii de laborator demonstrează potențialul peptidelor de colagen de a îmbunătăți nivelul de hidratare a pielii și de a diminua ridurile prin întărirea propriilor rețele de colagen, două beneficii majore pentru persoanele cu tenul gras și nu numai. Multe dintre suplimentele lichide conțin colagen hidrolizat, ceea ce înseamnă că sunt mai ușor de absorbit în organism și au o biodisponibilitate crescută.
Economisești 7.25 lei
Economisești 5.75 lei
Fiole cosmetice cu ingrediente active
Fiolele cosmetice care conțin ingrediente active cu acțiune benefică asupra pielii pot fi folosite atât de persoanele cu ten gras, cât și de cele care au ten normal sau mixt. În cazul tenului gras, îți recomandăm fiolele CBD Skin relief, pe bază de cannabidiol, niacinamidă, hamamelis și vitamina C stabilizată.
Împreună, aceste ingrediente au rolul de a calma pielea iritată, cu tendințe atopice sau acneice. Pentru îngrijirea tenului gras pe timp de noapte, poți folosi fiolele Anti-Aging Night Repair, pe bază de acid hialuronic, vitamina B3, proteoglicani, fitoplancton și trufe negre. Ingredientele active îmbunătățesc aspectul și textura pielii, îi redau strălucirea și o mențin hidratată.
Economisești 8.36 lei
Economisești 7.80 lei
Economisești 9.00 lei
Economisești 7.80 lei
Ce să nu faci când ai tenul gras?
Iată care sunt obiceiurile pe care trebuie să te ferești să le incluzi în rutina zilnică de îngrijire a pielii dacă ai tenul gras.
Nu-ți curăța tenul în mod excesiv. Cea mai frecventă greșeală pe care o fac persoanele care au tenul gras este să-și curețe fața cât mai des sau să folosească produse astringente în exces. O curățare în exces duce la îndepărtarea barierei de protecție a pielii, cauzând astfel apariția roseții, inflamației și acneei.
Nu folosi prea multe produse de îngrijire a tenului. A folosi prea multe produse de îngrijire a tenului nu înseamnă că pielea se va menține mai mult timp curată. Din contră, combinarea mai multor tipuri de produse în rutina zilnică poate duce la agravarea problemei și nu la estomparea acesteia, așa cum se dorește.
Nu folosi produse care usucă pielea în exces. Cu toate că prima intenție este de a include în rutina de îngrijire a tenului produse care îndepărtează excesul de sebum, o curățare mult prea agresivă a pielii va duce la declanșarea producerii a și mai mult sebum, pielea devenind și mai grasă.
Nu folosi produse pe bază de alcool. Chiar dacă te confrunți cu acnee și pielea este grasă, nu este recomandat să folosești produse pe bază de alcool, cu toate că este tentant. Produsele care conțin alcool usucă pielea, iar glandele sebacee vor lucra și mai mult pentru a produce sebum, lucru nedorit în cazul tenului gras.
Nu folosi un primer hidratant pentru machiaj. Dacă folosești primer atunci când te machiezi, nu folosi unul hidratant. În locul acestuia, alege să folosești un primer matifiant, pentru a preveni obținerea unui aspect lucios al feței.
Acum ai aflat cum ar trebui să arate rutina ta de îngrijire perfectă. Tot ce îți rămâne de făcut este să îți alegi produsele adecvate și să îți îngrijești tenul cu multă grijă.
Expunerea la soare: de ce să ții cont când ai tenul gras
Când te expui la soare și ai tenul gras, producția de sebum se va intensifica, ducând la seboree, apariția comedoanelor și a petelor. Așadar, pentru a preveni o agravare a aspectului pielii uleioase, este de preferat să nu folosești cremă de protecție solară în exces sau într-un strat foarte gros, altfel porii se vor înfunda și vor apărea punctele negre și albe.
Dermatologii recomandă folosirea unui gel non-comedogenic și, ulterior, aplicarea unei loțiuni fluide cu factor de protecție ridicat. De asemenea, pentru protejarea tenului gras în cazul expunerii la soare se recomandă și folosirea unor produse ce conțin ingrediente naturale, precum ceaiul verde și uleiul din arbore de ceai.
Metode de prevenire a tenului gras
Iată câteva trucuri care te vor ajuta să previi apariția aspectului lucios al pielii cauzat de excesul de sebum.
- Spală-te zilnic pe față cu un gel de curățare blând. Astfel, vei îndepărta excesul de sebum și vei preveni înfundarea porilor și apariția acneei. Folosește un gel de curățare fără parabeni, alcool sau alte ingrediente iritante.
- Folosește o loțiune tonică. Astfel, porii se vor menține închiși, iar excesul de sebum va fi îndepărtat. Ai grijă ce fel de loțiune tonică alegi să folosești, întrucât cele mai multe conțin alcool. Loțiunea tonică se aplică doar pe zona T, adică nas, frunte și bărbie și se aplică cu ajutorul unei dischete demachiante. Ulterior, fața trebuie clătită cu apă, după care se poate folosi o cremă hidratantă, fără uleiuri, pentru a preveni uscarea pielii.
- Folosește șervețele pentru față care absorb rapid excesul de sebum. Avantajele acestor șervețele constau în faptul că pot fi folosite cu ușurință, în doar câteva secunde, și nu favorizează uscarea pielii. Poți folosi șervețele cu efect matifiant care conțin și ingrediente naturale, precum ceaiul verde care, pe lângă faptul că absorb excesul de sebum, revigorează pielea și o protejează de efectele nocive ale razelor UV.
- Folosește săptămânal măști pentru curățarea tenului și îndepărtarea excesului de sebum. Alege măștile pe bază de argilă și nămol sau pregătește-ți singură o mască pe bază de iaurt. Aceste ingrediente conțin culturi vii, care curăță foarte bine porii și pot reduce foarte mult acumularea de sebum.
- Aplică pe față creme hidratante și loțiuni cu factor de protecție solară care nu conțin uleiuri.
- Pentru menținerea sănătății pielii consumă alimente bogate în antioxidanți și acizi grași Omega-3, precum afine, fasole, merișoare, mere, cereale integrale, spanac, ardei, somon, ton, nuci și semințe de in.
- Meditează sau optează pentru alte tehnici de relaxare atunci când ești stresat. Există o legătură puternică între sănătatea mintală și sănătatea pielii. Stresul este o cauză frecventă a acneei și a pielii grase. Lucrează la menținerea unei atitudini pozitive eliminând stresul din viața ta pentru o piele sănătoasă și radiantă.
Când să consulți un medic
Chiar dacă tenul gras implică, rareori, apariția complicațiilor, această problemă estetică poate fi destul de neplăcută, ducând la scăderea încrederii de sine. În cazul în care sfaturile și remediile menționate nu dau rezultate, apelează la un medic dermatolog pentru un consult de specialitate.
Acesta îți va spune ce pași să urmezi pentru a ține sub control excesul de sebum și, dacă este necesar, îți va recomanda produse special destinate îngrijirii tenului gras, precum cele pe bază de acid salicilic, glicolic sau beta-hidroxi.
Acum că ai aflat cum ar trebui să arate rutina ta de îngrijire perfectă, tot ce îți rămâne de făcut este să îți îngrijești pielea feței cu multă grijă, folosind produse adecvate și suplimente care ajută la un control mai bun al problemelor ce pot apărea în cazul unui ten gras.
Descopera gama noastra de suplimente lichide pentru un ten sanatos si frumos
AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ
Prețul inițial a fost: 189.66 lei.180.18 leiPrețul curent este: 180.18 lei. TVA inclusEconomisești 9.48 lei
AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ
Prețul inițial a fost: 149.97 lei.142.47 leiPrețul curent este: 142.47 lei. TVA inclusEconomisești 7.50 lei
AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ
Prețul inițial a fost: 194.98 lei.185.23 leiPrețul curent este: 185.23 lei. TVA inclusEconomisești 9.75 lei
Referințe
https://www.medicalnewstoday.com/articles/321090#outlook
https://www.insider.com/oily-skin-what-not-to-do-2019-2
https://www.vogue.in/beauty/content/how-sun-damage-affects-dry-oily-and-sensitive-skin-types#:~:text=Oily%20skin,lead%20to%20blackheads%20and%20whiteheads.
https://www.nbcnews.com/select/lifestyle/best-products-oily-skin-according-dermatologists-ncna1025881
https://www.realsimple.com/beauty-fashion/skincare/how-to-choose-skin-care-products
https://www.dermstore.com/blog/benefits-of-oily-skin/
suplimente
https://www.businessinsider.com/best-vitamins-to-take-for-stubborn-acne-2018-1
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2138176/
https://www.elle.com/uk/beauty/skin/a20764288/collagen-drinks-skincare/
https://www.wikihow.com/Prevent-Oily-Skin