Pierderea vederii poate avea consecinte neplacute asupra calitatii vietii si reprezinta un obstacol care impiedica finalizarea sarcinilor, interactiunile sociale sau integrarea intr-un mediu de lucru.
Exista numeroase cauze medicale care pot duce la pierderea temporara sau permanenta a vederii, in functie de patologie sau ca simptom al unor altor afectiuni.
Amauroza sau pierderea temporara a vederii este un simptom frecvent intalnit la adulti, ea putand fi monoculara, adica la un singur ochi, sau binoculara, la ambii ochi. Chiar daca este nedureroasa, ea poate afecta considerabil activitatile din viata de zi cu zi.
Afla in cele ce urmeaza ce este amauroza, care sunt cauzele care duc la aparitia acesteia, cum se manifesta, dar si metodele naturale de preventie si tratament.
Pierderea temporara a vederii (Amauroza Fugace) apare frecvent in randul adultilor. Din punct de vedere clinic, se manifesta prin reducerea brusca si tranzitorie a vederii la unul sau la ambii ochi, pentru o perioada de timp care variaza de la cateva minute la cateva secunde, iar apoi vederea revine la normal.
Afectiunea apare atunci cand un cheag de sange sau o placa de grasime apare brusc si blocheaza artera oculara, fiind asociata cu afectiuni vasculare, neurologice sau oftalmologice.
Care sunt cauzele Amaurozei?
Pierderea temporara a vederii poate aparea spontan la unul sau la ambii ochi, in functie de cauzele care duc la aparitia cheagului de sange sau a placii care blocheaza artera oculara.
Placa este o substanta dura formata din grasime, colesterol si alte substante care se depun pe peretii arterelor si poate fi provocata de probleme cardiace, consumul de alcool, diabet, hipertensiune, varsta sau antecedente familiale de infarct miocardic.
Amauroza poate aparea ca simptom al urmatoarelor afectiuni:
- Afectiuni vasculare (ateromatoza carotidiana, emboli, vasospasm)
- Afectiuni neurologice (tumori cerebrale, accidente vasculare, hipertensiune intracraniana, scleroza multipla)
- Afectiuni oftalmologice (nevrita optica, edem papilar etc.)
Printre factorii de risc care pot duce la pierderea temporara a vederii se numara:
- Diabetul zaharat
- Afectiuni cardiovasculare
- Colesterol marit
- Varsta
- Vascozitate crescuta a sangelui
- Placa din arterele carotidiene
- Consumul de tutun, alcool si droguri
In general, Amauroza este cauzata de boli are sistemului nervos sau cardiovascular care pot bloca vasele de sange, limitand astfel fluxul sangvin. Alte cauze care pot duce la blocarea temporara a arterelor oculare sunt exercitiile fizice intense sau alergarea pe distante lungi.
Suplimente naturale pentru mentinerea vederii optime
Economisești 13.20 lei
Economisești 10.80 lei
Economisești 13.35 lei
Economisești 16.51 lei
Simptomele Amaurozei
Persoanele care s-au confruntat cu Amauroza descriu experienta ca o umbra neagra sau gri care le acopera unul sau ambii ochi, pentru o perioada de timp variata: de la cateva secunde la cateva minute. Dupa acest episod, vederea revine la normal.
Pierderea temporara a vederii nu este dureroasa. Persoanele in cauza pot experimenta unul sau mai multe episoade care dispar, de regula, de la sine.
Amauroza se poate manifesta ca intensitate si durata in functie de varsta sau patologia asociata.
Metode de tratament pentru Amauroza
Tratamentul pentru Amauroza implica identificarea cauzei medicale de baza pentru a aplica ulterior tratamentul specific si are drept scop tratarea si controlul factorilor de risc. Majoritatea persoanelor care sufera de Amauroza necesita tratament cu anticoagulante, medicamente care inhiba procesul de coagulare a sangelui precum aspirina sau clopidogrelul.
Persoanele care manifesta Amauroza asimptomatica pot fi supusi la interventii mai putin invazive, cum ar fi stentarea carotidiana care consta in largirea unul punct ingust din interiorului arterei oculare.
Tehnicile mai invazive includ endarterectomia carotidiana care consta in indepartarea chirurgicala a cheagului sau placii care blocheaza artera si se recomanda persoanelor cu stenoza carotidiana mai mare de 70%.
Daca Amauroza este legata de niveluri ridicate de colesterol sau cheaguri de sange in artere, oprind astfel fluxul de sange catre creier, pacientul poate avea un risc crescut de accident vascular cerebral.
Prin urmare, metodele de tratament in aceasta privinta constau in prevenirea probabilitatii unui accident vascular cerebral prin interventii chirurgicale care curata placa depusa pe artere, medicamente pentru scaderea tensiunii arteriale si adoptarea unui stil de viata sanatos.
Prin schimbarea obiceiurilor alimentare poti gestiona si preveni numeroase afectiuni cronice precum diabetul, hipertensiunea arteriala, colesterol crescut sau accident vascular cerebral.
Pentru a preveni aparitia unui accident vascular cerebral care se poate manifesta prin pierderea temporara a vederii este important sa:
- Eviti mancarurile bogate in grasimi, alimentele procesate, mancarea de tip fast-food
- Renunta la fumat
- Redu consumul de alcool
- Fa miscare fizica regulata minim 30 de minute pe zi
Metode naturiste pentru prevenirea Amaurozei si sanatate oculara
Sanatatea oculara este un aspect care trebuie sa ne preocupe in permanenta, indiferent de starea de sanatate sau varsta. Printr-un stil de viata sanatos si o alimentatie echilibrata, iti poti pastra acuitatea vederii pana la varste inaintate si poti tine sub control diverse afectiuni oculare.
Organismul uman are nevoie de aproximativ 50 de substante nutritive pentru a functiona la capacitate maxima. Acestea se obtin printr-o alimentatie sanatoasa. Ochiul are nevoie de nutrienti si vitamine care mentin capacitatea vizuala si imbunatatesc fluxul sangvin.
Iata care sunt cei mai importanti nutrienti pentru sanatatea ochilor:
Vitamina A: Vitamina A este denumita ca fiind “vitamina ochilor”, datorita efectelor benefice pe care le are asupra acuitatii vizuale. Ajuta la formarea pigmentilor din retina, protejeaza ochii de efectele nocive ale petrecerii timpului in preajma ecranelor cu lumina albastra pe perioade lungi de timp si ajuta ochiul sa se adapteze la intuneric.
Luteina: Luteina este unul dintre cei mai importanti antioxidanti care ajuta la mentinerea unei vederi sanatoase si protejeaza ochii impotriva efectelor radicalilor liberi. Totodata, ajuta la filtrarea luminii ultraviolete si a razelor daunatoare care pot afecta sanatatea ochilor.
Vitamina C: Este un antioxidant natural care se gaseste preponderent in fructe si legume avand numeroase beneficii asupra sanatatii organismului si a ochilor. Previne cataracta, sustine productia naturala de colagen a organismului care intareste peretele capilarelor si contribuie la reducerea colesterolului rau de tip LDL din sange.
Acizi grasi Omega-3: Acizii grasi Omega-3 sunt esentiali pentru stimularea functiei vizuale cu efect benefic asupra structurii vasculare. Protejeaza sanatatea ochilor, atenueaza sindromul ochiului uscat, are o activitate puternic antioxidanta care reduce efectele nocive ale radicalilor liberi si stimuleaza regenerarea tesuturilor.
Spirulina: Este o sursa bogata de proteina, clorofila si aminoacizi cu multiple beneficii asupra organismului. Spirulina contribuie la formarea pigmentilor retinieni, imbunatateste acuitatea vizuala si corecteaza deficientele de vedere fiind recomandara in cataracta, glaucoma sau retinopatii. In plus, scade nivelul colesterolului rau din sange si previne afectiunile inimii.
Economisești 11.55 lei
Economisești 13.35 lei
Economisești 6.90 lei
Economisești 13.80 lei