Afectiunile cutanate pot avea diferite cauze si se manifesta in functie de stadiul bolii. Rozaceea este una dintre cele mai comune inflamatii dermatologice intalnita atat la femei cat si la barbati, caracterizata prin inrosirea fetei. Exista mai multe tipuri de rozacee in functie de tipul tenului si, in general, este cauzata de predispozitia genetica.
Afla in cele ce urmeaza care sunt cauzele rozaceei, cum se manifesta dar si metodele prin care poti preveni aparitia bolii.
Ce este rozaceea si cum se manifesta?
Rozaceea este o afectiune inflamatorie a pielii fetei care se manifesta prin inrosirea tenului, vase de sange dilatate sau eruptii de cosuri rosii. In unele cazuri mai avansate, poate provoca cresterea in volum a nasului (rinofima) in special la barbati. De cele mai multe ori, leziunile apar pe partea centrala a fetei si poate provoca disconfort estetic persoanei care sufera de aceasta boala.
Cei mai predispusi la aparitia rozaceei sunt persoanele cu tenul deschis, cu varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani. Cazurile cele mai intalnite sunt in randul femeilor, in functie de tipul tenului si cauzele aparitiei bolii.
Rozaceea poate fi de mai multe tipuri cu metode diferite de tratament in functie de simptome si forme de manifestare.
In cazuri rare, rozaceea poate afecta si ochii.
Rozacee – cauze si factori de risc
In comparatie cu alte afectiuni dermatologice, rozaceea nu are o cauza declansatoare specifica. Specialistii considera ca aparitia rozaceei se afla in stransa legatura cu predispozitia genetica si poate fi declansata de factori externi din mediu.
Se iau in considerare mai multi factori declansatori printre care:
- Predispozitie genetica
- Vascularizatia de la nivelul fetei unde fluxul sangvin este crescut
- Infectii cauzate de microorganisme sau paraziti care traiesc pe tegument si in foliculii de par
- Factori de mediu – expunerea la conditii extreme ale vreme cu schimbari bruste de temperatura
- Unele medicamente
- Stres
- Fumat
- Alcoolul sau produsele calde
- Expunerea prelungita la soare
- Exercitiile fizice
- Unele produse cosmetice pe baza de ulei sau alcool
Alti factori declansatori ai inflamatiei includ lipsa protectiei solare, baile calde sau alimentele picante. Cele mai predispuse la aparitia rozaceei sunt femeile cu fototip deschis, cu varsta de peste 30 de ani si cele fumatoare.
De asemenea, au fost inregistrate numeroase cazuri si in randul barbatilor, rozaceea fiind o boala inflamatorie care afecteaza atat barbati cat si femei.
Remedii naturale pentru o piele luminoasa si vizibil intinerita
Economisești 24.00 lei
Economisești 18.75 lei
Economisești 31.25 lei
Economisești 40.50 lei
Care sunt simptomele rozaceei?
Cele mai vizibile simptome ale persoanelor care sufera de rozacee sunt inrosirea fetei si aparitia cosurilor rosii la nivelul tenului. Aceste manifestari pot crea un disconfort estetic care, in timp, pot duce la lipsa increderii si a stimei de sine.
Printre cele mai comune simptome se numara:
- Inrosirea tenului in partea centrala a fetei
- Vene vizibile
- Cosuri mici asemanatoare cu acneea
- Senzatie de usturime la nivelul fetei
- Acnee localizata in zonele grase
- Senzatia de nisip in ochi
- Rinofima – se manifesta in special la barbati prin ingrosarea pielii la nivelul nasului
La femei, pielea afectata de rozacee este in general uscata si usor iritabila iar la barbati tenul este de obicei gras, seboreic.
Rozacee – tratament
Rozaceea poate afecta calitatea vietii avand un impact negativ asupra simtului estetic al persoanelor care sufera de aceasta afectiune. Tratamentul are ca scop reducerea rosetei tenului si a inflamatiei prin eliminarea microorganismelor care duc la aparitia bolii.
Se recomanda consultul de specialitate la medicul dermatolog pentru a prescrie un tratament specific in functie de simptome. Acestea pot fi atenuate si tinute sub control.
In general, se utilizeaza creme sau geluri cu efect antiinflamator. In cazuri mai avansate, pot fi administrate doze mici de antibiotice sau interventie prin terapie cu laser.
Masuri generale de ingrijire pentru tratarea rozaceei
Pentru tratarea simptomelor cauzate de rozacee nu exista un remediu general, insa pot fi controlate sau reduse simptomele pentru a evita aparitia acesteia. Cele mai eficiente masuri sunt cele prin care se evita factorii declansatori ai inflamatiei si igiena pielii.
Se recomanda:
- Utilizarea cremelor cu protectie solara UVA+UVB si SPF
- Geluri de curatare care nu contin alcool sau sapun
- Creme hidratante pentru tenul sensibil
- Evitarea produselor de machiaj dificil de indepartat (waterproof)
- Evitarea alimentelor condimentate sau fierbinti
Pentru a tine sub control simptomele cauzate de rozacee, este important un regim alimentar specific, un stil de viata sanatos si folosirea produselor naturale de ingrijire cu proprietati antiinflamatoare, hidratante si reparatoare.
Aloe Vera: Gelul de Aloe Vera are beneficii uimitoare asupra pielii avand actiune emolienta, hidratanta si reparatoare fiind indicat in cazul tenului afectat de rozacee.
Ulei de nuca de cocos: Contine substante antibacteriene si antiinflamatoare care calmeaza mancarimile cauzate de rozacee si hidrateaza in profunzime bariera naturala a pielii.
Miere: Mierea are proprietati antimicrobiene care ajuta la prevenirea rosetei in timp ce hidrateaza tenul.
Masti de castravete: Castravetele contine in mare parte apa si are proprietati de hidratare a pielii in timp ce deschide porii si reduce marimea vaselor de sange care duc la inrosirea tenului. Se aplica de doua ori pe saptamana cateva felii de castravete pe ton si se lasa in jur de 20 de minute.
Ceai verde: Ceaiul verde contine compusi benefici fitoprotectivi si antioxidanti care ajuta la reducerea iritatiilor si a inflamatiei. Aplica pliculetele de ceai verde reci pe zona afectata si lasa sa actioneze pana la 30 de minute.
Suplimente alimentare pentru combaterea rozaceei
Exista anumite suplimente alimentare care pot ameliora simptomele rozaceei si reduce inflamatiile. Iata cateva dintre ele:
Acizi grasi Omega 3: Acizii grasi Omega 3 polinesaturati includ acidul eicosapentaenoic (EPA), acidul docosahexaenoic (DHA) si acidul alfa-linolenic (ALA) avand beneficii uimitoare asupra sanatatii organismului si a pielii. Reprezinta o sursa sanatoasa de proteine care nu inflameaza organismul si astfel poate fi evitata aparitia rozaceei cauzata din cauza alimentatiei nesanatoase bazata pe grasimi saturate.
Are efect antiinflamator care reduce semnificativ inflamatiile de la nivelul tesuturilor in timp ce protejeaza vederea si previne degradarea retinei.
Economisești 22.00 lei
Economisești 19.25 lei
Economisești 28.51 lei
Economisești 18.00 lei
Zinc: Zincul este un mineral esential pentru dezvoltarea sistemului imunitar cu functie antioxidanta si antiinflamatoare. Are un rol important in mentierea sanatatii si frumusetii pielii, ajuta la divizarea celulelor parului, pielii si ale unghiilor.
AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ
Prețul inițial a fost: 164.99 lei.123.74 leiPrețul curent este: 123.74 lei. TVA inclusEconomisești 41.25 lei
AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ
Prețul inițial a fost: 149.97 lei.112.48 leiPrețul curent este: 112.48 lei. TVA inclusEconomisești 37.49 lei
AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ
Prețul inițial a fost: 144.99 lei.108.74 leiPrețul curent este: 108.74 lei. TVA inclusEconomisești 36.25 lei
Turmeric: Turmericul (Curcuma longa) este unul dintre cele mai puternice antiinflamatoare din natura care reduce inflamatiile din orice zona a corpului uman. Contine antioxidanti si nutrienti cu multiple beneficii pentru sanatate.
Ajuta la reducerea afectiunilor de natura inflamatorie printre care si rozacee sau cuperoza si poate fi un remediu natural pentru dureri articulare, afectiuni hepatice si ale pielii.
Economisești 30.75 lei